81éme Rallye Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: 81éme Rallye Monte Carlo

Postprzez gustaff » piątek, 18 sty 2013, 09:30

Mnie tylko ciekawi czy Loeb i Citroen nie zrobią wszystkim psikusa i... wystartują w większej ilości rajdów niż to zapowiadają ;p Sądząc po wynikach 10 mistrzostwo jest na wyciągnięcie ręki :)
Fotografia + rajdy :)
gustaff

Postprzez woocasch » piątek, 18 sty 2013, 09:41

żółtodziób masz rację to jest wątek o RMC, ale akurat Michał Kościuszko w tym rajdzie jedzie, więc chyba pisanie o jego jeździe w tej konkretnej imprezie jest dozwolone. Oczywiście jechanie po nim dla samego zmieszania z błotem jest bez sensu, ale stwierdzenie, że z czymś dał ciała albo wrzucenie zdjęcie/filmiku chyba jest dozwolone? :) Sam zresztą zrobiłeś wpis na ten temat. Mamy zakłamywać rzeczywistość i mówić, że jest genialnie tylko dlatego, że jest on Polakiem startującym w WRC? Gdy nasi piłkarze grają jak ostatnie sieroty to wtedy też należy mówić że jest źle, a nie tylko ciągłe "Polacy nic się nie stało". Bo jak się dało ciała to coś się stało. Nie mówię, że ktoś z kimś przegrał, tylko jak ewidentnie zrobił coś poniżej możliwości, deklaracji i zapowiedzi.

żółtodziób napisał(a):Tacy jesteście kozacy? No to moze sami wystartujcie w RMC i pokażcie młodocianemu jaki z niego leszcz. Ten cienias rozjechałby was wszystkich na wstecznym biegu.

Jasne, że by nas rozjechał, bo chyba nie ma wśród nas osoby, która zaliczyła ponad 40 rajdów do MŚ (45 czy 46) do tego dziesiątki rajdów w innych seriach + tysiące kilometrów testów? Ale zaryzykuje stwierdzenie, że są znalazłyby się wśród nas osoby, które z takim bagażem doświadczeń prezentowałyby lepszy poziom. No ale to nie my jesteśmy na miejscu Michała i my możemy co najwyżej zaliczać rundy WRC jako kibice. Cieszy mnie to, że mamy Polaka, który zaliczy pełen sezon w najwyższej możliwej klasie rajdowej w MŚ, ale sensu w tym nie widzę, oprócz oczywiście polansowania się i odpowiedniego sprzedania przez marketing. Wg mnie sportowo lepiej by było powalczyć w WRC2 i może wygrac wreszcie tytuł MŚ albo w ERC.
Mam nadzieję, że w RMC Michał dojedzie do mety, a na kilku rajdach zdobędzie pare punktów.

A ogólnie co do rajdu, to Loeb ciągle pokazuje kto jest najlepszy. Niby Ogier jest blisko, ale ma ponad 90sek straty i w ciągu wczorajszego dnia różnica powiększyła się o 15sek. Wydaje mi się, że Loeb bo zdobyciu ponad 1min przewagi, teraz jedzie już tylko kontrolując czasy, żeby przypadkiem nie zakończyć rajdu poza drogą. VW mnie minimalnie zaskoczył, że są aż tak konkurencyjni, jednak nie wiem czy to nie jest czynnik Ogier i jego wyczucie tras Monte Carlo. Z "podniecaniem" się jaki to VW jest zajebisty i konkurencyjny musimy chyba poczekać do Meksyku a najlepiej do Portugalii, dwa pierwsze rajdy są zbyt specyficzne żeby osądzać coś na 100%.
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 09:51 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez roboM » piątek, 18 sty 2013, 09:45

gustaff napisał(a):Mnie tylko ciekawi czy Loeb i Citroen nie zrobią wszystkim psikusa i... wystartują w większej ilości rajdów niż to zapowiadają ;p Sądząc po wynikach 10 mistrzostwo jest na wyciągnięcie ręki :)

Citroen pewnie by chciał ,
ale Loeb po co ma to robic? nie musi nikomu nic juz udowadniac gdzies od jakis 3-4 lat
Jest najszybszym kierowca Rajdowym , do tego najbardziej równym , młodzi sa szybcy ale jak tylko zepnie poslady to jest w stanie im wybic wszystko i on to wie....
Mysle ze stracił motywacje juz ze 3 lata temu , i wygrywanie mistrzostw WRC nie sprawia mu takiej frajdy jak kiedys
Teraz on chce dla samego siebie i dla własnego ego , sprawdzic sie gdzies indziej i poczuc czy i tam jest tak dobry , a mysle ze w wyscigach bedzie rewelacyjny jak tylko nauczy sie rywalizowac fizycznie z innym kierowca na torze zderzak w zderzak.

To sa moje domysły ale podparte własnymi doswiadczeniami z podwórka KJS-SuperOEs ;)
roboM
N1

Postprzez adasm » piątek, 18 sty 2013, 09:55

żółtodziób napisał(a):Gryczyński powiedział... A może sam się podzielisz swoją wiedzą którą wyniosłeś z praktyki rajdowej?

Ton tej wypowiedzi świadczył tylko o nim. Chłop się woził do mety i był cieniem dla Kuliga, Kuzaja i innych to takie rzemieślnicze rajdowanie bo kasa była, żaden talent, słabe wyniki. Tak jak Kościuszko. Ale masz racje zostawmy młodego niech złapie trochę doświadczenia w samochodzie WRC i niech się auto nie psuje. Ale wątpię że z czasem będzie walczył z kimś więcej niż z Prokopem.
adasm

Postprzez RajducH » piątek, 18 sty 2013, 10:07

hmmm.... myślę, że gdyby Loeb wygrał jeszcze Szwecję to na pewno przemknie mu taka myśl, aby jeszcze jeden, ostatni 10 sezon pojechać. dziesięciokrotny mistrz świata brzmi niezwykle doniośle, a fajnie byłoby jeszcze utrzeć nosa Ogierowi

co do Kościuszki to jedno zdanie- niech chłop jeździ i nabiera doświadczenia, wątpliwe aby coś z tego było, ale sam fakt że próbuje jest budujący, oby tylko komunikaty były szczere, bo z filmu ewidentnie widać, że wyłożył (być może na skutek wjechania na coś), nie można ciągle zwalać winy na coś, kierowca też może być niedoskonały
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 18 sty 2013, 10:10

Loeb pojedzie w maksymalnie czterech rajdach i opcja powiekszenia programu nie jest mozliwa. Przeciez jasne bylo ze to Loeb bedzie tutaj najszybszy i on sam zdawal sobie z tego sprawe ze gdyby pojechal pelny sezon to mialby mistrza. Ale on juz nie ma motywacji i woli sie teraz zajac czyms innym.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez rypley » piątek, 18 sty 2013, 10:48

Bryan wypadł ale kibice go poratowali :/
1:51 straty do Loeba
Kościuch 1:34 straty, sekundę przed Prokopem
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 10:53 przez rypley, łącznie edytowano 1 raz
rypley
N3

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 18 sty 2013, 10:52

Stary Sebek daje radę, czyli bez zmian, dobrze dla rywalizacji że nie jedzie pełnego sezonu, byłby nudno :) Młody Sebek idzie ostro, warto było sezon odpuścić i testować testować testować, teraz widać gdzie jest Ogier a gdzie Latvala, co oczywiście nie znaczy że Latvala jest wolniejszy, moim zdaniem potrzebuje kilku rajdów na złapanie rytmu w nowym samochodzie, a RMC jest najmniej odpowiednim rajdem do tego.

A co do startów Kościuszki, to nie które wypowiedzi nie są w porządku, wyniki Brayana tłumaczycie brakiem doświadczenia w WRC, w innych wypowiedziach można wyczytać że prawdziwe rajdowanie zacznie się w Meksyku, ale od Kościuszki wymagacie już od pierwszego kilometra nowego sezonu w zupełnie nowym samochodzie walki w czołówce, to jego pierwsze kilometry, dajcie mu złapać oddech, na krytykę będzie jeszcze czas :wink:
d-z rallyfans
A5

Postprzez woocasch » piątek, 18 sty 2013, 11:06

No i proszę, czas w Top10 :) strata duża, ale kolejny wygrany odcinek z Propokem, który nie dość, że ma więcej rajdów w WRC na koncie to jedzie Fiestą, którą bardzo dobrze zna. Jeżeli Michał nadal będzie przyjeżdzać przed Prokopem to wydaje mi się, że będziemy mogli być zadowoleni.
Ostatnio edytowano piątek, 18 sty 2013, 11:09 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » piątek, 18 sty 2013, 11:09

No Kościuszko teraz pierwszy za cała fabryka co jest normalne, trudno akurat tych gości przed sobą objechać, chyba że któryś plener pozwiedza.
Super, jakby tak Mini się sprawowało tak jak sie ma sprawować to top 10 za fabrykami jak najbardziej realne
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez Mr.J » piątek, 18 sty 2013, 11:12

http://www.youtube.com/watch?v=E93-_XTiHe4 wczoraj było blisko... Mam nadzieje, że dziś uda się awansować na 3 miejsce, bo Evgeny ostatnimi czasy bardzo się poprawił. W końcu chyba słucha pilota =)
Mr.J
N2

Postprzez Cendra » piątek, 18 sty 2013, 11:18

Moim zdaniem czasy można porównywać tylko z Prokopem, ponieważ kiedyś jak ścigali się w niższej klasie to byli na podobnym poziomie (chyba s1600 razem jeździli). Poza tym startują na Dmack-ach, a to na pewno są gorsze opony od Michelina. Zresztą ten rajd nie jest miarodajny ;)

Dobrze, że chłopaki przynajmniej potrenują jazde po śniegu :P
Cendra
A6

Postprzez kostek45 » piątek, 18 sty 2013, 11:21

No Gienek fajnie ciśnie. Jak zawsze agresywnie. Boje się tylko, że jak będzie chciał dojść Sordo, to może przegiąć.
Szkoda trochę złego początku i kary dla Ostberga. Teraz kręci niezłe czasy.
Ja osobiście jestem rozczarowany jazdą Hirvonena. Niby jedzie równo, ale tylko raz wbił się do TOP3 na odcinku. A tak to wiezie się bez błysku.
kostek45
A5

Postprzez gustaff » piątek, 18 sty 2013, 11:42

Hirvonen jest bardzo dobrym kierowcą ale... nie ma "tego czegoś" :)
Fotografia + rajdy :)
gustaff

Postprzez pawlosi1 » piątek, 18 sty 2013, 11:59

pawlosi1
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata