Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez Marian1242 » piątek, 4 lip 2014, 11:52

Nie bardzo rozumnie ? przecież dostaliśmy rajd na 3 lata ??
Marian1242
N1

Postprzez Mad Max » piątek, 4 lip 2014, 12:11

Było wyraźnie powiedziane że umowa jest na trzy lata, ale było też wyraźnie powiedziane że jeśli się z niej nie wywiążemy (organizacyjnie, warunkowo typu Litwa) to możemy stracić tą eliminację - Litwa jest najważniejszym czynnikiem dla którego mamy WRC u nas - nie ma Litwy nie ma WRC - chyba że jakimś sposobem (czyt. $$$$$) przekonamy promotora żeby zostało to po Polskiej stronie - lub opcja numer dwa również związana z $$$$$ czyli odcinki głębiej na Litwie i większa ilość w Polsce ale to wiąże się ze znacznym wydłużeniem rajdu zarówno "drogowo" jak i "czasowo" a na to już w tym roku były narzekania.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Marian1242 » piątek, 4 lip 2014, 12:12

Nie bardzo rozumnie? przecież dostaliśmy rajd na 3 lata ???
Marian1242
N1

Postprzez ToKu » piątek, 4 lip 2014, 12:16

Mad Max, nie siejmy pesymizmu. Chyba aż tak źle to nie wypadło, żeby nam mieli odbierać. Ja bym tylko na miejscu organizatorów postarał się jakoś do pionu Litwinów ustawić, tak żeby zaraz mieć gotowy plan naprawczy - czyli jak to zrobić lepiej. Marudzenie, że wymóg odcinków na Litwie nam przeszkadza niestety niczego dobrego nie przyniesie. Konstruktywne myślenie jak to zrobić z Litwą dobrze w mojej ocenie ma większe szanse na sukces niż obstrukcyjne myślenie jakby się tu Litwy pozbyć.

P.S. Tam gdzie jak byłem Litwa (Margionys) była zabezpieczona lepiej niż Polska (Goldap i Milki).

P.S. 2 Taaa, na 3 lata. Tak jak w 2009 na wszystkie lata nieparzyste. Jak było na wurcach w 2011 i 2013? Na moje miejscówki jakoś światowa czołówka nie dojechała.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 4 lip 2014, 12:23

Nie sieje pesymizmu tylko jestem realistą i napisałem tylko tyle co wiadomo było od dawna - nigdzie nie napisałem że stracimy tylko że jest taka możliwość, dodatkowo tak jak napisałem wcześniej swoje spostrzeżenia o rajdzie wszelkie niedoróbki wynikają z krótkiego okresu czasu na przygotowanie. Na system rotacyjny nie było umowy to też trzeba wziąć pod uwagę.
Litwa w tym roku to porażka i to bez dwóch zdań ale problem jest jak najbardziej do rozwiązania, pytanie brzmi: Jak zostanie rozwiązany?? Dwa przykłady podałem powyżej co nie oznacza że nie znajdą się jeszcze dwa inne rozwiązania. Noworól jest na tyle ogarnięty żeby sobie z tym i z innymi problemami poradzić.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez ToKu » piątek, 4 lip 2014, 12:25

Jeszcze jedno tylko. Wyraźnym i chyba nie do przeskoczenia problemem jest też baza rajdu w Mikołajkach. Daleko stamtąd... Ełk, czy nawet Giżycko są lepiej usytuowane po wzięciu pod uwagę Litwy i to tam powinien być teraz serwis.

Może da się to zrobić, że start, meta, sss (na początek i koniec Rajdu + powerstage dla włodarzy miasta na osłodę), a serwis przykładowo Wydminy, albo Olecko? Ciekawe jak wygląda umowa z Mikołajkami.

P.S. Kto by pomyślał, że będę trzymał kciuki za organizatora rajdu. Dajesz Nowról! Dajesz! (w tle odgłosy gwizdka i trąbki) :wink:
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 4 lip 2014, 12:30

ToKu napisał(a):P.S. Kto by pomyślał, że będę trzymał kciuki za organizator rajdu. Dajesz Nowról! Dajesz! (Odgłos gwizdka i trąbki) :wink:
Jak widać że się chce komuś robić (np. Karkonosze) to się zawsze kibicuje :wink:

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez The Prisoner » piątek, 4 lip 2014, 12:35

Mikołajki mają dwa Asy w talii - Hotel Gołębiewski i Arenę Mikołajki...
The Prisoner
N2

Postprzez ToKu » piątek, 4 lip 2014, 12:44

Koło Olsztyna, w Worytach, mają pierwszoklaśny ośrodek wypoczynkowy. W sensie domki, a nie hotel, ale patrząc "zza płota" luksusowy - nawet z basenami. Może gdzieś na Mazurach wschodnich też się coś takiego znajdzie? Wówczas hotel Gołębiewski nie byłby aż tak potrzebny.

Wracając zaś do źródła całej dyskusji, to też jestem ciekaw,kiedy ma być opublikowany kalendarz.
ToKu
N3

Postprzez d-z rallyfans » piątek, 4 lip 2014, 13:37

FIA sama sobie strzeliła w kolano jeżeli chodzi o Litwę, jak dobrze sobie przypominam to pierwsza wersja harmonogramu zawierała 4 odcinki na Litwie przejeżdżane jeden raz i patrząc na ten plan obecnie było to dobre rozwiązanie, niestety ale Pani Mouton rekomendowała ( czyt. kazała ) zrobienie 2 x 2
W przyszłym roku właśnie tej pierwszej wersji proponuję się trzymać ;)
d-z rallyfans
A5

Postprzez karluum » piątek, 4 lip 2014, 13:59

Ja myślę, że trzeba by wykorzystać odcinki bliżej Kowna, jeżeli trzeba się trzymać już tej Litwy. Wg. Google między Mikołajkami a Druskiennikami jest 220 km, a do Kowna jest 250 więc chyba to już wsio rawno zawodnikom i kibicom. A oesy są znacznie lepsze. Promotor chce rozszerzać dostępność rajdów ale najpierw niech zorganizuje porządne transmisje telewizyjne...
karluum
A5

Postprzez kremer » piątek, 4 lip 2014, 14:03

Najśmieszniejsze jest to, że Żą ToD chce rajdów długich, a kierowcy/fabryki "krótkich normalnych" :) Mutonka odbierała trasę na Litwie kilka miesięcy temu i jakoś wtedy nie zauważyła 8 km prostej :) Tydzień temu już widziała co innego :) Dodać jakiś nowy - stary oes bliżej Mikołajek i zrobić killera koło Gołdapi przez Rosję i Litwę (granica na jeziorze) i Paryż będzie zadowolony :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez karluum » piątek, 4 lip 2014, 14:06

kremer napisał(a):Najśmieszniejsze jest to, że Żą ToD chce rajdów długich, a kierowcy/fabryki "krótkich normalnych" :) Mutonka odbierała trasę na Litwie kilka miesięcy temu i jakoś wtedy nie zauważyła 8 km prostej :) Tydzień temu już widziała co innego :) Dodać jakiś nowy - stary oes bliżej Mikołajek i zrobić killera koło Gołdapi przez Rosję i Litwę (granica na jeziorze) i Paryż będzie zadowolony :)

Heh, piękna idea ale niewykonalna przy putinowskiej Rosji... Wyjeżdżamy poza UE, poza Schengen, wszystkie drogi poprzerywane granicą... Jeżeli obwód Kaliningradzki wróci do Macierzy to jak najbardziej to zrobienia...
PS. Z ciekawostek to rajd Polski już był w Druskiennikach ;) Ale na stan OSów wtedy nie narzekali ;)
karluum
A5

Postprzez ToKu » piątek, 4 lip 2014, 14:37

kremer napisał(a): Mutonka odbierała trasę na Litwie kilka miesięcy temu i jakoś wtedy nie zauważyła 8 km prostej :) Tydzień temu już widziała co innego :)

Może obfite deszcze zmyły zakręty? :wink:
ToKu
N3

Postprzez viniwrc » piątek, 4 lip 2014, 19:22

Ja się zastanawiam czemu na WRC.COM jeszcze nie ma ani jednego onboardu z NASZEJ imprezy, tylko te krótkie fragmenty w relacjach mi nie wystarczą. Zawodnicy mają zakaz udostępniania swoich nagrań a oni wszystkie trzymają w szufladzie...
Czy na Polskim były kamery live na serwisie jak na pozostałych rundach, byłem live na OS-ach więc nie wiem...
viniwrc
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata