Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez MSG Racing » piątek, 28 mar 2008, 03:41

To że w S2000 zawias jest lepszy i zupełnie inny niż w N4.
Te podstawy będą polegały na tym że auto będzie musiało mieć jedna z dwóch hom albo S2000 albo N4 i to wszystko reszta będzie powstałą od nowa.
I jeszcze raz WRC nie znika - zmienia się tylko filozofia budowy.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 21 kwi 2008, 17:02

Wracając do nowych przepisów: trochę się wczoraj nudziłem i przeanalizowałem obecną sytuację. Chandler zapowiedział że mega optymistyczny scenariusz zakłada że za 2-3 sezony w WRC będzie 8 zespołów fabrycznych. I wcale ten scenariusz nie musi być taki bardzo optymistyczny. Jest niemalże 10 marek które mają szansę na mistrzostwa świata, wreszcie ktoś przejrzał na oczy i zmienią się regulaminy z tego mogą być tylko plusy.

1. FORD

Pod koniec 2009 roku wygasa projekt obecnego Focusa zgodnie z założeniami jeszcze z 2005 roku. Nie chce mi się wierzyć żeby zniknęli z mistrzostw świata więc pewnie od 2010 roku pojawią się już z nowym modelem, zbudowanym już na bazie S2000. I może to będzie nowa Fiesta, która chyba bardziej pasuje do tego celu jak przerośnięty Focus. Ford wydaje mi się 100% pewniakiem.

2. Subaru

Ta marka na pewno będzie się dalej ścigać. S14 zadebiutuje w tym roku, ale można oczekiwać ze około 2010 roku wyprze ją nowe WRC przebudowane z N14.

3. Suzuki

Już budują S2000, i jasno dali do zrozumienia że chcą pozostać w królewskiej klasie, a obecnym WRC pojedzą jeszcze z 2 sezony.

4. Citroen

Nie chce mi się wierzyć żeby tego teamu nie było w WRC, C4 ma przed sobą jeszcze ok. 1.5 sezonu a potem zapewne C3 S2000 o którym już się dziś mówi. Mam nadzieje ze nowy model C3 będzie wyglądał ładnie.

5. Peugeot

Idealna okazja do powrotu. Mają już S2000 w tej chwili najlepsze auto tej klasy na rynku. Mieli w przeszłości bardzo udane auta więc powinni szybko się odnaleźć. Mam nadzieje że wrócą.

6. Skoda

Kolejna okazja do powrotu. Testy nowej Fabii S2000 idą pełną parą. Trzymam kciuki, mają kupę lat doświadczeń, wyników niestety nie było ale świat idzie do przodu. Wydaje mi się że stać ich na powrót.

7. Fiat

O nim mówi się chyba już od 3 lat. To byłby chyba największy come back od 1999 roku. Mają wszystko co trzeba żeby wrócić, dobre auto chyba pierwsze S2000 z prawdziwego zdarzenia, ciągle rozwijane, z potężnym zapleczem i planami. Odnoszę wrażenie jakby to pod Fiata ustalano te wszystkie nowe przepisy :) Wg mnie murowany pewniak.

8. Mitsubishi

Kolejna okazja do wielkiego powrotu. Budują nowe auto Evo X nieco tajemnicze i wciąż bez homologacji. Boje się tylko żeby te auta nie zakleszczyły się na alpejskich półkach bo jakoś strasznie rozrosły się te lancery. O powrocie miśkow mówilo się już od kilku lat teraz jest chyba najlepsza okazja to tego.

Jest już 8 zespołów o których mowił Chandler ale na upartego można by się było pokusić o kilka niespodzianek:

9. MG

Kolejna marka która ma na swoim koncie już auto klasy S2000. Mieli tez niezbyt udane S1600. Jednak nie chce mi się wierzyćspecjalnie w to żeby wystawili swój zespół w nowym WRC chociaz nigdy nic nie wiadomo. Rajdy w Wielkiej Brtyanii mają się dobrze a MSD która buduje S2000 MG ma duze doświadczenie z Hyundaiem. Co prawda bez poważnych sukcesów ale jednak.

10. Proton

Dotąd kojarzony z gr.N (lancer) tez cos po cichu buduje chociaż tu tez nie należy się spodziewać cudów. Zapewnie skończy się na azji i pacyfiku.

11. Vw

Od jakiegośczasu przebąkuje się o Scirocco WRC, auto już jeździ po drogach ale czy trafi do sportu cieżko powiedzieć. Póki co Polo wypada dosyć miernie na tle rywali w S2000. Pozatym nie jest zbyt popularne i poza afryką nie odnosi żadnych większych sukcesów. Zapewnie podzieli losy S16000.

12. Toyota

Chyba największe rozczarowanie. Tyle tradycji , tyle sukcesów a jakos nie widac żeby byli zainteresowani WRC. Corolle i Auris S2000 to wynalazki na afryke czy australie i nic nie wskazuje na to że będą startować w europie nie mowiąc o jakimś poważniejszym teamie. Ciekawostką może być nowa planowana Celica z napedem Subaru. Tyle że z drugiej strony nie sądze żeby subaru zgodziło się na starty Toyoty z ich podzespołami w rajdach, zresztą było by to co najmniej dziwne. Zresztą skonczy się pewnie na tym że z subaru trafi silnik 2,5 litra z którym nowa celica co najwyżej będzie mogla startowac w Need For Speed :?

I to chyba tyle moich wywodów i koncepcji. 8 zespołów wydaje się bardzo realnych !
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Marmetal » poniedziałek, 21 kwi 2008, 17:34

Fajne przemyślenia Sylwek_GSi. Właściwie z większością z nich się zgadzam. Mój pesymistyczny wariant zakłada sześć zespołów: Ford, Subaru, Suzuki, Citroen, Fiat i Mitsubishi. Skoda pewnie nie stworzy zespołu fabrycznego, podobnie jak Peugeot który koncentruje się teraz na wyścigach. Nowe przepisy zmierzają jednak ku odrodzeniu mistrzostw świata. Oby było lepiej.
Marmetal
S2000

Postprzez tomkuk84 » poniedziałek, 21 kwi 2008, 18:22

Wydaje mi się że nie zbudują Peugeota WRC, gdyż byłby to konflikt interesów. Peugeot i Citroen tworzą koncern PSA, więc nie ma co liczyć, aby wewnątrz tego samego producenta walczyły dwie marki.
tomkuk84
N1

Postprzez Loeb1987 » poniedziałek, 21 kwi 2008, 21:21

z 1-8 napewno Pug odpada, Skoda pewnie też.
Osobiście licze na Toyote i VW.
Loeb1987
A6

Postprzez speedyzxz » wtorek, 22 kwi 2008, 09:49

Jak wyjdzie 207 EVO 2 to moim zdaniem są szanse na WRC, bo przecie nie będą w wyścigach do końca świata.
Tak więc zespoły 1-5 będą pewniakami Fiat i Mitsubishi przyłączą się do tego
A skoda hmm... liczę na to MG jak firma nie upadnie to może, Proton ciekawa koncepcja ciekawe, VW poczekajmy na jakiś salon może coś pokażą,
A toyota to stawia na F1 w której jej nic nie wychodzi.
Zapomniałeś o Ładzie toż szły takie pogłoski, no i może jeszcze renault powróci z projektem Dacii Logan
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Sylwek_GSi » wtorek, 22 kwi 2008, 13:08

tak nie pisalem o ładzie. Mieli S1600 ktore jeździlo tylko w rosji, zbudowali jakies tam S2000 ale chyba tylko w celu wystawiania po salonach. Rosjanie żyją w swoim świecie ale jakos nie garną sie za granice swojego kraju. A Logan? cóż to auto jak szybko powstało tak szybko znikło.A chyba było to pierwsze jeźdzące S2000. Szkoda że nic z tego nie wyszło.

A co do Peugeota to był taki czas że równocześnie ścigały sie i Peugeot i Citroen więc wcale nie jest powiedziane że znowu tak byc noie może.Podobnie bylo ze Skodą i Seatem.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 22 kwi 2008, 18:50

speedyzxz napisał(a):Jak wyjdzie 207 EVO 2 to moim zdaniem są szanse na WRC, bo przecie nie będą w wyścigach do końca świata.
Zapomniałeś o Ładzie toż szły takie pogłoski, no i może jeszcze renault powróci z projektem Dacii Logan

Kto wie, jak narazie nie przeskoczyli Audi ;) 5 lat to spokojnie jeszcze w długich pośmigają.
Dacia odpada, jak narazie Renault nie planuje nic w kierunku rajdów.
a Łada... dużo mówią ale nic nie robią, nawet w WTCC prywatny team sam auta buduje, pozatym mają serce opla :)
Loeb1987
A6

Postprzez Banan » czwartek, 8 maja 2008, 15:03

http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez speedyzxz » czwartek, 8 maja 2008, 16:16

hehe no przecie nie ma brody a w niej resztek jedzenia wiec co jest źle,
ma prosto z odcinka biec do łazienki i sie umyć i wyczesać włoski bez przesady :wink: rozbrajające
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez misiek_wrc » czwartek, 8 maja 2008, 20:25

Ale o co im chodzi? Chłop dobrze wygląda 8)
..:: !! QHR MAJCHER OGIEN NA TLOKI !! ::..
misiek_wrc
A5

Postprzez gabrally » czwartek, 8 maja 2008, 20:50

E, dobrze wygląda.

A co na to PZM?

Obrazek

:P :lol:
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez Loeb1987 » czwartek, 8 maja 2008, 21:25

Banan napisał(a):http://www.rajdy.v10.pl/Zarost,i,fryzura,Loeba,nie,podoba,sie,FIA,11741.html - Hahaha. Leze i kwicze. :lol:

to raczej pokazuje że jest zwykłym facetem ;)
Loeb1987
A6

Postprzez mateuszkz » piątek, 9 maja 2008, 00:16

gabrally napisał(a):E, dobrze wygląda.

A co na to PZM?

Obrazek

:P :lol:

ten Pan z prawej rozwalil na KJSie w Kłodzku w ubiegłym roku lancera evo IX (prawdopodobnie od dytki) ;) i to grubo było:D
mateuszkz
N3

Postprzez Marmetal » piątek, 9 maja 2008, 17:33

Przecież to jakaś parodia :x. Nie mają się czego czepić to czepiają się wyglądu Sebastiena... A co ich to obchodzi? To kierowca rajdowy, który na każdym odcinku ciężko pracuje i się poci. Ma wyglądać jak facet, a nie zniewieściały mężczyzna z magazynów dla panienek. Przecież nie będzie po każdym odcinku patrzył w lusterko jak wygląda. Ma ważniejsze sprawy na głowie, bo to jest rajd, a nie salon piękności. Ręce opadają...
Marmetal
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata