Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez MSG Racing » wtorek, 17 sty 2012, 08:01

O ile Ford coś tam jeszcze może sprzedawać o tyle Citroen już mniej.
Kiedyś ES jak robił relacje z WRC to leciały też na TV4 więc wcale nie musi być tak, że relacje będą tylko u nich. Zresztą nie uwierzę, że płatna i mniej dostępna TV ma większy zasięg od bezpłatnej ogólnodostępnej.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 17 sty 2012, 10:10

A ta zmiana Supe Rally na Rally 2 to chyba pod organizatorów Monte. A te ograniczanie opon też dziwne. Niby tańsze koszty ale gdzieś czytałem że Michelin czy Pirelli daje opony za fry bo to wielki poligon doświadczalny dla nich. A z silnikami to już wogóle dla mnie głupie. Bo rozumiem z jednej strony że oszczędność na silnikach,ale to fabryka oni tego nie kupują tylko robią. A teraz będą musieli zbudować silnik żeby jeden wytrzymał min.4rajdy.
No i Wilson i H. Solberg znaleźli sponsora i nawet ładnie wyglądają te barwy-lepiej niż Stobart. Ale ostatnio większość czarnego występuje w barwach i sponsorzy z USA to widocznie im zależy na promocji w WRC? I chyba za niedługo będzie rajd rangi WRC w Stanach
Jarek55511
S1600

Postprzez żółtodziób » wtorek, 17 sty 2012, 10:24

MSG Racing napisał(a):O ile Ford coś tam jeszcze może sprzedawać o tyle Citroen już mniej.Kiedyś ES jak robił relacje z WRC to leciały też na TV4 więc wcale nie musi być tak, że relacje będą tylko u nich. Zresztą nie uwierzę, że płatna i mniej dostępna TV ma większy zasięg od bezpłatnej ogólnodostępnej.

Co do Citroena to nie wiem. nie spodziewam się jakichś istotnych wyników po Cytrynie w Japonii, ale nie ma jak tego sprawdzić. Co do płatnych transmisji to 100% zgody, na pewno miały grubo mniejszy zasięg niż będą miały w ES. Myślę, jednak,że zadziałał mechanizm "dać komuś palec to będzie chciał całą rękę", być moze teamy liczyły na przywrócenie tego co było zanim przenieśli relacje do płatnej telewizji i stąd te naciski.
żółtodziób
A8

Postprzez jaczylibodzio » wtorek, 17 sty 2012, 11:27

Hola hola, ale nie było mowy że jest jakaś wyłączność dla Eurosportu, więc w czym problem?
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 17 sty 2012, 12:09

To, że nie pojawiło się takie info w mediach nie znaczy że nie było. nie musiał być to zresztą zapis wprost, ES mógł się zobowiązać do emisji wyprodukowanego przez siebie materiału w określonej porze na swojej antenie i do niczego więcej. W takiej sytuacji tylko od dobrej lub złej woli ES będzie zależało komu odsprzeda swój materiał i na jakich warunkach, a w odróżnieniu od NOS nie koniecznie musi im zależało na maksymalizowaniu zysków ze strzedaży relacji - mogą wyjść za założenia, że odbiją sobie na reklamach.
żółtodziób
A8

Postprzez jaczylibodzio » wtorek, 17 sty 2012, 12:11

Za to była mowa o dwóch godzinnych relacjach live...
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 17 sty 2012, 13:28

Jarek - barwy nowego zespołu jak dla mnie są niezłe, choć Stobart wyglądał lepiej :)
Co do rajdu USA to nie wiem skąd masz takie info, ale rzeczywiście byłoby to niezłym pomysłem. Jak już pisałem - chętnie zobaczyłbym rajdy USA, Brazylii i Rosji. Może faktycznie USA zaczyna "doceniać" WRC. W końcu mają Global Rallycross Championship, które popularnością przewyższa już chyba europejskie zawody. To teraz czas na rajdy :)

Co do SR, a właściwie Rally2 - jak dla mnie tego mogłoby w ogóle nie być. To znaczy - jak wszystko - ma to swoje plusy i minusy. Wyobrazmy sobie kierowcę bardzo młodego, który zbieerał kasę na start i rozwala się na drugim OS. Pieniądze wyrzucone w błoto. Ale kierowcy ze stawki WRC... Moim zdaniem nie powinno być tego dla nich. Co najwyżej dla takich młodzików.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » wtorek, 17 sty 2012, 13:53

Młodzi nie młodzi. Nieważne, niech jadą ale bez zdobywania pkt, pozycji, itp. Widowisko też traci na tym, że w kolejnych dniach jedzie mniej aut. Mogliby jechać na przykład z przodu jako przecieraki na szutrach i śniegu. Gorzej z chłopakami w małych autach. Bo potem już czołówka mogla by ich dochodzić a jakby mieli dzwon to OS wstrzymany, albo utrudniony przejazd.
Co relacji TV to zastanawiam się czy z NOS nie było jakiejś umowy jak w F1, że zespoły mają jakieś profity finansowe na koniec sezonu z transmisji.
Płatna TV to nie tylko kasa z reklam ale i z abonamentów.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 17 sty 2012, 14:59

Matthias nie mam konkretnej informacji,ale w tym cyklu-WRC jest już parę firm reklamujących się na topowych autach np. Monster,a teraz Go Fast! To widać że im zależy na promocji w WRC a co za tym idzie mogą chcieć mieć rundę WRC w swoim kraju. Stany to ogromny rynek a jak mówią w tv.kryzys u nich mija. No chyba że tym firma zależy na pozostałych rynkach na świecie.
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » wtorek, 17 sty 2012, 15:03

No, zobaczymy co to będzie. Ale rzeczywiście, FIA też ma ochotę na rajd USA w kalendarzu WRC. Teraz gdy sie jeszcze angażują w WRC to może rzeczywiście coś w tym jest.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez marrcus » wtorek, 17 sty 2012, 17:05

Widać dalej co niektórych boli SupeRally/Rally 2 - 5min za OS to bardzo dużo, zaletą jest to że i tak przegonią te odpady N czy S2000, które przynajmniej nie zdobędą tak łatwo punktu.

Może dlatego nie ma pałer stejdżu lajf bo dla 2 WRC w niedziele nie warto robić ;pp
marrcus
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 17 sty 2012, 17:53

Moim zdaniem SupeRally jest OK. Nie każdy ma zdrowie, czas i kasę, żeby tłuc się po całej Europie i oglądać rajdy WRC na jakie przyjdzie mu ochota. Bardzo wielu kibiców ogląda rajdy tylko w swoim kraju, ewentualnie u najbiższych sąsiadów. Mają okazję zobaczyć tych kierowców raz na rok, więc trochę przypał, jak np. Loebowi zdarzy się wypakować pierwszego dnia, jak to miało miejsce na pamiętnym Polaku. W końcu rajdy są przede wszystkim dla kibiców.
żółtodziób
A8

Postprzez Cendra » wtorek, 17 sty 2012, 18:22

Moim zdaniem jeżeli usuwają SupeRally to powinni je zatąpić punktowaniem za każdy dzień oddzielnie... Wtedy rywalizacja każdego dnia jest gwarantowana. Poza tym zawodnik który np. odpadł 1 dnia, może punktować drugiego dnia, oczywiście nie byłby liczony w klasyfikacji generalnej, ale małe punkciki mógłby zbierać.

EDIT: jak Kościuch i Bufet na testowym?
Cendra
A6

Postprzez viper » wtorek, 17 sty 2012, 18:50

żółtodziób napisał(a):Moim zdaniem SupeRally jest OK. Nie każdy ma zdrowie, czas i kasę, żeby tłuc się po całej Europie i oglądać rajdy WRC na jakie przyjdzie mu ochota. Bardzo wielu kibiców ogląda rajdy tylko w swoim kraju, ewentualnie u najbiższych sąsiadów. Mają okazję zobaczyć tych kierowców raz na rok, więc trochę przypał, jak np. Loebowi zdarzy się wypakować pierwszego dnia, jak to miało miejsce na pamiętnym Polaku. W końcu rajdy są przede wszystkim dla kibiców.

... A moim zdaniem super rally to zielony stolik. Jak mu sie zdarzy wypakowac to znaczy ,ze popełnił błąd. Tak jest w każdym sporcie, ze to ma swoje konsekwencje. Jednak powinna być zasada zwycięzcy są na mecie. Bardzo dobrze, ze w MC nie ma SR. Rajdy to nie tylko sztuka jazdy na pale. Wielu zawodników z nizszym budżetem mogła by jechać szybciej, ale musi mieć pewien margines w razie czego, bo w wyniku wypadku może mieć problem z kasa. Ktoś kto ma siano jest w lepszej sytuacji i oczywiście takie są rajdy, ale konsekwenje odpadniecia z rajdu powinny być takie same. Zwycięzcy maja być na mecie.WYobraz sobie biegacza ktory w połowie biegu schodzi z trasy i za każdy kilometr ma x kary. To jak można potem powiedzieć , ze on skończył bieg. To jest patologia sportu ten superrally.
viper
S2000

Postprzez kuba.es » wtorek, 17 sty 2012, 19:14

żółtodziób napisał(a):Moim zdaniem SupeRally jest OK. Nie każdy ma zdrowie, czas i kasę, żeby tłuc się po całej Europie i oglądać rajdy WRC na jakie przyjdzie mu ochota. Bardzo wielu kibiców ogląda rajdy tylko w swoim kraju, ewentualnie u najbiższych sąsiadów. Mają okazję zobaczyć tych kierowców raz na rok, więc trochę przypał, jak np. Loebowi zdarzy się wypakować pierwszego dnia, jak to miało miejsce na pamiętnym Polaku. W końcu rajdy są przede wszystkim dla kibiców.

Dobrze powiedziane. SR oczywiście ma wiele wad, ale ciekawe jak czuliby się jego zdecydowani przeciwnicy, jadąc kilkaset km na Rajd Polski i nie widząc nawet przez chwilę Loeba który już w piątek zaliczył namiętny pocałunek z niewidocznym pniakiem? Gdyby nie SR, i ja nie zobaczyłbym go wcale. Ewentualnie mogliby doliczać więcej czasu w ramach SupeRally.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata