ORLEN 74. Rajd Polski 2017

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: ORLEN 74. Rajd Polski 2017

Postprzez MRT93 » poniedziałek, 5 cze 2017, 20:39

@luki rally@ napisał(a):A jeszcze Camili jak będzie puszczony na końcu tak jak na liście, to jestem przekonany że nie przyjedzie.

Będzie puszczony pewnie zaraz za zawodnikami WRC2. Ma tak odległy nr startowy, bo nie zgłosił się do rajdu w ramach tych mistrzostw, więc ma pierwszy wolny nr spoza zarezerwowanych dla kierowców punktujących w seriach.
MRT93

Postprzez Aro90 » wtorek, 6 cze 2017, 13:42

corados napisał(a):Ciekawy jestem tempa Wojtka, ale patrząc po ubiegłorocznym występie Kajetana i czasach jakie notował to trzeba zachować umiarkowany optymizm.

W tym sezonie trochę gorzej z obsadą w WRC 2 ogólnie mniej załóg, i mniej MEGA szybkich w zasadzie został tylko Tidemand. Zobaczymy jak to będzie ale nie zdziwiłbym się gdyby Wojtek dobijał się do podium :wink: Fajne porównanie będzie rozjeżdżonego Ptaszka z Wojtkiem który ostatnio jechał na Łotwie we wrześniu... Ciekawe co on wymyślił na ten sezon oby to nie był tylko jednorazowy start, choć całego cyklu też już nie ma szans pojechać... Dziwne że nie wybrał J-ERC U28 tym bardziej że w tym roku ma ostatnią szanse
Aro90
N3

Postprzez ToKu » wtorek, 6 cze 2017, 14:24

Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Hubertos » wtorek, 6 cze 2017, 14:36

Aro90 napisał(a):
corados napisał(a):Ciekawy jestem tempa Wojtka, ale patrząc po ubiegłorocznym występie Kajetana i czasach jakie notował to trzeba zachować umiarkowany optymizm.

W tym sezonie trochę gorzej z obsadą w WRC 2 ogólnie mniej załóg, i mniej MEGA szybkich w zasadzie został tylko Tidemand. Zobaczymy jak to będzie ale nie zdziwiłbym się gdyby Wojtek dobijał się do podium :wink: Fajne porównanie będzie rozjeżdżonego Ptaszka z Wojtkiem który ostatnio jechał na Łotwie we wrześniu... Ciekawe co on wymyślił na ten sezon oby to nie był tylko jednorazowy start, choć całego cyklu też już nie ma szans pojechać... Dziwne że nie wybrał J-ERC U28 tym bardziej że w tym roku ma ostatnią szanse

Kwestia kasy była kluczowa, miał dogranego Peugeota na RSMP, ale w ostatniej chwili projekt się wysypał.
Hubertos
A6

Postprzez Wiktor951 » wtorek, 6 cze 2017, 23:46

Panie i Panowie wiem że to nie na miejscu tak na łatwiznę, ale może ktos doradzić czy sa szybkie partie na OS Chmielewo ?
Wiktor951

Postprzez Mad Max » wtorek, 6 cze 2017, 23:58

Wiktor951 napisał(a):Panie i Panowie wiem że to nie na miejscu tak na łatwiznę, ale może ktos doradzić czy sa szybkie partie na OS Chmielewo ?
Chmielewo ogólnie jest bardzo szybkie - średnie z zeszłego roku 119km/h i 123k/h mówią same za siebie - pierwsza część odcinka słynie z hop (szczególnie ostania największa pewnie bedzie mocno przez kibiców w tym roku atakowan - później od PW6 do PW7 jest węższa partia a od PW6 do mety jest już bardzo szeroko i tu polecam miejsce o którym już pisałem wcześniej gdzieś po środku.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez holi » środa, 7 cze 2017, 07:37

ToKu napisał(a):Pozezdrze

https://youtu.be/Nw6ti_OSYL8

Jesteś wielki!
holi

Postprzez tomlodz » środa, 7 cze 2017, 18:16

holi napisał(a):
ToKu napisał(a):Pozezdrze

https://youtu.be/Nw6ti_OSYL8

Jesteś wielki!

Przyłączam się do podziękowań. Przeglądałem onboardy Pozedrza i Orzysza niby nowe trasy, ale szczerze nie ma tam czego za bardzo szukać. Niestety chyba człowiek jest zmuszony wybrac sie w stare sprawdzone miejsca bo nowych grubych ja przynajmniej nie widzę. Pewnie wyjdą w praniu jakieś fajne zdrawdliwe miejsca których z onboard-u nie sposób wywnioskować.

Oby tylko zasięki i zasadzki organizatora nie były przesadzone :D

P.S. Jeszcze przeglądajac te trasy to kurcze pierwszy raz chyba miejsca gdzie chciałbym oglądać rajd pokrywają się z PW organizatora w dużej części. Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie.
tomlodz
N2

Postprzez @luki rally@ » środa, 7 cze 2017, 22:04

http://kibice.rajdpolski.pl/pl/rally-camping/

Od 16 miały być zamknięte oesy,a tu campingi dopiero od 18 otwierają,gdzie dojazd prowadzi zawsze trasą.Ciekawe do której można się tam meldować.
@luki rally@
N3

Postprzez Mad Max » środa, 7 cze 2017, 22:13

@luki rally@ napisał(a):http://kibice.rajdpolski.pl/pl/rally-camping/
Od 16 miały być zamknięte oesy,a tu campingi dopiero od 18 otwierają,gdzie dojazd prowadzi zawsze trasą.Ciekawe do której można się tam meldować.
Zgodnie z przypuszczeniami, będziesz miał jedną drogę dojazdową, a w dwie godziny dodatkowo sobie zabezpieczą teren żebyś "nie zabłądził" po drodze

Obecny sezon traktujemy bardzo szkoleniowo, mieliśmy wsparcie, aby pojechać Rajd Polski – to przecież też bardzo fajna impreza a ja nigdy nie miałem okazji wystartować w rajdzie zaliczanym do mistrzostw świata. Wielce prawdopodobne, że będzie to ostatni Rajd Polski zaliczany do mistrzostw świata w najbliższych latach, więc było to na pewno kuszące.
http://wrc.net.pl/grzyb-to-dla-nas-niesamowite
jesli ktoś dalej uważa że zamkniecie oesow dzień wcześniej jest nakazem FIA to śmiem twierdzić że jest bardzo naiwny - moim zdaniem jest to jakby potwierdzenie tego o czym pisałem wcześniej, chcą wycisnąć z kibiców ile się da bo w przyszłym roku już nie będzie takiej okazji.

Do tego kolega który pojechał na rajd Sardynii miał okazje na lotnisku pogadać z Ogierem i Tanakiem, co się okazuje MSport testy przed Polskim ma odbywać w Estonii - plotka (choć mocno nie sprawdzona) głosi że na podobny pomysł podobno wpadła Toyota, do tego Estończycy z niewiadomych przyczyn darowali sobie w tym roku organizację ERC więc czyżby...

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez deyott » środa, 7 cze 2017, 22:28

To będziemy do Estonii śmigać :) zawsze bliżej niż Finlandia
deyott
N2

Postprzez Hubertos » środa, 7 cze 2017, 23:39

Pomysł z Estonią na pewno byłby dla nas korzystny, bo dosyć blisko, a i odcinki widowiskowe i przypominające te z Polskiego. Ale raczej nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Kompletnie żadnych plotek, czy informacji o tym, że Estonia celuje w WRC. W dobie internetu i takiego przepływu informacji nie wierzę w takie niespodzianki. Aczkolwiek jeśli w WRC miałby być jakiś nowy rajd, to brałbym Estonię w ciemno kosztem Chorwacji, czy pozaeuropejskich rund.

BTW Jak oni chcą do k... zmieścić potencjalnie kilkadziesiąt do 100 tys. kibiców w tych Rally Campingach? To jest w ogóle wykonalne w jakiś sposób? Co jeśli liczba miejsc rzeczywiście okaże się zbyt mała?
Hubertos
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 8 cze 2017, 09:50

Hubertos napisał(a):BTW Jak oni chcą do k... zmieścić potencjalnie kilkadziesiąt do 100 tys. kibiców w tych Rally Campingach? To jest w ogóle wykonalne w jakiś sposób? Co jeśli liczba miejsc rzeczywiście okaże się zbyt mała?
Chyba Ci się przecinek między tymi zerami zawieruszył, 100tyś to przypuszczam że się przez cały rajd nie przewinie - co ciekawe na mapach jest więcej campów niż oni opisują na stronie.

Co do Estonii to z nimi może być jak z kaczką na stawie, na górze pełen spokój a pod wodą zasuwamy, Estonia w WRC była by na pewno czymś fantastycznym tylko nie pasują mi w całej układance dwie rzeczy
1) mają zdecydowanie za szybkie trasy - w zeszłym roku na 16 odcinków 12 miało średnią powyżej 120km/h z czego 5 powyżej 130km/h i to przy autach R5 a co dopiero WRC
2) ten rajd bardzo przypomina Finke więc jaki jest sens robić dwa bardzo podobne rajdy w kalendarzu.
Odnośnie punktu pierwszego to ja gdzieś słyszałem że oni zrobili sobie przerwę ze względu na poszukiwanie nowych tras i odcinków, bo zniknęli z ERC bez powodu a z tego co mówili koledzy którzy byli na tym rajdzie sama impreza jest znakomicie zorganizowana, odnośnie punktu 2 to odpowiednia ilość $$$$$ dla Promotora załatwi temat
Jeśli plotki o testach się potwierdzą to moim zdaniem jest coś na rzeczy bo nie widzę sensu takich testów.

deyott napisał(a):To będziemy do Estonii śmigać :) zawsze bliżej niż Finlandia
Jedyna różnica to koszt promu bo dodatkowe 300km ekspresówką to tyle co nic.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez karluum » czwartek, 8 cze 2017, 11:23

@Madmax - ale Finlandia jest droższa pod względem życia niż Estonia. Po drugie to zawsze 5 - 6 godzin dalej w jedną stronę.
Szkoda Polskiego, osobiście uważam, że to całkiem sympatyczne miejsce do rozgrywania takiej imprezy. Oraz zarobek bądź co bądź dla biednej części kraju.
karluum
A5

Postprzez ndpopk » czwartek, 8 cze 2017, 12:02

mam zamiar kupic naklejke camping na samochod, i tu pojawia sie pytanie, wypali sama nalepka czy musze miec tez identyfikatory dla kazdego pasazera, ew. musielibysmy kupowac bilety na os? :mrgreen: :mrgreen:
ndpopk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata