Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez RajducH » środa, 19 lut 2014, 23:56

prawdą jest, że informacje o rajdzie podawane są w sposób bardzo powolny, ale uwierzcie że są też takie informacje które przekażą nam niezwłocznie; bylebyśmy tylko jak najszybciej o nich usłyszeli; to najważniejsze dla organizatorów informacje ---> CENY KARNETÓW - tu nas nie zawiodą tempem reakcji :wink:
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Cubson » czwartek, 20 lut 2014, 03:44

Proszę...
http://www.fia.com/sites/default/files/ ... _all_2.pdf
aby nie być gołosłownym, strona 59
Jak do końca lutego nie będzie informacji to zacznijcie mnie "jechać" :)

Kolego Żółtodziób. Widzę, że jesteś z Bydgoszczy, a więc wszędzie na rajdy masz daleko... Podkreślam, że cieszę się, że mamy runde WRC, choć jest dość daleko to pewnie i w tym roku frekwencja z drugiego końca Polski nie zawiedzie (a już np. Czechów to będzie w ogóle masa) ... i tu przy okazji polecam ich forum na autosporcie. ZERO MARUDZENIA
http://www.autosport.cz/

Takie pierdoły, że "organizator mógłby...", "kibice zostali potraktowani jak kwiatek do kożucha", "świat się nie zawali jak ten rajd opuszczę", i co lepsze " Pod namiotem spać nie będę, aż taki zdesperowany nie jestem" :))) Dobre... przecież to sama przyjemność! Co rok jestem w ekipie z ludźmi w przedziale 50-60 lat, którzy nocują pod namiotami i nie dość, że nie narzekają to jeszcze dobrze się bawią i już nie mogą się doczekać kolejnego rajdu tym razem WRC (czy to wrzesień czy czerwiec zawsze jest tak samo)... dość zanudzania innych forumowiczów naszymi dywagacjami.

Podkreślę tylko inną kwestię (po raz kolejny), czyli karnety. To jest spore nieporozumienie. O reszcie nie chce mi się dyskutować ale to już PW zapraszam.
facebook.com/GRBrodacz
youtube.com/GRBrodacz
instagram.com/GRBrodacz
Cubson
N2

Postprzez kremer » czwartek, 20 lut 2014, 08:54

Cubson nikt Cię nie będzie tutaj jechał bo większość doskonale wie to od wielu miesięcy, że informacje pojawią się wg. regulaminu na koniec lutego // początek marca więc nie rozumiem po co się tak oburzasz. Kazdy ma prawo do oceny pewnych rzeczy i pokazywania jak robi to "lepsza" konkurencja".
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez woytek » czwartek, 20 lut 2014, 11:40

Jeśli pojadę tylko na sobotę i niedzielę i spanie będzie przy trasie pod namiotem (wjazdy na odcinki będą w sobotę wcześnie rano, a potem na niedzielny etap w sobotę późnym wieczorem) to obejdzie się bez karnetu?
woytek
N3

Postprzez kostek45 » czwartek, 20 lut 2014, 11:50

Bez problemu.
My w 2013 na każdy z odcinków jakoś weszliśmy. Mieliśmy zamiar nawet kupić karnet, ale jak się okazało na OS1 nie mieli pełnych karnetów, tylko wejściówkę na ten oes. Widząc stan parkingów przy OS, chaos, korki i tłumy w strefach daliśmy sobie spokój i wchodziliśmy sobie boczkiem, łączką, z dala od stref w poszukiwaniu fajnych partii. Może km natłukliśmy z buta sporo, ale miejscówki i tak dopisały i były ciekawsze niż te narzucone w strefach.
kostek45
A5

Postprzez Mad Max » czwartek, 20 lut 2014, 12:44

woytek napisał(a):Jeśli pojadę tylko na sobotę i niedzielę i spanie będzie przy trasie pod namiotem (wjazdy na odcinki będą w sobotę wcześnie rano, a potem na niedzielny etap w sobotę późnym wieczorem) to obejdzie się bez karnetu?

Zależy co nazywasz wcześnie rano... ogólnie jak będziesz próbował jakąś godzinę przed zamknięciem odcinka to nie powinno być problemów ale trzeba wziąć pod uwagę o której godzinie będą zamykane drogi (nie mylić z odcinkiem) na Paprotkach dwa lata temu mimo że szły jako ostatnie w pętli trafiliśmy na znak zamknięcia drogi dojazdowej gdzie widniała godzina zamknięcia 6:00 rano :shock:
Z wjazdem w nocy lub dzień wcześniej tym bardziej nie będzie problemu - od kilku lat tak robię i nigdy problemu nie było - problem jest tylko kwestia znalezienia miejsca na nocleg i dogadani się z właścicielem ziemi (jeśli jest taka potrzeba), a jak właściciela nie ma to rozłożeniu się tak żeby nie porobić zniszczeń - akurat to nas w zeszłym roku uratowało od większych problemów.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » czwartek, 20 lut 2014, 13:10

Cubson napisał(a):Proszę...
http://www.fia.com/sites/default/files/ ... _all_2.pdf
aby nie być gołosłownym, strona 59
Jak do końca lutego nie będzie informacji to zacznijcie mnie "jechać" :)

Dopsz... Rzeczywiscie strasznie dużo czasu zostało. Poczekamy w takim razie jeszcze ten tydzień, ale wtedy nie będzie litości.

Kolego Żółtodziób. Widzę, że jesteś z Bydgoszczy, a więc wszędzie na rajdy masz daleko...

No własnie. Mam daleko i każdy wyjazd wiąze się z wieloma wyrzeczeniami. Dzień pracy, praktycznie brak możliwości odpoczynku w weekend i na to wszystko jeszcze koszty. Myślisz że dlaczego tak mało ludzi z Bydzi i okolic udziela się na tym forum? Ano właśnie dlatego, że rajdy w Polsce nie są pomyślane dla kibiców tylko sobie a muzom. Dlatego właśnie póki nie przestanę się tym w ogóle interesować będę wkoło macieju trąbił, że mi to nie pasi. To nie jest tylko mój głos, to jest głos także mojej paczki, z której już tylko jedna osoba oprócz mnie daje się od wielkiego dzwonu wyciągnąć na jakiś rajd. Dlatego weź mi nie opowiadaj, jakie to wspaniałe, że jest rajd i jak to wspaniale ze można przekoczować pod namiotem i rozpalić grilla. Masz prawo mieć takie zdanie, ale przyjmij do wiadomości, że to tylko jedna z opcji, wiele ludzi się kompletnie zniechęciło przez taką a nie inną politykę. Osoba o której mówię prawdopodobnie na Polaka nie pojedzie, próbowałem gadać to była kwestia, że wszystko zależy od cen karnetów i układu rajdu. Powoli trzeba rezerwować noclegi, a nie wiadomo gdzie, nie wiadomo kiedy i w sumie nie wiadomo czy w ogóle, jak ja mam przekonać mojego zioma, ze warto jechać? Że fajnie będzie sobie rozpalić grilla przy namiocie? Sorry, ale za coś takiego by mnie wyśmiał.

I na koniec powiem ci dlaczego tak naprawdę namiot w moim przypadku całkowicie odpada - koniec czerwca to okres pylenia traw, a ja jestem alergikiem. Uprzedzając ewentualny argument, że powinienem się odczulić odpowiadam, że alergia nie jest silna i lekarz nie zalecił żeby się odczulać. Nie mam problemu, dopóki nie pójde spać w szczerym polu, albo nie jadę samochodem z otwartym oknem. Jeśli natomiasty mnie weźmie to łzawienie jest takie, że nic nie widzę na oczy. Nie lubie się nad sobą użalać i nie chciałem się chwalić swoimi dolegliwościami, ale widzę,ze patrzysz na świat tylko z jednej perspektywy, a tymczasem oprócz ciebie są ludzie z alergiami, ze schorzeniami kręgosłupa, ze skłonnościami do przeziębiania nerek, co wyklucza spanie pod namiotem - Tobie jak i organizatorom pewnie do głowy nie przyszło, że może to też są potencjalni kibice.

Podkreślam, że cieszę się, że mamy runde WRC, choć jest dość daleko to pewnie i w tym roku frekwencja z drugiego końca Polski nie zawiedzie (a już np. Czechów to będzie w ogóle masa) ... i tu przy okazji polecam ich forum na autosporcie. ZERO MARUDZENIA
http://www.autosport.cz/

Sorry, ale do Czechów to się nie porownójmy. Oni o motorsporcvie w ogóle mają 15 razy wieksze pojęcie, mają 15 razy lepsze drogi, a kraj jest grubo mniejszy. Gdyby u nas były porównywalne warunki to pewnie by nie było o czym rozmawiać.

Takie pierdoły, że "organizator mógłby...", "kibice zostali potraktowani jak kwiatek do kożucha", "świat się nie zawali jak ten rajd opuszczę", i co lepsze " Pod namiotem spać nie będę, aż taki zdesperowany nie jestem" :))) Dobre... przecież to sama przyjemność!

Przychodzi masochista do lekarza i opowiada o swojej przypadłości. No i pytta się doktor czytm to się objawia. Ano tym,że kładę przyrodzenie na stół i walę młotkiem. Ma pan z tego jakąś przyjemność? Tak, kiedy nie trafię. Tak mogę podsumować twój argument o samej przyjemności. Jak nie spadnie deszcz albo nie przejdzie burza to może i fajnie.

Co rok jestem w ekipie z ludźmi w przedziale 50-60 lat, którzy nocują pod namiotami i nie dość, że nie narzekają to jeszcze dobrze się bawią i już nie mogą się doczekać kolejnego rajdu tym razem WRC (czy to wrzesień czy czerwiec zawsze jest tak samo)... dość zanudzania innych forumowiczów naszymi dywagacjami.

Widziałeś jak Bear Grylls wysiznął kupę słonia i wypił? Jak mu się gęba przy tym śmiała? Sorry, zawsze można znaleźć jakiś skrajny przykład. Nie wątpię, że nie zabrakniechętnych pod namiot w każdym wieku, ale dla mnei to nie jest argument. Nie po to tłukę się ileś godzin w jedną stronę, potem ganiam cały dzień, a na koniec po wyczerpującym weekendzie kilka godzin wracam, żeby w międzyczasie jeszcze rozbijać namiot i spać na glebie w nadziei, że pogoda dopisze. Tym bardziej, że po ostatnich doświadczeniach parkingowych nie wiadomo czy nie zabierzemy rowerów, żeby zostawić auto gdzieś dalej, w takim układzie namiot w ogóle odpada. Ja może i żyłem jakiś czas w komunie, ale z tego powodu wcale nie skacze z radości na wszystko to co oferuje obecny ustrój, raczej na odwrót, wpienia mnie, że ciągle mamy komunę, ciągle jako konsument nie mam wyboru.

Podkreślę tylko inną kwestię (po raz kolejny), czyli karnety. To jest spore nieporozumienie. O reszcie nie chce mi się dyskutować ale to już PW zapraszam.

Sam zacząłeś dyskusję. Próbujesz powiedzieć, że jest raj na ziemi. Jeśli zaś chodzi o karnety o których piszesz to sorry, ale właśnie sam sobie zaprzeczasz. Najpierw postulujesz, zeby się nie czepiać braku informacji zanim minie termin, a sam się czepiasz wysokich cen zanim jeszcze cośkolwiek na ten temat zostało powiedziane. Akurat wiem, że organizator uzależnia to od kasy jaką uda się zdobyć od sponsorów. Możliwe, że się nie uda i będzie musiał przywalić i jakkolwiek wobec samego w sobie faktu wysokich cen karnetów pozostaję krytyczny to w drodze wyjątku, mając na uwadze małą ilośc czasu jaka byla na postrzątanie bałaganu po poprzednikach skłonny jestem przełknąć ślinę. Nie to, żeby od razu z miłą chęcią płacić, ale tym razem nie będę się nad tym użalał - trzeba być realistą. Natomiast komunikacja z kibicami wiele nie kosztuje. Nie kosztuje w zasadzie nic poza odrobiną pomyślunku i dlatego tak irytuje mnie jej brak.
żółtodziób
A8

Postprzez RajducH » czwartek, 20 lut 2014, 13:19

co do noclegów to spieszcie się z rezerwacją miejsc bo już "Polscy nie chciwi, ale sprytni biznesmeni" zaklepali wiele miejsc i poprzez strony sprzedają je w cenach np 170 zł gdzie nocleg wart jest normalnie 45 zł
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Hubertos » czwartek, 20 lut 2014, 14:50

@Żółtodziub
Sam mam alergię i to całkiem silną, więc biorę leki antyhistaminowe. Można je kupić bez recepty (Alertec, Amertil itp.), myślę, że jak brałbyś 1 tabletkę dziennie w warunkach jakie można mieć w czerwcu, to objawy alergii mogą nie nastąpić, albo być dużo mniejsze.

Ja planuję spać w samochodzie, albo w namiocie, myślę że jest to super przygoda i może to być też wygodne.
Co do lokalizacji rajdów w Polsce, to myślę, że nie da się wiele zrobić poza tym, że można zoorganizować więcej rajdów szutrowych w okolicach Gdańska, czy Olsztyna. Brakuje też jakiejś konkretnej imprezy w Małopolsce. Reszta obszarów może mieć niedostatecznie ciekawą rzeźbę terenu do rozgrywania odcinków specjalnych.
Hubertos
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 20 lut 2014, 16:00

@ Hubertos - znam te specyfiki, działają dobrze, ale mnie one strasznie osłabiają koncentrację, za kółko po czymś takim nie wsiądę. Rozwiazałoby to problem, gdybym skołował ekipę 3-4 osobową i nie musiał prowadzić. Temat mam obcykany przez lata, wiem dokładnie jak mam się zachować żeby było OK. Zdarzało mi się spać pod namiotem no i jest to zdecydowanie dla ludzi, ale po pierwsze nie w każdej sytacji a po drugie nie dla każdego to musi być fajne. Dlatego rozwalają mnie argumenty w stylu "opowiadasz pierdoły, to sama przyjemność". Dla każdego przyjemne jest co innego, jeden lubi kolekcjonować przygody a inny znaczki pocztowe, wmawianie komuś, że z nim jest coś nie tak, bo nie podziela punktu widzenia, że okazja do przespania się pod namiotem i rozpalenia grilla jest cool i ogolnie nie ma nic lepszego na świecie to nie jest moim zdaniem merytoryczny argument. Nawet gdyby było tak, że mam po prostu kaprys wyspania się w cywilizowanych warunkach to nikomu nic do tego jak sobie to wymyśliłem, a organizator powinien wziąć pod uwagę, że nie każdemu musi odpowiadać improwizacja do ostatniej chwili i uprawianie survivalu.

Co do tego jaki rajd można rozegrać a jaki nie - był przecież Lotos Baltic Cup. Nie jest tak, że się nie da rozegrać żadnego rajdu gdzie indziej niż na Mazurach i na południu kraju, tyle, że ciężko zmienić kierunek myślenia coniektórych. za przykład podałbym F1 - to najpoteżniejsza i najbardziej dochodowa seria i tam jakoś o dziwo nie ma problemu, że się czegoś nie da, że trzeba sie poświęcić. To jest przykład cyklu który wychodzi naprzeciw kibicom, starają się być wszędzie, gdzie jest okazja przyciagnąć widza, nie ważne czy będą to jacyś fanatyczni Tifosi jeźdzący po całym świecie za swoimi idolami czy rodziny z dziećmi, skłonne ruszyć tyłek na tor tylko jeśli nie będzie to oznaczało podróży przez pół kontynentu.
żółtodziób
A8

Postprzez iceman150 » czwartek, 20 lut 2014, 16:30

Przyznam szczerze, że w 2013 roku przeżyłem lekką traumę śpiąc pod namiotem na rajdzie Polski. Człowiek wymęczony, buty ubrudzone błotem, jeżdżąc samochodem poszukujemy jakiegoś miejsca na nocleg na dziko w lesie, wszystko odbywało się w ulewie pod osłoną nocy tak że z latarkami trzeba było badać teren żeby w coś się nie wpakować. Po znalezieniu przyzwoitego miejsca siedzimy w samochodzie z browarem w ręku oczekując, aż deszcz przestanie padać. Wszyscy głodni, dochodzi 2 w nocy a tu nie przestaje padać no trudno trzeba rozkładać namiot w deszczu, zanim go rozłożyliśmy zdążył nieco nawilgnąć. W pośpiechu rozpalaliśmy grilla pod parasolką i wciągneliśmy po kiełbasce, pora spać a tu dalej pada człowiek nie za czysty, ale idzie spać owijając się w śpiwór. Na szczęście następnego dnia było lepiej - zdecydowanie lepiej. Spokojnie rozbiliśmy obóz w lepszym miejscu, w pobliżu jeziora, nie padalo na głowę i poznaliśmy sympatycznych wędkarzy.

To co mnie pociesza to to, że w tym roku rajd odbędzie się w czerwcu więc teoretycznie pogoda powinna być lepsza i dlatego jedziemy ponownie z namiotem, z tym że w tym roku wbijamy samochodem na odcinek i koczujemy na miejscu, no i samochód będzie odpowiedniejszy.
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez woytek » czwartek, 20 lut 2014, 18:53

Mad Max napisał(a):
woytek napisał(a):Jeśli pojadę tylko na sobotę i niedzielę i spanie będzie przy trasie pod namiotem (wjazdy na odcinki będą w sobotę wcześnie rano, a potem na niedzielny etap w sobotę późnym wieczorem) to obejdzie się bez karnetu?

Zależy co nazywasz wcześnie rano... ogólnie jak będziesz próbował jakąś godzinę przed zamknięciem odcinka to nie powinno być problemów ale trzeba wziąć pod uwagę o której godzinie będą zamykane drogi (nie mylić z odcinkiem) na Paprotkach dwa lata temu mimo że szły jako ostatnie w pętli trafiliśmy na znak zamknięcia drogi dojazdowej gdzie widniała godzina zamknięcia 6:00 rano :shock:
Z wjazdem w nocy lub dzień wcześniej tym bardziej nie będzie problemu - od kilku lat tak robię i nigdy problemu nie było - problem jest tylko kwestia znalezienia miejsca na nocleg i dogadani się z właścicielem ziemi (jeśli jest taka potrzeba), a jak właściciela nie ma to rozłożeniu się tak żeby nie porobić zniszczeń - akurat to nas w zeszłym roku uratowało od większych problemów.

Plan jest taki żeby wyjechać z okolic Krakowa w piątek około godziny 22 - jechać przez noc - na miejscu być myślę około 4-5 rano (sobota) i od razu prosto wjechać na odcinek na cały dzień (grill i te sprawy). Po zakończeniu etapu przejechać na odcinek, który będzie szedł w niedzielę. Namiot bądź spanie w samochodzie, imprezka, grill, piwko, itd, itp :D Rano pobudka i odcinek "na gotowo" pod nosem. Możliwa piesza zmiana miejscówek pomiędzy przejazdami. Po zakończeniu etapu niedzielnego powrót do domu. Dobry plan? :P
woytek
N3

Postprzez Mad Max » czwartek, 20 lut 2014, 19:52

Powiedział bym że plan standardowy, jeśli ominiesz Wawe przez Mińsk Mazowiecki i Łomżę czasowo też spokojnie powinieneś się wyrobić
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez kremer » czwartek, 20 lut 2014, 20:16

Z tego co pamiętam w 2009 bramki dojazdowe do oesów były obstawiane jakieś 4H przed rozpoczęciem odcinków :) :) czyli około 6:00
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez żółtodziób » czwartek, 20 lut 2014, 23:06

@iceman 150 - no co Ty, przecież to sama przyjemność ;-) A tak poważnie to między innymi o tym pisałem - spadnie deszcz, albo nie daj Boże przejdzie burza (co latem nie jest niemożliwe, a wrecz dość prawdopodobne) no i całą przyjemność diabli wzięli.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata