LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Jersey » środa, 18 maja 2016, 09:44

Zgadzam się z tymi, co mówią, że trzeba płacić, ale nie do końca, bo nie mam nic przeciwko temu żeby ktoś przyjechał sobie dzień wcześniej na odcinek rozbił się w BEZPIECZNYM miejscu i oglądał rajd z zachowaniem zdrowego rozsądku. Ja do tej pory preferowałem PW, bo było mi wygodniej przyjeżdżałem sobie rano miałem parking i wiedziałem gdzie mam się udać żeby obejrzeć przejazd tak żeby nie zniszczyć upraw ciężko pracującym rolnikom. Tylko do tej pory kupowałem wejście jednorazowe, bo mi się to się opłacało (na razie nic nie ma o wejściówkach jednorazowych oraz jaka będzie ich cena), oglądałem sobie rajd tak: 2 przejazdy każdego odcinka w ciągu dnia, czyli wychodziło mi 3 x 35zł = 105 zł (zamiast 150 zł) za 3 dni rajdu lub 105 + 55zł = 160 zł (zamiast 200 zł), jeżeli raz chciałem wybrać się na SS Mikołajki. W tym roku chciałbym skorzystać z Rally Campingu, ale z tego, co czytam trzeba będzie kupić dowolny Rally Pass i jeszcze dodatkowo dopłacić za miejsce na Campingu, echh. A mogłoby być tak, że przyjeżdżam sobie dzień wcześniej na Camping płacę 35zł za jednorazowy wstęp na PW i 15-20zł za camping i był bym super zadowolony i pewnie wiele setek jak nie tysięcy innych kibiców też i kasa organizatorowi też by się zgadzała, ale, po co ułatwiać życie kibicom. Jeżeli nie będzie takiej możliwości to pewnie też dołączę do kibiców oglądających na dziko i dzień wcześniej rozbiję gdzieś namiot przy odcinku. Choć wolałbym zapłacić normalne pieniądze(czyt. 50 -55 zł) i mieć święty spokój wszystko zgodnie z prawem i z nadzieją, że na cywilizowanym campingu z wodą i toaletą przy trasie odcinka tak jak zapowiedział organizator.
Jersey
N1

Postprzez SOKÓŁ » środa, 18 maja 2016, 10:17

Diwados1 napisał(a):Przecietny Polak prezentuje wlasnie takie podejscie, ze jade na ryby a rajd bede ogladal przy okacji, odwracajac sie za siebie jak rajdowka bedzie jechala bo mi tego zabronic nie moga........robcie jak chcecie ile osob tyle zdan dla mnie jak czytam te wpisy co tu zrobic zeby nie zaplacic i wybielaja to podejscie argumentami wedkowania, grilowania itd itp to......... Tez bym chcial zeby to widowisko bylo za darmo i tez uwazam, ze karnet tani nie jest ale kazdy kto chce rajd ogladac karnet kupoc powinien a nie kombinowac
Co do posania to z mobilnego pisze bedac w ruchu i nie zawsze wskakuje co trzeba wiec komentarze sobie daruj

Kolego cofnij się z dobre 10 stron przeczytaj wszystko 2 razy i zacznij pisać co??
Tak jak pisałem wcześniej 218 zł (karnet+parking) OK ale nie chcąc biwakować 2x na tym samym odcinku dziennie nie wiele daje.W tym roku parkingi są dalej niż w latach ubiegłych więc parking PW i z powrotem +- 9 km to ile zobaczysz aut żeby wyrobić na inny odcinek 15??? Bez karnetu blisko auta robię powiedzmy całe WRC2 i mogę lecieć dalej kto jak lubi ale jest przegięcie.No i jeszcze te kilometry barierek i chwalenie że ochrony policji i safety w tym roku będzie 1500 osób czy coś to da??
SOKÓŁ
A6

Postprzez posejdon » środa, 18 maja 2016, 10:22

Święta racja Jersey. Zgadzam się w 1000%.

Jeszcze taka myśl. Proszę nie porównywać rajdów z piłką nożną. Rajdy nigdy nie dorosną pod względem popularności piłce nawet do pięt. Przecież nawet prezydent poszedł osobiście pogratulować kopaczom bo się zakwalifikowali na zawody (sic!). Zawodnicy dostali za to jakieś miliony złotych od ministerstwa.
Jeśli już porównywać to raczej z jakimiś podobnie niszowymi dyscyplinami sportu, np. lekkoatletyką, kolarstwem czy nawet modelarstwem sportowym. Sprawdźcie sobie ile kosztował bilet na Mistrzostwa Świata na torze w Pruszkowie. Otóż podobnie jak jedna trzecia najtańszego karnetu na RP. Z tą drobną różnicą, że tam było w cenie miejsce siedzące, parking, komentator, wyniki na żywo i cała rywalizacja w zasięgu wzroku. Za dymanie po polach, lasach i pokrzywach takich pieniędzy jak sobie krzyczą nie zapłacę bo nie jest to współmierne.

A co do wchodzenia na stadion bez płacenia to osobiście znam takie przypadki. Nawet była swego czasu afera jak Żyleta była pełna ludzi a biletów sprzedało się kilkaset. Oczywiście są to zamierzchłe czasy, których część forumowiczów może nie pamiętać. Nie pochwalam tego procederu ale mówienie, że jest to niewyobrażalne jest, moim zdaniem, co najmniej nie na miejscu.

Diwados1 napisał(a):Przecietny Polak prezentuje wlasnie takie podejscie, ze jade na ryby a rajd bede ogladal przy okacji, odwracajac sie za siebie jak rajdowka bedzie jechala bo mi tego zabronic nie moga........

Takie podejście będzie miał nie przeciętny Polak tylko wędkarz, któremu akurat zachce się wędkować/biwakować przy trasie rajdu. Nie zarzucaj nikomu od razu bycia kłamcą i oszustem.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Diwados1 » środa, 18 maja 2016, 11:19

Panowie i Panie ja tez jestem wedkarzem i od kilku lat jezdzac na Mazury wedkuje ale nigdy przy oesie ryby nie zlapie bo jezdzi "warcy rycy cescy" :D o czym wie kazdy wedkarz tj. przypadkowy widz rajdu WRC, ok koniec ironii. Moja intencja nie jest zmuszanie do kupna karnetu kadego "przypadkowego" widza tego rajdu, niech oglada to kazdy, moze wyrosnie nowe pokolenie fanow tego sportu troche bardziej za niego odpowiedzialnych. Sorry jak czytam na portalu rajdowym wypowiedzi "kibicow", bo jak sadze za takich sie wielu tutaj ma, jak tu zrobic zeby...... i co mowi regulamin rajdu, kiedy wjechac na oes itd itp to mi rece opadaja i ja nikogo za klamstwo w tych slowach nie posadzilem, ale skoro juz o tym napisales to moze cos tym jest, moze choc troche kurde cos w tym jest....skoro sam o tym napisales
Diwados1

Postprzez posejdon » środa, 18 maja 2016, 11:52

Oczywiście, że coś w tym jest. Wiesz jak mi głupio jak wchodzę głównym wejściem na oes RP i nie mam na szyi karnetu? Naprawdę mi wstyd. Piszę to całkiem poważnie.

Piszesz, że każdy powinien mieć możliwość obejrzenia. Jak tego dokonać przy takich restrykcjach orga? Przypadkowymi ludźmi na tym rajdzie będą wyłącznie mieszkańcy okolicznych wsi a wielu ich nie ma. Nikt, przejeżdżając obok trasy rajdu, nie wpadnie na chwilę popatrzeć bo zanim cokolwiek zobaczy będzie musiał najpierw zapłacić za parking, potem uderzyć dwa i pół kilometra z buta a na koniec jeszcze zakupić jednorazowy bilet. Co najmniej dwie czynności za dużo dla kogoś kto przypadkiem chciałby zobaczyć widowisko "dla hecy".
Jak już kiedyś pisałem - rajdy są dla bogatych. Nie masz pieniędzy to nie jedziesz. Ale jeżeli ma to również dotyczyć kibiców to ja dziękuję. Zrozumiałbym gdyby oglądać rajd przychodzili rzeczywiście wyłącznie ludzie kulturalni - chcesz należeć do tej elity to płać. Jakoś bym sobie to przetłumaczył. A tu, niestety, duża część widzów jest przez te trzy dni non stop napruta i nie potrafi oglądać rajdu. Co gorsze? Koleś, który włazi na drogę pod koła rajdówki albo rozbija smartfona na patyku o jej przednią szybę ale z karnecikiem czy też stojący w (potencjalnie) bezpiecznym miejscu ogarnięty kolo bez biletu? Dla orga na bank mniejszym złem jest ta pierwsza opcja. Tak się jednak składa, że rajd jest dla zawodników a nie dla działaczy.

Czy przypadkiem nie słyszałeś gdzieś na RP głosów ludzi, którzy mieli karnety, namawiających do niekupowania ich "bo się nie opłaca"? Ja słyszałem.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez versus » środa, 18 maja 2016, 12:04

Od lat obserwuję pogłębiającą się schizofrenię widoczną w działaniach nie tylko PZM, ale także FIA. Z jednej strony narzekanie na niską popularność rajdów, z drugiej traktowanie kibiców jako zła koniecznego. W tym roku niektóre odcinki w Chinach będą zresztą całkowicie zamknięte dla kogokolwiek, co można potraktować jako nowy rozdział w historii upadku rajdów. Wszystko wskazuje na to, że optymalnym rozwiązaniem dla wyżej wymienionych organizacji byłoby posadzenie wszystkich przed komputerem i skasowanie od każdego odpowiedniej kwoty za prawo do oglądania relacji. Oczywiście w imię bezpieczeństwa. Obecnie wmawia się społeczeństwu tyle zagrożeń czyhających na nie na każdym kroku, że większość godzi się całkowicie dobrowolnie na ograniczenie własnej wolności.

Wracając do tematu, nie wiem jakim cudem próba zmuszenia mnie do wydania 596 złotych za możliwość rodzinnego obejrzenia najwyżej 15 załóg na najwyżej 2 odcinkach specjalnych dziennie (tyle się udaje z dziećmi) ma wpłynąć na popularyzację rajdów. Nie przemawia do mnie argument, że jako prawdziwi kibice powinniśmy się dorzucić do skarbonki PZM. Co ma piernik do wiatraka? Jako członek tej organizacji i tak się do niej dorzucam i podczas największej imprezy rajdowej w kraju oczekuję realizacji celów statutowych (a w szczególności paragrafów 8 i 9) ponieważ jest to najlepsza ku temu okazja. Karnety powinny być absolutnie dobrowolne, na zasadzie zakupu zestawu pamiątek rajdowych za określoną kwotę. W żadnym stopniu nie powinno to wpływać na możliwość oglądania rajdu.
Rallyborne Okręgowy Biuletyn Rajdowy
http://issuu.com/rallyborne
http://facebook.com/rallyborne
http://rallyborne.pl
versus
N1

Postprzez Gąsior » środa, 18 maja 2016, 12:44

versus napisał(a):Nie przemawia do mnie argument, że jako prawdziwi kibice powinniśmy się dorzucić do skarbonki PZM. Co ma piernik do wiatraka? Jako członek tej organizacji i tak się do niej dorzucam i podczas największej imprezy rajdowej w kraju oczekuję realizacji celów statutowych (a w szczególności paragrafów 8 i 9) ponieważ jest to najlepsza ku temu okazja. Karnety powinny być absolutnie dobrowolne, na zasadzie zakupu zestawu pamiątek rajdowych za określoną kwotę. W żadnym stopniu nie powinno to wpływać na możliwość oglądania rajdu.

W Niemczech niejakie ADAC ma o wiele więcej członków niż PZM i każe, o zgrozo, płacić za karnety na ADAC Rallye Deutschland. W kraju gdzie streamy, piractwo i ogólne tłumaczenie swojej "oszczędności" jest na porządku dziennym, produkcja i dystrybucja takich "cegiełek" całkowicie zjadłaby jakikolwiek zysk z ich sprzedaży.
Gąsior
N3

Postprzez seal » środa, 18 maja 2016, 14:06

posejdon napisał(a):Przecież nawet prezydent poszedł osobiście pogratulować kopaczom bo się zakwalifikowali na zawody (sic!).

https://youtu.be/ZJhhlVhpe7c?t=5m43s
Ale kiedyś to były rajdy, kluby, zawodnicy i kibice :-(
seal
A5

Postprzez versus » środa, 18 maja 2016, 14:22

Gąsior napisał(a):W Niemczech niejakie ADAC ma o wiele więcej członków niż PZM i każe, o zgrozo, płacić za karnety na ADAC Rallye Deutschland. W kraju gdzie streamy, piractwo i ogólne tłumaczenie swojej "oszczędności" jest na porządku dziennym, produkcja i dystrybucja takich "cegiełek" całkowicie zjadłaby jakikolwiek zysk z ich sprzedaży.

Pomijając to, że w innych krajach nie trzeba płacić nic, Niemców jest 2 razy więcej niż Polaków, a członkostwo w ADAC daje faktyczne korzyści, zapraszam do lektury artykułu o popularnych imprezach rajdowych w Niemczech http://rallyborne.pl/drang-nach-westen- ... niemczech/.
Rallyborne Okręgowy Biuletyn Rajdowy
http://issuu.com/rallyborne
http://facebook.com/rallyborne
http://rallyborne.pl
versus
N1

Postprzez Tomek K » środa, 18 maja 2016, 14:27

W skrócie - nie byłoby problemu z zapłaceniem za karnet, gdyby szanowni organizatorzy jak zwykle nie grali po swojemu i ordynarnie robili szarego kibica w ciula. Jestem w stanie z pamięci podać od razu miejsca i dojazdy, gdzie zablokowanie drogi X km wcześniej jest tylko i wyłącznie ZŁĄ WOLĄ organizatora. I to jest ewenement w skali świata.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez żółtodziób » środa, 18 maja 2016, 15:59

Tomek K napisał(a):W skrócie - nie byłoby problemu z zapłaceniem za karnet, gdyby szanowni organizatorzy jak zwykle nie grali po swojemu i ordynarnie robili szarego kibica w ciula. Jestem w stanie z pamięci podać od razu miejsca i dojazdy, gdzie zablokowanie drogi X km wcześniej jest tylko i wyłącznie ZŁĄ WOLĄ organizatora. I to jest ewenement w skali świata.

Problem w tym, że owo świadczenie polegające na robieniu w ciula jest wzajemne. Tylko po obu stronach dominuje kalizm. Jak organizator "nie wywiązać się" z tego co powinien zrobić to dobrze, ale jak "zły kibic nie zapłacić organizator za bilet" to źleeee... W drugą stronę jednak działa to identycznie. "Jak organizator nie zapewnić mi tego czego oczekuję" to źleeee, ale jak "ja organizatora stuknąć na 150 PLN" to dobrze... Ja absolutnie nie rozgrzeszam organizatora, i uważam,że zwalanie winy na kibiców w momencie kiedy samemu się grubo nie ogarnęło i znaczną część sprowokowało do kombinowania jak koń pod górkę to teraz można mieć pretensje tylko do siebie. Ale na pewno nie było by takiej gadki gdyby nie takie a nie inne kombinacje ze strony kibiców. Wiem,że to co mówię teraz jest bardzo niepopularne, bo przecież PZM jest ten zły a wszyscy inni to tylko jasna strona mocy. PZM oczywiście jest zły i rozumiem irytację coniektórych osób. Rozumiem,że po iluś razach postanowili w ten sposób pokazać fakera, chociaż ja sam wolę pokazać fakera poprzez nie przyjeżdżanie na rajd. Ale ci którzy cwaniaczą za każdym razem w taki sam sposób i za każdym razem wynajdują inne usprawiedliwienie, żeby za nic nie płacić to też nie za bardzo odbiegają poziomem moralności od PZM. No i też działają na szkodę rajdu. Po pierwsze dostarczają całego pakietu wymówek organizatorowi, a po drugie jak taka lamusów widzi, że można za nic nie płacić i oglądać na dziko to potem idą, stają byle gdzie, bo niby skąd mają wiedzieć skoro motorsport znają tylko z telewizora no i robią już faktyczny chlew, z rozjeżdżaniem pól quadami włącznie. Krótkowzroczność panowie...
żółtodziób
A8

Postprzez SOKÓŁ » środa, 18 maja 2016, 16:23

żółtodziób te 150 zł to najmniejsze piwo bo co ono Ci daje?? Wstęp na 41 PW i tylko tyle.Ja chciał bym 2 zakręty wcześniej czy później bo będzie akurat kawałek cienia i też może być fajnie 19 zł za parking i dymanie 4500m w jedną stronę więc godzina w plecy!! Tor Mikołajki tak-tylko na Polsacie :lol:
SOKÓŁ
A6

Postprzez @luki rally@ » środa, 18 maja 2016, 17:40

MŚ mamy. To tak porównam dlaczego nie dam. Byłem na MŚ w siatkówce,byłem na ME piłki ręcznej(i tu się broń Boże nie chwalę).Rangi takie same lub podobne,zapłaciłem 60Pln i 100 Pln z udziałem Polski.

I chodzi o to że dwa miesiące przed wiedziałem że mam rząd ten i ten,sektor ten i ten,miejsce to i to. Tak sobie wybrałem tak miałem. Wiedziałem z jakiej perspektywy będę patrzył na to widowisko i nikt i nic mnie z tamtąd nie ruszy. Wiedziałem dokładnie za co zapłaciłem.Dojeżdżam na parking,przechodzę może 100 metrów parę schodów i jestem.

Jeżeli chodzi o Rajd Polski to tak. Kupuję bilet za 149 pln. Interesuję mnie tylko jeden dzień i jeden oes, np. Stare Juchy,spodobał mi się tylko Pw 20 z zaproponowanych przez organizatora. Podjeżdżam na parking. Jestem z dzieckiem,więc 20 minut przed żeby za szybko się nie znudziło. I co?? Dojście na Pw 20 to najbliżej 2.7 kilometra,przychodzę a tu pięć rzędów przede mną ludu i widzę, ale kurz po rajdówce. Jeżeli nie mam zagwarantowanego odpowiedniego punktu widzenia,to za co takie pieniądze ?

Oczywiście nie ma co porównywać innych sportów np. w hali, do rajdów( choć Mikołajki Arena na pewno tak-trybuny itp.), ale ceny na tamte imprezy są adekwatne do tego co zobaczę,a tu tak absolutnie nie jest.

Jeżeli byłby wstęp na dany odcinek za np. 20 pln to oczywiście płace i nie ma tematu.Tym bardziej że własnie chcę oglądać tylko jeden oes i będę jeden dzień na rajdzie gdzie nie skorzystam z żadnych innych rzeczy typu: serwis, tor itp.
@luki rally@
N3

Postprzez amigo » środa, 18 maja 2016, 23:04

Ja podam taki przykład: W Warszawie odbywał się uliczny verva street racing czyli pokazowe jazdy aut sportowych wyścigowych i rajdowych oraz bolidów była to impreza z trybunami biletowana oraz gratisowa przy barierkach na stojąco. Bilet na trybuny kosztował chyba od 40-80 zł ale ludzi było full ja z kolegami trafiłem przypadkiem bo akurat wtedy byliśmy w Warszawie i oglądaliśmy przejazdy z bliska można powiedzieć na wyciągnięcie ręki. No nic mówimy, że w przyszłym roku wykupimy sobie miejsca na trybunie będzie jeszcze lepiej widać. Przyszedł nowy rok i znów miała odbyć się verva street racing ale niestety na stadionie Narodowym no nic mówimy trzeba jechać kupiliśmy najtańsze bilety po 100 zł i pojechaliśmy impreza na 3h też wiele ludzi narzekało, że trzymali ludzi 2 h przed stadionem i nie dali wejść. Po oglądnięciu stwierdziliśmy, że impreza nawet spoko ale to już komercja totalna nie było smaku jak na ulicznych przejazdach. Następnego roku znów kolejna edycja ale daliśmy sobie spokój. Z tego co widziałem to stadion wyprzedany cały i o to chodziło organizatorowi, żeby nie tylko pokryć koszty ale niezle zarobić. Na ulicznych pokazach na trybunach pewnie było góra z 3000 miejsc, a na stadionie 55 tyś miejsc płatnych czyli kalkulacja prosta. To samo się stało z imprezą Intercars, która odbywała się do tej pory na lotnisku Bemowo ale została przeniesiona na stadion Narodowy i pewnie tam zostanie już na lata.

Wracając do Rajdu Polski to opłata 35 zł za każdy OS danego dnia to jakaś kpina. Opłata 35 zł to powinna obowiązywać za dzień, a nie przy każdym OS płać znów 35 zł i na takie traktowanie to ja się nie godzę dlatego rajd oglądamy różnie od pierwszego wejścia na OS za bilet 35 zł, a potem to różnie albo już na dziko albo się płaci rolnikowi czy jakiemuś właścicielowi posesji za oglądanie z jego terenu i to wychodzi dużo taniej.
Nie płacenie też jest nie do końca uczciwe, a tłumaczenie się, że ja nie płacę bo nie wchodzę na PW rajdu. Jak nie chcesz płacić to oglądaj rajd w domu w tv. Przypomina mi się takie działanie z lat młodości jak przyjechał Cyrk i nie było kasy na bilety to się kombinowało jak się dostać do Cyrku za darmo. To się pod wozami ukradkiem przechodziło, albo z bocznego wejścia jak nikt nie pilnował, albo pod trybunami itp. Ja to rozumiem, że Rajd Polski to koszty i to nie małe ponieważ PALIWO+ JEDZENIE+NOCLEG+WEJŚCIE to robią się sporeee koszty.

Co do organizacji to dajmy im zaufanie po tych zmianach może w przyszłym sezonie jeszcze coś się poprawi i będzie mniej ubolewania. Organizator powinien znaleźć dobrego sponsora i podpisać stałą umowę powiedzmy na 3-4 lata z możliwością przedłużenia.

Progres już jest bo mapki podali sporo wcześniej jeszcze filmiki z PW podadzą będzie plus.

Moim zdaniem na Gołdapi jest jedno ciekawe miejsce i tam powinni usypać dużą HOPE, gdzie ludzie sami by przybyli tłumnie.
amigo
N1

Postprzez żółtodziób » środa, 18 maja 2016, 23:41

SOKÓŁ napisał(a):żółtodziób te 150 zł to najmniejsze piwo bo co ono Ci daje?? Wstęp na 41 PW i tylko tyle.Ja chciał bym 2 zakręty wcześniej czy później bo będzie akurat kawałek cienia i też może być fajnie 19 zł za parking i dymanie 4500m w jedną stronę więc godzina w plecy!! Tor Mikołajki tak-tylko na Polsacie :lol:

Daje to samo co zakup biletu Komunikacji Miejskiej. Niby mogę sobie wsiąść do autobusu zupełnie za darmo i 99 na 100 przypadków nikt mnie na tym nie przyłapie. Nawet jak mi wlepią mandat raz na jakiś czas będę na plus. Zgodnie z prawem zresztą. Czemu więc tak nie robię? Bo to moim zdaniem nie jest w porządku, bo jeśli jadę legalnie przewoźnik bierze odpowiedzialność za moje bezpieczeństwo, bo źle bym się czuł, gdyby ktoś skorzystał z mojej pracy i za to nie zapłacił, wreszcie dlatego, że mam prawo do krytyki, że kierowca jechał za mało płynnie lub zbyt ryzykownie. Wiem,że dla niektórych takie myślenie jest frajerskie, ale dla mnie jest normalne. Boli nas kiedy jakaś rządowa menda kupuje sobie ośmiorniczki za państwową kasę i słusznie, że nas boli, ale jak sami korzystamy z czegoś, do czego mamy darmowy dostęp, choć w zasadzie powinniśmy za to zapłacić to znajduje się milion powodów, żeby jednak nie płacić.

@luki rally@ napisał(a):Jeżeli chodzi o Rajd Polski to tak. Kupuję bilet za 149 pln. Interesuję mnie tylko jeden dzień i jeden oes, np. Stare Juchy,spodobał mi się tylko Pw 20 z zaproponowanych przez organizatora. Podjeżdżam na parking. Jestem z dzieckiem,więc 20 minut przed żeby za szybko się nie znudziło. I co?? Dojście na Pw 20 to najbliżej 2.7 kilometra,przychodzę a tu pięć rzędów przede mną ludu i widzę, ale kurz po rajdówce. Jeżeli nie mam zagwarantowanego odpowiedniego punktu widzenia,to za co takie pieniądze ?

Jeśli jedziesz z dzieckiem to tym bardziej nie włóczysz się po lasach i polach na dziko. To po pierwsze. Po drugie jak masz zagwarantowane miejsce gdzieś z tyłu na meczu to też bez lornetki nie podchodź do tematu. Zarzut,że nie masz miejsca na PW jest absurdalny - tego nie gwarantuje żaden organizator żadnego rajdu, a nie tylko RP jest płatny. Taki charakter tego sportu, jak się nie podoba to nie oglądaj. Czekam jeszcze aż ktoś napisze,że nie będzie płacił bo samochody WRC nie są takie fajne jak były dawniej... Sorry, ale to właśnie jest szukanie sobie wymówek.

versus napisał(a):Od lat obserwuję pogłębiającą się schizofrenię widoczną w działaniach nie tylko PZM, ale także FIA. Z jednej strony narzekanie na niską popularność rajdów, z drugiej traktowanie kibiców jako zła koniecznego. W tym roku niektóre odcinki w Chinach będą zresztą całkowicie zamknięte dla kogokolwiek, co można potraktować jako nowy rozdział w historii upadku rajdów. Wszystko wskazuje na to, że optymalnym rozwiązaniem dla wyżej wymienionych organizacji byłoby posadzenie wszystkich przed komputerem i skasowanie od każdego odpowiedniej kwoty za prawo do oglądania relacji. Oczywiście w imię bezpieczeństwa. Obecnie wmawia się społeczeństwu tyle zagrożeń czyhających na nie na każdym kroku, że większość godzi się całkowicie dobrowolnie na ograniczenie własnej wolności.

Wracając do tematu, nie wiem jakim cudem próba zmuszenia mnie do wydania 596 złotych za możliwość rodzinnego obejrzenia najwyżej 15 załóg na najwyżej 2 odcinkach specjalnych dziennie (tyle się udaje z dziećmi) ma wpłynąć na popularyzację rajdów. Nie przemawia do mnie argument, że jako prawdziwi kibice powinniśmy się dorzucić do skarbonki PZM. Co ma piernik do wiatraka? Jako członek tej organizacji i tak się do niej dorzucam i podczas największej imprezy rajdowej w kraju oczekuję realizacji celów statutowych (a w szczególności paragrafów 8 i 9) ponieważ jest to najlepsza ku temu okazja. Karnety powinny być absolutnie dobrowolne, na zasadzie zakupu zestawu pamiątek rajdowych za określoną kwotę. W żadnym stopniu nie powinno to wpływać na możliwość oglądania rajdu.

I póki co jest jak mówisz. Rajd można bez problemu oglądać bez karnetu. OK, PZM stara się to ukrócić, ale prawda jest taka, że nie ma ku temu podstaw prawnych. Można najwyżej ścigać tych, którzy ryją rolnikom quadami pola i czepiać się wtargnięcia na czyjąś posesję. O ile właściciel pola na którym stoisz w ogóle będzie chciał wtargnięcie zgłosić. Możliwe, że jakieś pokazówki zrobią, ale jeśli złamią przy tym prawo to będzie można ich skarżyć. Nie ma czystej prawnie możliwości zakazu wstępu do lasu państwowego, chyba,że jest zagrożenie pożarowe. No, ale jeśli jest takie zagrożenie to tym bardziej nie można takim lasem puścić rajdu. Organizator może jeszcze ogrodzić wszystkie OSy i wtedy rzeczywiście sprawa będzie czysta, tyle,że to nierealne. Rozmawiamy tutaj nie o tym czy można oglądać rajd za darmo, bo tutaj nie ma dyskusji, jasne że można. Rozmawiamy o tym,czy jest to takie zupełnie w porządku no i moim zdaniem nie jest. To ze płacisz składki na PZM - ja też płacę podatki, a jak muszę skorzystać z publicznego transportu to muszę zapłacić za to osobno.

Poza tym oczywiście zgadzam się z tezą, że bezpieczeństwem FIA wyciera sobie gębę. Zgadzam się też z tezą, że rajdy powinny być łatwiej dostępne jeśli mają być popularne, a śrubowanie cen karnetów to działanie w dokładnie odwrotnym kierunku. Jeszcze bardziej się zgadzam, że to absurd,żeby rodzina wyprawiając się na taki rajd płaciła za 4 karnety z osobna. Powinno być jakieś tańsze rozwiązanie. Myk polega na tym, że nie mówimy tu o przypadkach skrajnych. 4-osobowa rodzina z dwójka nieletnich raczej nie pojedzie oglądać rajdu na dziko - nie pojedzie raczej wcale, albo zapłaci za karnety. Beznadziejna polityka FIA też ma niewiele wspólnego z tym,że ludzie po prostu nie chcą płacić "bo nie". Przecież nie brakowało tutaj opinii,że nigdy nie płaciłem, nie płacę i nie zamierzam kiedykolwiek płacić. To właśnie ludzie z takim podejściem stanowią gros dzikiej widowni. Teraz piszą, że gdyby karnet był po 100 złotych to by poszli, ale prawda jest taka, że nawet gdyby był po 50 to by coś wymyślili,żeby uzasadnić to,że go i tak nie kupią. Sytuacja jest jak z biznesmenami, którzy legalnie transferują zyski do rajów podatkowych. Prawnie wszystko jest OK, i oczywiście uzasadnienie też jest jak najbardziej logiczne - przecież po co płacić większe podatki jeśli można płacić mniejsze. Problem w tym,że mieszkają w tym kraju i korzystają ze wszystkiego co im ten kraj oferuje. Oczywiście,że drogi są dziurawe, jest mało lotnisk, a kolej to jakaś pomyłka, ale jak nie pasuje to zmień obywatelstwo. A jak pasuje to płać podatki na miejscu, a nie tłumacz się jakie to państwo jest złe. Tylko o to sprawa się rozchodzi. Moim zdaniem unikanie płacenia podatków w PL jak i nie płacenie za karnet mimo zarówno ułomności całego polskiego państwa jaki PZM nie jest w porządku.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata