ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 19 cze 2017, 13:05

Mateos napisał(a):Do rajdu lekko ponad tydzień a na forum sezon ogórkowy, chyba każdy bierze nadgodziny w pracy żeby na karnety wyrobić :twisted:
Raczej zainteresowanie tym tematem jest adekwatne do zainteresowania tym rajdem... więc żeby te nadgodzin trzaskać, najpierw trzeba mieć chęć jechać na ten rajd oraz dopiero mieć chęć ten karnet kupić
Na jednym z większych zagranicznych for o Polskim jest całe 8 stron postów...

tymczasem na Litwie testy przed Polskim
https://www.facebook.com/dalius.strizan ... =3&theater
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez MRT93 » poniedziałek, 19 cze 2017, 14:40

Ma ktoś z Was jakieś dobre miejsce przy którymś z oesów na rozstawienie namiotu i jeziorem w pobliżu z możliwością kąpieli? Dojazd nie będzie problemem :)

Druga sprawa, kojarzycie z zeszłych lat jak wyglądała dostępność basenu w Hotelu Gołębiewski? Nie będąc gościem hotelowym można z niego korzystać? Obsługa hotelu nic mi w tej sprawie nie odpisała - a była próba i mailowo i przez fb...
MRT93

Postprzez kuba.es » poniedziałek, 19 cze 2017, 15:58

Mnie zastanawiają te testy większości zespołów poza naszym krajem. Gdy Ford i Toyota pojawili się w Estonii to padły teorie że jest to kolejny kandydat do rundy wrc, w co ja osobiście mało wierzę. Natomiast teraz, gdy Hyundai pojawił się na Litwie, wychodzi na to że powody mogą być zupełnie inne. Ciekawe, co ich tak odstraszyło, bo przy tych budżetach chyba nie koszty :)
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez SOKÓŁ » poniedziałek, 19 cze 2017, 17:13

kuba.es napisał(a):Mnie zastanawiają te testy większości zespołów poza naszym krajem. Gdy Ford i Toyota pojawili się w Estonii to padły teorie że jest to kolejny kandydat do rundy wrc, w co ja osobiście mało wierzę. Natomiast teraz, gdy Hyundai pojawił się na Litwie, wychodzi na to że powody mogą być zupełnie inne. Ciekawe, co ich tak odstraszyło, bo przy tych budżetach chyba nie koszty :)

Jednak chyba koszta przerosły oczekiwania fabryk, może faktem jest wypowiedź bodajże Hultaja (było gdzieś to już pisane) że Polska robi przerwę od WRC więc pzm chciał jeszcze świnkę skarbonkę uzupełnić na zimę :lol: .
SOKÓŁ
A6

Postprzez Faster » poniedziałek, 19 cze 2017, 18:39

Faster
N3

Postprzez posejdon » poniedziałek, 19 cze 2017, 21:10

MRT93 napisał(a):Ma ktoś z Was jakieś dobre miejsce przy którymś z oesów na rozstawienie namiotu i jeziorem w pobliżu z możliwością kąpieli? Dojazd nie będzie problemem :)

No byś się wstydził zadawać takie pytania ;-). Przeciez rajd jest na Mazurach i Suwalszczyźnie, które to krainy słyną z mnogości jezior. Prawie każdy oes przebiega w sąsiedztwie jakiegoś akwenu, nad którym można rozbić namiot.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Bartek84 » poniedziałek, 19 cze 2017, 23:13

Witam mam do Was pytanie: w jakich odstępach czasowych będą startować załogi podczas rajdu?
Bartek84

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 19 cze 2017, 23:55

Faster napisał(a):Z innej beczki :D
https://youtu.be/ZWv0gxGaVi0
Na rajdowym biwaku będzie robić robotę... ale w domu raczej tego nie posłucham :wink: wcześniejsze jednak bardziej przypadły mi do gustu
Bartek84 napisał(a):Witam mam do Was pytanie: w jakich odstępach czasowych będą startować załogi podczas rajdu?
Standardowo co 2min - chyba że na wniosek zespołów zostanie zmienione to na 3min ale o ile mnie pamięć nie myli to od bardzo dawna takiej sytuacji nie było (chyba że pojedyncze wnioski zawodników były rozpatrywane pozytywnie)

kuba.es Jeśli podejrzenie o zamianę jest nietrafione to widzę tu dwie kwestie:
1) $$$$$ - w sensie cena do jakości - testy fabryk były robione przez polskie firmy - może nie byli zadowoleni
2) "spokój na tych testach" - może łatwiej jest zorganizować takie testy w takich miejscach gdzie się tego nie spodziewają - u nas o ile pierwszego dnia jest w miarę spokój o tyle "im dalej w las" tym... przykładowo dwa lata temu testy Mikkelsena miały sporą przerwę bo szukali jednego pijanego gościa na rowerze - o ile dobrze pamiętam ów jegomość uciekał przed zderzeniem do rowu... i tak tam został...
twg. to o ile drogi wybrane przez Toyote i Msport bardziej przypominają Finke o tyle uważam że Hyundai trafił dość ładnie jeśli chodzi o charakterystykę.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez MRT93 » wtorek, 20 cze 2017, 08:44

posejdon napisał(a):
MRT93 napisał(a):Ma ktoś z Was jakieś dobre miejsce przy którymś z oesów na rozstawienie namiotu i jeziorem w pobliżu z możliwością kąpieli? Dojazd nie będzie problemem :)

No byś się wstydził zadawać takie pytania ;-). Przeciez rajd jest na Mazurach i Suwalszczyźnie, które to krainy słyną z mnogości jezior. Prawie każdy oes przebiega w sąsiedztwie jakiegoś akwenu, nad którym można rozbić namiot.

No właśnie też tak myślałem, ale jak zacząłem studiować mapy, to tak kolorowo nie jest. Raczej wybieram się na pierwsze oesy każdego dnia, żeby szybciej móc wyjechać po dwóch przejazdach (a i nie zrobić dużo kilometrów, te są blisko Mikołajek):

Chmielewo - nie ma żadnego akwenu w pobliżu ale własnie po tym oesie chce zaliczyć basen w Mikołajkach

Baranowo - obok jeziora jest tylko sama meta = nic ciekawego. Tutaj mógłbym zaryzykować Kruklanki, które niestety bardzo późno się skończą, ale jedynym jeziorem są Sołtmany, które chyba niezbyt jest jeziorem kąpielowym, więc nie wiem czy jest sens jechania tam. Jakieś inne rady co do pozostałych oesów?

Dzień III - nie mam koncepcji czy z namiotem na Paprotki, czy Orzysz i gdzie jechać. Jakieś rady?
MRT93

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 20 cze 2017, 09:56

kuba.es napisał(a):Mnie zastanawiają te testy większości zespołów poza naszym krajem. Gdy Ford i Toyota pojawili się w Estonii to padły teorie że jest to kolejny kandydat do rundy wrc, w co ja osobiście mało wierzę. Natomiast teraz, gdy Hyundai pojawił się na Litwie, wychodzi na to że powody mogą być zupełnie inne. Ciekawe, co ich tak odstraszyło, bo przy tych budżetach chyba nie koszty :)

https://www.youtube.com/watch?v=2pDYpsHCZFk JML o testach w Polsce: "Testowaliśmy w Polsce ale to nie są najlepsze drogi do testów. Trudno znaleźć długą, szybką trasę"

Prawdopodobnie u nas nie ma więcej osów, które nadają się do rajdu i na testy. podobnych do Wieliczek osów chyba nie mamy, tam nie mogę testować (zakaz przed rajdem) a widocznie o takie drogi im chodzi. Wychodzi na to, że mimo zapowiedzi organizatorów trudno będzie znaleźć więcej odpowiednich osów do rajdu.
Witcher1990
A6

Postprzez Gąsior » wtorek, 20 cze 2017, 10:35

posejdon napisał(a):

A byś się zdziwił. Kto pyta nie błądzi, a ja z takim nastawieniem jechałem do Finlandii kilka lat temu si się deczko rozczarowałem.
Gąsior
N3

Postprzez Mad Max » wtorek, 20 cze 2017, 11:33

Witcher1990 napisał(a):

https://www.youtube.com/watch?v=2pDYpsHCZFk JML o testach w Polsce: "Testowaliśmy w Polsce ale to nie są najlepsze drogi do testów. Trudno znaleźć długą, szybką trasę"

Prawdopodobnie u nas nie ma więcej osów, które nadają się do rajdu i na testy. podobnych do Wieliczek osów chyba nie mamy, tam nie mogę testować (zakaz przed rajdem) a widocznie o takie drogi im chodzi. Wychodzi na to, że mimo zapowiedzi organizatorów trudno będzie znaleźć więcej odpowiednich osów do rajdu.
Nie no nie żartujmy sobie że takich dróg nie ma - przecież po zeszłym roku zostały w spadku trasy Babek i Stańczyków - ja czytałem wypowiedź Tanka (albo Ogiera) to bardziej chodzi twardość tej nawierzchni, żeby na każdym przejeździe były porównywalne warunki, a u nas niestety podłoże w większości przypadków jest miękkie i zaczyna się robić koleina - zresztą wystarczy przejrzeć kilka filmów z testów żeby to zauważyć i tak jak pisałem wcześniej o ile drogi wybrane przez Toyote i Msport bardziej przypominają Finke o tyle uważam że Hyundai trafił dość ładnie jeśli chodzi o charakterystykę.

Gąsior napisał(a):
posejdon napisał(a):
A byś się zdziwił. Kto pyta nie błądzi, a ja z takim nastawieniem jechałem do Finlandii kilka lat temu si się deczko rozczarowałem.
Podzielam zdanie Gąsiora mimo że Finlandia słynie z jezior to znalezienie miejsca pod namiot nad jeziorem nie jest w cale proste a tak żeby było jeszcze koło oesu jest bardzo trudne. U nas jest bardzo podobnie dlatego zamiast szukać na siłę takiego miejsca my zawsze zajeżdżaliśmy nad jezioro na koniec dnia, a po kąpieli jechaliśmy dopiero na oes - 30min na takie zabawy nie zbawia a komfort znacznie poprawia

MRT93 Zamiast jechać na basen w Gołębiu podjedź sobie na ulicę Okrężną koło hotelu Mikołajki - tam zawsze była taka plaża z zejściem do wody ew. jadąc na Baranowo zajedź sobie nad jezioro Głębokie - tak jak w zeszłym roku był testowy od strony Lubiewa w stronę Rancza Golden Hill jest taka polna droga (na spokojnie da radę osobówką - korzystaliśmy w zeszłym roku) nad samo jezioro.

twg. to przygotowano mapę interaktywną dla kibiców i tu trzeba pochwalić bo jest to naprawdę z sensem zrobione
http://rally-poland-maps.topracing.pl/

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez MRT93 » wtorek, 20 cze 2017, 12:41

Mad Max napisał(a):Zamiast jechać na basen w Gołębiu podjedź sobie na ulicę Okrężną koło hotelu Mikołajki - tam zawsze była taka plaża z zejściem do wody ew. jadąc na Baranowo zajedź sobie nad jezioro Głębokie - tak jak w zeszłym roku był testowy od strony Lubiewa w stronę Rancza Golden Hill jest taka polna droga (na spokojnie da radę osobówką - korzystaliśmy w zeszłym roku) nad samo jezioro.

twg. to przygotowano mapę interaktywną dla kibiców i tu trzeba pochwalić bo jest to naprawdę z sensem zrobione
http://rally-poland-maps.topracing.pl/

Basen zaliczam w piątek po Chmielewie, byłem na nim w tym roku jak spędzałem sylwestra na Mazurach i jest naprawdę kozacki w rozsądnej cenie. A to Jezioro Głębokie to bym zaliczył po Baranowie jadąc na III-dniowy OS.

Co do samej mapy to jednak wolę tę konwersję na Moich Mapach Google'a co ktoś niedawno wrzucił. Wiele małych dróżek nie jest oznaczonych na oficjalnej mapie, a to będzie pomocne chcąc dojechać na odcinek po 16:00 8)
MRT93

Postprzez posejdon » wtorek, 20 cze 2017, 12:59

MRT93 napisał(a):
Chmielewo - nie ma żadnego akwenu w pobliżu

A Śniardwy? Takie całkiem spore jezioro? Na upartego to można chyba nawet z buta uderzyć z hopek (pewnie ok. 45 minut się idzie więc lepiej autem podjechać). W Suchym Rogu można rozbić namiot na samym brzegu za zgodą właściciela działki.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez MRT93 » wtorek, 20 cze 2017, 13:19

posejdon napisał(a):
MRT93 napisał(a):
Chmielewo - nie ma żadnego akwenu w pobliżu

A Śniardwy? Takie całkiem spore jezioro? Na upartego to można chyba nawet z buta uderzyć z hopek (pewnie ok. 45 minut się idzie więc lepiej autem podjechać). W Suchym Rogu można rozbić namiot na samym brzegu za zgodą właściciela działki.

To niegłupia opcja, ale na czwartkowe popołudnie - rozbić namiot na Chmielewie i pojechać na ten Suchy Róg. W piątek pomiędzy oesami to już nie zda egzaminu, bo ani nie wyjadę samochodem, ani nie wpuszczą mnie z powrotem na oes :lol:
MRT93

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata