Neste Rally Finland

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Neste Rally Finland

Postprzez viper » piątek, 31 lip 2015, 16:28

The Prisoner napisał(a):Viper - z top 3 chodzi o przejazdy shakedown'u.

No ale shakedawn o niczym nie swiadczy z reszta teraz nawet byl asfaltowy :). Shake dal mozna zaliczac do statystyk wygrania oesu, ale nie do brania pod uwage szybkosci zawodnika. Nawet nie raz prokop na shakedalnach był w czubie.
viper
S2000

Postprzez maciotacio » piątek, 31 lip 2015, 16:49

Już kolega wcześniej wyjaśnił o co chodziło. Wydawało mi się, że jasno napisałem, ale nie ważne. Wyniki shakedownu pokazują, że odnalazł szybko tempo, przyjeżdżając tutaj praktycznie bez testów. Nie chce mi się sprawdzać, ale nie pamiętam kiedy Prokop kręcił regularnie czasy w TOP 3 podczas shakedownu
Z dzisiejszych odcinków średnio można wyciągać jakieś wnioski, bo nie było ani jednego na którym coś się nie działo z autem. Mimo wszystko, na takim rajdzie strata poniżej 1 sek/km z problemami mnie osobiście satysfakcjonuje. Jeszcze rok temu kiedy schodził poniżej sekundy na km, to zastanawialiśmy się kiedy będzie dzwon.

Co do Neuvilla to chodzi nam o to, że jako niekwestionowany lider i "gwiazda" zespołu powinien lepiej się sprawować. Od kilku rajdów widać spadek formy. Co potrafi Hultaj pokazuje już od Sardynii jego młodszy kolega, w dodatku w starszej specyfikacji auta. Śmie jeszcze twierdzić, że można jeszcze więcej wyciągnąć z i20. A Thierry tak naprawdę jedynie pojechał Szwecje na swoim poziomie z 2013 roku... Meksyk rolka, Argentyna uderzenie w kamień, Portugalia rolka, Polski fartowna rolka, Finlandia też dużo farta na shakedownie. Troche dużo tych przygód ? Widać wystarczy jeden dobry wynik aby inaczej postrzegać kierowcę (Sardynii nie licze, bo tam była loteria).
maciotacio
N2

Postprzez jacko » piątek, 31 lip 2015, 16:56

maciotacio napisał(a):Mimo wszystko, na takim rajdzie strata poniżej 1 sek/km z problemami mnie osobiście satysfakcjonuje.

srednio 0,7 do lidera, nie liczac 2. OSu z problemami srednio nawet 0,5
http://kibicrajdowy.pl/files/RK%20rajd% ... 202015.jpg
jacko
A5

Postprzez Anton » piątek, 31 lip 2015, 17:01

viper napisał(a):Jechal swoje w ok. 8 - 10 miejsca i na tym tez byl, awansowal po przygadach innych [...]
Nie wiem natomiast co chcecie od nevilla. Jedzie na pewnym 5 miejscu

Wszystko prawda, ale metoda podwójnych standardów w ocenie tych 2ch występów aż kłuje w oczy ;)
Anton

Postprzez Mariusz » piątek, 31 lip 2015, 17:03

viper napisał(a):Nie wiem natomiast co chcecie od nevilla. Jedzie na pewnym 5 miejscu gdzie auto z pewnoscia ma slabsze od citroena i vw. Z krytyka wstrzymajcie sie do konca rajdu bo moze jeszcze awansowac.

Chyba nic nie chcemy, ale Neuville jedzie póki co bardzo wolno jak na niego. Ciągle jest przy końcu stawki kierowców którzy jeszcze jadą i mają sprawny samochód:
OS1 - miejsce 8
OS2 - miejsce 10 - - przedostatnie, yeah, wyprzedził Roberta jadącego z awarią
OS3 - miejsce 11 - ostatni z szybkich kierowców
OS4 - miejsce 9 - ostatni z szybkich kierowców
OS5 - miejsce 8 - ostatni z szybkich kierowców
OS6 - miejsce 6 - ostatni z szybkich kierowców
OS7 - miejsce 5 - przedostatni z szybkich kierowców
OS8 - miejsce 5 - przedostatni z szybkich kierowców, przyspieszył trochę i zaczął wyprzedzać Sordo, nieźle...
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 31 lip 2015, 17:07

Prawda jest taka, ze ostatnio Thierry jest bez formy, co sam wyraznie zaznaczal. Wielka szkoda. Mam nadzieje, ze w przyszlym roku powroci duzo mocniejszy, bo w nowym aucie moze byc kandydatem do tytulu.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez DonCorrado » piątek, 31 lip 2015, 17:51

Jak zaczął płakać, że ten huyndai nie jedzie tak przestał dobrze jezdzic w tym sezonie, jeszcze moze wyniki Paddona go dobily, ale moze sie przebudzi.
DonCorrado
A6

Postprzez TomMaz » piątek, 31 lip 2015, 17:57

viper napisał(a):W top 3 :) czy my ogladamy inny rajd :). Jechal swoje w ok. 8 - 10 miejsca i na tym tez byl, awansowal po przygadach innych, ale tak bywa bo to sa rajdy. Szkoda awarii bo ciekawie by bylo.
Nie wiem natomiast co chcecie od nevilla. Jedzie na pewnym 5 miejscu gdzie auto z pewnoscia ma slabsze od citroena i vw. Z krytyka wstrzymajcie sie do konca rajdu bo moze jeszcze awansowac.

Kubica jechał na 8-10 miejsce ale zyskał dzięki przygodom innych, a Neuville jedzie na pewnym piątym ... Szkoda tylko że Kubica prawie cały OS2 przejechał ośką, później były kolejne przygody a i tak w klasyfikacji był przed Neuvillem i Sordo... Jedynie Paddon prezentował tu dobre tempo w Hyundaiu , szkoda że wydzwonił.

Gdyby nie przygody innych to Neuville zamykałby 10 walcząc o 1 pkt. z Sordo i gdzie tu dobra jazda ?
TomMaz
N3

Postprzez viper » piątek, 31 lip 2015, 18:13

TomMaz napisał(a):
viper napisał(a):W top 3 :) czy my ogladamy inny rajd :). Jechal swoje w ok. 8 - 10 miejsca i na tym tez byl, awansowal po przygadach innych, ale tak bywa bo to sa rajdy. Szkoda awarii bo ciekawie by bylo.
Nie wiem natomiast co chcecie od nevilla. Jedzie na pewnym 5 miejscu gdzie auto z pewnoscia ma slabsze od citroena i vw. Z krytyka wstrzymajcie sie do konca rajdu bo moze jeszcze awansowac.

Kubica jechał na 8-10 miejsce ale zyskał dzięki przygodom innych, a Neuville jedzie na pewnym piątym ... Szkoda tylko że Kubica prawie cały OS2 przejechał ośką, później były kolejne przygody a i tak w klasyfikacji był przed Neuvillem i Sordo... Jedynie Paddon prezentował tu dobre tempo w Hyundaiu , szkoda że wydzwonił.

Gdyby nie przygody innych to Neuville zamykałby 10 walcząc o 1 pkt. z Sordo i gdzie tu dobra jazda ?

No ale ja tego nie kwestionuje, ze neville skorzystal na przygodach, bo takie sa rajdy. natomiast nie interesuje mnie gatka w stylu tlumaczenia bo mial defekt bo jechal oska itd. Nevile jedzie bez przygod tempem moze nie powalajacym na kolana a zobaczymy jaki wynik bedzie na mecie i wtedy bedziemy oceniac, a tempo wtedy nie bedzie mialo znaczenia. Gadanie co by bylo gdyby jest paplanina, bo idac tym tokiem myslenia to prokop nigdy do 10 by nie wszedl a hyunday nigdy w zyciu by nie zdobyl podwojnego zwyciestwa w rajdzie. Rajdy to tez sztuka byc cwanym jak nie jestes szybki w momencie jak ci rajd nie pasuje, albo nie pasuje pod samochod itd. Fajnym przykladem jest haninen. Natomiast jak chcesz byc za szybki to zle konczysz.
viper
S2000

Postprzez Mariusz » piątek, 31 lip 2015, 18:46

Nie potrzebujemy jednak więcej kierowców takich jak Prokop, którzy jadą na sępa po punkty. W taki sposób Neuville nigdy nie będzie mistrzem, ani nawet nie będzie blisko powtórzenia swojego osiągnięcia z 2013 roku.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez mihu123 » piątek, 31 lip 2015, 19:13

Gdy Kubica kończy Rajd Niemiec na piątym miejscu w aucie RRC to jest tylko wynikiem pecha innych, a jak Neuville dojeżdża na tym samym miejscu w wurcu po totalnie bezbarwnej jeździe (w stylu Prokopa) i błędach innych, to zaliczamy to do solidnego występu. Widzę, że tutaj są jakieś podwójne standardy.

Michellsen, Neville - stary, ogarnij to troszkę, bo ciężko się to czyta. Chociażby z samego szacunku do tych zawodników.
mihu123
N1

Postprzez Mariusz » piątek, 31 lip 2015, 19:18

mihu123, spokojnie, jeszcze nie koniec rajdu i może też być że Neuville wygra ten rajd i będziemy cieszyć jaki to Thierry cwany ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 31 lip 2015, 19:26

maciotacio napisał(a):Wyniki shakedownu pokazują, że odnalazł szybko tempo, przyjeżdżając tutaj praktycznie bez testów. Nie chce mi się sprawdzać

Znowu co poniektórzy zaczynają zaginać czasoprzestrzeń... bez testów powiadasz ??
http://rajdy.autoklub.pl/news/kubica-te ... ndii,62594

Wyniki testowego o niczym nie świadczą... w Polsce na testowym był 2 - a pierwszy dzień pokazuje dokładnie jak jego pozycja w WRC wygląda - u nas pierwszego i drugiego dnia większość jechała bez przygód i straty też były poniżej 1s/km - 6-7 miejsce w generalce... [url]i to moim zdaniem[/url] na tą chwilę jest rzeczywiste miejsce w szeregu WRC... pewnie było by wyżej ale z Fiesty więcej on już nie wyciśnie.

Nie wiem co wy chcecie dziś porównywać, Kubica praktycznie cały dzień jedzie nie sprawnym autem, kilka dzwonów czołówki, kilka defektów i usterek - trochę to niewymierne - a porównanie do Prokopa to jet mistrz - dajcie se już siana...

Ja po Polskim spodziewałem się podobnej jazdy na Fince dlatego z niecierpliwością czekam na jutrzejszy dzień.

mihu123 napisał(a):Gdy Kubica kończy Rajd Niemiec na piątym miejscu w aucie RRC to jest tylko wynikiem pecha innych, a jak Neuville dojeżdża na tym samym miejscu w wurcu po totalnie bezbarwnej jeździe (w stylu Prokopa) i błędach innych, to zaliczamy to do solidnego występu. Widzę, że tutaj są jakieś podwójne standardy.
Ale jak Neuville wygrał rajd Niemiec to jednak każdy głośno mówił że to przez pecha konkurencji - teraz jedzie bardzo kiepski rajd i każdy to widzi i każdy o tym mówi - strata do lidera najlepiej o tym świadczy - sorry ale ja tu nie widzę podwójnych standardów.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mariusz » piątek, 31 lip 2015, 19:33

Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez mihu123 » piątek, 31 lip 2015, 19:48

Znowu co poniektórzy zaczynają zaginać czasoprzestrzeń...

No dokładnie, ale to chyba o sobie piszesz.
Ale jak Neuville wygrał rajd Niemiec to jednak każdy głośno mówił że to przez pecha konkurencji

Ale co w tym jest nie prawdziwego, bo nie rozumiem? O ile mnie pamięć nie myli to Neuville w tamtym rajdzie nie miał tempa na zwycięstwo. Wypadł Ogier, Latvala, Meeke i ktoś tam jeszcze, a Thierry po prostu wykorzystał sytuację, tak jak Kubica w Niemczech '13, czy wielu, wielu innych kierowców. Mierzmy po prostu wszystkich taką samą miarą.
mihu123
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata