Rajd Polski A.D. 2014

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski A.D. 2014

Postprzez Samir » czwartek, 3 lip 2014, 17:55

Witam!To mój pierwszy post wiec na wstępie chce się przywitać i pozdrowić wszystkich miłośników rajdów.. :D

Co do Rajdu Polski......Wybralem sie ponieważ to byl mój pierwszy wypad na Mazury,chociaż na rajdy jeżdze od 15 lat :D
Na Mikołajki wybrałem sie z znajomymi którzy byli tam kilka lat temu....i niestety nawet oni byli zaskoczeni organizacja tego rajdu.... :shock:
Pierwsza sprawa,po przejechaniu 600km i wstawieniu sie do hoteli G....okazalo sie ze na bilety trzeba czekac bo "miłe" panie wstaly i zeszly do recepcji punkt 8 i dopiero zaczeły uruchamiac system.My bylismy pierwsi,ale za nami juz bylo około 100 osób i dochodzily nastepne :(

Kolejny minus to niestety dojscie do os'w...chaotyczne,pozamykane drogi bez powodu!Przez 4dni naprawde nabilismy sporo km :lol:
Nastepny minus to 'safety',uwazam ze tej rangi zawody powinny byc lepiej zabezpieczone,a czasami wygladalo to na zbieranine 'dzieciaków' które chcą sobie dorobić kilka złotych :shock: Jednak podziekowania dla nich...za checi :D
Niestety wielu z nich nie miało pojęcia o rajdach,a co dopiero o zabezpieczeniu!

Do minusów dodam rozrzucenie odcinkow,nieudana Litwa... :(

Wielu 'ogladaczy' nie mialo nic wspólnego z rajdami,toteż po przejechaniu Kubicy łazili po trasie..a przecież jeszcze bylo na co popatrzec,pamietajmy ze Ci ostatni tez chcą byc ogladani!!!

Stoisko z pamiatkami...chyba dla klientow z innej strefy zarobkowej :roll:

Na plus....Piekana pogoda,mimo deszczu w sobote :lol:
Naprawde efektywne i efektowne przejazdy zawodnikow :D
Miła atmosfera pomimo kilku 'pijaczków'.
Pozytywne podejscie miejscowej ludnosci i służb do przybyszów..(takie mialem odczucie,nie musicie sie z tym zgadzać)
Piekne okolice...
Można było spotkac kibiców zarówno z własnego miasta jak i z drugiego końca Europy :lol:

Napewno wracam tam za rok :D
Samir

Postprzez maestro » czwartek, 3 lip 2014, 18:54

pozamykali drogi te, które nie dawały możliwości ogarnąć wszystkich nie kupujących bilet.

Kilka filmików z Rajdu:

Karetki na OS Chmielewo PW Dąbrówka

http://youtu.be/YrKJG2FsftI
http://youtu.be/xaOg0y66pG8

S. Ogier OS Chmielewo Dąbrówka

http://youtu.be/SBX05fJNI58

S. Ogier OS Chmielewo HOPA

http://youtu.be/GWMSYiwsZ2s

Robert Kubica Os Chmielewo HOPA

http://youtu.be/MPKjOSoxXEs

OS Chmielewo PW

http://youtu.be/Qn8eRN5K6ZY

Os Chmielewo

http://youtu.be/bPvsnLLHEcI

http://youtu.be/g7YR6bp7tzs
maestro
N1

Postprzez lukawskim » czwartek, 3 lip 2014, 21:30

Obiektywnie i subiektywnie o Polskim.
http://www.powerstage360.pl/dalismy-rade/
powerstage360.pl
facebook.com/powerstage360
lukawskim

Postprzez Śmiechol » czwartek, 3 lip 2014, 22:40

Samir napisał(a):Ci ostatni tez chcą byc ogladani!!!

I tak naprawdę to idą taką samą bombą (oczywiście auta słabsze, więc możliwości mniejsze niż czołówka), co czołówka. Oni też walczą. Ja to sobie uświadomiłem po pierwszym Chmielewie. Nie opłacało nam się zwijać szybko na następny OS więc zostaliśmy prawie do końca i wywalaliśmy oczy ze zdumnienia, jak oni takie cuda czynią tymi malutkimi cytrynkami.
Śmiechol
N2

Postprzez BartekRally » czwartek, 3 lip 2014, 22:49

Samir napisał(a):Witam!To mój pierwszy post wiec na wstępie chce się przywitać i pozdrowić wszystkich miłośników rajdów.. :D

Co do Rajdu Polski......Wybralem sie ponieważ to byl mój pierwszy wypad na Mazury,chociaż na rajdy jeżdze od 15 lat :D
Na Mikołajki wybrałem sie z znajomymi którzy byli tam kilka lat temu....i niestety nawet oni byli zaskoczeni organizacja tego rajdu.... :shock:
Pierwsza sprawa,po przejechaniu 600km i wstawieniu sie do hoteli G....okazalo sie ze na bilety trzeba czekac bo "miłe" panie wstaly i zeszly do recepcji punkt 8 i dopiero zaczeły uruchamiac system.My bylismy pierwsi,ale za nami juz bylo około 100 osób i dochodzily nastepne :(

Kolejny minus to niestety dojscie do os'w...chaotyczne,pozamykane drogi bez powodu!Przez 4dni naprawde nabilismy sporo km :lol:
Nastepny minus to 'safety',uwazam ze tej rangi zawody powinny byc lepiej zabezpieczone,a czasami wygladalo to na zbieranine 'dzieciaków' które chcą sobie dorobić kilka złotych :shock: Jednak podziekowania dla nich...za checi :D
Niestety wielu z nich nie miało pojęcia o rajdach,a co dopiero o zabezpieczeniu!

Wielu 'ogladaczy' nie mialo nic wspólnego z rajdami,toteż po przejechaniu Kubicy łazili po trasie..a przecież jeszcze bylo na co popatrzec,pamietajmy ze Ci ostatni tez chcą byc ogladani!!!

Stoisko z pamiatkami...chyba dla klientow z innej strefy zarobkowej :roll:

Na plus....Piekana pogoda,mimo deszczu w sobote :lol:
Naprawde efektywne i efektowne przejazdy zawodnikow :D
Miła atmosfera pomimo kilku 'pijaczków'.
Pozytywne podejscie miejscowej ludnosci i służb do przybyszów..(takie mialem odczucie,nie musicie sie z tym zgadzać)
Piekne okolice...
Można było spotkac kibiców zarówno z własnego miasta jak i z drugiego końca Europy :lol:

Napewno wracam tam za rok :D

Kolego, jakieś 200metrów od Gołębiewskiego były inne punkty, wyraźnie było zaznaczone że punkt w hotelu otwarty jest od 8 więc nie wiem do kogo masz pretensje ;) Rozumiem że jezeli Ty zaczynasz pracę o 8 to meldujesz się już o 6 ale są tacy którzy tak nie robią ;)
BartekRally
A5

Postprzez marodss » czwartek, 3 lip 2014, 23:37

Witam, jestem nowy na forum chociaż na Rajdzie Polskim byłem już wiele razy.
Napisze pokrótce co bym zaliczył na plus a co na minus.
Najpierw minusy wg mojej opinii:
- słabe oznakowanie dojazdów do OESów,
- długie dojścia z oficjalnych parkingów do PW,
- dużo pijanych osób chyba można ich nazwać „pseudokibicami” na rajdzie tej rangi !!!,
- ludzie schodzący z odcinaka po przejeździe 15 aut,
- sobota OES Chmieielewo PW10 grupa napitych nastolatek śpiewająca przeboje disco polo a obok matki
z wózkami a w nich niespełna 2-letnie dzieci – nasze społeczeństwo musi się jeszcze wiele nauczyć,
- słowo do organizatorów – nigdy więcej voucherów, żeby pchać się do samych Mikołajek np. po odbiór informatora
kibica a może ktoś chciał jechać tylko na wybrane OES-y,
- znaczne niedociągnięcia w zabezpieczeniu, sam oglądałem rajd głównie poza wyznaczonymi punktami
widokowymi ale robiłem to bezpiecznie, lata doświadczeń, ale pijani kibice po zewnętrznych zakrętów bez nadzoru do już była mocna przesada.

Teraz plusy:
- możliwość zobaczenia na naszych mazurskich szutrach światowej czołówki WRC – bezcenne !!!,
- kibice ze Słowacji i Czech byli naprawdę ok.
- pogoda w miarę dopisała, nie był to rajd przeprawowy jak w zeszłym roku,
- ciekawe odcinki specjalne,

Odnośnie hopy na Gołdapi SPW3, nazwanie jej Mega to duża przesada, ale dojazd do tego punktu to był już Mega !!!
Hopa rzeczywiście była i "latali" ale bez rewelacji, d…… nie urwało, ale miejsce do oglądania ładne, dużo miejsca do oglądania i parkowania. Organizator na przyszły rok niech pomyśli o zbudowaniu w tym miejscu lądowiska dla śmigłowców bo w tym roku wylądowało tam ich około 6. Postaram się wrzucić kilka zdjęć z rajdu głównie
z Hopy w Gołdapi, żeby pokazać jak to wyglądało. Pozdrawiam i do zobaczenia za rok na Polskim.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jesteś nowy, więc na razie jest to informacja/prośba a nie żadne ostrzeżenie - wrzucamy zdjęcia nie szersze niż 800 px. Tym razem już to zmieniłem, ale na przyszłość prrosiłbym zwracać na to uwagę. żółtodziób.
marodss

Postprzez Samir » piątek, 4 lip 2014, 01:33

BartekRally napisał(a):
Kolego, jakieś 200metrów od Gołębiewskiego były inne punkty, wyraźnie było zaznaczone że punkt w hotelu otwarty jest od 8 więc nie wiem do kogo masz pretensje ;) Rozumiem że jezeli Ty zaczynasz pracę o 8 to meldujesz się już o 6 ale są tacy którzy tak nie robią ;)

problem z tym kolego ze rano po 7 juz na stoiskach brakowalo biletów i wszyscy byli kierowani na hotel :wink:
Nikt nie każe im zaczynać pracy o 6 rano,ale jesli sprzedaż ma ruszyc o 8,czyli stanowisko pracy winno byc przygotowane wczesniej,a pierwszy klient obsługiwany od godziny 8,bo niestety liczyl sie czas,wielu chcialo bilety i mozliwosc pójśćia na odcinek testowy.
Trudno,to byla taka mała wpadka organizacyjna,która mysle ze organizator lepiej rozwiaże na przyszłość,mam na mysli dystrybucje biletow.
Samir

Postprzez adamt » piątek, 4 lip 2014, 07:25

Da się ułatwić życie kibicom?Trzeba tylko chcieć.
http://www.adac-rallye-deutschland.de/d ... em/static/
Poszukuję wyników rajdów-eliminacji RSMP z lat 1955-1980.Nawiążę kontakt z osobami interesującymi się historią rajdów w Polsce.
adamt
N3

Postprzez Witcher1990 » piątek, 4 lip 2014, 08:37

Witam!To mój pierwszy post wiec na wstępie chce się przywitać i pozdrowić wszystkich miłośników rajdów.. :D

zaczeły uruchamiac system.My bylismy pierwsi,ale za nami juz bylo około 100 osób i dochodzily nastepne :(

Pierwszy to byłem ja o 5:30 :D postaliśmmy do 7 po czym z ok 40osobami się zwinęliśmy bo i tak nigdzie nie było podanej godziny o której to otworzą. Innych punktów nie znaliśmy bo skąd? Dopiero po dopytaniu entej osoby usłyszeliśmy o punkcie na parkingu. Przy Orlenie te młode laski też wcale się nie kwapiły do pomocy, wyglądały jakby pracowały tam za darmo i ktoś kazał im wstac o tej 4tej.

No to fakt, oznaczenia były fatalne, na starych juchach zrobiliśmy chyba 4km przez drogę, łąkę i pastuchy zanim dotarliśmy na os pod hope.

Taaa mnie też rozwalił jeden chłopaczek ubrany w ładne czarne spodnie, modną koszulkę i swagowe buty. Aha zapomniałem o coolaśnych okkularach. Hahaha kompromitacja. Dobrze, że miał starszego kierownika bo sam nie robił nic, nawet się odezwać nie potrafił do ludzi, stał i udawał że nic nie widzi przy hopie...

Tu muszę wziąć w obronę. Na plus Mikołajki+Chmielowo+baranowo, blisko siebie. Poza tym mamy przepisy o max długości dojazdowek, RP spełnia już te nowe bardziej restrykcyjne wymagania.

[/quote]

To musimy zrozumieć bo niektórzy mają po prostu taki system że oglądają tylko wurce i jadą na inny os.
Witcher1990
A6

Postprzez woocasch » piątek, 4 lip 2014, 09:26

Samir napisał(a):Pierwsza sprawa,po przejechaniu 600km i wstawieniu sie do hoteli G....okazalo sie ze na bilety trzeba czekac bo "miłe" panie wstaly i zeszly do recepcji punkt 8 i dopiero zaczeły uruchamiac system.My bylismy pierwsi,ale za nami juz bylo około 100 osób i dochodzily nastepne :(

Już wcześniej ktoś Ci na to odpisał, ale dodam od siebie kilka słów.
Nie wiem kiedy przyjechałeś, ale wnioskując że piszesz o otwarciu o godzinie 8 rano to musiał to być czwartek (zakładam, że nie przyjechałeś w piątek/sobotę/niedzielę) to od godziny 6 rano czynne były punkty obsługi kibica w dwóch innych miejscach, przy parkingach 1 i 2 - odpowiednie informacje były na stronie www, wystarczy wszystko odpowiednio zaplanować.

Nie dotyczy to tylko Ciebie, ale gdy czytam żale niektórych osób to mam wrażenie, że wydawało im się, że rajd WRC to tylko taka nieco większa imprezka niż polska trzecia liga rajdowa. Niestety rajd do MŚ wiąże się z tym, że trzeba poświęcić mu nieco więcej czasu, planowania i niestety kasy też. Ja aby na spokojnie rozejrzeć się na serwisie ( w środę była możliwość o wiele bliższego podejścia do samochodów), odebrać informator czy sprawdzić jeden czy dwa dojazdy do odcinków to w rejonie Mikołajek byłem już w środę w południe. Fakt, że trzeba wziąć dzień urlopu więcej, ale nie ma wtedy nerwów z powodu długich kolejek czy korków. Odbiór informatora w Gołebiu zajął mi 10sek.

Samir napisał(a):Stoisko z pamiatkami...chyba dla klientow z innej strefy zarobkowej :roll:

No czy ja wiem, ceny normalne jak na oficjalne gadżety/ubrania oczywiście. A dodatkowo ceny np. w sklepie Gadżety Rajdowe są wyższe niż te, które oferowane były w oficjalnych punktach w parku serwisowym. Sądząc po ilości ludzi, które kupowały różne rzeczy to jednak masakry cenowej nie było. Oczywiście jakby było taniej to byłoby fajnie, ale wg mnie to wiele cen było zbliżonych do cen ubrań z niejednej sieciówki.
P.S. Dodatkowo zastosowali prosty przelicznik 1EUR=4PLN więc w tym miejscu też nie zdzierali - dotyczy oczywiście płatności gotówkowej, przy płatności kartą sprawa wyglądała inaczej, ale to już inny temat :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez The Prisoner » piątek, 4 lip 2014, 09:49

Ceny ciuchów jak najbardziej normalne - nie rozumiem w czym problem. Tak samo jest z oficjalnym marchandisem np. zespołów muzycznych, producentów samochodów. Jest prosty temat - masz kasę to se kupujesz, nie masz kasy - nie kupujesz. Ja nie miałem kasy, więc sobie nie kupiłem, ale płakać z tego powodu nie mam zamiaru.
Poza tym, jak napisał woocasch, ceny podobne do niektórych sieciówek, a jakość zdecydowanie wyższa - ja swego czasu kupiłem oficjalną bluzę Kajta za niemałe pieniądze i dopiero po 2 latach widać ślady noszenia - jest delikatnie "sprana", ale dziur, ubytków na szwach ani widu ani słychu.
A kup se podobną bluzę w jakimś sklepie z ciuchami - gwarantuję, że po roku będzie wyglądała jak psu z d... wyciągnięta.
The Prisoner
N2

Postprzez Marian1242 » piątek, 4 lip 2014, 10:06

Witam,
Jam mam troszkę inne pytanie, związane z przyszłorocznym Rajdem Polskim.
Czy ktoś może zna przybliżony termin, kiedy będzie kalendarz na 2015?
Pozdrawiam
Marek
Marian1242
N1

Postprzez kuba.es » piątek, 4 lip 2014, 11:04

Zgodnie z prośbą, wrzucam skan pamiątkowej naklejki z rajdu dla wszystkich którym nie udało się jej zdobyć:

Obrazek
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 4 lip 2014, 11:15

Marian1242 napisał(a):Witam,
Jam mam troszkę inne pytanie, związane z przyszłorocznym Rajdem Polskim.
Czy ktoś może zna przybliżony termin, kiedy będzie kalendarz na 2015?
Najpierw to trzeba zadać sobie pytanie czy w przyszłym roku w ogóle będzie Rajd Polski w WRC

kuba.es napisał(a):Zgodnie z prośbą, wrzucam skan pamiątkowej naklejki z rajdu dla wszystkich którym nie udało się jej zdobyć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/148 ... 86b0d.html][img]http://images64.fotosik.pl/1139/1483777e00c86b0dm.jpg
Ta naklejka to jakiś dramat... najbrzydsza od kiedy Polak lata na mazurach...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mont » piątek, 4 lip 2014, 11:20

Gdzie można obejrzeć relację WRC z Rajdu ??
Ceśka TV pokazuje ale teraz nie mam czasu :(
Relacja z wszystkich OeSów a nie jak Polska TV.
dziewczyna sprzeda Mercedesa W169 A180 CDI 2006
Mont

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata