Ja dziś z ciekawości szukałem promów z Gdyni do Helsinek i są takie. Problem jest taki że płynie się aż 22,5godz Cały koszt wyjazdu autem może być zbyt drogi. Nie lepiej jest polecieć samolotem i na miejscu wynająć samochód?? Robił ktoś z Was tak kiedyś ??
Na finkę jadę 5 raz.
Mam przerobione 3 sposoby. - 4 osoby na wyjazd.
Autem ( 2 litrowy diesel ) do Estonii, prom - Helsinki - wyszło ostatnio - 2 lata temu. 1450 zł na 4 osoby - wszystkie koszty paliwo z hotelem,jedzeniem , karnetami itp . Jeden duży minus. Trzeba liczyć wyjazd wtorek po południu, powrót w poniedziałek- wtorek w nocy. Czyli 6 pełnych dni.
Samolot- do finalndii auto z wynajmu i dalej normalnie. Najmniej dni poświeconych. Wylot w czwartek po południu, w niedzielę wieczxorem w domku. Koszt na głowę full opcja - 3400 zł. - mieszkaliśmy w droższym hotelu.
I najlepsza sprawdzona opcja wyjazdu.
samolot- Wawa Stokholm - cena biletu 130 zł na głowę (230 zł w obie strony ) potem auto w wypożyczalni- najtaniej w scandynawii 650 EU na 5 dni i paliwko. Wychodzi około 1800-2000 zł na osobę. Full pakiet. Prywatny pensjonat śniadanie i obiado kolacja w cenie. Najszybciej i najtaniej.
W tym roku tak robię.
Jedyny minus tej opcji, że trzeba wszystko dużo wcześniej rezerwować. Mniej więcej jużw maju.