Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez woocasch » poniedziałek, 10 lut 2014, 09:43

Sam w zesżłym roku krytykowałem ceny karnetów na RP i tak jak zauważył żółtodziób zadecydowałem portfelem tak, że nie pojechałem na Mazury. Oprócz braku wypływów z karnetu, odpadły moje ewentualne wydatki n nocleg, wyżywienie, paliwo itd. I jeżeli komuś nie pasuje podejście organizatora do kibica to taka decyzja dużej grupy ludzi i odpływ kibiców pokaże, że jest coś nie tak.
Co do cen tegorocznych, to chyba jeszcze nie zostały podane prawda? Więc o co ta cała dyskusja? Gdybamy sobie i tylko tyle.
Jeżeli ceny będą podobne do tych z 2009 roku to kupię karnety, zresztą zapewne pojadę na rajd "rodzinnie" więc na strefę serwisową trzeba wejść, a w miarę dobry dojazd do odcinków, bez przebijania się przez lasy też byłby wskazany :)

Mad Max napisał(a):Prawda jest tak że wszędzie na świecie jest podobna sytuacja że są kibice którzy płaca za bilety -są to głównie osoby które jeżdżą miedzy odcinkami; - ale jest też bardzo duża ilość taki którzy nie kupują czyli takich którzy nocują na odcinkach i możecie mi wierzyć ale nie są traktowani jako złodzieje/kombinatorzy/cwaniaki/nazwijcie sobie ich jak chcecie.

Nie na cały świecie są karnety/bilety na rajdy. Nawet w WRC rajdy takie jak Portugalia, Katalonia, Francja (zarówno Alzacja jak i Monte), Sardynia są bezpłatne, zresztą mówi się, że jest podział na podejście południowe - rajdy bezpłatne i północne - rajdy płatne :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 10 lut 2014, 10:46

woocasch napisał(a):
Mad Max napisał(a):Prawda jest tak że wszędzie na świecie jest podobna sytuacja że są kibice którzy płaca za bilety -są to głównie osoby które jeżdżą miedzy odcinkami; - ale jest też bardzo duża ilość taki którzy nie kupują czyli takich którzy nocują na odcinkach i możecie mi wierzyć ale nie są traktowani jako złodzieje/kombinatorzy/cwaniaki/nazwijcie sobie ich jak chcecie.

Nie na cały świecie są karnety/bilety na rajdy. Nawet w WRC rajdy takie jak Portugalia, Katalonia, Francja (zarówno Alzacja jak i Monte), Sardynia są bezpłatne, zresztą mówi się, że jest podział na podejście południowe - rajdy bezpłatne i północne - rajdy płatne :)

Moja wypowiedź odnosi się do Skandynawskiej części ponieważ była wypowiedziana przez kibiców z Finlandii i Estonii podczas Finki 04

Zakup karnetu też nie daje gwarancji że podjedziesz pod sam oes i będziesz miał zagwarantowany parking więc w tej materii proponował bym też uważać i wziąć poprawkę.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » poniedziałek, 10 lut 2014, 11:35

Mad Max napisał(a):
woocasch napisał(a):

Moja wypowiedź odnosi się do Skandynawskiej części ponieważ była wypowiedziana przez kibiców z Finlandii i Estonii podczas Finki 04

Zakup karnetu też nie daje gwarancji że podjedziesz pod sam oes i będziesz miał zagwarantowany parking więc w tej materii proponował bym też uważać i wziąć poprawkę.

No to jak miałeś na myśli Skandynawię to racja, ale napisałeś, że wszędzie na świecie, więc pole do interpretacji jest szerokie :)
No a co do gwarancji podjazdu i parkingu, no to wiem jak to niestety wygląda, no ale decyzje i tak można podejmować znając ceny karnetów i co będą w sobie zawierać, teraz to jest czyste gdybanie :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez zaszybki » poniedziałek, 10 lut 2014, 11:58

Panowie macie jakieś informacje, kiedy mniej więcej zostanie opublikowana trasa? Mają jakiś sztywny termin?

Wszyscy znamy dotychczasowe oficjalne info, ale określenie że "oesy będą szły na wschód i płn-wschód od Mikołajek" może oznaczać dość duży obszar, dlatego się zastanawiam, gdzie lepiej szukać spania - czy jednak w okolicach Mikołajek ( chociaż na tor nie mam zamiaru jechać ani nawet zbliżać się do tego młyna), czy np. okolice Orzysz-Giżycko nie byłyby lepsze - pod kątem krótszych dojazdów do oesów. Jak myślicie?
zaszybki
N2

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 10 lut 2014, 12:26

woocasch napisał(a):No to jak miałeś na myśli Skandynawię to racja, ale napisałeś, że wszędzie na świecie, więc pole do interpretacji jest szerokie :)

Pisząc wszędzie na świecie bardziej miałem na myśli rajdy na których są karnety/bilety a ich jest coraz więcej - po prostu w Skandynawii spotkałem się po raz pierwszy z takim podejściem i w zasadzie na Polskim (na mazurach oczywiście) się do niego stosowałem. W edycjach 05/06/07/08 kupowałem karnety bo jeździliśmy po odcinkach ale dróg dojazdowych nikt nie blokował i nikt nie narzekał tak jak teraz że nie ma parkingów itp. Na RP09 zastosowaliśmy patent stacjonarny i stwierdziliśmy ze jest znacznie bardziej komfortowy, nie ma biegania i zbędnych nerwów - a dodatkowo doszedł jeszcze aspekt chałtury którą odstawiają od jakiegoś czasu organizatorzy na które nie chce patrzeć i się wqr**** bezsensownie - dodatkowo opowieść po rajdowe niektórych forumowiczów "o przygodach" i "kwiatkach" organizacyjnych oraz to czego byłem świadkiem na RP12 tylko utwierdzają mnie w przekonaniu jakie mam. Dlatego po raz kolejny w tym roku (i penie już zawsze) oglądanie RP to jeden odcinek dziennie, spanie w namiotach przy odcinku, grill albo ognisko oraz klimat którego "nie da się podrobić".

Jak to powiedział jeden z naszych fotografów z MŚ (nie chcę pomylić nazwiska - był artykuł w WRC) na temat Finki wypowiedział się w następujący sposób: "Za szybko do robienia zdjęć, za szybko do oglądania, wszyscy chodzą nawaleni i śpią w lesie" - i na Polskim 09 było podobnie - nocna "Nielegala" niosąca się przez las piękna rzecz.

Każdy ma prawo do wyboru który sposób jest dla niego lepszy i kwestię czy kupić karnet czy nie kupić pozostawiam do własnego wyboru - tak samo nie zamierzam tej decyzji ani pochwalić ani ganić.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez kremer » poniedziałek, 10 lut 2014, 13:01

Argentyna opublikowała trasę piec miesięcy wcześniej :) Sardynia parę dni temu :) (również pięć miesięcy przed rajdem). Polski powinien być pod koniec lutego / początek marca ;)
zaszybki to dobre pytanie, ale bez harmonogramu ciężko coś doradzić. Parę miesięcy wstecz "gdybaliśmy" gdzie mogą być oesy na podstawie podanych powiatów... Giżycko / Wydminy mogą być bardzo rozsądne jeśli 1 dzień będzie Mikołajki, 2 dzień Olecko, Litwa, 3 dzień Wydminy, a 4 Mikołajki.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez zaszybki » poniedziałek, 10 lut 2014, 14:56

kremer napisał(a):Argentyna opublikowała trasę piec miesięcy wcześniej :) Sardynia parę dni temu :) (również pięć miesięcy przed rajdem). Polski powinien być pod koniec lutego / początek marca ;)
zaszybki to dobre pytanie, ale bez harmonogramu ciężko coś doradzić. Parę miesięcy wstecz "gdybaliśmy" gdzie mogą być oesy na podstawie podanych powiatów... Giżycko / Wydminy mogą być bardzo rozsądne jeśli 1 dzień będzie Mikołajki, 2 dzień Olecko, Litwa, 3 dzień Wydminy, a 4 Mikołajki.

No właśnie, a wiadomo cokolwiek o czwartku i co to za 3 oesy mają iść popołudniu/wieczorem? Pewnie tor i coś jeszcze..tylko pytanie czy w okolicach Mikołajek, czy gdzieś dalej, jeśli w okolicach Mrągowa mieli jakieś protesty czy petycje..
zaszybki
N2

Postprzez mateusz_s » piątek, 14 lut 2014, 22:04

Dostałem odpowiedź na temat daty opublikowania informacji na temat rajdu:

" Trasa Rajdu, Oficjalne mapy oraz szczegóły dotyczące sprzedaży biletów zostaną opublikowane na początku kwietnia.

Wszelkie newsy mogą Państwo śledzić na stronie internetowej: http://www.rajdpolski.pl/ oraz na profilu FB: https://www.facebook.com/rajdpolski "
mateusz_s

Postprzez kremer » piątek, 14 lut 2014, 23:11

Mapy ok. Harmonogram musi być wcześniej :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez daryush » sobota, 15 lut 2014, 11:58

mateusz_s napisał(a):Dostałem odpowiedź na temat daty opublikowania informacji na temat rajdu:

" Trasa Rajdu, Oficjalne mapy oraz szczegóły dotyczące sprzedaży biletów zostaną opublikowane na początku kwietnia.

Wszelkie newsy mogą Państwo śledzić na stronie internetowej: http://www.rajdpolski.pl/ oraz na profilu FB: https://www.facebook.com/rajdpolski "

Dostałem zupełnie to samo.

kremer napisał(a):Mapy ok. Harmonogram musi być wcześniej :)

Dopytałem o harmonogram, Pan ma mi odpowiedzieć na początku tygodnia, więc podzielę się jak coś dostanę.
daryush
N2

Postprzez Mad Max » sobota, 15 lut 2014, 12:28

daryush napisał(a):
kremer napisał(a):Mapy ok. Harmonogram musi być wcześniej :)

Dopytałem o harmonogram, Pan ma mi odpowiedzieć na początku tygodnia, więc podzielę się jak coś dostanę.

Mapy bilety i tp to jedno, ale harmonogram powinien pojawić się znacznie wcześniej - zresztąmnie to nie dziwi że trzymają wszystko w tajemnicy najdłużej jak mogą, przecież to u nich normalne, ale czy czasem w MŚ nie ma jakiegoś terminu ustalonego wcześniej (i to dużo wcześniej) na publikacje RG1 ??

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez wallygator » sobota, 15 lut 2014, 17:03

dzieje się już coś z nawierzchnią w parku serwisowym ?
wallygator
N3

Postprzez iceman150 » niedziela, 16 lut 2014, 19:51

Jak narazie to pewnie rozmarza ;) A na poważnie to pewnie będzie dopiero wiosną robić, nawiozą tłucznia i ot cała robota.
Rok 2004, konferencja prasowa w Nowej Zelandii:
- [reporter]: Znamy już te wszystkie wady waszego samochodu, ale czy możesz powiedzieć o nim coś dobrego?
- [Marcus]: Tak, to kabriolet.
iceman150
N3

Postprzez kij » niedziela, 16 lut 2014, 20:35

O ile pamiętam to pierw opowiadali że utwardzą, a później mówili że w całości serwis park przeniosą na betony i asfalty gołębia. Już w 2013 połowa stanowisk była na twardym. Sołowow np nie narzekał na błoto w parku bo sam miał stanowisko na asfalcie. W gnoju stali właściwie tylko najlepsi i radio rajdowe, stąd każdy o tym dziadostwie słyszał.
kij
N3

Postprzez RallyStar.pl » niedziela, 16 lut 2014, 23:03

Serwis będzie wykładany płytami betonowymi... przynajmniej jest taki plan.
RallyStar.pl
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata