Corona Rally Mexico

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Corona Rally Mexico

Postprzez Shaitan » poniedziałek, 13 mar 2017, 18:42

deiman napisał(a):u wszystkich reakcja bardzo podobna ;) : https://www.youtube.com/watch?v=5WDwBZEOnek

Ostatni raz 3 roznych zwyciezcow w pierwszych 3 rundach mielismy w 2000 roku: Makkinen ( Monte ), Gronholm ( Sweden ), Burns ( Safari ).

Dla mnie Meksyk przyniosl dwie wazne informacje: Po pierwsze Nuville w i20 jest do pokonania, po drugie C3 i Meeke'a moze wygrywac. Ciezko cos powiedziec o Toyocie na szutrze z racji choroby Hanninena i pozycji JML. Miejmy nadzieje, ze beda jednak bardzo blisko reszty graczy w pozostalych rajdach. Monte i Szwecja to troche inna bajka, ale trzymam za nich kciuki. Przykro z powodu problemow Sordo i Evansa. Lefebvre na razie slabiutko.

Brakuje jeszcze zwyciestwa Hyundaia, moze wiec na Korsyce? Kto wie ;)

Ja odniosłem wrażenie, że Neuville niesamowicie się wstrzymywał i jechał bardzo, ale to bardzo ostrożnie. Tak jakby ukończenie rywalizacji było głównym i nadrzędnym zadaniem. Zobacz jakie tempo prezentował momentami Sordo, który we wcześniejszych rajdach zupełnie nie miał podejścia do Thierriego. Osobiście uważam, że I20 w rękach Belga jest ciągle krok przed wszystkimi.
Shaitan
N3

Postprzez adamlen » poniedziałek, 13 mar 2017, 19:25

Też odniosłem takie wrażenie. Neuville chyba wiedział, że może jechać szybciej ale bardzo potrzebował dobrych punktów aby w dalszej części sezonu móc znów zaatakować.

Obejrzałem właśnie onboard Krisa z ostatniego oesu. Wiele się działo w aucie na tych ostatnich metrach. Jestem pewny, że mimo zwycięstwa szef Citroena będzie miał z nim poważną rozmowę.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Mariusz » poniedziałek, 13 mar 2017, 19:28

deiman napisał(a):Adamlen, tak, chodzilo mi o 3 roznych zwyciezcow z 3 roznych stajni.
woocasch, rzeczywiscie, brakowalo tutaj tempa, ale w zasadzie pisalismy o tym przed rajdem. Niestety moze okazac sie, ze reszta sezonu bedzie dla Toyoty o wiele ciezsza, niz pierwsze dwie rundy. Tutaj jeszcze uwierzylem w slowa JML, ktory mowil przed rajdem, ze to bedzie ciezka przeprawa. Na Korsyce moze sie okazac, ze jest jeszcze gorzej, ale kto wie co sie wydarzy? Moze Toyota znow wykona jakis magiczny krok naprzod w rozwoju samochodu lub dostosowaniu go? :) A moze beda zupelnie odstawac? Oby nie :) Poki co ciesze sie wygrana Krisa i licze, ze w nastepnym rajdzie ja powtorzy 8) .

Z tego co Latvala mówił, to w Toyocie zmniejszyli moc po tym jak mieli problemy z przegrzewaniem się w pierwszym dni. W drugim dni próbowali tą moc stopniowo zwiększać, ale ja tam jakoś nie widziałem tego bardzo po wynikach, no może oprócz ostatniego odcinka, gdzie byli rzeczywiście trochę bliżej czołówki. Na PS też nie było tak najgorzej.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez deiman » środa, 15 mar 2017, 15:37

Shaitan, adamlen, na pewno polaczenie Neuville + i20 jest bardzo szybkie, ale zobaczymy czy bedzie najszybsze w dalszej czesci. Dotychczas C3 mialy spory problem z zachowaniem sie samochodu. Tutaj dla odmiany jako jedyni nie mieli problemow technicznych a Meeke jechal caly rajd z dwoma kolami zapasowymi, dlatego poczekajmy na kolejne rundy i zobaczymy ile potencjalu drzemie w tych autach.

EDIT: "w tych autach" czyli wszystkich nowych WRC.

Mariusz, rzeczywiscie, mowil o tym w relacji. Tempa nie bylo widac, ale ciezko powiedziec ile stracil na pozycji, ile na problemach z autem, etc. Teraz chyba kolejny ciezki dla nich rajd, ale jest troche czasu, wiec miejmy nadzieje beda mogli walczyc o wysokie pozycje na Korsyce. Nie wydaje mi sie, ale trzymam kciuki.
Ostatnio edytowano czwartek, 16 mar 2017, 11:11 przez deiman, łącznie edytowano 1 raz
deiman
A5

Postprzez Mariusz » środa, 15 mar 2017, 16:48

deiman napisał(a): Mariusz, rzeczywiscie, mowil o tym w relacji. Tempa nie bylo widac, ale ciezko powiedziec ile stracil na pozycji, ile na problemach z autem, etc. Teraz chyba kolejny ciezki dla nich rajd, ale jest troche czasu, wiec miejmy nadzieje beda mogli walczyc o wysokie pozycje na Korsyce. Nie wydaje mi sie, ale trzymam kciuki.

Ja ogólnie nie mam jakiś wysokich oczekiwań do Toyoty i choć na razie idzie im bardzo dobrze to wydaje mi się, że oni idą raczej drogą Hyundaia, że samochód na pierwszy sezon nie jest tak naprawdę gotowy w 100% i dużo rzeczy będzie dopiero wychodziło w ciągu sezonu. Dobrze, że są w WRC i dobrze że Latvala wygląda na bardzo zadowolonego, resztę się z czasem dopracuje.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Witcher1990 » sobota, 24 lut 2018, 11:23

Jak myślicie, jak poradzi sobie Loeb?
Witcher1990
A6

Postprzez speedyzxz » sobota, 24 lut 2018, 23:50

Witcher1990 napisał(a):Jak myślicie, jak poradzi sobie Loeb?
Gruz na drugim etapie :wink:
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Hubertos » niedziela, 25 lut 2018, 09:22

Loeb wiele nie zwojuje, jak dla mnie bez sensu ruch ze strony Citroena. Szkoda Breena jak cholera, mógł coś zdziałać również w Meksyku.
Hubertos
A6

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 25 lut 2018, 15:18

a ja myślę, że korzystając z pozycji na drodze i tego, że to jeden z jego ulubionych rajdów, pokaże kilka dobrych czasów- TOP 3 i może wygra os? Myślę, że w całym rajdzie będzie 3-4- nie zapominajmy, że robi mega dużo kilometrów w samochodzie, chyba nawet więcej jak za czasów startów w WRC. Wiadomo Dakar to nie rajdy płaskie ale jednak jakieś odniesienie to ma, tak samo jak WRX. Jestem dobrej myśli ale też niczego po nim nie oczekuję- swoje zrobił, sam mówił, że jeśli będzie startował to tylko kilka rajdów :)
Witcher1990
A6

Postprzez ZbyszekChaosu » niedziela, 25 lut 2018, 16:48

Uważam, że wszystko będzie zależeć od podejścia samego Loeba do tego startu. Jeśli będzie chciał pokazać, że mimo przerwy nadal jest piekielnie szybki to może się to skończyć dzwonem lub awarią, jeżeli jednak będzie chciał dowieźć spokojne punkty dla Citroena to top 5 jest jak najbardziej w zasięgu.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez deiman » poniedziałek, 26 lut 2018, 00:07

Plusy:
- pozycja startowa z końca stawki
- rajd, który lubi i dość dobrze zna
- samochód i silnik w tych warunkach są konkurencyjne
- w innej dyscyplinie, ale za kierownicą

Minusy:
- wciąż za kółkiem, ale 6 lat poza wrc
Pewniej czuje się na asfalcie, niż na szutrze

https://youtu.be/hA_R9C22r1E
Ostatnio edytowano czwartek, 1 mar 2018, 10:44 przez deiman, łącznie edytowano 1 raz
deiman
A5

Postprzez Seraf » środa, 28 lut 2018, 15:47

Myślę, że nie po to Loeb wystartuje w WRC żeby kończyć rajd niżej niż w TOP5.
Dzwonu raczej nie będzie bo akurat niezbyt często mu się zdarzały.
Jeśli w piątek nie będzie na podium to będę trochę rozczarowany.
Co daje pozycja na drodze chyba najlepiej pokazał Rajd Szwecji i Ostberg w piątek, który w zasadzie w nowym aucie spisywał się rewelacyjnie.
Seraf
N3

Postprzez suchoklates » środa, 28 lut 2018, 16:26

Mi sie wydaje, ze Loeb przejechal sie nowym WRC bo go zaprosili, spodobalo mu sie i stwierdzil, ze fajnie by bylo sobie pare rajdow czyms takim pojchac. On juz nic nie musi udowadniac; moze pojechac dla funu, czego mu z calego serca zycze. Ja nie bede go rozliczac z wyniku (tak jakby on sie tym w jakimkolwiek stopniu przejmowal...).
Suchoklates
- Fahrwerk / Suspension -

Elbflorace
Formula Student Team TU Dresden e.V.

http://www.elbflorace.de
suchoklates
N1

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 28 lut 2018, 17:52

Uwazam, ze jedyny wynik, ktory tak naprawde cokolwiek by dla Loeba znaczyl to zwyciestwo, moze podium. Reszta nie ma wiekszego znaczenia, bo niczego nie zmieni to czy finiszuje jako czwarty, piaty, czy osmy. Startuje tam dla frajdy, byla to propozycja Citroena, z ktorej skorzystal i tyle. Jestem natomiast ciekaw jego tempa i czy zdola dotrzec w jednym kawalku do mety.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Rules » środa, 28 lut 2018, 22:41

Jak się ma dziewięć tytułów to dla frajdy można iść do kina, bo się wcześniej nie miało na to czasu. Moim zdaniem będzie cisnął ile się da, a jak wygra, albo dojedzie na podium to juz widzę te komentarze... "nie podejmowałem walki z Loebem, bo i tak nie liczy się w końcowej klasyfikacji", albo "Leob nie musiał odkurzać drogi tak jak ja przez co bylem na z góry straconej pozycji".
Rules
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata