66 Rajd Polski 2009

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez adamt » poniedziałek, 26 sty 2009, 19:38

Potwierdzam słowa poprzednika.Nie ma się co łudzić,że na Rajdzie Finlandii za 50 euro dostaniesz wszystko pod nos.
Dochodzą dodatkowe koszty:

Parkingi.

Obrazek

Dodatkowa opłata za wstęp na Superoes.

Obrazek

... itp.itd,a koszty rosną.
Poszukuję wyników rajdów-eliminacji RSMP z lat 1955-1980.Nawiążę kontakt z osobami interesującymi się historią rajdów w Polsce.
adamt
N3

Postprzez Tomek K » poniedziałek, 26 sty 2009, 19:49

adamt napisał(a):Potwierdzam słowa poprzednika.Nie ma się co łudzić,że na Rajdzie Finlandii za 50 euro dostaniesz wszystko pod nos.
Dochodzą dodatkowe koszty:

Parkingi.

Obrazek

Dodatkowa opłata za wstęp na Superoes.

Obrazek

... itp.itd,a koszty rosną.

Wstep na Killeri wliczony jest w Rally Pass za 50 euro. Na pewno było tak w 2007 roku, w 2006 tez (bo nic nie tanieje:).
Parkingi owszem, sa płatne, ale sa to tzw parkingi - obozowiska, na ktorych mozesz rozstawic namiot, campera itd. I poza Ouninpohja sa to małe koszta. Tylko takie parkingi sie przydaja, jak ktos pierwszy raz jest na MS, i nie wie jak to wyglada. Beda na rajdzie drugi raz, wiekszosc spi w jakis cichych, spokojnych miejscach, z dala od tłumu.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez Newmann » poniedziałek, 26 sty 2009, 19:52

Ja tam mieszkam na miejscu. W tamtym roku karnetu nie kupiłem i dobrze zrobiłem, bo tam gdzie byłem nikt tego nie sprawdzał i przyznam, że wcale nie kombinowałem zęby wejść na odcinek, nie było żadnego łażenia po krzakach żeby kogoś lub coś ominąć. Gdybym kupił to by mnie pewna cześć ciała na pewno bolała :D Ale w tym roku trzeba zaoszczędzić i kupić karnet, bo na Super Oes trzeba po prostu wejść i się o nic nie martwić. WRC często w Polsce nie jest :D
Newmann
N2

Postprzez dzik » poniedziałek, 26 sty 2009, 20:08

uszczelka napisał(a):
Wyluzuj troche, bo napisałem, że zjawie się na rajdzie i karnet kupie.
Chodzi tylko o to, że Ci którzy mają rajd na miejscu, nie wydadzą ogromnej kasy na dojazd :wink:

Spokojnie, wyluzowany jestem. :wink: Nie byl to jakis zamierzony w Ciebie. Po prostu jedni maja rajd pod nosem inni musza jechac 600 kilosow. Ale nie zmienia to faktu, ze karnet powinno sie kupic.
Jak jedzie ktos na np. na rajd niemiec to tez nie powinni kupowac biletu, bo dojazd ok. 1000km?

Rajd jest produktem i za niego trzeba placic. Nie ma nic za darmo. Na mecze siatkowki, koszykowki itd. sa bilety. Dlaczego rajd jako widowisko sportowe ma byc za darmo?
dzik

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 26 sty 2009, 20:19

Tomek K napisał(a):
Mad Max napisał(a):W Finlandii jest taka sama bajka i dużych różnic co do przygotowania otoczki odcinków nie ma, no może poza tym że większość odcinków jest po lesie a nie przez pole, a za to 50 ojro dostajesz tyle samo co i u nas.

... i moze poza tym ze nie musze przedzierac sie przez pole na dziko zeby dojsc do trasy, albo cos zobaczyc....i moze poza tym ze mimo ze sa odcinki w lesie to "dostep" do trasy jest duzo lepszy, a nie, że pan X, siedział sobie na dupie w chałupie i wymyslił, "a tu damy tasme 100metrow od drogi, a tam 75", nie uwzgledniajac konfiguracji terenu...i moze poza tym ze nie musze parkowac auta po rowach...i moze poza tym, ze nikt na mnie nie drze ryja, jak chce wrocic na druga strone oesu, bo po pierwsze ma mozg, a po drugie w oblegnych miejscach sa specjalne bramki do przekraczania oesu...
Podsumowując roznic prawie nie ma:)

jasne że są różnice tylko nie wyobrażam sobie stania na Finlandii dwadzieścia metrów od drogi bo bym oglądał drzewa, a z tymi parkingami to już widzę jak by były przygotowane i trzeba by było zapłacić no to na pewno były by tłumy chętnych - skoro karnetu wszyscy nie kupią
tak w ogóle to co my chcemy porównać finke która jest od zawsze i która była kilkanaście razy "Rally of the year" i Polski który w MŚ będzie pierwszy raz
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez uszczelka » poniedziałek, 26 sty 2009, 20:32

dzik napisał(a):
Spokojnie, wyluzowany jestem. :wink: Nie byl to jakis zamierzony w Ciebie. Po prostu jedni maja rajd pod nosem inni musza jechac 600 kilosow. Ale nie zmienia to faktu, ze karnet powinno sie kupic.
Jak jedzie ktos na np. na rajd niemiec to tez nie powinni kupowac biletu, bo dojazd ok. 1000km?

Rajd jest produktem i za niego trzeba placic. Nie ma nic za darmo. Na mecze siatkowki, koszykowki itd. sa bilety. Dlaczego rajd jako widowisko sportowe ma byc za darmo?

No zgadza się, ale alternatywą może być kupienie biletu na dany oes i biwakowanie tam cały dzień. Wiele osób ma takie plany, z pewnością wyjdzie taniej, no bo po co płacić za karnet skoro będzie się tylko na 1 oesie?
uszczelka

Postprzez RaQ » poniedziałek, 26 sty 2009, 21:39

ludzie tu chodzi o mentalność, chyba niektórzy mają problem żeby to zrozumieć.

co to za tłumaczenia, że ktoś ma dalej a ktoś bliżej. Jak się planuje wyjazd, to trzeba dysponować środkami na niego, przecież to oczywiste.
Cwaniacy próbują tę oczywistość brać od dupy strony.

Nie rzucajcie psów na organizatorów, bo jeszcze nie wiadomo co i jak przygotują. MŚ mają swoje wymogi i po to jest tam sztab ludzi żeby je spełnić. Dajcie im szanse.

Postawa roszczeniowa jest bardzo prosta i organizator musi stawać na głowie żeby ucieszyć kibica, więc niech kibic spełnia wymóg i kupi karnet.

Chodzi po prostu o to żeby się godnie zachowywać.
RaQ
A5

Postprzez Gracko » poniedziałek, 26 sty 2009, 21:48

nie do końca rozumiem dlaczego tak mocno porównujecie Polski do Finki ?? Poza luźną nawierzchnią charakterystyką kilku os i jeziorami to te rajdy są inną bajką .

- finka jest produktem o wyrobionej przez lata marce wśród kibiców i kierowców i płacąc wiesz co dostajesz w zamian więc organizator może teraz odcinać kupony od swojego produktu.

- Polski jest pięknym rajdem i trzeba trzymać kciuki aby sie udał lepiej niż wszystkie inne w WRC , ale do 26.06.2009 ten rajd nie istnieje i wartość jego marki jest mizerna w porównaniu z innymi rajdami WRC

- wydaje mi się że 50 euro dla przeciętnego fina przy przeciętnych zarobkach przyjmijmy 7 euro za godzine to jest nie cały dzień pracy

- 200 zł dla przeciętnego Polskiego kibica to często więcej niż 10% miesięcznego wynagrodzenia

Według tego co tu piszą niektórzy abstrachując to dacia logan powinna kosztować tyle samo co golf bo obydwa w jakiejś wersji mają klime i po 100KM . Jeśli chcecie porównywać Polskich kibiców i Polski rajd do innych to na celownik obrał bym kraje europejskie o zbliżonej stopie życiowej takie jak np Grecja czy Hiszpania . Akropol jak wiadomo jest cały za free , katalonia nie wiem.

postępując zgodnie z tym co niektórzy piszą to powinienem zabrać na rajd żone i jako że zapraszam dwójke znajomych kupić wszystkim karnety bo to najwygodniejsze rozwiązanie i zapłacić za to 800 zł przy założeni że będzie to 50 euro . Dodatkowo powienienem wejść na pewną sprytną strone z noclegami i zapłacić 150zł od osoby za noc w agroturystyce (bo przecież jak stać mnie na karnety to nie bede spał w namiocie ) co wyszło by mnie 2400zł . Doliczając do tego 1500 km moim oszczędnym samochodem dochodzi kolejne 360 zl . Coś trzeba by zjeść więc jakieś 200 zł grilując kiełbaski i popijając piwem powinno wystarczyć . Podsumowując wyjazd na rajd dla 4 osobowego składu na 4 dni przy założeniu że jest WRC to trzeba płacić wyniesie 3600 zł :) . Podliczając to rezygnuje z zaproszenia znajomych i wychodzi mnie na 2 osoby około 1700 zł :) - wybaczcie ale to jest za dużo .

Nie mam najmniejszych wyżutów sumienia z powodu tego że będę mieszkał w agro za 25 zł ( bo sobie wcześniej zarezerwowałem) od osoby za noc , i nie będę miał żadnych wyżutów sumienia z tego powodu że nie dam sie oskubać w biały dzień za wstęp na łąke a widok na najlepsze miejsca będą mi tak cxzy tak zasłaniać banery jednej z najbogatszych firm w tym kraju jako sponsora generalnego .

Jeżeli nagle chlebuś w krakowie w wyniku zmowy piekarzy zdrożeje do 20 zł za bochenek to przestane wciągać chlebuś i nie dlatego że mnie nie stać tylko dlatego że nie lubie być DYMANY.

Kwota 100 zł za karnet na cały Rajd Polski jest zupełnie wystarczająca i tyle z chęcią zapłace i jak wielu innych zamierzam spędzać cały dzień na jednym os bo piknikowe kibicowanie baaardzo mi odpowiada.

Każdy ma swoje racje i kombinuje na swój sposób i każdy płacie swoimi pieniędzmi , mnie stać żeby zapłacić i 250 zł za karnet ale tego nie zrobie i przez krzaczory przedzierek urządzał też nie będę :)
Gracko
A5

Postprzez Gracko » poniedziałek, 26 sty 2009, 21:56

RaQ - czyja mentalność jest gorsza ??

Kibica który chce zobaczyć rajd i nie ma ochoty lub możliwości kupić przesadnie drogi bilet czy organizatora który w dupie ma kibiców i zamierza otaśmować 50m od drogi wszystko jak leci i na tak wspaniałe miejsca sprzedać super drogie bilety??

jest sztab ludzi jest wielkie przedsiemwzięcie i jest wielki SPONSOR który robiąc ekspansje na zachód będzie liczył w milionach zysk z tego że przez 4 dni wszystkie gazety , portale i wiele TV motoryzacyjne tysiące razy wymieni jego nazwe i miliony ludzi zobaczy jego logo . Więc nie opowiadaj tu o mentalności złych kibiców kombinatorów bo nie stać ich lub nie chcę być frajerami a zastanów sie nad mentalnością tych którzy chcę na tym jeszcze więcej zarobić kosztem tych którzy jak to proponujesz powinni pół roku odkładać środki na rajd .

co gorsze być zdziercą czy jeleniem ??

ja nie będę napewno ani tym ani tym
Gracko
A5

Postprzez RaQ » poniedziałek, 26 sty 2009, 22:35

mam być Twoim sumieniem? :)

bardzo obszernie swoją wypowiedzią odpowiedziałeś sobie kim jesteś w tej sytuacji

ja swoje powiedziałem i Ty doskonale rozumiesz co chciałem przekazać
RaQ
A5

Postprzez Gracko » poniedziałek, 26 sty 2009, 23:24

RaQ - sam sobie o niczym opowiadać nie musze i od dawna wiem kim jestem i co Cie morze zdziwi jedną z kilku cech jakich u ludzi nie lubię najbardziej jest skąpstwo i bycie tzw. centusiem - oj baaardzo tego nie lubie i tego nikt kto mnie zna choć troszke mi nie zarzuci. Tak jak napisałem wcześniej chetnie zapłace za karnet , ale rozsądną cene.

Zdaję sobie sprawe że pewnie będą bilety i po 300-500 zł oznaczone jako VIP i wiem ze się sprzedadzą jest to indywidualna sprawa każdego. Nie wprowadzał bym jednak bez sensownej gadki na tema mentalności bo nie rozmawiamy tu o 10 zł tylko zakładamy że to będzie 200zł a to już jest jak na Polskie standarty duża kwota przy której rodzi sie pytanie czy to powinno aż tyle kosztować.

do zobaczenia na os

pozdro
Gracko
A5

Postprzez padre-mk3 » wtorek, 27 sty 2009, 02:08

panowie proponuje skonczyc ta wymiane postow.jeden i drugi ma racje.kazdy zrobi jak uwaza.nam pozostaje jedynie czekac na rajd.
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez dzik » wtorek, 27 sty 2009, 09:59

uszczelka napisał(a):No zgadza się, ale alternatywą może być kupienie biletu na dany oes i biwakowanie tam cały dzień. Wiele osób ma takie plany, z pewnością wyjdzie taniej, no bo po co płacić za karnet skoro będzie się tylko na 1 oesie?

Oczywiscie, ze masz w tym racje. Powinny byc mozliwosc kupienia biletu, karnetu. "Karnetu" uzylem zamiast slowa bilet. Jeden chce zobaczyc kilka OSow, inny chce sobie poogladac jeden os do konca i przy okazji zrobic piknik. Tu powinnien organizator i jednej i drugiej grupie umozliwic im ten sposob spedznia czasu.

Gracko napisał(a):postępując zgodnie z tym co niektórzy piszą to powinienem zabrać na rajd żone i jako że zapraszam dwójke znajomych kupić wszystkim karnety bo to najwygodniejsze rozwiązanie i zapłacić za to 800 zł przy założeni że będzie to 50 euro . Dodatkowo powienienem wejść na pewną sprytną strone z noclegami i zapłacić 150zł od osoby za noc w agroturystyce (bo przecież jak stać mnie na karnety to nie bede spał w namiocie ) co wyszło by mnie 2400zł . Doliczając do tego 1500 km moim oszczędnym samochodem dochodzi kolejne 360 zl . Coś trzeba by zjeść więc jakieś 200 zł grilując kiełbaski i popijając piwem powinno wystarczyć . Podsumowując wyjazd na rajd dla 4 osobowego składu na 4 dni przy założeniu że jest WRC to trzeba płacić wyniesie 3600 zł :) . Podliczając to rezygnuje z zaproszenia znajomych i wychodzi mnie na 2 osoby około 1700 zł :) - wybaczcie ale to jest za dużo .

Nikt tu tego nie sugerowal, nie wiem skad wziales taka sugestie. Na jedzeniu, noclegach mozesz zaoszczedzic. Masz wybor, jak sam pisales hotel albo agroturystyka badz namiot. Ale za bilet badz karnet musisz zaplacic ja nie widze innej mozliwosci.

Gracko napisał(a):
- wydaje mi się że 50 euro dla przeciętnego fina przy przeciętnych zarobkach przyjmijmy 7 euro za godzine to jest nie cały dzień pracy

- 200 zł dla przeciętnego Polskiego kibica to często więcej niż 10% miesięcznego wynagrodzenia

Według tego co tu piszą niektórzy abstrachując to dacia logan powinna kosztować tyle samo co golf bo obydwa w jakiejś wersji mają klime i po 100KM .

To zrob inne porownanie. Jeli przecietny fin zarabia conajmniej 2 razy wiecej niz polak to VW golf powinien byc 2 razy tanszy w Polsce niz w Finlandii zeby bylo sprawiedliwie. Nie robmy takich porownan bo to bzdura.
dzik

Postprzez rallyholic » wtorek, 27 sty 2009, 10:19

dzik napisał(a):
uszczelka napisał(a):No zgadza się, ale alternatywą może być kupienie biletu na dany oes i biwakowanie tam cały dzień. Wiele osób ma takie plany, z pewnością wyjdzie taniej, no bo po co płacić za karnet skoro będzie się tylko na 1 oesie?

Oczywiscie, ze masz w tym racje. Powinny byc mozliwosc kupienia biletu, karnetu. "Karnetu" uzylem zamiast slowa bilet. Jeden chce zobaczyc kilka OSow, inny chce sobie poogladac jeden os do konca i przy okazji zrobic piknik. Tu powinnien organizator i jednej i drugiej grupie umozliwic im ten sposob spedznia czasu.
Przecież od dawna istnieje taka mozliwość. Na odcinkach można zarówno nabyc bilety jednorazowe i karnety. W tym roku też tak będzie. Byc może bedzie kilka rodzajów karnetów. Według mnie to dobre rozwiązanie
"life's hard, rally is harder"
rallyholic
N3

Postprzez Mad Max » wtorek, 27 sty 2009, 11:59

żebyscie się nie pozabijali i mieli o czym dyskutowac

Czwartek, 25 czerwca
20.18 OS 1 Mikołajki 2,50 km

Piątek, 26 czerwca
9.43 OS 2 Grabówka 12,09 km
10.04 OS 3 Pianki 11,34 km
10.25 OS 4 Paprotki 33,17 km
13.28 OS 5 Grabówka 12,09 km