81éme Rallye Monte Carlo

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: 81éme Rallye Monte Carlo

Postprzez moto_angel » piątek, 21 gru 2012, 09:36

Na pewno nie jeżdżę lepiej od Michała jednak również uważam jak zapewne większość z Was że kasa powinna zostać przeznaczona na innego bardziej obiecującego zawodnika (choć coś już drgnęło w dobrym kierunku) bo Michał zdecydowanie za dużo szans otrzymał choć z drugiej strony odbieram go jak Oleksowicza czy Sołowowa tzn ma kasę lub sponsorów to jeździ tam gdzie go stać.

Jeżeli chodzi o wynik to obstawiam:
1. Loeb (zdecydowanie nie będzie chciał przegrać z Ogierem)
2. Ogier (jak tylko auto da radę to będzie szalał)
3. Sordo (raczej nie będzie aż tak wjeżdżony żeby być wyżej)
4. Hirvonen (to moim zdaniem max przy tej obsadzie może 1 oczko wyżej)
5. Latvala (jak dojedzie cało do mety to powinien być zadowolony choć może Mikko przejść)

dalej fajnie byłoby gdyby Bouffier się znalazł ;) Nowikow nie sądzę żeby ukończył po przygodach na testach potem pewnie Neuville, Osberg i Tanak a dalej nie wybiegam ;)
Ostatnio edytowano piątek, 21 gru 2012, 11:06 przez moto_angel, łącznie edytowano 1 raz
Wymienię się kartkami polskich zawodników oraz ogólnie rajdowymi z autografami lub bez :)
moto_angel
N3

Postprzez Honiclbr » piątek, 21 gru 2012, 10:28

Honiclbr
A5

Postprzez Sylwek_GSi » piątek, 21 gru 2012, 11:13

Szału nie ma 13 WRC, przy 3 fabrycznych citroenach, 4 fiestach i 2 polówkach daje tylko 4 prywatnych w WRC. Spodziewałem się znacznie lepszego wyniku zwłaszcza więcej prywatnych. Mało, mało ale dobre i to.
Moje typy to zwycięstwo Loeba, ostra walka z Ogierem i Sordo. Sordo nie zapomniał jak sie jeździ, napweno bedzie sie liczył w walce. Latvala? boje sie że moze być dzwon. Jeżeli nie napewno bedzie wysoko, Hirvonena obstawiam w okolicy 6 miejsca. Bedzie walczył z Ostbergiem i Novikovem oraz Bouffierem :)
Kościuszko ze względu na jego możliwości a zwłaszcza jego Teamu jak dojedzie w okolicach 10-15 miejsca to bedzie sukces. Patrząc realnie - niestety dla mnie bardziej prawdopodobny jest niestety brak jego nazwiska na mecie.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez makki » piątek, 21 gru 2012, 11:42

Jak zwykle na tym rajdzie bardzo dużo zależy od pogody (dobór opon). W 2011 (IRC) niespodziewanie spadło trochę śniegu (1-2 cm) i klasyfikacja wywróciła się. Kto trafił z oponami, lub miał jeszcze czas żeby zmienić - ten był góra.
makki
N2

Postprzez Jarek55511 » piątek, 21 gru 2012, 11:46

Michał mógł zainwestować w Fieste WRC,a jak już Mini to z prodrive. Skoro Bouffiera było stać na DS3. A Bryan nie jedzie czasem za Quassinego jako drugi kierowca teamu Abhu Dhabi?
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 21 gru 2012, 11:55

Wlasnie, dlaczego Kosciuszko nie zglosil sie do Prodrive?
Jestem ciekaw jak pojdzie Fordom. Sklad maja bardzo mlody. Wierze, ze dojedzie chociaz dwoch kierowcow :-) No i zastanawia mnie forma Hanninena. Volkswageny beda calkiem mocne, moze Ogier znajdzie sie w Top5.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez gregortest » piątek, 21 gru 2012, 12:08

A ja cały czas uparcie twierdzę, że wynik dla wszystkich bedzie zaskoczeniem.
O młodym utalentowanym - uczącym się napiszę krótko - nie ukończy - awria dzwon, albi będzie dalllleeekkoooo.
W pierwszym dniu nie ma SR?
Loeb będzie na miejscu 6-8
Hirvonen 4-6
Uważam , że któryś z młodych zaskoczy.
Bouffier jak ukończy teżbędzie wysoko.
gregortest
A5

Postprzez Furti » piątek, 21 gru 2012, 12:48

Jarek55511 napisał(a):Skoro Bouffiera było stać na DS3. A Bryan nie jedzie czasem za Quassinego jako drugi kierowca teamu Abhu Dhabi?

Z newsa o starcie Bryana w Monte w DS3 wynika, że auto jest jego własnością, a jedynie obsługą zajmie się PHsport

http://rajdy.autoklub.pl/news/bouffier- ... arlo,46422
Furti

Postprzez Jarek55511 » piątek, 21 gru 2012, 14:02

Ja myślę że wygra niespodziewanie Ogier. A M-sport to Ostberg i Novikov a Quatar to Neuviel i Hanninen? A mówili że Neuviel w fabryce
Jarek55511
S1600

Postprzez woocasch » piątek, 21 gru 2012, 14:39

Matthias Schmidt napisał(a):Wlasnie, dlaczego Kosciuszko nie zglosil sie do Prodrive?

Prodrive szukał kierowcy zdolnego do walki o zwycięstwo, a Michał takim kierowcą nie jest.

gregortest napisał(a):Loeb będzie na miejscu 6-8

Czyli Loeb będzie mieć jakieś problemy techniczne? Bo nie wierzę, że nagle jego tempo rajdowe tak bardzo spadnie :)

Jarek55511 napisał(a):A M-sport to Ostberg i Novikov a Quatar to Neuviel i Hanninen? A mówili że Neuviel w fabryce

A co za różnica czy w zgłoszeniu napisane jest Qatar M-Sport WRT czy Qatar WRT? Tak samo jak mamy Abu Dhabi Citroen Total WRT - Sordo i Citroen Total Abu Dhabi WRT - Loeb i Hirvonen. Auta w obu Qatarach i obu Citroenach będą identyczne, a dzięki takiemu zabiegowi ze zgłoszeniami i nazwami mamy 4 punktujące zespoły a nie dwa. Czasy gdy jeden zespół mógł wystawiać 3 auta, z czego w klasyfikacji producentów/zespołów punktowały dwa lepsze na koniec rajdu dawno minęły i teraz mamy takie "pomysły" jak z Citroenem, takie same wyrazy w nazwach tylko w innej kolejności :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez gregortest » piątek, 21 gru 2012, 15:53

Polecam ostatnie wydanie mag WRC.
Jest tam dosyć ciekawy z punktu psychologicznego wywiad z M.K na temat jego kariery od początku ku ciekwaym pomysłom pijarowy.
Proponuję sie zapoznać z "dojrzałym kierowcOM rajdowym".
Na pewno wiele drążących was pytań zostanie wyjaśnionych.
Deklaruje dalszą współpracę z LOTOSEM ....w projekcie show rajdowego, ale nie zdradza tajemnic, co to ma być.
Okazuje sie teraz, kiedy już nie będzie jeździł Miśkiem, że Subaru jest zaj..a misiek BEEEE.
Ogólnie po konsultacjach z osobą - psychologiem, doszliśmy po przeczytaniu tego wywiadu, że gość myśli że jest profi, a tak naprawdę cieszy się że jeździ i że robi show.
Czyli niby jest prsja na wynik, ale ta cała otoczka i te flesze jarają go najbardziej.
gregortest
A5

Postprzez makki » piątek, 21 gru 2012, 16:42

Jarek55511 napisał(a):Ja myślę że wygra niespodziewanie Ogier. A M-sport to Ostberg i Novikov a Quatar to Neuviel i Hanninen? A mówili że Neuviel w fabryce

Dlaczego niespodziewanie ? Przecież jest jednym z najpoważniejszych kandydatów do wygranej. Jest Francuzem (znajomość tras) jest bardzo szybki i będzie prowadził prawdopodobnie szybki samochód.
makki
N2

Postprzez corados » piątek, 21 gru 2012, 16:59

Nie jestem fanem Kościuszki,ale na niektórych to nazwisko działa jak płachta na byka :roll: Do tego myślą,że Lotos wkłada w niego nie wiadomo ile pieniędzy, zapominając o wkładzie "Naczelnika". Krytyka jest potrzebna,ale konstruktywna. Mnie cieszy sam fakt,że w takim klasyku Polak wystartuje WuRCem i będzie jakąś tam częścią tego rajdowego święta.
corados
A6

Postprzez makki » piątek, 21 gru 2012, 18:45

Ja też nie mam nic do Michała. Ma możliwości to jeździ. Jakie są relacje między nim, a Lotosem to tak naprawdę wie tylko kilka osób. Jestem przekonany, że Lotos nie w pełni pokrywa koszty teamu Michała. Skoro łączy ich umowa - to widocznie jest korzystna dla obu stron. Jakoś Lotos nie chce innego (szybszego ?) zawodnika. Bo kto miał by to być ? Młody, dobrze zapowiadający się, szybki i wnoszący duży udział w koszty zespołu - nie widzę takiego. Widocznie dla Lotosu Michał jest (był ?) optymalnym rozwiązaniem.
makki
N2

Postprzez Jarek55511 » piątek, 21 gru 2012, 19:54

makki napisał(a):
Jarek55511 napisał(a):Ja myślę że wygra niespodziewanie Ogier. A M-sport to Ostberg i Novikov a Quatar to Neuviel i Hanninen? A mówili że Neuviel w fabryce

Dlaczego niespodziewanie ? Przecież jest jednym z najpoważniejszych kandydatów do wygranej. Jest Francuzem (znajomość tras) jest bardzo szybki i będzie prowadził prawdopodobnie szybki samochód.

no bo samochód nie pewny
Jarek55511
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata