LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez kuba.es » czwartek, 14 maja 2015, 11:12

Ceny biletów i rodzaje pakietów niestety w tym roku równie poronione jak w ubiegłym. Rozumiem, że osoba, chcąca zaliczyć np tylko jeden dzień rajdu i jeden raz SS Mikołajki, musi kupić pakiet za 200 zł? Dwa lata temu byłem na Rally GB i udało mi się zobaczyć tylko Sweet Lamb, idąc tokiem myślenia z "Polaka", musiałbym zapłacić za pakiet na cały weekend. Tak się jednak nie stało i zapłaciłem tylko za jednorazowy wstęp. Nie oczekuję, że będzie jak w Alzacji czy na Sardynii czyli za free, rozumiem też że należy wspierać rodzimą rundę wrc ale to jest naprawdę nie fair.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez stachniak14 » czwartek, 14 maja 2015, 11:18

kuba.es napisał(a):Ceny biletów i rodzaje pakietów niestety w tym roku równie poronione jak w ubiegłym. Rozumiem, że osoba, chcąca zaliczyć np tylko jeden dzień rajdu i jeden raz SS Mikołajki, musi kupić pakiet za 200 zł? Dwa lata temu byłem na Rally GB i udało mi się zobaczyć tylko Sweet Lamb, idąc tokiem myślenia z "Polaka", musiałbym zapłacić za pakiet na cały weekend. Tak się jednak nie stało i zapłaciłem tylko za jednorazowy wstęp. Nie oczekuję, że będzie jak w Alzacji czy na Sardynii czyli za free, rozumiem też że należy wspierać rodzimą rundę wrc ale to jest naprawdę nie fair.

Wstęp jednorazowy na odcinek - 35 zł
Wstęp jednorazowy na SSS - 55 zł

:D
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez kuba.es » czwartek, 14 maja 2015, 12:10

Zwracam honor w takim razie i dziękuję stachniak14, sugerowałem się informacjami stąd: http://kibice.rajdpolski.pl/pl/kup-bilety/ :)
Ostatnio edytowano czwartek, 14 maja 2015, 12:17 przez kuba.es, łącznie edytowano 1 raz
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Mad Max » czwartek, 14 maja 2015, 12:14

http://kibice.rajdpolski.pl/pl/bilety-l ... jd-polski/ - rozwiń zakładkę - Bilety jednorazowe

Bilety można już kupować ale mapek w zakładce dla Kibiców jeszcze nie ma (tak wiem że są w dziale dla zawodników)... to pewnie efekt przygotowań megawypaśnych stref kibica...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez kuba.es » czwartek, 14 maja 2015, 12:29

Dzięki za podpowiedź Mad Max , jeżeli uda mi się być od czwartku to chyba najbardziej opłaca się jednak pakiet. Fakt, że rok temu zupełnie nikt nie sprawdzał biletów na oesach ale nigdy nie ma pewności że tak samo będzie tym razem. A mam trochę za dużo lat i kilometrów na rajd by z kimś się użerać :)
kuba.es
N3

Postprzez Hubertos » czwartek, 14 maja 2015, 12:44

Właśnie taką wspaniałą robotę robi organizator dla kibiców, sorry ale to nie jest to czego przynajmniej ja oczekuję. Nie chce 2-3 dojazdów do wspaniałych stref, gdzie jest catering i świeże paróweczki, a ogląda się zza 10 rzędu. Przypominam, że karnety umożliwiają wstęp właśnie do tych stref...
Hubertos
A6

Postprzez krzysiek2285 » czwartek, 14 maja 2015, 20:26

chłopaki a na odcinek testowy też trzeba mieć bilet?
krzysiek2285

Postprzez Hubertos » czwartek, 14 maja 2015, 20:34

Jeśli wchodzisz do strefy dla kibiców to zostaniesz skontrolowany, jeśli będziesz poza strefą to nikt nie będzie Cię pytał o karnet.
Hubertos
A6

Postprzez DonCorrado » piątek, 15 maja 2015, 08:13

Chwileczke,
czyli prawnie karnety sa tylko do strefy kibica? Gdzie indziej nikt mnie nie moze przegonic jak stoje w krzakach bo to nie oficjalna strefa kibica? Wydaje mi sie, ze rok temu inaczej o tym pisano.
DonCorrado
A6

Postprzez ToKu » piątek, 15 maja 2015, 09:25

Moje zdanie jest właśnie takie. jak stoisz u chłopa na polu, to kwestia, czy możesz tam stać jest do rozwiązania między tobą, a chłopem. No chyba, że organizator wcześniej dogada się z chłopem i w jakiś sposób zapewni sobie możliwość wyłącznego wykorzystywania tego terenu podczas rajdu.

Dlatego właśnie nie sprawdzają biletów na odcinkach "w krzakach". Mi ostatni raz sprawdzano bilety w 2009, kiedy to z pełną premedytacją przekraczałem punkt kontroli biletów, bo tamtędy było po prostu najbliżej.

Co do zeszłorocznej dyskusji na ten temat, to z tego co pamiętam dużo postów poleciało, moderator ogłosił, że nie mam racji i zamknął dyskusję:

Żółtodziób tutaj: viewtopic.php?f=7&t=5640&start=450

"Ponieważ w tym wątku jakoś mam co robić jako moderator, proszę rownież kolegów potępiających cwaniactwo polegające na niepłaceniu za karnet o wstrzymanie się od tego typu opinii. Macie rację, ale ta dyskusja do niczego nie doprowadzi. Nawet jeśli jakimś cudem uda się przekonać kolegów na tym forum, którzy uważają, że zbyt wysoka cena karnetów uprawnia ich do wejścia za free. Polskiej mentalności to i tak nie zmieni, niestety jest jaka jest i wlaśnie to raczej miałem na myśli napomykając o tym, ze ludzie mają w zwyczaju włazić za darmolca, a nie personalną miazgę paru osób z tego forum. Pisałem kiedyś o tym jakie osoby poznałem w pensjonacie na Polaku 2009, ale powtórzę - przyjechała młodzież, która rozpoczęła wkacje, zerwała się starym ze smyczy. Stać ich było tylko na jeden nocleg w pensjonacie, oczywiście nie kupowali karnetów, ale również przyznali otwarcie, że nie mają za co wrócić do chaty. Zresztą do samej chaty tak czy owak im się nie spieszyło, wakacje się dopiero zaczynały, mieli zamiar jechać gdzieś dalej w kiblu jakiegoś pociągu lub stopem, a za 9 miesięcy zapewne przejść przyspieszone dojrzewanie, bo towarzystwo było damsko-męskie. Szczerze mówiąc bardziej widzę w takich ludziach problem, co im się wydaje że kompletnie wszystko należy im się za darmo. Takich osób rajd rangi WRC przyciąga całe mrowie, w dodatku ustawiając się gdzieś na dziko raczej nie bardzo wiedzą jak to zrobić, żeby nie stała im się jakaś krzywda. Jak by ktoś taką łajzę przejechał to tyle byśmy mieli rajd WRC w Polsce. To, że stricte rajdowi kibice kombinują to też uważam jest nie fair, nie dają takim zachowaniem też zbyt dobrego przykładu, ale to nie jest jak dla mnie istota problemu, dlatego nie ciągnijmy tutaj tego tematu. Proszę także krytyków o powstrzymanie się od dalszych komentarzy, uprzedzam że kolejne będę kasował, nie będę prosił każdego z osobna.

===========================================================================

Edit - sorry panowie,że bezceremonialnie wywaliłem Wasze posty. Nic do Was nie mam i rozumiem potrzebę wypowiedzenia się w tym temacie, ale sami widzicie - każdy chce napisać swoje podsumowanie, w ten sposób nigdy tego nie skończymy. Nie miałem wyboru, musiałem zrobić co zapowiadałem.
"
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez emjot » piątek, 15 maja 2015, 15:12

Mam pytanie czy OS "Baranowo" jedzie 2 razy?
W dziale z mapami w pliku "OS 18/19 Baranowo" - opisany jest jako jest SS-17/19 a wg harmonogramu OS 17 to SUPER ODCINEK SPECJALNY MIKOLAJKI ARENA – 3
Chyba jakaś pomyłka w oznaczeniach?
emjot

Postprzez Yrtat » piątek, 15 maja 2015, 15:24

emjot napisał(a):Mam pytanie czy OS "Baranowo" jedzie 2 razy?
W dziale z mapami w pliku "OS 18/19 Baranowo" - opisany jest jako jest SS-17/19 a wg harmonogramu OS 17 to SUPER ODCINEK SPECJALNY MIKOLAJKI ARENA – 3
Chyba jakaś pomyłka w oznaczeniach?

Baranowo idzie 2 razy w niedziele i tylko tyle odcinków na ten ostatni dzień, harmonogram tutaj http://www.rajdpolski.pl/pliki/zawodnic ... 4.2015.pdf
Yrtat
A5

Postprzez Witcher1990 » piątek, 15 maja 2015, 16:24

Sprawa wydaje mi się jest całkiem prosta- zwykły safty nie sprawdza biletów, on ma inne obowiązki i zajmuje się zabezpieczeniem trasy. Dlatego nie lata za ludźmi po krzakach.
Punkty kontroli biletów masz na oficjalnym dojeździe do osu. Inne drogi są blokowane dlatego ona os możesz wjechać tylko przez punkt kontroli biletów.
Zupełnie jak na innych imprezach np na koncert musisz kupić bilet. Nie masz biletu nie wejdziesz. Możesz przeskoczyć przez płot czy przez ogrodzenie co nie zmienia faktu że gdyby ktoś Cię złapał to ma prawo wyrzucić. możesz próbować skitrać się w kiblu i nie płacić ale ciągle nie masz biletu. A zapewne w regulaminie jest, że osobą która może oglądać rajd jest osobnik który taki karnet posiada.
Więc przekimanie się na osie w kamperze jak robi 50% ludzi tak czy siak jest moim zdaniem nie uprawnia do oglądania osu.
Tubylcy mieszkający przy trasie zapewne są jakoś z tego wyłączeni
Moim zdaniem trzeba przeczytać reguulamin i wsio.
Witcher1990
A6

Postprzez ToKu » piątek, 15 maja 2015, 16:41

Regulaminu rajdu szukałem w zeszłym roku bardzo namiętnie i... nigdzie nie był dostępny, chyba zresztą niezgodnie z prawem. regulamin sprzedaży biletów, który był dostępny, to nie to samo.

Jakiś musi być i pewnie jest w nim zapisane, że oglądanie rajdu poza wyznaczonymi strefami jest zabronione.

Inna sytuacja jak oglądasz koncert przeskoczywszy za płot, a inna jak zza płota. Oglądanie zza "krzaka" to właśnie oglądanie zza płota, z terenu, do którego organizator nie ma żadnych praw. Ewentualną zgodę musisz uzyskać od właściciela/dzierżawcy/etc. terenu.

Przecież sytuacja, w której właściciel terenu byłby ograniczony w korzystaniu zeń, bez żadnej rekompensaty, bo jest rajd panie, to czysta komuna! My zawsze jak się rozbijamy, to pierwsze co robimy to poszukiwanie właściciela terenu, żeby mu zaproponować 10 pln od głowy, czy na co tam będzie chciał się zgodzić (n.p. w zeszłym roku Miłki niedzielne oglądaliśmy za 8 piw (coś ok. 10 osób). Radzimy też sobie ze śmieciami, co wcale nie jest takie trudne jakby się wydawało po obejrzeniu okolic trasy po rajdzie. Nie wycinamy też drzew i krzaków, żeby uzyskać lepszy widok. To są prawdziwe plagi polskich rajdów w mojej ocenie, a nie brak zakupu pamiątki w postaci karnetu. Długofalowe negatywne oddziaływanie takich zachowań jest też w mojej ocenie gorsze dla rajdów.

To zaś, że duża część luda się tak zachowuje, wynika w mojej ocenie z tego, że jak kupią karnet na strefy, to myślą, że wszystko im wszędzie wolno, a organizator rozliczy się z miejscowymi.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Hubertos » piątek, 15 maja 2015, 17:19

"Wejście do wszystkich oficjalnie wyznaczonych stref kibica na Odcinkach Specjalnych Lotos 72. Rajd Polski – we wszystkie dni rajdu." Dla mnie interpretacja tego zdania jest jasna, karnet uprawnia do wejścia do stref kibica, a nie do przebywania na odcinku specjalnym. Nie żebym chciał cwaniakować i na siłę kombinować, ale z jakiej racji nie mogę przebywać na własną odpowiedzialność poza takową strefą? Rozumiem, że w strefie kibica obowiązują zasady imprezy masowej, ale poza nią już nie. Moim zdaniem organizator skrajnymi działaniami ułatwia sobie kontrolę widzów. Wg mnie karnety powinny upoważniać do wstępu na odcinki specjalne, wtedy nie byłoby problemu Łatwiej jest umieścić wszystkich w 3-4 stefach, tylko jak to wyglądałoby w praktyce? Ja sobie tego nie wyobrażam, przecież osoby znajdujące się w 5-6 rzędzie wiele już nie widzą. Uważam, że każdy oglądający powinien szanować i nie niszczyć terenów ma, których odbywa się rajd. Sam również staram się tak zachowywać.
Hubertos
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata