Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 11 lip 2014, 16:55

Nie spodziewałbym się zmiany jeśli chodzi o punkty widokowe, można jednak pomyśleć nad usprawnieniem tego rozwiązania.
Prawda jest taka że jeśli są takie miejsca wyznaczone to duża liczba kibiców, szczególnie "pikników" pojedzie właśnie tam i łatwiej jest zapanować nad tłumem ( chociaż nie wiem kto ma nad tym zapanować jak to w większości młodziaki ).
Sami przyznajcie że jest duża grupa ludzi co idzie na łatwiznę i jedzie tam gdzie mu podpowiedzą albo gdzie wskażą oficjalne mapki. Dla organizatora to dobrze bo musi mieć mniej ludzi do zabezpieczenia a kibic ma podane pod nos gdzie ma jechać...no i właśnie wszystko zależy od tego jak ma to podane.
W tym roku była katastrofa to już wiadomo, ale pamiętam czasy ( nie tylko Rajd Polski ) że mapki i lista zgłoszeń była drukowana w dziennikach codziennych dla zwykłych zjadaczy chleba, jak taki od święta kibic dostał w ręce gazetę ze wskazówkami gdzie ma jechać i kto startuje to brał całą rodzinę i jechał, a nic nie stoi na przeszkodzie żeby przy wejściu skasować taką rodzinę parę złotych, a nie godzić go do Mikołajek po oficjalny pakiet.
Teraz mapki są dla wtajemniczonych i to do odebrania w dzień rajdu - totalna masakra, bzdura i ch.....go wie co jeszcze.
Nawet branżowe czasopisma mają kłopot z mapkami i innymi szczegółami, przez to rajdy stają się dla wybranych, bardziej kumatych i tych co poświecą kilka godzin nad mapami w necie żeby pojechać gdzie indziej niż wszyscy.
Dziwię się że niby chcą zarobić kasę a ograniczają się do grupki zapaleńców.

UFO to podmiot który musi wyjść na + i zrobią wszystko żeby tak było, słupki w tabelce muszą się zgadzać, ale mam nadzieję że ktoś pójdzie po rozum do głowy i ich pogoni w pi....
:wink:
d-z rallyfans
A5

Postprzez maestro » piątek, 11 lip 2014, 17:09

Jeszcze tu ktoś opisywał, że HOPA Gołdap była cienizna i lepsza była 100 razy ta na Chmielewie to teraz już wiemy dlaczego tak się stało. Ja byłem na tej na Chmielewie i była fajna ale był jeden minus nie weszło by tam te 3000 ludzi jakie były na Gołdapi i co by wtedy się wydarzyło????? Dlatego pogonili ludzi w otwarty teren i po sprawie. Po części takie podejście bezpieczeństwo!!!!
maestro
N1

Postprzez żółtodziób » sobota, 12 lip 2014, 01:50

d-z rallyfans napisał(a):Sami przyznajcie że jest duża grupa ludzi co idzie na łatwiznę i jedzie tam gdzie mu podpowiedzą albo gdzie wskażą oficjalne mapki. Dla organizatora to dobrze bo musi mieć mniej ludzi do zabezpieczenia a kibic ma podane pod nos gdzie ma jechać...no i właśnie wszystko zależy od tego jak ma to podane.

Ktoś kto nie zna tych terenów dobrze i nie ma czasu zapoznać się przed rajdem nie ma za specjalnie innej opcji jakzdać się na to co zaoferował organizator. Zresztą nawet tabliczek mogłoby nawet sobie nie być, ale mapy powinny być dokładniejsze. W jednym przypadku była zaznaczona otwarta droga z dojazdem do parkingu - w praktyce był wyryp w poprzek głęboki na tyle, że bym zawiesił auto. Inny przypadek - zaznaczoyn dojazd z Mikołajek na PW, ale nie zaznaczona żadna miejscowość, która by była na drogowskazie, w związku z czym nie wiadomo w która ulicę skręcić, na jaką miejscowość się kierować. Owszem, trzeba mieć ze sobą papierową mapę i miałem, ale nie spojrzę na mapę jednocześnie porwadząc auto, a kumpel niestety nie ogarnął. Jeszcze inna sytuacja - bardzo mała miejscowość i zaznaczony na mapie skręt w prawo na parking. Tyle, że potem droga sie rozwidla i zero szczegółów na samej mapie, po jednej stronie "deska", zakaz i jakieś dziewczyny od organizatora, stoimy słabo czasowo, więc wbijamy w drugą stronę, okazuje się ze źle. Potem okazuje się, że ten zakaz to był dojazd do parkingu, tylko trzeba było patrzeć na to co było poskreślane na kareczce formatu A4. To jak się za chwilę okazało i tak nie miało znaczenia, bo parking był full. Jedno szczęście, że dziewczyny które stały przy drodze wjazdowej na parking były kumate i pokierowały nas prawidłowo w inne miejsce. Też był tam tłok i nie było to wcale oficjalne PW, więc tez nie jest powiedziane,że gdyby sobie człowiek to zaplanował wcześniej to by się dopchał.

W tym roku była katastrofa to już wiadomo, ale pamiętam czasy ( nie tylko Rajd Polski ) że mapki i lista zgłoszeń była drukowana w dziennikach codziennych dla zwykłych zjadaczy chleba, jak taki od święta kibic dostał w ręce gazetę ze wskazówkami gdzie ma jechać i kto startuje to brał całą rodzinę i jechał, a nic nie stoi na przeszkodzie żeby przy wejściu skasować taką rodzinę parę złotych, a nie godzić go do Mikołajek po oficjalny pakiet. Teraz mapki są dla wtajemniczonych i to do odebrania w dzień rajdu - totalna masakra, bzdura i ch.....go wie co jeszcze.

No właśnie, i to jest cały myk. Informator z mapką każdy dostał dopiero w dniu rozpoczęcia rajdu. Gdyby człowiek wiedział,że dostanie taki badziew to by wziął wcześniej przysiadł przy jakiejś porządnej mapie i sam sobie opracował strategię dojazdu. A tak liczyłem na odpowiednio precyzyjne informacje i obudziłem się z ręką w nocniku.

Nawet branżowe czasopisma mają kłopot z mapkami i innymi szczegółami, przez to rajdy stają się dla wybranych, bardziej kumatych i tych co poświecą kilka godzin nad mapami w necie żeby pojechać gdzie indziej niż wszyscy.
Dziwię się że niby chcą zarobić kasę a ograniczają się do grupki zapaleńców.

To nie jest kwestia kumatości tylko pewnych oczekiwań. Ludzie mają normalne życie i mają chyba prawo oczekiwać gotowych rozwiązań, żeby nie ślęczeć godzinami i bawić się w kartografa. W 2009 roku ludzi było więcej, a mimo to nie było problemów ani z odczytaniem mapek, ani ze znalezieniem zarówno oficjalnego jak i nieoficjalnego miejsca do oglądania. Wszystko też improwizowalismy ad hoc. Jedno co było inaczej, to ze wtedy ja trzymałem papiery i mówiłem gdzie jechać, ale nie wszystko można zwalić na słaby pomyślunek mojego kumpla.

UFO to podmiot który musi wyjść na + i zrobią wszystko żeby tak było, słupki w tabelce muszą się zgadzać, ale mam nadzieję że ktoś pójdzie po rozum do głowy i ich pogoni w pi....
:wink:

Każdy musi wyjść na plus. Od księdza proboszcza lokalnej parafii po właściciela agencji towarzyskiej. Problem zaczyna się jak ktoś chce tak bardzo wyjść na plus, że odwala dziadostwo i wciska ludziom wybrakowany towar, albo sprzedaje usługi, których nie potrafi wykonywać. Sorry, ale 90% wpadek ufoludków wzięła się nie z konieczności cięcia kosztów tylko z braku umiejętności obsługi takich imprez. Stara zasada - jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz. Ufokom zabrakło przyzwoitosci, żeby ją zastosować w praktyce i to w zasadzie tyle. Najgorsze jest to, że tak naprawdę nie wiadomo jak napisana jest umowa i na ile realna jest możliwość odesłania UFO do Sułtana Kosmitów w trybie natychmiastowym. To co pisałem jeszcze przy okazji ustalania cen biletów - organizator musiał prowadzić bardzo długie negocjacje, a jak one się skończył to UFA bardzo długo ani mee, ani bee, ani kukuryku. To mi niestety wygląda na jakieś grubsze umocowanie. Nie traci się czasu na długie negocjacje z kimś, z kim można łatwo rozwiązać umowę. Firma która liczy się z tym, że w każdej chwili może zostać wykopana z interesu nie zlewa kibiców tak jak zrobiła to UFA. Moim zdaniem jednak jeśli tylko finanse pozwolą (zapewne są przewidziane jakieś kary umowne) to należy tę "współpracę" zakończyć.
żółtodziób
A8

Postprzez ToKu » sobota, 12 lip 2014, 09:28

Ja tam osobiście bardzo lubię bawić się w kartografa, a nawet zwiadowcę, ale ... miesiąc to na taką zabawę zdecydowanie za krótko.
Mi w organizacji rajdu najbardziej przeszkadzało późne opublikowanie mapek. W tym miejscu jeszcze raz chcę podziękować Larcowi, że zachciał być moim "dronem". :wink:
Podkreślam też, co już ktoś wcześniej pisał, że Larcowe onboardy wystarczyły na wytypowanie dobrych miejsc na oglądanie rajdu.

P.S. Mało dobrych filmików z Litwy, wyszukiwanie YT zaśmiecone przez gości, którzy wrzucają po 100 filmików z jednej nudnej miejscówki, Margionys wglądał tak:

https://www.youtube.com/watch?v=HKkrCNEzyxM

to jest fragment odcinka do 2 km od startu gdzieś na oko, facet lata z kamerką na odcinku kilkuset metrów, albo jest rozstawionych kilku kamerzystów w takiej odległości.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez ToKu » niedziela, 13 lip 2014, 18:11

Jeszcze o ilości (że mało) ludzi. Wczoraj rozmawiałem z kolegą, co ma domki wypoczynkowe i on twierdzi, że w tym roku w ogóle jest bardzo słabe obłożenie. Wczoraj na Grunwaldzie też było mało ludzi - ale tu zawinić mogła marna pogoda. Gazety donoszą, że na Open'er Festival mimo świetnej listy wykonawców też było ludzi mniej niż zwykle. Może być więc tak, że ludzi na polskim było mało również dlatego, że Polacy mają relatywnie mniej kasy niż mieli te 5 lat temu, a o czym z wiadomych względów nasze świetne media będą milczeć, a GUS takie dane to opublikuje najwyżej jak się zmieni ekipa darmozjadów u władzy.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez maestro » niedziela, 13 lip 2014, 23:07

ToKu możesz mieć racje bo 2009 rok to dopiero początek kryzysu, gdzie ludzie mieli jeszcze spore oszczędności oraz pieniądze z zysków jakie wypracowywali wcześniej. Ja dobrze pamiętam, że rok 2009 to był ostatnim rokiem, gdzie ceny względem wypłat były mniejsze. Cena paliwa była mniejsza i cena wejściówek na rajd też. Wystarczy policzyć ile kosztuje taki pobyt na rajdzie powiedzmy 2-3 dniowy + powiedzmy dojazd z 400-600km do Mikołajek.

Zobaczcie ile ludzi było na zwykłym rajdzie we Włoszech, który wygrał Robert Kubica. Zauważyłem jedno na filmiku, że on tam lepiej czuje się w otoczeniu włoskich kibiców niż naszych. Pewnie to spowodowane jest masa hejtów, którzy jadą po nim jak po....
maestro
N1

Postprzez Śmiechol » niedziela, 13 lip 2014, 23:47

Taki mały offtop, ale w sumie nawiązujący do posta ToKa.

Pracuję w jednej z Mazurskich przystani, dokładniej w pensjonacie i z całą śmiałością mogę stwierdzić że w porównaniu z UBIEGŁYM rokiem jest dużo słabiej z turystami. Coraz mniej kasy, ceny coraz wyższe.

maestro napisał(a):Zobaczcie ile ludzi było na zwykłym rajdzie we Włoszech, który wygrał Robert Kubica. Zauważyłem jedno na filmiku, że on tam lepiej czuje się w otoczeniu włoskich kibiców niż naszych. Pewnie to spowodowane jest masa hejtów, którzy jadą po nim jak po....

Jestem na 100% przekonany, że to dlatego.
Chociaż patrząc na wywiady które udzielał RK przed Polskim, widać było że miał nadzieję na doping.
Cóż, jeśli ktoś interesuje się rajdami to wie o czym rozmawiamy. Jeśli nie - czeka aż Kubica wydzwoni i będzie mógł ponarzekać. Jak Robert ma Nas lubić?
Przepraszam za offtop.
Śmiechol
N2

Postprzez Hubertos » poniedziałek, 14 lip 2014, 00:05

Proszę Was... O czym Wy mówicie? Myślicie, że ktoś kto pojechał na rajd i stał na polach i lasach należy do grona takich, którzy piszą bzdurne komentarze na onecie? Wątpię, żeby RK tak bardzo przejmował się tym, co napiszę o nim jakiś spasiony "Janusz", który w życiu nie był na rajdzie i nawet nie rozróżnia rajdów od wyścigów.
Hubertos
A6

Postprzez ToKu » poniedziałek, 14 lip 2014, 10:24

maestro napisał(a):Zobaczcie ile ludzi było na zwykłym rajdzie we Włoszech, który wygrał Robert Kubica. Zauważyłem jedno na filmiku, że on tam lepiej czuje się w otoczeniu włoskich kibiców niż naszych. Pewnie to spowodowane jest masa hejtów, którzy jadą po nim jak po....

Na tym zwykłym rajdzie we Włoszech wurców było niemal jak na polskim, również parę starych, także ja się nie dziwię, że tam sporo ludzi ogląda.
ToKu
N3

Postprzez maestro » poniedziałek, 14 lip 2014, 11:21

Hubertos napisał(a):Proszę Was... O czym Wy mówicie? Myślicie, że ktoś kto pojechał na rajd i stał na polach i lasach należy do grona takich, którzy piszą bzdurne komentarze na onecie? Wątpię, żeby RK tak bardzo przejmował się tym, co napiszę o nim jakiś spasiony "Janusz", który w życiu nie był na rajdzie i nawet nie rozróżnia rajdów od wyścigów.

Przepraszam ciebie bardzo Hubertus ale raczej mówimy prawdę popatrz sobie na ostatni wywiady i ewidentnie to jest odpowiedz w stronę tych hejtów oraz w stronę naszych mediów. Nasze media zeszły na psy bo tylko szukają sensacji w tematów do swoich portali gazet. Przykład zapowiedz jakiegoś tematu wygląda tak jakby to się nie wiadomo co stało a potem się okazuje co innego. Słaby psychicznie to by się dawno załamał i poszedł w alkochol czy coś takiego. Oni nie rozumieją, że człowiek, który przeszedł taki wypadek ma w psychice skazę wypadku ale też drugą skazę utraty swojej pasji do której dążył F1 i żeby się nie załamać prawdopodobnie Robert Kubica poszedł w WRC bo co miał siedzieć i czekać i robić sobie nadzieje, że wróci do F1? Nie bo na końcu by bolało jeszcze bardziej, że nic z tego nie będzie.
My jako naród to taka dziwna nacja skopać kogoś i się cieszyć. U nas człowiek się cieszy z tego, że drugiemu się nie wiedzie, a jak mu się wiedzie to zazdrościć i szydzić.

Jestem na 100% przekonany, że to dlatego.
Chociaż patrząc na wywiady które udzielał RK przed Polskim, widać było że miał nadzieję na doping.
Cóż, jeśli ktoś interesuje się rajdami to wie o czym rozmawiamy. Jeśli nie - czeka aż Kubica wydzwoni i będzie mógł ponarzekać. Jak Robert ma Nas lubić?

Co jeszcze ciekawe to fakt taki, że po przejechaniu Roberta Kubicy masa ludzi zwija się z danego miejsca to chyba nie jest normalne. Rozumiem, że tam kilkanaście osób pędzie dalej z rajdem ale i ci ganiający to siedzieli oglądając przynajmniej połowę stawki.

Jeszcze jest jedna taka ciekawa sprawa powiedzmy jak w Niemczech bilet na rajd kosztuje 100€ czyli 400 zł to taka sama cena jest proponowana naszym kibicom tylko, że kibic w Polsce zarabia 1200, a Niemiec 1200€ czyli 4800 i już jest różnica. Z drugiej strony popatrzyć trzeba, że była masa kibiców z zagranicy głównie z Czech, a dla nich to też spore koszty. To co by było jakby tych zagraniczniaków nie było? Pustka by była :)

Trzeba wyciągnąć wnioski, gdzie były problemy i je zlikwidować bo może tak się stać, że za rok przyjedzie jeszcze mniej kibiców ale możemy temu zapobiec (organizator) i poprawić błędy, które były wymieniane na tym forum.
maestro
N1

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 14 lip 2014, 11:59

Przypominam, że do dyskusji na temat Kubicy jest założony osobny wątek. Sugeruję jednak, żeby nie ciągnąć tematu w tę stronę. Jest oczywiste, że Onet czy Interia to zbieranina kolesi, którym w życiu niewiele wyszło i wylewają jad i niestety to co sie dzieje w Polsce znacznie wykracza poza średnią swiatową. Nie da się ukryć, że tylko czekają na czyjeś potknięcie, nie ważne kogo, czy Małysza, czy kowalczyk czy Kubicy. Znam niestety takich paru cwaniaczków, niektórzy nawet uważają się za speców od rajdów, bo grają w RBR, ale na palcach jednej ręki pijanego stolarza można policzyć ile imprez motorsportowych obejrzeli inaczej niż w TV, a czasem zwyczajeni nawet nie ma czego liczyć. Ale wiedzą wszystko lepiej, bo przeczytali gdzieś jakieś psychoanalizy, że Kubica to wariat i trzeba mu zabrać prawo jazdy. Mnie się zbiera na wymioty jak widzę takich kolesi, ale nikt poza samym Robertem nie wie na ile to dla niego problem a na ile to olewa i myślę,że nie ma sensu bawić się we wróżenie z fusów. Luz może się brać na przykład z tego, że nie była to tak wymagająca impreza jak Polak. Robert to przede wszystkim profesjonalista, w pierwszej kolejności robi to co do niego należy, a dla kibiców zostaje tyle ile zostanie czasu i sił po wypełnieniu obowiązków, nie szukałbym tutaj drugiego dna i dlatego proponuję w ogóle nie ciągnąć tego tematu.

@ maestro - myślę że co innego przegoniło kibiców niz ceny biletów. Owszem, nie były niskie jak na polskie portfele, ale 5 lat temu były one niewiele inne. Zresztą na tle innych imprez masowych te 200 PLN za najtańszy karnet pozwalający wszędzie wejśc to nie jest jakoś dużo. bilety na koncerty są zazwyczaj droższe, a chętnych nie brakuje. Nie zrozum mnie źle - wcale nie uważam,ze takie ceny są OK i że organizator nie powinien działać, żeby je obniżyć, bo jak na polskie warunki to jest drogo, a jeszcze trzeba nalać paliwa. Na przejazdy między oesami lekką ręką trzeba było liczyć 500 km. Natomiast nie uważamzeby to była jakaś totalna zapora, że ludzie widząc takie ceny zostali w domach. Myślę, że powód to kiepska promocja WRC jako takiego. To co pisałem niedawno w wątku "Świat WRC" - poprzez brak WRC w telewizji z tym tematem stracili kontakt ludzie, którzy nie byli jakimiś szczególnymi fanami tego sportu, ale jeśli temat był podany im w łatwo dostępnej formie to chętnie z tego korzystali i czuli jakiś rodzaj więzi z cyklem WRC. Teraz przez brak tych relacji owe więzi się rozmyły, tak jak wcześniej znali wszystkich kierowców tak teraz dobrze jest, jeśli potrafią wymienić kogokolwiek poza Ogierem i Kubicą.
żółtodziób
A8

Postprzez maestro » poniedziałek, 14 lip 2014, 12:06

Obrazek
maestro
N1

Postprzez woocasch » poniedziałek, 14 lip 2014, 12:15

To co wspomina tu kilka osób, czyli szybkie schodzenie z odcinka przez kibiców, mnie też bardzo zaskoczyło i zdziwiło. Sam zresztą też nie zostawałem do końca stawki, ale tutaj powodem była bardziej wytrzymałość mojego dwuletniego synka na bycie w jednym miejscu, bez możliwości swobodnego biegania, ale za każdym razem zostawałem co najmniej do Bryana - a ludzi mocno ubywało już po przejeździe ostatniego WRC. Najbardziej zdziwiło mnie to w piątek na Wieliczkach, bo chyba ludzie nie gnali stamtąd na Litwę? :)
Przy okazji 3 grosze do wątku, który tu się pojawił odnośnie lokalizacji bazy rajdu/serwisu/itd., to patrząc ile ludzi w kurteczkach Lotosu w piątek było w Mikołajkach i kręciło się w Gołębiu to jakoś nie widzę tych ludzi rozlokowanych w agroturystykach. To byli "kibice", którzy rajd zobaczyli na torze, serwisie i ewentualnie Power Stage :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 14 lip 2014, 12:42

maestro jakie jest przesłanie/sens tego zdjęcia w tym temacie ??

Dla mnie podstawą do zwiększenia ilości widzów przy odcinkach jest przed wszystkim łatwiejszy do nich dostęp a nie blokada i spacer 3km z buta.
W zeszłym roku sporo osób przyjechało tylko dla Kubicy i poniekąd się nie dziwię że nie mieli ochoty na powtórkę.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez maestro » poniedziałek, 14 lip 2014, 14:29

przez Mad Max » poniedziałek, 14 lip 2014, 12:42
maestro jakie jest przesłanie/sens tego zdjęcia w tym temacie ??

Dla mnie podstawą do zwiększenia ilości widzów przy odcinkach jest przed wszystkim łatwiejszy do nich dostęp a nie blokada i spacer 3km z buta.
W zeszłym roku sporo osób przyjechało tylko dla Kubicy i poniekąd się nie dziwię że nie mieli ochoty na powtórkę.

To zdjęcie tak wstawiłem pokazać ile ludzi było, żeby oglądać rajd we Włoszech i nie była to etap WRC tylko lokalny rajd. Do tego tam sporo ludzi przychodzi dla Kubicy mimo, że to jest obcokrajowiec. Czytałem dziś i wczoraj na tych portalach fanów Kubicy, że Mikołajki od biedy mogły być, że ten rajd był lepszy itp. Niestety nie wiem czym oni tam się kierują. U nas jest chyba cienko z promocją rajdów. W tamtym roku byłem na rajdzie Nadwiślańskim i też ludzi było mało, a rajd był darmowy ale kiepsko oznakowany w tym roku zamienili się terminami z Rajdem Polski i będzie rozgrywany we Wrześniu i nie wiem czy pojadę bo to 200 km. Powiem tak, że ci co jeżdżą za Kubicą to takie pikniki pod Kubicę ale jest jeszcze inna grupa ludzi co była w 2009 roku i jak więcej WRC na Mazurach nie będzie to oni też nie przyjadą.

Co racja to racja blokowanie odcinków to porażka ja Na Chmielewie od blokady szedłem 5 km do Hopy. Jak ludzie w tym roku prze spacerowali się troche to za rok powiedzą nie dziękuje. Nie wiem może to było po to, żeby wybić ludziom, ganianie za rajdem ale trzeba było coś zaproponować, żeby tam zostali czyli gastronomie muzykę czy coś podobnego.

@ maestro - myślę że co innego przegoniło kibiców niz ceny biletów. Owszem, nie były niskie jak na polskie portfele, ale 5 lat temu były one niewiele inne. Zresztą na tle innych imprez masowych te 200 PLN za najtańszy karnet pozwalający wszędzie wejśc to nie jest jakoś dużo. bilety na koncerty są zazwyczaj droższe, a chętnych nie brakuje. Nie zrozum mnie źle - wcale nie uważam,ze takie ceny są OK i że organizator nie powinien działać, żeby je obniżyć, bo jak na polskie warunki to jest drogo, a jeszcze trzeba nalać paliwa. Na przejazdy między oesami lekką ręką trzeba było liczyć 500 km. Natomiast nie uważamzeby to była jakaś totalna zapora, że ludzie widząc takie ceny zostali w domach. Myślę, że powód to kiepska promocja WRC jako takiego. To co pisałem niedawno w wątku "Świat WRC" - poprzez brak WRC w telewizji z tym tematem stracili kontakt ludzie, którzy nie byli jakimiś szczególnymi fanami tego sportu, ale jeśli temat był podany im w łatwo dostępnej formie to chętnie z tego korzystali i czuli jakiś rodzaj więzi z cyklem WRC. Teraz przez brak tych relacji owe więzi się rozmyły, tak jak wcześniej znali wszystkich kierowców tak teraz dobrze jest, jeśli potrafią wymienić kogokolwiek poza Ogierem i Kubicą.

Tylko w 2009 roku ludzie byli na pompowani jeszcze kasą i nikt grosza nie liczył i wtedy to był pierwszy WRC w Polsce do tego lud od wejścia do UE był głodny imprez itp teraz to już się tyle tego narobiło, że wszędzie wołają kasę. Jakby ktoś nie zauważył to teraz na wszystko komercja. Przywołam jeszcze raz Vervę w Warszawie w tamtym roku była pierwszy raz na Stadionie Narodowym był komplet ludzi i wychodzili ludzie to mówili i skończyły się uliczne wyścigi napakowali ludzi na stadion kasę zarobili to co roku będą pchać i tak jest w tym roku.
Mówisz, że 200 to nie dużo zależy dla kogo ja ci powiem, że ja zrobiłem 300 km od domu do domu na jeden OS i wejście 35 zł to wydałem ponad 100 bo byłem sam, a miałem być w kilku czyli wydał bym 30-40% tej kwoty ale to nic jak ludzie jadą po 400-600 km + wejście + kwatera + gastronomia to już wychodzą spore sumy.
Druga sprawa jak już pisałem dziś ludzie chcą igrzysk w jednym miejscu i trzeba zapewnić im to czyli trybuna może być dla VIP + gastronomia oraz jakaś rozrywka między OS wtedy to zaskoczy i tak jak pisałem wcześniej na koniec rajdu nagroda dla wszystkich Koncert na scenie przy torze w mikołajkach najlepiej z TVP żeby szła promocja. Wogle TVP mogło by promować na TVP 2 rajd przez 2 dni tylko wiadomo chodzi o kase.

Powiem jeszcze raz nie można przestać mówić o Robercie Kubicy bo dziś Kubica to promocja WRC i być lub nie być WRC w Polsce i tam żaden inny czynnik nam rajdu nie zabierze dopóki będzie jeździł w WRC Robert Kubica chyba, że Panowie z WRC to idioci hehe ale ja tek nie uważam :)
maestro
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata