66 Rajd Polski 2009

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez Mociag » poniedziałek, 6 lip 2009, 11:36

Troche powspominałem o rajdzie Polski, ale żeby pokazać szczegółowo miejscówki, w których byłem to zapraszam do oglądnięcia mojej i reszty kolegów relacji:
http://www.youtube.com/watch?v=_X-gY1fr ... re=channel -częśc 1
http://www.youtube.com/watch?v=SRDF0MFL ... re=channel - część 2
http://www.youtube.com/videomotorsport Obrazek
Mociag
N3

Postprzez MatiWrc » poniedziałek, 6 lip 2009, 16:00

TGR napisał(a):Nie w pełni zgadzam się z osobami, które wychwalają pod niebiosa zakończony rajd. Ale jak wynika z większości wypowiedzi, ludzie ci byli pierwszy raz na eliminacji MŚ. Jest jeszcze dużo do zrobienia. Park serwisowy przypominał grzęzawisko, a w sektorze w którym stały wurce było mało miejsca dla kibiców. Mikołajki były całkowicie zablokowane. Dojazd do odcinków specjalnych słabo oznakowany / nie wiadomo dlaczego zrezygnowano z pomocy w tym zakresie z magazynu "WRC"/. No i te sławne miejsca dla kibiców. Tyle czerwonej taśmy jakie użyto do tzw. "zabezpieczenia" nie zużyją do końca wieku Sardynia i Acropol razem wzięte! Na Wydminach od strony mety zwałowano setki hektarów rzepaku i jęczmienia, tylko po to żeby kibiców ustawić ponad 100 m od drogi. Podobie było na Trosie w środkowej części, tylko bez wałowania /trawę trzeba było wydeptać samemu/, oraz na Paprotkach w początkowej części odcinka /przy hopie/, gdzie taśmy, którą rozwinięto nie było widać, bo była tak daleko od drogi !!!. Dobrze, że safety byli ok. i po przejeździe oficjeli pozwolili wyjść z krzaków. Mamy jednak dwa lata do następnej rundy i będzie ok.

nic dodać, nic ująć :wink:
MatiWrc
A5

Postprzez Tomek K » poniedziałek, 6 lip 2009, 17:13

No i po Rajdzie Polski zaliczanym do WRC. Wypadł lepiej niz sie spodziewałem, co nie oznacza ze wszystko było perfekcyjnie.
Zaczeło sie...typowo po polsku. W srode wieczorem spotkalismy miłych panow ze strazy lesnej. Oczywiscie pojawili sie znikąd po około 15 sekundach:) A sytuacja wygladała tak, ze szukalismy dojazdu z drogi głownej Orzysz-Mikołajki na mete Grabowki. Pomylilismy drogi i wjechalismy w waska przecinke,. minelismy parking lesny i przejechalismy jeszcze z 80 metrow. Gdy okazało sie ze to pomysła, zawrocilismy. Wtedy pojawili sie ONI :) Oczywiscie gadka szmatka, puscili z pouczeniem. Ale wkurzajace jest to, ze zapewne w kazdym innym dniu ich nie ma, nie pilnuja czy aby ktos smieci na dziko nie wyrzuca. Tylko przez te 4 dni korzystali z rzekomego i durnego przepisu, ze jak nie ma znaku zakazu ALE TEZ BRAK znakow ktore wskazywałyby ze droga jest udostepniona dla ruchu to wjazd jest zabroniony. Nie wiem ile mandatow wlepili, ile euro skosili. Byli bardzo zdziwieni i oburzeni ze w ogole ktos ma zamiar objechac oes Grabowka i odsyłali po pozwolenia do nadlesnictwa:) Nie wiem tylko jakim cudem zorganizowano w czesci lesnej tego odcinka oficjalna strefe kibice. W kazdym razie dyrektor rajdu info o grasujacej strazy lesnej sie nie przejał.
Czwartek - wiadomo - testowy. Potem krotki rekonensans niektorych oesow i powrot na SS. Piatek był planowany na : Grabowka - Paprotki - Grabowka, ale pomysłowe zamkniecie drogi kilka km od startu Grabowki (mimo ze w media booku był przy samym starcie zaznaczony parking:) pokrzyzowało plany. Wiec staneło na Grabowke w pierwszej petli i Paprotkach w drugiej. Sobota to krotki pobyt na Danowie, potem Wydminy w klasycznym miejscu a w drugiej petli Gawliki. Niedziela to dwa razy Tros.
Tak jak wspomnialem rajd generalnie uwazam za udany. Choc nie brakuje "ale". Najwiekszym "ale" był serwis - ja wiem ze pogoda pod koniec czerwca "powinna" byc wysmienita, ale jak widac trzeba byc przygotowanym na wszystko. Kibice(zreszta nie tylko kibice ale wszyscy zwiazani z rajdem) z połowy Europy brodzacy w bagnie po kostki na rundzie WRC to widok lekko zenujacy. Grecy potrafili wylac"troche" asfaltu tuz przed rajdem, tak by cały park serwisowy zlokalizowany był na twardym podłozu i to pomimo tego ze u nich pogoda raczej nie była wielka niewiadoma:)
Drugie "ale" - tasmowanie. Jak to ostatnio w polskich rajdach - mega bzdura. Nie wiem czy Pan Burdalski sam to wymysla czy ktos mu pomaga, ale fajnie by było gdyby sie wreszcie opanowano. Bo tasmowanie oesu na prostej 50 metrow od trasy to juz lekka przesada. Tak samo jak system czerwonej tasmy ktorej damy 18 rzedow zanim pojawi sie zielona, co przy "wysmienicie skoszonej" trawie daje fantastyczna wrecz widocznosc przejezdzajacej rajdowki... Co do koszenia - miło ze niektore miejsca wykoszono, szkoda tylko ze przy samej trasie został 0,5metrowy pas wysokiej na prawie metr trawy... Ot taka nasza logika:)
I jeszcze a propos tasmowania i zabezpieczenia -przykład z oesu Danowo, miejsce chyba numer dwa jesli chodzi o przewodnik (lewy 90 z lasu i zaraz za nim kolejny do lasu). Oczywiscie trawa nieskoszona, 15 rzedow czerwonej tasmy ułozonej w rozne fikusne wzorce, tak aby nie widac było za duzo:) i oczywiscie wielka spinka safety na godzine przed startem. Za to po wejsciu w las, raptem 80 metrow dalej...wolna amerykanka, kibice przy samej krawedzi, niemal przybijajacy "piatki" z pedzacymi pełna bomba przez szczyty samochodami... Proponuje wiec skonczyc z zasada - wolne i dobrze dostepne miejsce tasmujemy i zabezpieczamy na umór, a szybkie a troszke ciezej dostępne (chociaz nie wiem czy przejscie 80 metrow to juz ciezka dostepnosc...) zostawiamy samopas...
Niektorzy tutaj narzekali na oznakowanie. Przyznam ze na to nie zwrocilem uwagi, bo zawsze jezdze ze swoimi mapami a nie wg znakow ustawionych przez organizatora. Wydaje mi sie ze było ich dosc duzo, choc mowie, ciezko mi to ocenic.
Reasumujac rajdzik udany, kibice dopisali (choc oczywiscie domowego bydła nie brakowało) safety poza buractwem z testowego (przynajmniej na takich sie natknałem w kilku miejscach, wiec sorry jesli byli tam tez normalni, kulturalni ludzie z pasja) miłe i dawało rade sie dogadac (zwłaszcza wielkie pozdro dla ludzi obstawiajacych splash na Gawlikach /2 przejazd/, ktorzy trafnie ocenili swoje miejsce, i naprawde pozwolili ludziom i obejrzec i zrobic fajne foty), atmosfera fajna a Radio rajdowe - MEGA, choc szkoda ze (chyba) nie było co jakis czas komunikatow z wynikami w jezyku angielskim.
Co do wrazen czysto estetycznych z jazdy - to akurat naleze do ludzi ktorych nie trzeba przekonywac ze ogladanie WRC za posrednictwem wynikow on-line ma niewiele wspolnego z emocjami ogladania tych gosci na trasie, ale ciekawe czy kilku "zorientowanych" nadal bedzie twardo trzymac sie swoich pogladow i głosic je niczym prawdy objawione
:twisted:
Pozdrawiam :)
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez zachu » wtorek, 7 lip 2009, 12:24

W końcu znalazłem czas żeby przebrnąć przez to wszystko co napisaliście i dodać coś od siebie. Oczywiście rajd był najlepszym na jakim byłem bo to były moje pierwsze MŚ. Przyjechaliśmy na miejsce w czwartek rano i od razu na testowy ale niestety już po wurcach, potem serwis i SS kupiłem karnet na zieloną trybunę a okazało się, że za darmo z pola koło toru widział bym więcej.
Piątek to hopa na grabówce (tam gdzie się gonili z krowami), Novikov, Ogier i Staniszewski poszli najlepiej, a potem taki szybki prawy w lasku i tam przykra sytuacja: tuż po przejeździe dwóch aut funkcyjnych dróżką z lasu wyjeżdża auto z parą łotyszów, gościu ma dłoń obandażowaną i całą we krwi, z tego co mówił wynika że jakiś miejscowy dowalał się do dziewczyny a gdy on stanął w jej obronie koleś rozharatał mu dłoń nożem, strasznie długo trwało zanim przyjechał kład medyczny a potem karetka to chyba było spowodowane złą komunikacją między kierownikiem osu a kierownikiem rajdu. Safety w tym miejscu robiło wszystko jak należy, zaczymaliśmy nawet zerówke, żeby go zabrała na metę ale powiedzieli że nie mogą. Tak więc opóźnienie drugiego przejazdu grabówki nie miało nic wspólnego z bujką kibiców.
Sobota to OS Wydminy najpierw hopa obok strefy dla kibiców i znowu Novikov najdalej, potem asfaltowy łącznik ale bez rewelacji.
Niedziela to OS Miłki i wypychanie Kościuszki. Niesmak pozostawił safeciarz który na takim bardzo długim łuku zaraz poniżej dzwonu Kościuszki po prostu spał w trawie tak że w ogóle nie było go widać i prawie po nim przeszliśmy.
Mimo paru niedociągnięć i małego procentu buraków rajd był świetny, safety w większości wiedzieli o co chodzi i po przelocie Bartosia pozwalali stać w miejscach bezpiecznych nawet jeśli były otamowane. Ilość ludzi i atmosfera niezapomniane.
Pozdro dla ekipy ZGR z którą byliśmy na rajdzie mam nadzieje że to nie ostatni wspólny wypad
zachu
A5

Postprzez TGR » wtorek, 7 lip 2009, 14:42

Bardzo cieszą mnie komentarze w stylu "poznałem wspaniałych ludzi", "pozdrawiam grupę", "do zobaczenia na następnym rajdzie". Może na wzór kibiców siatkówki, stworzymy podobną do nich, barwną , kulturalną i wesołą rajdową grupę ? Widzę, że dla większości wiary, która pierwszy raz zaliczyła MŚ była to wspaniała lekcja. Tak trzymać, pokażmy taką samą kulturę na krajowym podwórku. Może nasze zachowanie, doping i zabawa spowodują większe zainteresowanie rajdami ze strony miejscowych władz i TV.
TGR
A5

Postprzez oldtimer » wtorek, 7 lip 2009, 16:39

Żeby TV zainteresowały się rajdami i puściły relację o normalnej porze kibice wzorem kibiców piłki nożnej musieli by spalić kilka radiowozów i dotkliwie pobić przywracających porządek.Wtedy relacja pewna i to w głównym wydaniu wiadomości.
oldtimer
N3

Postprzez Cogonieznajom » wtorek, 7 lip 2009, 20:39

TVP nie relacjonuje wielu, naprawdę WIELU wydarzeń sportowych . Mniej lub bardziej ciekawych.
W TVP sport jest tylko w wydaniu siatkarzy i piłkarzy. I to też nie przypadkowo, bo jeden z drugim duży koncern stoi za plecami Panów z TVP i wali potężne pieniądze za te wszystkie relacje.

Nie nakręcajcie się tak na tą TVP. Nie było i nie będzie rajdów w ogólnopolskiej TV dopóki ktoś za to nie zapłaci olbrzymich pieniędzy. Lepsze jest kolejne "Gwiazdy srają na lodzie".
Jeżeli szukasz pilota na KZK, KJS lub imprezę o podobnym charakterze z łódzkiego lub najbliższych okolic napisz PW, lub mail: aro1@o2.pl
Cogonieznajom
A6

Postprzez corados » wtorek, 7 lip 2009, 22:22

Zapomnialeś jeszcze o żużlu :wink:
corados
A6

drobne komplikacje

Postprzez alek » wtorek, 7 lip 2009, 23:08

alek napisał(a):Oto DVD z Rajdu Polski (eurosport) pod adresem:
http://www.mininova.org/tor/2737103

Witam!
Wynikły pewne komplikacje - powyższy ... jest nieaktualny!

Pobieranie nowego bez utraty pobranych danych:
1 - Zatrzymajcie pobieranie i skasujcie stary plik .... - NIE KASUJCIE DUŻYCH PLIKÓW!
2 - Pobierzcie nowy .... ze strony:
http://www.mininova.org/tor/2744562
i zapiszcie go w tym samych katalogu co poprzedni.
Program sprawdzi istniejące dane i będzie kontynuował pobieranie.
Różnica między ... to tylko 14MB.

Przepraszam, ale Azureus skasował mi 7 części... :shock:
alek

Postprzez bercik » środa, 8 lip 2009, 09:13

A takie pytanko: kogo z polskich zawodników spotkaliście na odcinkach? Kilku było wymienionych już wcześniej, ale oprócz nich? Ja widziałem Kajtka i Grześka Grzyba na testowym, Zbyszka Gabrysia na Grabówce i Roberta Hundle i Pawła Dytko na Danowie.
bercik
A5

Postprzez MSG Racing » środa, 8 lip 2009, 09:23

Nie tylko koncerny stoją za tym. Jest jeszcze mentalność. Uważa się że rajdy to nie sport i w dodatku mało ludzi go ogląda a jeszcze mniej się interesuje przecież. Nie żeby każdy rajd RSMP był oglądany na żywo przez większa widownie niż mecz piłki kopanej.
Do tego należy doliczyć fakt że rajdy są trudniejsze do pokazania. Na mecz takie cepy z TVP jadą i są w jednym miejscu i to przez godzinę lub dwie. A rajd. Trzeba by spędzić cały dzień gdzieś w krzakach, polach itp, jeździć za nimi wszystkimi, w deszczu, upale, śniegu, mrozie itd.
Komu by się chciało za taką samą kasę, jakby więcej zapłacili to może by się chętni znaleźli.
W TV potrzebni byli pasjonaci do tego typu relacji, a nie dziennikarzyny od siedmiu boleści. Wtedy mogły by być porządne relacje, ale jeszcze trzeba przekonać tych starych cepów z góry...
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez TGR » środa, 8 lip 2009, 09:48

Na Trosie był Maciek Lubiak
TGR
A5

Postprzez wrcgrzesiek » środa, 8 lip 2009, 10:53

Na paprotkach Kuchar
wrcgrzesiek

Postprzez zachu » środa, 8 lip 2009, 10:57

Na testowym widziałem Kuchara i Grzyba.
Na serwisie Sołowowa.
Na Wydminach chyba mignął mi Grondal ale nie jestem pewien.
A w sklepie w mikołajkach spotkałem Monikę Zawodny
zachu
A5

Postprzez Mad Max » środa, 8 lip 2009, 14:34

osobiście Marcina Turskiego
jest też zdjęcie w necie gdzie Turas ogląda odcinek razem z Sołkiem
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000