Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 10 lut 2014, 12:53

Thomas napisał(a): Zignorował rutynowe ostrzeżenie Kibica

no tak.... ale pytanie co mówi regulamin czy procedury FIA... jeżeli jest to w regulaminie że takie ostrzeżenie jest równoznaczne z tzw żółtą flagą to powinna być kara za lekceważenie, ale jeżeli nie ma tego określonego w żaden sposób... to wine ponosi tylko załoga RK-M.Sz za nie wystawienie trójkąta... i oczywiście jak karać to wszystkich równo
jarexcc
A5

Postprzez Thomas » poniedziałek, 10 lut 2014, 13:07

jarexcc napisał(a):
Thomas napisał(a): Zignorował rutynowe ostrzeżenie Kibica

no tak.... ale pytanie co mówi regulamin czy procedury FIA... jeżeli jest to w regulaminie że takie ostrzeżenie jest równoznaczne z tzw żółtą flagą to powinna być kara za lekceważenie, ale jeżeli nie ma tego określonego w żaden sposób... to wine ponosi tylko załoga RK-M.Sz za nie wystawienie trójkąta... i oczywiście jak karać to wszystkich równo

nie, ja nie piszę, że powinien dostać karę, nie grzebałem w regulaminie, nie wiem czy jest taki zapis w WRC- chciałem pokazać tylko analogię, co w takim przypadku dzieje się w F1 i tyle :wink:
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Domson » poniedziałek, 10 lut 2014, 13:59

No coz sa rowni i rowniejsi : P Ostberg płacze na Kubice gdzie sie da, a o Meeke nawet słowem nie wspomina gdzie zatrzymal sie praktycznie w miejscu. Tak to jest
Kara zapewne słuszna, ale taka sama powinni dostac pozostali, Prokop, Meeke a takze Ogier bo trojkata to oni tam raczej nie wystawili :D
Domson
A6

Postprzez speedyzxz » poniedziałek, 10 lut 2014, 14:00

Myślę że nie ma co tej kary roztrząsać, w sumie mało dotkliwa, żadnych dodatkowych minut za ten czy kolejny rajd.

Cieszy mnie to że przy drugiej wycieczce i wyciąganiu z zaspy kiedy Mads minął kibica o centymetry, auto nie złapało przyczepności 3-4 sekundy wcześniej, bo wyglądało to jakby nikt sobie sprawy nie zdawał że nadjeżdża Cytryna. Ale to może mogą osoby zaangażowane w akcje potwierdzić. Bo głośno było na pewno. Dobrze że wszyscy cali i zdrowi :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 10 lut 2014, 16:11

Witcher1990 napisał(a):Jarek mylisz i mieszasz dwie różne sytuacje

Nie mylę i wiem,że sytuacja kiedy Robert blokuje Madsa miała miejsce przed. A drugim razem pewnie Ostberg pomyślał,że jak zwolni to znowu Kubica mu wyjedzie i będzie blokował. I dlatego zlekceważył kibica i przycisnął. To są tylko moje domysły.
Jarek55511
S1600

Postprzez Booyac » poniedziałek, 10 lut 2014, 18:08

speedyzxz napisał(a):Myślę że nie ma co tej kary roztrząsać, w sumie mało dotkliwa, żadnych dodatkowych minut za ten czy kolejny rajd.

Cieszy mnie to że przy drugiej wycieczce i wyciąganiu z zaspy kiedy Mads minął kibica o centymetry, auto nie złapało przyczepności 3-4 sekundy wcześniej, bo wyglądało to jakby nikt sobie sprawy nie zdawał że nadjeżdża Cytryna. Ale to może mogą osoby zaangażowane w akcje potwierdzić. Bo głośno było na pewno. Dobrze że wszyscy cali i zdrowi :)

Ten kibic minięty na centymetry to byłem konkretnie ja i uwierzcie mi, że nie pchałbym się celowo pod koła pędzącej rajdówki :D
Konkretnie to wyglądało tak, że pierwsze co zrobiłem jak dobiegliśmy na miejsce to wysłałem tego kibica do zwalniania nadjeżdżających załóg. Podczas całej akcji, a trwała dobrych kilka- kilkanaście minut, przejechało koło nas paru zawodników "na miękko", więc wydawało się że spełnia swoją funkcje. W ostatnim momencie zanim auto Roberta złapało drogę, ciągnąłem za prawe tylne nadkole i gdy kolce siadły na żwir, poleciał snop iskier i odruchowo wyjąłem ręce i zrobiłem krok w tył. Nad nami helikopter, Fiesta cały czas walczyła na odcięciu więc usłyszałem Madsa dopiero jak wyszedł z zakrętu i reszte już widać na filmie. Osobiście nie potrafię go strasznie winić za tą sytuację, bo ten kibic sygnalizuje niebezpieczeństwo rzeczywiście mało stanowczo. Bardziej to się cieszę że Mads wykazał się refleksem i skillem i nie zgarnął ani mnie, ani reszty chłopaków. A po minięciu mało brakowało żeby sam wypakował, bo po tym gwałtownym manewrze dostał delikatnej ryby na tej wąskiej drodze.
ScyZzoR Squad Kielce
-=www.scyzzor.com=-
Booyac
N1

Postprzez edwardkrasz » poniedziałek, 10 lut 2014, 19:17

edwardkrasz
N1

Postprzez kostek45 » poniedziałek, 10 lut 2014, 23:41

kostek45
A5

Postprzez krzysiek_swrt » poniedziałek, 10 lut 2014, 23:45

pięknie leciał bokiem do przodu.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez jacko » wtorek, 11 lut 2014, 23:21

kostek45 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=rtuqA-KeRFM
Sporo szczęścia Solberga.

a propo h.solberga, na ostatnim OSie narzekal, ze bardzo duzo stracil przez dachowanie Evansa, jakos cicho o tym było

Jarek55511 napisał(a):Ja rozumiem że nie było kary dla Meeka bo to zespół,ale nie rozumiem czemu polacy tak jadą za to Roberta? Sytuację z Meeke napewno też widzieli bo była w relacji.

kubica generalnie dostaje dość lekcewazace komentarze od ludzi, ktorzy jak to sie mowia siedza w rajdach od dluzszego czasu, przychodzi nowy z wyscigow, leje na asfalcie czolowke, a do tego po wygraniu wrc2 mowi, w sumie to tylko trening do powrotu do F1, tacy kibice czuja sie troche zlekcewazeni, w koncu nawet Loebowi nie dali superlicencji na pojedynczy wyscig F1 stwierdzajac, ze bylby potencjalnym zagrozeniem na torze.

a tutaj od 14:55 ujęcia z drugiej "wycieczki" kubicy w zaspe z której jest najmniej materiałów video, wczesniej sa tez ujecia z pierwszej
http://www.youtube.com/watch?v=LoKjLyWaRKg
Ostatnio edytowano środa, 12 lut 2014, 00:05 przez jacko, łącznie edytowano 2 razy
jacko
A5

Postprzez karluum » wtorek, 11 lut 2014, 23:44

Ciekawe czy Hirvonen też pogardliwie mówił w tym przypadku o Loebie :P
http://www.youtube.com/watch?v=T9sfuG9g28o
karluum
A5

Postprzez Witcher1990 » środa, 12 lut 2014, 20:17

A o kim jeszcze mówił pogardliwie?

PRzypomniało mi się, ze dwa lata temu w Szwecji kibice wypychali mini tylko nie pamiętam czy Aroujo czy Sandella. W każdym razie jak wypchnęli go na drogę, nadjechał drugi wurc, też mini i ten dopiero wypchnięty znowu wpakował w zaspę żeby nie spowolnić kolegi :)
Witcher1990
A6

Postprzez posejdon » niedziela, 7 lut 2016, 20:47

Czy ja dobrze rozumiem, że to jest jeden z oesów?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Jeśli tak to jak te zapowiadane mrozy nie przyjdą to może być ciężko.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez miszczu140000 » niedziela, 7 lut 2016, 21:59

Ale może mieć to swoje plusy im mniej oesów tym rajd może być bardziej nieprzywidywalny co może oznaczać wygranie kierowcy zpoza VW
miszczu140000
N3

Postprzez DonCorrado » niedziela, 7 lut 2016, 22:04

Chyba tylko dla tych przed komputerem ...
DonCorrado
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata