Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez MSG Racing » piątek, 7 gru 2012, 20:41

Zaraz zaraz. Przecież Petter powiedział że coś nowego więc jaka mowa o szukaniu drugiego kierowcy do Hyundaya? Może będzie testował i na razie nic nie powiedział ale powiedział że ma być nowa kategoria, tak?
A co do Toyoty i Atko, to gdzie jest napisane że Toyota wraca? Powiedzieli że będzie auto R5 i to na razie wszystko z pewnych informacji.
Także wyluzujcie.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 7 gru 2012, 21:07

Spokojnie, bez nerwow ;)
Co do Pettera - rzeczywiscie cos takiego mowil, dlatego ja osobiscie nie ludzilbym sie zeby Petter na pewno wracal. Kolega gregortest napisal to jednak z pelnym przekonaniem i teraz pojawia sie pytanie skad on to wie. Czy to takie sobie przepowiednie, czy potwierdzone zrodla. Jednak info nie jest zupelnie pozbawione sensu, bo sam Petter przyznawal, ze nie wyklucza powrotu, a teoretycznie nie mowilby tego w takim wieku, gdyby nic nie bylo potwierdzone. No coz, zobaczymy.

Toyota - hmmm... nie bede przytaczal czyichs tam wypowiedzi, ale o ile dobrze kojarze, to zostalo powiedziane, ze chca wrocic do WRC - i jest prawdopodobienstwo ze bedzie to w 2014 roku. A Atkinson tam dobrze by pasowal, choc osobiscie poki co w to nie wierze.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » piątek, 7 gru 2012, 21:20

No dobra na 2 fotel M-Sportu mamy 4 kandydatów
Skoro może się rozchodzić o kasę to widzę ich w takiej kolejności szans
1. Novikov - myślę że i tak zostanie z MSportem.
2. Neuville - Wsparcie Nassera może będzie spore, sezon w DS3 może mu pomóc, może jakieś informacje ma odnośnie cytryny
3. Hanninen - duża nie wiadoma jak w WRC sobie poradzi, musiałby złapać naprawdę mocnego sponsora
4. Tanak - myślę że równie dobrze rokujący jak Neuville, szybszy może nawet ale gorzej z ciśnieniem. Może pamiętają o Latvali i nie chcą się znów w to pakować :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Jarek55511 » piątek, 7 gru 2012, 22:31

Ja stawiam na Novikova-bo kasa lub Neuviell-wsparcie Nassera. Reszta raczej odpada,ale jak Novikova nie wezmą to mówił że przejdzie do innego zespołu,może Mini...
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 7 gru 2012, 22:41

Wlasnie, liczylbym na Mini. To byloby w stanie uratowac kolejnego producenta w WRC. A jak wiadomo - im wiecej zespolow tym lepiej ;)
Tez obstawiam, ze bedzie to ktos z dwojki Novikov/Neuville i bardziej przychylalbym sie do tego drugiego. Sam fakt, ze nie ma go w Citroenie juz o czyms swiadczy.
Hanninen nie ma kasy, podobnie jak i Tanak, wiec ich wykluczylbym na chwile obecna.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Seraf » sobota, 8 gru 2012, 02:03

Ciekawe czemu np Prodrive nie intresuje sie Petterem, a przynajmniej oficjalnie. Inwestycja w Pettera na bank by im się zwróciła. Solberg mógłby pokazać potencjał Mini na luźnych nawierzchniach. Jakbym rządzil w Prodrive to chyba bym zaryzykowal troche, bo w sumie projekt Mini chyba juz przepadł a tak byłaby szansa żeby uratować. A taki kierowca jak Petter przyciągnąłby sponsorów. Cholernie mnie dziwi że zawodnik z tak ogromnym potencjałem marketingowym nikogo w WRC nie interesuje. Sprzedaz Mini w skandynawii momentalnie by ruszyła z kopyta gdyby Petter jeździł. No ale w innych dyscyplinach sportu sa ludzie którzy wiedza co to marketing i napewno wykorzystają potencjał nazwiska Solberg.

Odnośnie Hyundaia to jeśli chce odnosić sukcesy to zatrudnienie Pettera to najlepsza decyzja jaka moga podjac na dzien dzisiejszy. A pewnie Solberg sciagnalby (albo zaproponowal) do Hyundaia kilku inzynierow i ogolnie ludzi ktorzy znaja sie na rzeczy. Od razu projekt by poszedl znaczaco do przodu.
Zreszta najlepsza opcja to połaczenie Petter-Prodrive-Hyundai wtedy przynajmniej byłyby szanse że i20 WRC bedzie konkurencyjnym autem bo w to ze Mini przetrwa chyba juz nikt nie wierzy nawet w prodrive.

Ciekawe tez co bedzie robil M-Sport w 2014 bo raczej nie upadna. Możliwe że już prowadza rozmowy z Hyundaiem bo Ford watpie żeby wrocil. Ogólnie Ford wg mnie mogl poczekac 1 sezon z odejsciem. W 2013 mialby naprawde duze szanse na zdobycie obu tytulow bo sila Citroena to Loeb. Latvala bez Loeba juz by tak pewnie nie dzwonil a Petter powrocilby do formy z 1 polowy 2012 roku i oba tytuly by zdobyli ;)
Podusmowujac w WRC pracuja beznadziejni spece od marketingu :(

>> Dodam że to co napisalem to tylko moja opinia i nikomu nie narzucam swojego zdania. To są tylko i wyłącznie moje luźne przemyślenia. <<
Pozdrawiam :D
Seraf
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 8 gru 2012, 09:51

Seraf

Petter nie ma sponsorow i stad brak zainteresowania nim. Prodrive koniecznie potrzebuje jakiejs kasy, aby moc startowac w przyszlym sezonie. Sciagniecie Pettera wcale nie oznaczaloby, ze sponsorzy nadejda, mimo ze Solberg jeet bardzo medialny. Gdyby tak bylo, to prawdopodobnie zostalby w M-Sporcie bo znalazlby sobie sponsorow i dal kase Malcolmowi. To nie jest takie proste.

Hyundai na dzien dzisiejszy jest wielka zagadka. Poza prezentacja auta (ktore bylo tylko i wylacznie show carem) poki co nic nie slychac w temacie. No, przepraszam, sciagneli Michela Nandana. Polaczenie tego z Prodrivem i Petterem byloby dobrym pomyslem, jednak watpie by takie cos bylo mozliwe. Hyundai chce byc zupelnie fabrycznym zespolem, maja zreszta niemile wspomnienia z wspolpracy z MSD. O ile sciagniecie Pettera jeszcze jest mozliwe, tak dokoptowanie do tego Prodrive juz malo.Ostatnimi czasy Prodrive sobie nie radzil. Ostatnie lata z Subaru byly jakie byly, potem zbudowali niezle auto, ale zawalili z finansami, BMW ich wydymalo i teraz prawdopodobnie juz niewiele zrobia. Niby i beda rozwijac Mini i silnik BMW WTCC, ale okaze sie jak to bedzie wygladalo w praktyce. Tak czy tak, patrzac na ich "biografie" watpie zeby Hyundai nawiazal z nimi wspolprace.

Tez mnie zastanawia co bedzie z M-Sportem. Niewiadomo ile Nasser bedzie ich wspieral i niewiadomo ile beda chcieli startowac Fordami jako polfabryczny zespol. I tutaj w polaczenie sil z Hyundaiem nie wierze, choc na pewno jest to bardziej mozliwe niz w przypadku Prodrive. Zgadzam sie z Toba, tez uwazam ze Ford powinien byl wstrzymac sie ten rok i tez uwazam ze bez Loeba Latvala moglby mniej dzwonic. No niestety, tutaj chodzi o kase, a Ford poniosl ogromne straty i nie mieli wyjscia.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woocasch » sobota, 8 gru 2012, 10:21

Przestańcie łączyć Hyundaia z M-Sport i/lub M-Sport. Koreańczycy wyraźnie powiedzieli, że chcą być w 100% fabrycznym zespołem, już nawet znaleźli miejsce na ulokowanie swojego zespołu w Niemczech. I w tym miejscu oprócz budowy aut wyczynowych, czyli i20 WRC, mają zamiar w przyszłości budować sportowe wersje swoich drogowych aut, coś na wzór Mercedowskiego AMG czy BMW i ich M :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » sobota, 8 gru 2012, 10:51

Skąd mam wieści o Solbergu :)
Mam kilka zaprzyjaźnonych osób z różnych stron świata...więc docierają do mnie różne mniej lub bardziej wiarygodne informacje.
Hyunday, który posiada już bazę, zaprosił Solberga na rozmowę :)
Mają już auto które jeździ.
Będą używać opon Kumho , przynajmniej na początku.
A Atko po 16 stycznia ma jeździć Yarisem. W wersji 4x4 i 1600 silnikiem.
Podobno za 3-4 miesiace ma być już gotowe końcowe nadwozie.
gregortest
A5

Postprzez artur481 » sobota, 8 gru 2012, 14:39

co nie co o Hyundaiu: http://youtu.be/v0byQadWKyY
artur481

Postprzez kremer » sobota, 8 gru 2012, 18:06

...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez ToMi888 » sobota, 8 gru 2012, 21:11

marrcus napisał(a):ToMi888 nie kce sie czepiać ale w ostatnich rajdach to go jednak nie było w wynikach po paru OS ach

A czy ja mówię, że był? :P Mówię, że zasłużył na lepsze zakończenie i w sumie mam nadzieję, że jeszcze będzie do niego okazja :)

Barwy Cytryn bardzo ładne - na pewno inne, ale ładne :) M-Sport ma super oklejoną Fiestę, co do Polo - liczyłem na całkiem niebieskie, jak w tych wizualizacjach, okazuje się, że naklejki Red-Bulla są bardziej niewielkie niż wielkie, ale i tak jest ok. Jak dla mnie to najładniejsze auto, jeśli chodzi o kształty :)
Wejście Toyoty byłoby całkiem miłym gestem, ale - jak to już wcześniej ktoś pisał - na razie wypuszczają jedno auto, więc póki co się nie nastawiam.
Jako kolegę Ostberga obstawiam Nowikowa.
Petter Solberg!
Kris Meeke!
ToMi888
N2

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 8 gru 2012, 22:02

Rozmach z jakim wszedl Volkswagen bez watpienia jest imponujacy. Barwy Polo tez swietne. Bardzo dobrzy ludzie w to zostali "wmieszani". Sklad kierowcow prawdopodobnie najlepszy + Mikkelsen, czyli mlody talent. Jost Capito jako szef zespolu - byle kto to to nie jest, no i Sainz - swietny kierowca dla rozwoju.
Teraz najwazniejsza kwestia - czy Polo bedzie tak dobre, jak wyglada. Miejmy nadzieje ze tak, bo to lepsze dla mistrzostw. Nie ma jednak co oczekiwac jakichs cudow, ale moze jakies podia beda.
Wizualizacje wygladaly moim zdaniem znacznie gorzej jesli chodzi o barwy.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woocasch » sobota, 8 gru 2012, 22:07

Fakt, że jeżeli chodzi o sam kształt to Polo WRC jest fajne, zresztą seryjne Polo w fajnej wersji też jest jak na VW ładne. Ale malowanie WRC wg mnie jest denne, zero czegokolwiek. Spodziewałem się, że skoro Red Bull wchodzi do VW to zadbają o fajny design. 100% rozczarowanie. Oby szybko jeździli to wtedy braki w oklejeniu nie będą za długo widoczne :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » niedziela, 9 gru 2012, 11:16

Hyunday już jeździ.
Tak jak pisałem, beda chcieli mieć 2 sztuki u siebie najlepszych kierowców.
Kto pozostał na rynku?:
Solberg i .....
Solberg leci po nowym roku do Korei.
A co do VW to zobaczycie i wspomnicie moje słowa:
Będzie zaj.... i ogra Citroeny i Forda.
A wogóle to przewiduję niezły scenariusz na MC :)
gregortest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata