LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez DonCorrado » wtorek, 26 kwi 2016, 20:47

piguła napisał(a):chodzą słuchy że to niejaki Włoch pod tym sie kryje,w sumie by pasowało,zawsze srał we własne gniazdo.

Wloch a ty? napisał(a):Ja się nigdy się nie ukrywam.

crème de la crème :lol: :lol: :lol: :lol: powalił mnie ten dialog wybaczcie :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
DonCorrado
A6

Postprzez żółtodziób » wtorek, 26 kwi 2016, 20:52

piguła - na drugi raz jak coś napiszesz to przemyśl 5 razy. Bo jeśli znów się pojawią nieeleganckie insynuacje pod czyimkolwiek adresem to będą konsekwencje.
żółtodziób
A8

Postprzez Diwados1 » wtorek, 26 kwi 2016, 21:26

To trzeba bedzie bardzo dobrze zaplanowac tegoroczny Rajd Polski bo wszystko wskazuje na ten moment na to, ze to ostatni raz w kalendarzu mistrzostw swiata. No chyba, ze biznes ze sprzedazy biletow i calego rajdu jest na tyle dobry, ze PZM bedzie chcial inwestowac w to wydarzenie (tak wiem, ze to nie realne i nie pasuje do tej instytucji) :D
Diwados1

Postprzez amigo » wtorek, 26 kwi 2016, 23:28

Albo to jakaś hipokryzja albo głupota ponieważ jak ktoś podpisuje umowę na sponsoring przykładowo na 3 lata to powinno być zapewnione finansowanie od danego sponsora. Można oczywiście dogadywać czy kasę za dany rok wypłacimy w maju czy już w marcu wypłacimy albo najlepiej wypłacimy po rajdzie ale, żeby czekać do maja na decyzję rady nadzorczej to trochę nie profesjonalne.

Obecni sponsorzy Rajdu Polski to: Lotos i Compensa oraz WP, RMF MAXX, WRC Magazyn, Przegląd Sportowy, Karcher, Lotto, Mikołajki. Zakładam, że 70 % sponsoringu przypada na Lotos, 20% na Compense oraz 10% na pozostałych. To powiem wam, że w sumie mamy 2 sponsorów od Państwowych firm czyli narażonych politycznie. Brakuje mi w tym gronie sponsorów dużych firm z branży motoryzacyjnej jak producenci, olejów, części, ubezpieczeń czy jakiegoś banku.

Ciekawe jak odejdzie główny sponsor czy przyjdzie ktoś nowy? Moim zdaniem może warto pogadać z Intercarsem on co roku robią swoją imprezę w Warszawie, która też kosztuje sporo pieniędzy. Może zainteresowa przenieśli by na Rajd Polski :)

Jeszcze taka jedna dygresja: Pokazały się bilety do sprzedaży ale za co te bilety za jaki produkt to niestety już nie pokazali. Panowie z Rajdu Polski program wraz z wstępnym przygotowaniem mapek, miejsc dla kibiców, parkingów itp. powinien ukazać się zaraz po świętach wielkanocnych. Jeszcze jest czas bo 2 miesiące to tragedii nie ma ale wiele ludzie chce sobie zorganizować wyjazdy i zapoznać się z miejscami. Wielu pojedzie zobaczyć miejscówki itp. jak co roku. CZEKAMY do końca kwietnia na mapki z OS, pakingami oraz na filmiki z Punktów Widokowych ale też miejsc do parkowania i dojazdów. Może spróbujcie zrobić takie filmiki z drona fajnie by to się oglądało lepiej z terenem zapoznać się można. Też jadący samochod Rajdu Polski i kamera z dołu i z drona.
amigo
N1

Postprzez żółtodziób » środa, 27 kwi 2016, 01:40

Widocznie nie było umowy na 3 lata. Gdyby wszystko spisali na papierze to by były zapisane kary umowne i by nie było tematu, Lotos nie mógłby się wycofać a jeśli by to zrobił to by można było się sądzić. Tak czy owak, gdyby cała rzecz została przeprowadzona jak Bóg przykazał to teraz by była inna rozmowa. Jeśli zostawili taka możliwość to sami są sobie winni. Jeśli nie podpisali umowy, bo założyli, ze przy władzy zostaną ci sami ludzie - no to jeszcze gorzej.

O tym jakoby Totalizator Sportowy się wycofać nikt do tej pory nie wspominał, proponuję więc nie tworzyć teorii spiskowych. Zwłaszcza, że to oni przejęli Hołowczyca jak został wykopany z Orlen Teamu. i jakoś momentalnie nie rozwiązali umowy po zmianie władzy.

Co do biletów - żadna nowość. 2 lata temu też kupowałem karnet szybko, w przedsprzedazy no i przyszedł jakiś kawałek papierku, który trzeba było dopiero wymienić na karnet niedaleko Gołębia. Też jeszcze nie mieli wyprodukowanych plastików i smyczy jak zaczęli je sprzedawać. O ile wtedy to było dosyć zrozumiałe to teraz to będzie już poważny wstyd jeśli odwalą taką manianę. Nie po to kupuje się karnet w przedsprzedaży,żeby potem stać po niego w kolejce.
żółtodziób
A8

Postprzez Gąsior » środa, 27 kwi 2016, 07:08

Jedno mi nie spina się w całość. Nazwa. Lotos 73. Rajd Polski. Niewymownie głupio i na pewno z ujemnym efektem marketingowym spotkana byłaby sytuacja, gdy w świat idzie informacja, że oto z racji wypięcia się sponsora tytularnego zmieniamy w ostatniej chwili nazwę imprezy. Jedyne co teraz jest chyba negocjowane to wysokość "wkładki".

EDIT. Właśnie pojawiły się informacje dotyczące promocyjnych pakietów. I znowu ci, którzy pospieszyli się i zakupili "promocyjne pakiety" przez eBilet na podstawie poniedziałkowego maila mogą się poczuć zrobieni w bambuko. Dziś są lepsze ceny i naklejka parkingowa gratis. I tyle w temacie "limitowanych promocji tylko do dziś".
Gąsior
N3

Postprzez Mateos » środa, 27 kwi 2016, 07:53

Czy ja dobrze widzę, że w tym roku wprowadzili "rally camping" ?

"Dodatkowo naklejka Rally Camping daje możliwość skorzystania ze specjalnych pól namiotowych z toaletami, dostępem do wody, nagłośnieniem, barem i cateringiem (dodatkowo płatne) oraz wspólnym rajdowym ogniskiem.

Pola namiotowe Rally Camping będą zlokalizowane przy samej trasie odcinka specjalnego, w najbardziej atrakcyjnych punktach widokowych. Pola będą działać od godziny 19:00 dzień wcześniej. Wszystkie osoby korzystające z pola namiotowego posiadać muszą dowolne karnety Rally Pass. Ilość miejsc na Rally Camping jest ograniczona."

Było coś takiego rok temu?

Mam nadzieję, że zaznaczą na mapkach owe pola namiotowe :roll:
Mateos
N2

Postprzez Taurus » środa, 27 kwi 2016, 08:16

wiele rajdów w mś miało problemy budżetowe "za pięć dwunasta" także żadna nowość. ja się wybiorę, chcę zobaczyć jakich to safeciarzy będą mieli w tym roku ;) dwa lata temu to była totalna porażka, w tamtym roku nie byłem ale z relacji znajomych i yt wyglądało to na totalna amatorszczyznę, zważywszy uwagę na to jak szybki to jest rajd. niestety przypuszczam że to ostatni raj polski i to ze względu na problemy z zabezpieczeniem trasy a nie z budżetem...

pomożecie ???

http://m.przegladsportowy.pl/motosporty ... 1,352.html
Taurus
N3

Postprzez Mic_123 » środa, 27 kwi 2016, 08:20

emil_z napisał(a):Dostałem dziś maila od ebilet.pl z którego wynika że:

Regularna sprzedaż biletów na Rajd Polski wystartuje we wtorek 26 kwietnia o godzinie 16.00.

https://zapodaj.net/efe3243f7a828.jpg.html

Najbardziej rozbawil mnie ten "welcome drink" to juz po Polsku nie umieja pisac :D :D :D
A co do sponsoringu RP przez Lotos to skoro nazwa koncernu ciagle figuruje w nazwie raju (i jego logotypie) to jednak cos jest na rzeczy ze beda wspierac ta edycje, ewentualnie kwestia otwarta byc moze pozostaje % o jaki zasila kase rajdu.
Mic_123
N3

Postprzez Mad Max » środa, 27 kwi 2016, 09:51

amigo napisał(a):Jeszcze taka jedna dygresja: Pokazały się bilety do sprzedaży ale za co te bilety za jaki produkt to niestety już nie pokazali. Panowie z Rajdu Polski program wraz z wstępnym przygotowaniem mapek, miejsc dla kibiców, parkingów itp. powinien ukazać się zaraz po świętach wielkanocnych. Jeszcze jest czas bo 2 miesiące to tragedii nie ma ale wiele ludzie chce sobie zorganizować wyjazdy i zapoznać się z miejscami.
Po tym co się okazało ostatnio ja się nie dziwię że zawsze wszystko było dawane na ostatnią chwilę ponieważ każdy gadzet związany z rajdem -informator, mapka, bryloczek itp. itd. zawsze było opatrzony logiem głównego sponsora - a jak zostało to w wywiadzie powiedziane często decyzja Lotosu była dopiero w maju, więc po co drukować to wszystko skoro Lotos tak jak w tym roku mógł powiedzieć pas ?? wtedy całość musiała by trafić do kosza, do kosza trafiłą by też praca ludzi oraz przed wszystkim kasa która została by poświęcona na przygotowanie tego oraz wyprodukowanie.

Mateos napisał(a):Czy ja dobrze widzę, że w tym roku wprowadzili "rally camping" ?
"Dodatkowo naklejka Rally Camping daje możliwość skorzystania ze specjalnych pól namiotowych z toaletami, dostępem do wody, nagłośnieniem, barem i cateringiem (dodatkowo płatne) oraz wspólnym rajdowym ogniskiem.
Pola namiotowe Rally Camping będą zlokalizowane przy samej trasie odcinka specjalnego, w najbardziej atrakcyjnych punktach widokowych. Pola będą działać od godziny 19:00 dzień wcześniej. Wszystkie osoby korzystające z pola namiotowego posiadać muszą dowolne karnety Rally Pass. Ilość miejsc na Rally Camping jest ograniczona."

Było coś takiego rok temu?
Mam nadzieję, że zaznaczą na mapkach owe pola namiotowe :roll:
Czegoś takiego jeszcze nie było, (ale takie rozwiązania są stosowane np. w Finlandii) tak zawsze wyglądały punkty PW. Ja mam w związku z tym trochę mieszane odczucia, z jednej strony to bardzo dobre rozwiązanie bo niweluje sporo problemów i ułatwia kibicom rozlokowanie się na odcinkach, gospodarze nie muszą się martwić że ktoś rozbije się na ich terenie niszcząc uprawy itp. do tego dostaną za to na pewno jakieś pieniądze. z drugiej strony obawiam się ile taka przyjemność bedzie kosztować a jak wiadomo "lubimy zarobić".

cent biletów (w przed sprzedaży tańsze o 10 i 20 pln - to się szarpnęli)
http://www.rajdpolski.pl/pl/2016/ruszyl ... la-kibicow
ciesz na pewno informacja że będzie przygotowanych znacznie więcej punktów kibica

ciąg dalszy wypowiedzi Pana Prezesa - niektóre fragmenty niszczą - szczególnie te dotyczące Kubicy
http://m.przegladsportowy.pl/motosporty ... 1,352.html
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » środa, 27 kwi 2016, 11:46

Ja bym się nie nagrzewał na pola namiotowe. Będzie jak z parkingami, czyli teoretycznie gdzieś wyznaczone, ale nie zaznaczone lub źle zaznaczone na mapach, a i tak napchane na full jeśli jakimś cudem uda się znaleźć. Ja już serio nie liczę na nic, chcę tylko wejść na OSy, reszta we własnym zakresie.
żółtodziób
A8

Postprzez Mad Max » środa, 27 kwi 2016, 11:52

żółtodziób przecież nikt nie zmusi cię do korzystania z tych "Rally Camping" - będzie to na pewno jakieś ułatwienie dla kibica ale i tak duża część będzie rozbija się "po swojemu" - my co roku pytamy się właścicieli o możliwość rozkładania się u nich na terenie i przez te kilkanaście lat z odmową spotkałem się raz - a nawet jak nie ma właściciela i rozbijesz obozowisko "z głową" to następnego dnia gospodarze też nigdy problemów nie robili, za to zawsze zaznaczają tylko żeby nie zostawić po sobie syfu.
Ostatnio edytowano środa, 27 kwi 2016, 11:58 przez Mad Max, łącznie edytowano 2 razy

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mateos » środa, 27 kwi 2016, 11:54

Ja takie miejsca podobnie jak PW omijam szerokim łukiem, dlatego liczę że zostaną zaznaczone na mapce.
Mateos
N2

Postprzez Mad Max » środa, 27 kwi 2016, 11:57

Mateos napisał(a):Ja takie miejsca podobnie jak PW omijam szerokim łukiem, dlatego liczę że zostaną zaznaczone na mapce.
A ja myślę ze wbrew pozormo na takich miejscach może panować fajna rajdowa atmosfera której w ostatnich latach trochę brakowało :wink:

Skoro już wiadomo że Lotos nie będzie głównym sponsorem rajdu to może by tak zmienić również nazwę tego tematu i dla porządku usunąć ich nazwę :wink:

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » środa, 27 kwi 2016, 12:01

Widzę, że cały czas temat Lotosu "rozgrzewa" dyskusję. Chciałbym wam tylko przypomnieć, że jeżeli ktoś zgaduje/przypuszcza/wróży z fusów, że umowa między PZM a Lotosem była podpisana na 3 lata, to Lotos sponsoruje Rajd Polski nie od 2014 roku, ale od 2013, więc dał już kasę na 3 edycje rajdu. Raczej nikt z nas nie widział tej umowy, ale skoro sam prezes PZM mówi, że wcześniej było już tak, że w decyzja była w maju, to znaczy, że mieli/mają kiepską umowę i tyle!
Tak duże firmy jak Lotos robią budżety na następny rok z odpowiednim wyprzedzeniem i wszystko powinno być zaklepane przed końcem poprzedniego roku. Ale ponieważ to jest SSP to zapewne wszystko jest tam możliwe.
A to, że wszędzie dalej widnieją loga Lotosa, to hmmm no zrobi im PZM z jednej strony reklamę a z drugiej antyreklamę, w sumie jak się nie ma z kimś aktualnej/bieżącej umowy to czy wykorzystywanie jego logo jest aby zgodne z prawem? Zauważcie, że na grafikach z biletami już Lotosa nie ma :) coś czuję, że to tylko gapiostwo osób obsługujących www i dlatego jeszcze nie zrobili zmian na stronie.
Jak co niedawne cieszyłem się na ponowną wyprawę na Mazury to teraz z każdym dniem mam dość tego bagna, tych dziwnych ruchów - chyba trzeba wyłączyć internety i będzie się zdrowszym :) ale z drugiej strony, może jednak lepiej jechać na MotoGP do Brna i wreszcie zobaczyć Rossiego na żywo :)
---
woocasch
woocasch
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata