81éme Rallye Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: 81éme Rallye Monte Carlo

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 18 sty 2013, 12:01

Mikko rzeczywiscie jedzie bez blysku ale zwrocmy uwage ze kierowcow de facto fabrycznych jest naprawde wielu. Hirvo nigdy w tych warunkach swietny nie byl. To ze przy 4 fabrycznych mogl zdobyc podium nie oznacza ze gdy fabrycznych jest blisko 10 tez bedzie na podium. Za to moze byc ciekawiej :-)

Evgeny bardzo pozytywnie i oby tak dalej. Sadze ze podium jest realne. Byleby tylko nie wypadl.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez moto_angel » piątek, 18 sty 2013, 12:06

kostek45 napisał(a):No Gienek fajnie ciśnie. Jak zawsze agresywnie. Boje się tylko, że jak będzie chciał dojść Sordo, to może przegiąć.
Szkoda trochę złego początku i kary dla Ostberga. Teraz kręci niezłe czasy.
Ja osobiście jestem rozczarowany jazdą Hirvonena. Niby jedzie równo, ale tylko raz wbił się do TOP3 na odcinku. A tak to wiezie się bez błysku.

Jeżeli utrzyma tylko to tempo które prezentuje to spokojnie Sordo objedzie tym bardziej że Hiszpan narzeka w wypowiedziach...
Hirvonen pojedzie szybciej na szutrach. Jak to wielu z nas napisało Monte to b. specyficzny rajd i część kierowców musi po prostu go przejechać starając się wywieźć jak najwięcej możliwych punktów i tyle.
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez Sylwek_GSi » piątek, 18 sty 2013, 12:42

No a teraz popatrzmy na czasy Kościuszki inaczej.
Po pierwsze sprawnym autem zaczyna robić czasy na poziomie 9-10 miejsca czyli nie przegrywa już z autami typu S2000 czy N4/R4. To 9 miejsce akurat nie jest dla mnie osobiście żadną rewelacją bowiem jedzie chyba 11 aut WRC więc są to czasy jakby nie było z końca swojej stawki. On jedzie WRC więc należy od niego oczekiwać że będzie wygrywał z autami od swojego wolniejszymi jak S2000 czy eNka. Więc OK osiągnął sprawnym autem poziom, który pozwala mu ogrywać niewiele bo niewiele auta słabsze. Po drugie teraz spójrzmy gdzie są samochody WRC. Loeb wiadomo jest dla wszystkich albo przynajmniej powinien być odniesieniem bo on tu wyznacza poziom. I wcale nie jest na miejscu oczekiwać o Michała żeby porównywał się z czołówką. z jego zapowiedzi w słynnych wywiadach jasno wynika że chce być mistrzem świata i nie przypadkowo startuje w pełnych mistrzostwach autem WRC. Patrząc na jego podejście należy spodziewać się że przynajmniej powinien próbować walczyć a nie tylko wozić się po świecie :) Różnica między Ogierem a Loeba jest mała, później jest kilka zawodników, którzy na oesach jadą dosyć blisko siebie, tracąc jednak kilka, kilkanaście sekund do czołowej dwójki. Potem długo długo nic i jest Prokop i Kościuszko. Oni tracą po 1, 1,5 minuty na oesie. To jest przepaść. Ok 3 sekund na kilometr. Więc o ile miejsce Kościuszki w granicach 10 może i wstydu nie przynosi ale na dobrą sprawę nie jest to w żadnym wypadku powód do podniecania się i pisania o rewelacjach. To jest wymagane minimum. Do kolesi regularnie startujących w WRC traci dużo a do czołówki wręcz jest przepaść. No ale nie wymagam od niego cudów. Jeżeli tylko zmniejszy stratę do ok 1 sek na kilometrze powiem wtedy że czas jest dobry. Ktoś powie że w następnych rajdach będzie lepiej - zgadzam się progres napewno będzie ale dla mnie najważniejsza jest strata sek/km. Co z tego że w marnie obsadzonej NZ czy argentynie może załapać się na nawet 6 miejsce, skoro może tracić do zwycięzcy 15 minut.
Żeby nie było nie jestem jego wielkim przeciwnikiem, nie jestem też jakimś wielkim fanem, podchodze do niego jak do zawodnika, który ma duze ambicje i możliwości.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez WRX_STI » piątek, 18 sty 2013, 13:08

Rallye Monte Carlo 2013 - WRC - Leg 2 - Show/Limit & Crash [HD]

5:29s widać jak Kościuch jedzie z uszkodzonym zawieszeniem

http://www.youtube.com/watch?v=QDfD76XVW8E

tak do tego doszło :

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 7X4g_I07ko
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 13:18 przez WRX_STI, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
WRX_STI
A5

Postprzez tomson » piątek, 18 sty 2013, 13:10

Co do formy VW, trochę wskazuje na to, że zrobili konkurencyjną rajdówkę. Cofnijmy się i zobaczmy co mówi historia. Sezon z 99 roku, gdy debiutował Focus WRC, Colin wtedy był naprawdę mocny, zajął 3 miejsce w MC ale później doszła dyskwalifikacja za pompę wody, następnie Szwecja - pudło, później wygrana w Kenii (specyficzna impreza), no i wyznacznik przez wielu czyli Portugalia (wygrana), reszta sezonu nieudana (aczkolwiek szansa na wygraną była jeszcze np. w Argentynie). W 99 roku debiutował 206 WRC (Delecour 4 miejsce), jak dalej to auto się zapisało każdy wie. 2000 rok to porażka Peugeota w MC (problemy z odpaleniem rano aut), natomiast "Swedish" wygrany. 2001 rok debiut Xsary (niepełny sezon), debiut nieudany. Sezon 2002 Xsara już w MC zajmuje 2-gie miejsce, natomiast w pełnym sezonie startów 2003 wygrywa MC. No i później zaczyna się era Citroena. Mogę ująć w skrócie, że ten kto jest konkurencyjny w Monte Carlo, będzie również szybko jechał w innych rajdach. Zobaczymy czy VW potwierdzi regułę z historii MC.
tomson
N2

Postprzez Pemo » piątek, 18 sty 2013, 13:15

Moim zdaniem ciężko ocenić w jakikolwiek sposób formę VW, pewne jest to, że jeszcze nie było awarii. A co do reszty to na tego typu rajdzie, gdzie warunki są bardzo zmienne i bardzo liczy się strategia trudno coś powiedzieć o samochodzie. Za to wydaje mi się, że o kierowcy można powiedzieć więcej, zarówno Loeb jak i Ogier świetnie dają sobię radę w zmiennych warunkach, czego nie można powiedzieć o Hirvonenie i Latvali, którzy w takich samych autach znacznie odstają. Ogier mając dobre auto (czego mu nie życze :P) wg mnie byłby najszybszy, nie licząc Loeba oczywiście 8)
http://pemok.fotosik.pl/albumy/278144.html Citroën ZX 2.0 16V

Obrazek
Pemo

Postprzez hubertus_89 » piątek, 18 sty 2013, 13:21

Sylwek_GSi napisał(a):No a teraz popatrzmy na czasy Kościuszki inaczej.
Po pierwsze sprawnym autem zaczyna robić czasy na poziomie 9-10 miejsca czyli nie przegrywa już z autami typu S2000 czy N4/R4. To 9 miejsce akurat nie jest dla mnie osobiście żadną rewelacją bowiem jedzie chyba 11 aut WRC więc są to czasy jakby nie było z końca swojej stawki. On jedzie WRC więc należy od niego oczekiwać że będzie wygrywał z autami od swojego wolniejszymi jak S2000 czy eNka. Więc OK osiągnął sprawnym autem poziom, który pozwala mu ogrywać niewiele bo niewiele auta słabsze. Po drugie teraz spójrzmy gdzie są samochody WRC. Loeb wiadomo jest dla wszystkich albo przynajmniej powinien być odniesieniem bo on tu wyznacza poziom. I wcale nie jest na miejscu oczekiwać o Michała żeby porównywał się z czołówką. z jego zapowiedzi w słynnych wywiadach jasno wynika że chce być mistrzem świata i nie przypadkowo startuje w pełnych mistrzostwach autem WRC. Patrząc na jego podejście należy spodziewać się że przynajmniej powinien próbować walczyć a nie tylko wozić się po świecie :) Różnica między Ogierem a Loeba jest mała, później jest kilka zawodników, którzy na oesach jadą dosyć blisko siebie, tracąc jednak kilka, kilkanaście sekund do czołowej dwójki. Potem długo długo nic i jest Prokop i Kościuszko. Oni tracą po 1, 1,5 minuty na oesie. To jest przepaść. Ok 3 sekund na kilometr. Więc o ile miejsce Kościuszki w granicach 10 może i wstydu nie przynosi ale na dobrą sprawę nie jest to w żadnym wypadku powód do podniecania się i pisania o rewelacjach. To jest wymagane minimum. Do kolesi regularnie startujących w WRC traci dużo a do czołówki wręcz jest przepaść. No ale nie wymagam od niego cudów. Jeżeli tylko zmniejszy stratę do ok 1 sek na kilometrze powiem wtedy że czas jest dobry. Ktoś powie że w następnych rajdach będzie lepiej - zgadzam się progres napewno będzie ale dla mnie najważniejsza jest strata sek/km. Co z tego że w marnie obsadzonej NZ czy argentynie może załapać się na nawet 6 miejsce, skoro może tracić do zwycięzcy 15 minut.
Żeby nie było nie jestem jego wielkim przeciwnikiem, nie jestem też jakimś wielkim fanem, podchodze do niego jak do zawodnika, który ma duze ambicje i możliwości.

jak by kazdy tak się wypowiadał to aż milej by się czytało posty na temat RMC jak i samego MK :D
hubertus_89
N1

Postprzez scooby14444 » piątek, 18 sty 2013, 14:06

Zgadzam się z tym co napisał tomson. VW jest w 100% konkurencyjny dla Cytryny i Forda, jest to z pewnością najlepszy debiut w historii somochodów WRC - pierwszy OS i pierwsza wygrana. Ogier potwierdza że jest wybitnym driverem, kto wie czy nawet nie lepszym od Loeba (to jego pierwszy start autem WRC w Monte).
Fajnie jedzie Novikov, ale akurat dla mnie to nie niespodzianka bo gość jest bardzo szybki.
Miejsce Hanninena i Bouffiera świadczy tylko o tym że czołówka WRC to trochę inna liga niż IRC\ERC i reszta świata.
Jazda Kościuszki... no cóż, nie jest w stanie nawiązać walki ani z Bouffierem, ani z Hanninenem, na dwóch czy trzech oesach "błysnął" i był w stanie podróżować tempem Prokopa.
To chyba trochę za mało jak na takie aspiracje....:
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 14:43 przez scooby14444, łącznie edytowano 1 raz
scooby14444
N3

Postprzez -SPRT- » piątek, 18 sty 2013, 14:30

co do zdjęcia - tylko wtedy udało się Michałowi być blisko czołówki :)
-SPRT-

Postprzez viper » piątek, 18 sty 2013, 14:55

scooby14444 napisał(a):Zgadzam się z tym co napisał tomson. VW jest w 100% konkurencyjny dla Cytryny i Forda, jest to z pewnością najlepszy debiut w historii somochodów WRC - pierwszy OS i pierwsza wygrana. Ogier potwierdza że jest wybitnym driverem, kto wie czy nawet nie lepszym od Loeba (to jego pierwszy start autem WRC w Monte).
Fajnie jedzie Novikov, ale akurat dla mnie to nie niespodzianka bo gość jest bardzo szybki.
Miejsce Hanninena i Bouffiera świadczy tylko o tym że czołówka WRC to trochę inna liga niż IRC\ERC i reszta świata.
Jazda Kościuszki... no cóż, nie jest w stanie nawiązać walki ani z Bouffierem, ani z Hanninenem, na dwóch czy trzech oesach "błysnął" i był w stanie podróżować tempem Prokopa.
To chyba trochę za mało jak na takie aspiracje....:

ja by sie jeszcze wstrzymał z ta konkurencyjnoscia. Fakt faktem wolny nie jest, ale warunki w jakich jeżdżą tez nie wymagają wykorzystania w pełni samochodu. Do tego dochodzą kwestie dopasowania opon zawieszenia. Ja bym ta jeszcze 100% nie dawał, a padlina to ten polo na pewno nie jest. Mi na razie imponuje Ogier. Zawsze gorący łeb, a teraz jedzie bardzo mądrze.
viper
S2000

Postprzez rypley » piątek, 18 sty 2013, 14:57

Znów novikow chyba wygrany oes zaliczy...

Edit: jednak ostberg
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 15:07 przez rypley, łącznie edytowano 1 raz
rypley
N3

Postprzez pawlosi1 » piątek, 18 sty 2013, 15:02

Hirvonen się wreszcie przebudził :D
pawlosi1
N1

Postprzez denzel » piątek, 18 sty 2013, 15:11

Kościuszko 1:06 do zwycięzcy os`u na 22 km. Chyba znowu coś w śniegu leżało :?
denzel
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 18 sty 2013, 15:16

Trzeba przyznac ze Fordy jada naprawde dobrze. A zwlaszcza Novikov - wskoczyl juz na trzecie miejsce i trzymam kciuki aby je dowiozl.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » piątek, 18 sty 2013, 15:44

Sporo kilometrów za nami a póki co tylko Neuville poza rajdem. Wyjątkowo spokojnie jak na te warunki ;)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata