Rallye Monte Carlo 2015

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rallye Monte Carlo 2015

Postprzez TomMaz » piątek, 23 sty 2015, 02:38

Poklejony zderzak to raczej wynikał z tego że na OS1 pojechał prosto na jakimś hamowaniu. Mówił że nie chciał mu się bieg zbić i wtedy pewnie przychaczył coś tym przodem, bo po OSie informowali że nie ma kawałka zderzaka i chyba jednego dokładanego na dole reflektora. Ciekawe czy kapeć był efektem tej przygody, czy podsterowność i przygoda wynikały z kapcia.

(16 - Kubica Robert / Szczepaniak Maciej): We have one moment, we hit on the braking there was a lot of ice, I could not down shift the gear so we went straight.
TomMaz
N3

Postprzez kucyk430ps » piątek, 23 sty 2015, 05:00

kucyk430ps
N1

Postprzez seal » piątek, 23 sty 2015, 09:25

Kurcze nadal nie ma onboardów na WRC+ i nie można sprawdzić jak to wyglądało w przypadku Roberta :-(
seal
A5

Postprzez speedyzxz » piątek, 23 sty 2015, 09:32

kucyk430ps napisał(a):Dzwon Bouffiera :

https://www.youtube.com/watch?v=7k5HXqZZnXQ
Uhh, tak mocno na raz się zatrzymał

Kubka szkoda, mam nadzieję że gdzieś jeszcze pokaże lwi pazur.
Myślę że dwa Seby przeniosą poziom rywalizacji dużo wyżej, niezależnie od opon wybranych, będą w czołówce. Napędzeni zwyczajną niechęcią do siebie :) Ale i tak liczę na ataki Meeka i Tanaka :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez woocasch » piątek, 23 sty 2015, 09:38

Wczoraj wieczorem już nie miałem czasu napisać, ale widzę, że na forum "działo się".
Zacznę od naszego "polskiego" Francuza. Szkoda, że Bryan tak szybko zakończył jazdę, bo pierwszy OS nie był zły i jak to w MC wszystko było możliwe. Akurat w tym roku skończyło się to mocnym kontaktem z drzewami. Oby to nie był początek słabego sezonu dla Bryana, ktoś wie jakie ma plany na resztę sezonu? Może wpadnie na kilka rund ERC?
Ogier - wiem, że w wywiadach mówi co innego, ale sądzę, że przyjęcie ponad 30sek od Loeba musiało mu podnieść ciśnienie, zresztą OS2 pokazał, że Seb2 obudził się i zaczął odrabiać. Walka będzie ciekawa i oby trwała do ostatniego odcinka. I niech na koniec Loeb będzie pierwszy, zawsze to jeden rajd dla DS a nie VW :)
Wiem, że to dopiero pierwszy OS, ale Loeb zaszalał, taka przerwa od rajdów WRC, w międzyczasie tylko dwa "rekreacyjne" starty z żoną na prawym, a on wygrywa jeden OS z dużą przewagą, a na drugim jest w Top3. Wiadomo, że to Monte, wybór opon itd. itp. ale chyba niezbyt dobrze świadczy to o czołówce WRC, że wraca facet z rajdowej emerytury i prowadzi w rajdzie :) Fakt, Loeb nie leżał na kanapie tylko ostro pracował w WTCC, ale jednak przerwa była.

No i na koniec RK, tak to jest, jedno lekkie niedohamowanie i posypała się potem lawina zdarzeń, z czego urwanie prawego dodatkowego reflektora to najmniejszy problem. Jeżeli faktycznie był kapeć, to może - podkreślam może - jakieś fragmenty opony uszkodziły coś w instalacji elektrycznej. Chyba, że z opony tylko zeszło powietrze i nie było szybko obracających się kawałków opony. Oby teraz do mety, bez kolejnego Rally2.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez ToKu » piątek, 23 sty 2015, 09:57

Sądząc po klasyfikacji na wrc.com Kubica dostał chyba "tylko" 5 min kary, bo ma teraz ok. 10,5 min do lidera (66 pozycja).
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez ryjas » piątek, 23 sty 2015, 10:07

Myślę, że dostał 10 za rally dwa. A czas odcinka mu cofnęli
ryjas
N3

Postprzez The Prisoner » piątek, 23 sty 2015, 10:25

Też wczoraj sobie pomyślałem, że źle to świadczy o aktualnej czołówce WRC, jeśli powracający Loeb na OS 1 nokautuje, a na OS 2 jest w top 3. Z drugiej strony jest to po prostu to potwierdzenie tego, że S. Loeb jest ponadprzeciętnym kierowcą, który "rodzi się raz na 100 lat". Mimo, że to dopiero początek rajdu, pokuszę się o moje subiektywne podsumowanie 1. dnia.

Na plus:
S. Loeb - komentarz zbędny ;)
O. Tanak i E. Evans - Fordem z M-Sportu też się da
Martin Koci - 15. miejsce w generalce i 2 w RC2
Stephane Lefebvre - zupełnie inna jazda R-piątką niż na Janner (wiem, że jest "u siebie", ale mimo wszystko).

Na minus:
Hyundai - zdecydowanie bez fajerwerków, póki co bezbarwny występ
B. Bouffier - szkoda, że wydzwonił.
Fiesta R. Kubicy - powodu nie znamy, ale fakt jest taki, że samochód uległ awarii.
The Prisoner
N2

Postprzez adamlen » piątek, 23 sty 2015, 10:31

Na to wygląda że będzie anulowany czas OS2 dla Kubicy. Zawsze to 5 minut straty mniej. Szkoda, że nie udało się dojechać o własnych siłach było by w sumie "tylko" 5 min.
Jest szansa żeby dziś awansować z 30 pozycji :D

Ogier z Loebem pewnie zaczną się mieszać wygranymi.
W sumie ciekawy jest ten brak splitów dla kierowców.
Brawa należą się również dla załóg M-Sportu. Solidne tempo.
Miejsca 5-9 mają minimalne różnice więc dużo będzie dziś zmian.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez karluum » piątek, 23 sty 2015, 10:43

Gdyby nie było problemów wcześniej z alternatorem w M-Sporcie i nie tylko można by zaryzykować twierdzenie, że awaria jest wynikiem przygód z OS1. A tak.... Mam dużą dozę wątpliwości w szczególności, że M-Sport oficjalnie nie wie jakie są przyczyny problemów. Szkoda przygód ale nic na to nie poradzimy...
Dzień drugi ma być znacznie suchszy, więc ta pozycja może dać pewien handicap. Cóż - 2 sekund przewagi na km nie będzie, ale liczę na kilka dobrych czasów RK.
A Loeb - nie jest się przypadkiem 9krotnym MŚ, a on dobrze czuje takie warunki i czuje się na Monte jak ryba w wodzie.
karluum
A5

Postprzez jacko » piątek, 23 sty 2015, 10:47

nie wiadomo jak w innych miejscach ale tutaj np nie wyglada to na potrzebe kolcow, a wiekszosc je pobrala, ciekawe co wzial RK, jedna z "zalet" wczorajszej przygody jest to, ze startuje jako drugi, przed ogierem, jak bedzie sucho jak na zdjeciu ponizej, moze byc kilka fajnych czasow

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... ff79da6c49

Citroën/Neuville: 5 studded
M-Sport/Sordo/VW : 4 studded + 2 snow
Solberg: 6 studded
jacko
A5

Postprzez czarnyolek » piątek, 23 sty 2015, 10:53

Mi kiedyś w focusie padł alternator, więc ewidentnie przypadłość fordów :D
Wiozłem rodzinę na samolot do Wawy i nie mogłem się spóźnić, a tu taki klops. Ciekawostka, focusik pomknął bez prądu prawie 200 km aż klęknął na skrzyżowaniu w Markach. Tyle, że to TDDI był :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak bez offtop - Kubica dzisiaj odsnieża, więc wesoło nie będzie, ale jak odpuści odrabianie czasu, to może mieć fajną szkołę przed Szwecją.
A Loeb, tak było nudno jak jeździł, a teraz jak okazjonalnie wskoczy do rajdówki, to mega podjarka. Oby utemperował tego zarozumialca w szkopowagenie, może po takiej lekcji styki się Ogierowi przegrzeją - przepałuje Szwecję i znajdzie się w sytuacji daleko za Latvallą i będzie ciekawy sezon. Oby.
czarnyolek
N3

Postprzez The Prisoner » piątek, 23 sty 2015, 11:06

czarnyolek - nie gadajmy o Focusie, bo jak se pomyślę, ile kasy włożyłem do swojego, to mnie łeb zaczyna boleć ;)

WRC TV crews are reporting fog and low cloud on the morning loop of stages.
No to zaczynamy!
The Prisoner
N2

Postprzez Marko Rally » piątek, 23 sty 2015, 11:12

To zaczynamy! Nowy dzień, nowe rozdanie. Niektórzy już mają bagaż na plecach w postaci straty do poprzedniego zawodnika i straty do lidera :wink: Myślę że jak Ogier podejdzie do Loeba ambicjonalnie i za wszelką cenę będzie chciał go objechać to nie ukończy rajdu. Wedle starego przysłowia skorzysta na tym Latvala. Tak czy owak liczę na JML .
Marko Rally
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 23 sty 2015, 11:29

Nie wiem czy to nie foto montaż ale znalazłem takie ciekawe porównanie
Obrazek

Klimat Monte jest niesamowity, szkoda że u nas od dawana nie ma prawdziwych nocnych odcinków
Obrazek

Teraz wielcy przyjaciele :wink: (chyba że ten w cywilu to nie Panizzi)
Obrazek

Apropo wczorajszej jazdy Loeba...
Obrazek
... tylko z drugiej strony zastanawiam się czy to że Ogi jechał wolniej nie jest kwestią świadomej taktyki, bo jaki jest sens udowadniania że jest się lepszym ob Loeba skoro w przypadku nie ukończenia zawodów uciekają bardzo cenne punkty w skali sezonu, poza tym myślę że dziś już będzie znacznie szybciej. Mam też nadzieję że nasz inwalida pierwszej kategorii błyśnie w dalszej części rajdu jakimiś dobrymi wynikami i nie skończy rajdu tak "jak zwykle" . Życzył bym też sobie (i wszystkim) takiego poranka jak w zeszłym roku pierwszego dnia :wink:

A ja bym sobie życzył,żeby mimo wszystko nie używać zwrotów "inwalida pierwszej kategorii". Nawet jeśli masz na myśli stan faktyczny i nie widzisz w tym zwrocie żadnych cech pejoratywnych to nietrudno się domyślić jak to będzie odebrane przez niektóre osoby. żółtodziób.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata