Michał Kościuszko

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Michał Kościuszko

Postprzez bzinek » wtorek, 5 lut 2013, 11:51

zenzen23 napisał(a):
bzinek napisał(a):
- Czy wciąż marzy Pan o tytule mistrza świata?
- Tak. Chcę być mistrzem świata! I wiem, że mogę nim być!

qrcze poprawi mi to humor przynajmniej na miesiąc.może jeszcze ruta wygra dakar do kompletu :mrgreen:

Co cię tak bawi, bo ja nie kumam, może wytłumacz , pośmiejemy się razem :!:

jeszcze musisz trochę pożyć, żeby załapać o co chodzi w rajdach, ale pewnie już i tak nie zrozumiesz nie widząc i nie czując rajdów sprzed nastu lat. 8)
Leszek Kuzaj - Powrót Króla Młynarzy
bzinek
N3

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 5 lut 2013, 12:20

Skoda też była złomem a Colin wsiadł i pamiętacie co było w Australii?

Yyyy czasy poza pierwszą 10tką w rajdzie na którym Subaryną latał i robił co chciał?

@gregortest
Dzisaj wyjeżdżam na Szwecję.

Gratuluję i życzę udanej imprezy. Sam chciałbym kiedyś jechać na rundę WRC, gdybyś mógł zrobić jakąś kalkulację kosztów i powiedzieć ile mniej więcej kosztuje taka przyjemność byłbym wdzięczny. Jedziesz na własny rachunek czy jakaś zorganizowana grupa?
Witcher1990
A6

Postprzez woocasch » wtorek, 5 lut 2013, 12:35

Kurcze jak można twierdzić, że Henning Solberg nie spędził większości swojej kariery w autach WRC (i wcześniej w autach A8), patrząc na dane z:
http://ewrc-results.com/profile.php?p=1 ... ng-Solberg zadałem sobie nieco trudno sprawdzenia ile tych rajdów było i tak:
łączna ilość startów to: 163
ilość startów w autach WRC i A8: 157 - czyli 96,3% - oczywiście nie wszystkie starty są w MŚ
auta innych klas: 6 - czyli 3,7%

I gdzie tu porównywać do Kościuszki, gdzie on zaliczył chyba 4 rajdy w autach WRC, z tego 3 starty były w Barbórce Warszawskiej :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez rajdmen » wtorek, 5 lut 2013, 12:45

wszsyscy ktorzy tu bywaja na tym forum, mam wrazenie ze interesuja sie rajdami od niedawna, moze nie wiele osob pamieta, ale to ze Junior bedzie kiedys mistrzem świata,a co najmniej bedzie jezdzil w ekipie fabrycznej, mowil jego ojciec gdy Michal mial bodajze 15 czy 16 lat, juz wtedy mial do dyspozycji porfesjonalnie przygotawana rajdowke tzn, reanult clio, nie majac jeszcze prawa jazdy juz mial mozliwosc profesjonalnych treningow, potem byly kolejne samochody czy to treningowe jak np lancer i treningi na mazurach, oraz kolejne auta ktorymi startowal, od wrc przez s1600, enke, s2000, r4, teraz wrc, i niech nikt nie mowi ze on jest super zawodnikiem, po tylu latach spedzonych w roznyc samochodach na treningach czy startach, od takiego zawodnika oczekuje sie ze wsiadzie w kazdy samochod i kazdym pojedzie szybko, taka jest rola profesjonalnego kierowcy rajdowego, to tyle, wiecej mi sie juz nie chce pisac,
rajdmen

Postprzez żółtodziób » wtorek, 5 lut 2013, 13:39

Jarek55511 napisał(a):Petter Solberg, Marcus Gronholm, Mikko Hirvonen, Sebastiem Ogier, Jari Matti Latvala czyli wielcy przegrani ostatnich 9sezonów. Co ich różni od Michała? Też walczyli o tytuł i ciągle przegrywali z Super Loebem. Ale mieli do tego topowe fury i duże budżety. Michał jak mówi że chce walczyć to do dobrze,ale zaraz mówi że zbiera doświadczenia itp. A jak w przyszłym sezonie już nie będzie kasy na WRC to co będziecie mówić? Powinnien wykorzystać szanse teraz! Jeździł tyle lat w rundach WRC. Może i Mini nie jest topowym autem,ale sam sobie wybrał taki sprzęt. Mógł wybrać Fieste,ale pewnie do tego byłby potrzebny większy budżet. Więc wybaczcie,ale z czym do ludzi i jakie porównanie do ww.kierowców? Cały rok będzie zbierał doświadczenia w WRC(większość rund będzie crash albo awarie). A w przyszłym roku może być mniejszy budżet z powodu kryzysu i kiedy zdobędzie ten upragniony tytuł? Pogadamy po sezonie i zobaczymy kto miał rację.

Ale jaką rację? Czy ktoś napisał,ze wierzy, że Kościuch kiedykolwiek będzie mistrzem świata? Nikt w to nie wierzy, tyle, że mnie takie bzdury nie bulwersują i nie wpływają na sposób w jaki oceniam jego wyniki. Nie mam jednak najmniejszego problemu z nazwaniem tekstu "wiem że mogę" kompletną bzdurą i zasugerowaniem zmniejszenia konsumpcji używek lub zmianę ich dostawcy. Ale na tym koniec, nie będę szukał na siłę dziury w całym i po pierwszym starcie wurcem (który po drodze się zepsuł) mówił, że to cienias nad cieniasy. Zobaczymy, moze później będzie lepiej, natomiast startujac wozami niższych klas wstydu nie przyniósł.

woocash napisał(a):żółtodziób zgadzam się z Toba, ale obecnie nie ma tych testów aż tyle, są przecież różne ograniczenia czasowe i ilościowe - przynajmniej tak było mówione, że VW dzięki temu, że nie bierze udziału w MŚ w 2012 może testować ile chce i gdzie chce. Jasne, że fabryki testują więcej niż Michał, ale skoro przed Szwecją udało im się pojeździć pod okiem Marcusa to chyba tragedii nie ma
Ketomaa pokazał, że w warunkach śniegowo/szutrowych opony Dmack dają radę, więc może w Szwecji źle nie będzie (czytaj: nie objedzie go żadna ośka)

Ale Ketomaa jechał Fiestą a nie Mini no i jednak troszkę innych miał konkurentów (z całym szacunkiem oczywiscie do tych, którzy tam startowali). Nie twierdzę, że DMacki to kompletny szmelc, ale na wyższym poziomie rywalizacji mogą już przeszkadzać, tak jak to było w swoim czasie z Pirelli i Michelinami/BF Goodrich. Jeździli ludzie na Pirelkach i nawet zdarzało im się wygrać,a le wiadomo było,że te gumy przeszkadzają. W przypadku Kościucha to zbierają się różne rzeczy, samo auto zapewne nie wymiata, nie wymiatają opony no i nie wymiata z pewnoscią on sam, problem w tym że na chwilę obecną trudno ustalić hcoćby orientacyjnie proporcje który czynnik miał największy wpływ na słaby wynik.

Co do ograniczeń testowych to moze i są, ale dotyczą zespołów startujących w mistrzostwach a nie przygotowujących się do nich. Poza tym Młody nie jeździł ich wcale, względnie bardzo niewiele. Co by nie gadać wcvale nie ma aż tak boskich warunków jak sugerują jego krytycy. To są dobre warunki jak na Polskę, ale Polska ogólnie jest daleko z tyłu. Tak jak pisałem wcześniej, z tych którzy ukończyli przed nim w zasadzie tylko Prokop jest na podobnym poziomie, wszyscy pozostali jeździli znacznie więcej i poszło w nich znacznie więcej kasy i nawet gdyby Młodzian miał podobny do nich talent to i tak by nie miał do nich startu.
żółtodziób
A8

Postprzez tomson » wtorek, 5 lut 2013, 15:08

Witcher1990 napisał(a): Skoda też była złomem a Colin wsiadł i pamiętacie co było w Australii?

Yyyy czasy poza pierwszą 10tką w rajdzie na którym Subaryną latał i robił co chciał?

Sam pisałem wiele głupot na tym forum, ale na przekręcanie historii muszę zareagować.

http://www.ewrc-results.com/results.php ... ralia-2005

Kliknij i prześledź czasy do odcinka nr 23, później był serwis i tam zakończyła się jazda. Wiele wyników można zapomnieć, ale nie tego czego dokonali wtedy McRae/Grist. A najlepszym podsumowaniem, były brawa od innych zespołów gdy Colin pakował rzeczy wiedząc, że nie pojedzie dalej.
tomson
N2

Postprzez Krzysiek_WrC » wtorek, 5 lut 2013, 15:17

woocasch napisał(a):
Krzysiek_WrC napisał(a):@scooby14444 ; sorry ale to co napisałeś to niestety nie do końca tak jest.
Pierwsze i najważniejsze a przed "talentem" Kościuszki. Michał jechał prywatnym samochodem, MINI nie jest już fabryką od kąd BMW wyszło z projektu, Citroen natomiast to pełna fabryka i pokaz mi gdzie prywaciarz wygrywał z pełna fabryka w dodatku na MŚ?

Racja Mini z Motorsport Italia nie jest już fabryką, ale w zeszłym roku oficjalnie to oni byli zespołem fabrycznym, a nie Prodrive, mimo że to Prodrive miał nowsze specyfikacje samochodów i lepszych kierowców. Bez sensu no ale tak było. A z tym prywatnym autem, to przecież Bouffier jechał prywatnym DS3, a dokładniej autem z PH Sport i było w sieci info, że auto jest z 2011 roku, ale czy na 100% specyfikacja była taka jak w 2011 to chyba nikt z nas nie wie. A piszę o tym dlatego, że jakoś Bouffier wygrał odcinek i klepnął na nim Loebowi prawie minutę. A, że akurat to on dobrał idelanie opony albo nie popełnił grubego błędu, to tylko dobrze świadczy o trzykrotnym Mistrzu Polski :) Faktem jest też, że na pozostałych odcinkach Bouffier częściej notował czasy w okolicach 8. miejsca niż pierwszego, ale odcinek wygrał :)

Troche późno ale mała ripostę muszę dać...PH Sport a Motorsposrt Italia to też kolosalna różnica w przygotowaniu samochodu. No i chyba wiesz kto z kierowców czołówki MŚ ma w PH Sport swoje udziały :)
Tutaj nie ma już robienia byle jak :)
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez woocasch » wtorek, 5 lut 2013, 15:59

Jasne jest, że PH Sport to inna liga, ale z drugiej strony Motorsport Italia była niby fabryką w 2012 :)
Taka maja dygresja, w zeszłym roku słyszałem od niektórych osób, jak to Michał jeździ kiepskim włoskim Lancerem, ale autem z tej samej stajni drugi kierowca wygrał tytuł w PWRC. Więc mimo, że poziom obsługi w Motorsport Italia jest raczej na 100% niższy niż w PH Sport, to poziom umiejętności kierowcy też robi różnicę. I dlatego jestem ciekawy jak wypadnie porównanie Kościuszki i Nikary w Szwecji.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 5 lut 2013, 18:01

Żółtodziób napisałem to dlatego:
"Dokładnie tak. Ciekawe jakie by było 9 lat temu prawdopodobieństwo że jeden koleś będzie lał innych jak dzieci przez tyle lat."
zrozumiałem to tak że Kościuszko też może być mistrzem świata,a tamci co przegrali z Loebem to też walczyli o Mistrzostwa i jakoś z nich się nie śmiejemy,a z Michała tak. A o Loebie już wtedy mówiono jak jeździł Saxo S1600 ,że będzie z niego dobry kierowca-zanim zdobył pierwszy tytuł. A o Michale nikt tego nie mówi.
Jarek55511
S1600

Postprzez synek03 » wtorek, 5 lut 2013, 18:34

scooby14444 napisał(a):No ale niech się chłopak uczy i zdobywa doświadczenie :lol: :lol: :lol: :lol:

a Ty zdobywaj doświadczenie w hejtowaniu na forumku, anonimowy hejterku, no już dobrze :lol:

Michał sobie jeździ, zdobywa doświadczenie, robi to co lubi i co większość na tym forum by chciała robić. Ile osób chciałoby być na miejscu Kościuszko i jeździć samochodem WRC w Mistrzostwach Świata? A Ty siedzisz za przeproszeniem dupą na krześle przed monitorem i klepiesz swoją głupotę w klawiaturę. Najgorsze jest to, że to udostępniasz innym.
rajd jest rajd ;]
synek03
N1

Postprzez scooby14444 » wtorek, 5 lut 2013, 18:50

synek03 napisał(a):Michał sobie jeździ, zdobywa doświadczenie, robi to co lubi i co większość na tym forum by chciała robić. Ile osób chciałoby być na miejscu Kościuszko i jeździć samochodem WRC w Mistrzostwach Świata? A Ty siedzisz za przeproszeniem dupą na krześle przed monitorem i klepiesz swoją głupotę w klawiaturę. Najgorsze jest to, że to udostępniasz innym.

Ja podałem merytoryczne dane o ilości startów i pieprzeniu głupot przez Kościuszkę o zdobywaniu doświadzenia. A co ty zrobiłeś? Oprócz tego że pokazałeś że jesteś miłośnikiem "wielkiego" talentu pana M.K. twój post nie wniósł kompletnie nic do dyskusji, oprócz bezsensownego bicia piany. Na pewno w WRC chciałoby jeździć wielu utalentowanych kierowców, ale niestety kasa idzie na tych mniej utalentowanych. Co do dupy krzesła i komputera też nie trafiłeś, właśnie pakuję się na Szwecję i piszę z telefonu.
scooby14444
N3

Postprzez Ziele » wtorek, 5 lut 2013, 19:07

scooby14444 napisał(a):
synek03 napisał(a):Michał sobie jeździ, zdobywa doświadczenie, robi to co lubi i co większość na tym forum by chciała robić. Ile osób chciałoby być na miejscu Kościuszko i jeździć samochodem WRC w Mistrzostwach Świata? A Ty siedzisz za przeproszeniem dupą na krześle przed monitorem i klepiesz swoją głupotę w klawiaturę. Najgorsze jest to, że to udostępniasz innym.

Ja podałem merytoryczne dane o ilości startów i pieprzeniu głupot przez Kościuszkę o zdobywaniu doświadzenia. A co ty zrobiłeś? Oprócz tego że pokazałeś że jesteś miłośnikiem "wielkiego" talentu pana M.K. twój post nie wniósł kompletnie nic do dyskusji, oprócz bezsensownego bicia piany. Na pewno w WRC chciałoby jeździć wielu utalentowanych kierowców, ale niestety kasa idzie na tych mniej utalentowanych. Co do dupy krzesła i komputera też nie trafiłeś, właśnie pakuję się na Szwecję i piszę z telefonu.

Człowieku, zerkam na forum już ileś tam lat i nijak nie mogę ogarnąć, jak facet znający tak gruntownie temat rajdów, ba, uczestniczący w rajdach w realu ( to na podstawie Twojego wyjazdu na Szwecję), może p...., sorry, pisać tak szkalujące człowieka opinie. Jak można dyskredytować nie tylko człowieka, ale jego pracę, pasję, konsekwencję w realizacji marzeń, systematyczność w pracy i wiele innych cech pozwalających mu być w miejscu, w którym jest. Przekonaj mnie, że Twoje komentarze wnoszą coś innego, niż tylko sianie jadu? Nie jestem w żadnym wypadku poplecznikiem i powinowatym Miśka, ale doceniam jego przymioty, tak jak doceniam je u tych wszystkich, którzy chcą realizować swoje marzenia. U Ciebie również, ale błagam, nie ślij jadu na forum, bo bardzo tym samym ujmujesz tym, którzy wygrywają z Kościuszko- co to za sukces, kiedy wygrywa się ze słabeuszami, a jeszcze bardziej ujmujesz przegranym z nim- jak oni muszą być słabi, bo przegrywają z tak słabym Kościuszko. To błędne koło.
Ziele

Postprzez zenzen23 » wtorek, 5 lut 2013, 19:13

Koleś i tak nic nie zrozumie :shock: Najgorsze jest to że nie jest sam, masakra.
http://www.facebook.com/photo.php?v=531 ... =2&theater Krótki filmik z testów
zenzen23
N2

Postprzez rallyfun » wtorek, 5 lut 2013, 20:00

Poziom "merytorycznych" postów i argumentów niektórych tutaj- szokujaca!!! Plucie jadem, ublizanie, wyssane z palca "madrosci", brak konkretnych danych czy faktów na poparcie swoich tez to norma dla wielu forumowiczów, mam wrazenie ze albo pomylili fora albo sie zapomnieli ze przed chwila "dyskutowali" na interii. W zasadzie mozna odniesc wrazenie ze w ich mniemaniu wszystko wiedza najlepiej i na wszystkim sie znaja, a zwlaszcza na przewidywaniu przyszlosci i wyliczaniu prawdopodobienstwa. Chlopaki jak nie macie nic ciekawego do powiedzenia do sobie darujcie osobiste wycieczki pod adresem zawodników czy innych forumowiczów tylko dlatego ze sa od was lepsi i madrzejsi albo ich nie lubicie. Jak nie sledzicie WRC na zywo czy z zaufanych mediów darujcie sobie komentarze bo najczesciej sie osmieszacie swoimi postami.
rallyfun
N3

Postprzez wanderer » wtorek, 5 lut 2013, 21:37

Jak ktoś ci ubliża, to już tyle nie jęcz tylko zgłoś się do moderacji, może coś poradzą, a jak nie to się wypisz, bo wyraźnie nie trzymasz ciśnienia. Zresztą, na takim motorsportforums.com sam byłbyś poważnym kandydatem do zbanowania, bo chyba by cię uznali za jakiegoś bota reklamowego lotos team wrc. ;)

A odnośnie Kościuszki, to powiem jeszcze tyle, że nie ma sensu dawać komuś taryfę ulgową tylko dlatego, że aktualnie jest jedynym Polakiem regularnie startującym w mistrzostwach. Tym bardziej że mowa o zawodniku który uważa, że może wywalczyć tytuł mistrza świata. Dlatego sądzę, że każdy jego wynik poniżej podium będzie porażką - w końcu tytułu nie da się wywalczyć zamykając stawkę aut WRC. :)
wanderer
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata