Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 12 sty 2012, 14:49

kuba.es - Nie napisałem tutaj, że ta informacja mnie nie cieszy. Wręcz przeciwnie, życzę Sołowowi jak najlepiej i cieszy mnie fakt, że będzie mieć taką szansę.
W Niemczech mieszkam już długo, ale urodziłem się w Polsce. :)

zenzen23 - źle zrozumiałes. Faktycznie, RSMP nie interesuje mnie za bardzo, nie jestem fanem RSMP, nie siedze też w tym temacie jakos "głęboko", ale wiem przecież, ze Kajto zdobył majstra, a Sołowow II v-ce mistrza. Wyniki poszczególnych rajdów też znam. Nie wiem z czego masz taki ubaw :roll:

Pozdrawiam :)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » czwartek, 12 sty 2012, 15:53

Co tak się uczepiliście Matthiasa? Kolega ma swoje zdanie i śmiało mówi co myśli. Sołek jeździ 10lat w RSMP i niech dalej jeździ chwała mu za to. A Kajto ile lat jeździ? Napewno mniej. Zaczął od malucha, Puchar Peugeota, potem było Subaru i Lancer no i znowu Subaru. Gdy Sołek zaczął od Lancera, Renault S1600, Punto, 207 i teraz Fiesty S2000,RRC a teraz WRC. Jeździł zagranicą nabijał km oesowych uczył się opisu i ustawień bo miał i ma na to środki. Kajto tego nie miał. Nie wsiadł odrazu do N4 i nie jeździł zagranicą z braku kasy,a i tak u nas wygrywa z Sołkiem który teoretycznie ma lepszy sprzęt. Ten ze złości zrobił mu kontrolę po rajdzie Polskim. Ok miał do tego prawo ale chciał się upewnić czy czasem tam niema jakiejś super technologi że z nim wygrywa choć ma gorszy samochód i mniej km oesowych nabitych niż Sołek. Gdyby Lotos dał kase na parę rajdów za granicą to myślę że i tam Sołka by objechał. Oczywiście w podobnym sprzęcie,bo jak wiadomo na zachodzie są równe asfalty i tam S-ki będą wygrywać. Takie jest moje zdanie ,bo samą kasą talentu nie zdobedzie
Jarek55511
S1600

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 12 sty 2012, 16:20

Dla rozluźnienia atmosfery :)

http://rajdy.autoklub.pl/news/ford-ujawnil-barwy,40399

Trzeba przyznać, że o ile w projekcie mogły się nie podobać, tak teraz są megafajne :)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez speedyzxz » czwartek, 12 sty 2012, 17:12

Matthias Schmidt napisał(a):Dla rozluźnienia atmosfery :)

http://rajdy.autoklub.pl/news/ford-ujawnil-barwy,40399

Trzeba przyznać, że o ile w projekcie mogły się nie podobać, tak teraz są megafajne :)

Yy ja jakiś wielkich różnic nie zauważyłem
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez MSG Racing » czwartek, 12 sty 2012, 17:23

Jarek55511 napisał(a):Co tak się uczepiliście Matthiasa? Kolega ma swoje zdanie i śmiało mówi co myśli. Sołek jeździ 10lat w RSMP i niech dalej jeździ chwała mu za to. A Kajto ile lat jeździ? Napewno mniej. Zaczął od malucha, Puchar Peugeota, potem było Subaru i Lancer no i znowu Subaru. Gdy Sołek zaczął od Lancera, Renault S1600, Punto, 207 i teraz Fiesty S2000,RRC a teraz WRC. Jeździł zagranicą nabijał km oesowych uczył się opisu i ustawień bo miał i ma na to środki. Kajto tego nie miał. Nie wsiadł odrazu do N4 i nie jeździł zagranicą z braku kasy,a i tak u nas wygrywa z Sołkiem który teoretycznie ma lepszy sprzęt. Ten ze złości zrobił mu kontrolę po rajdzie Polskim. Ok miał do tego prawo ale chciał się upewnić czy czasem tam niema jakiejś super technologi że z nim wygrywa choć ma gorszy samochód i mniej km oesowych nabitych niż Sołek. Gdyby Lotos dał kase na parę rajdów za granicą to myślę że i tam Sołka by objechał. Oczywiście w podobnym sprzęcie,bo jak wiadomo na zachodzie są równe asfalty i tam S-ki będą wygrywać. Takie jest moje zdanie ,bo samą kasą talentu nie zdobedzie

To takie dość normalne że u nas jak się wychyli z szeregu o d razu jesteś wyśmiewany a nawet kopany i to nie zależnie o co chodzi. Czy tak jak tutaj o Sołka, czy tak jak w przypadku pokazywania prawdy o polskich rajdach w innych tematach. Jak za komuny a jak nie to partia Cię zniszczy :roll:
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 12 sty 2012, 18:21

Tak, ale na projekcie wszystko wyglądało bardziej "plastikowo" i nie urzekało aż tak jak prawdziwy samochód.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Jarek55511 » czwartek, 12 sty 2012, 19:22

MSG Racing masz rację ale żyjemy w wolnym kraju i mamy wolność słowa,a forum jest do dyskusji. Każdy ma swoje zdanie,a prawdy w przypadku Sołka i Kajta pewnie się nie dowiemy bo tego drugiego nie stać na starty zagranicą. A Sołek u mnie stracił tym jak powiedział że musiał odkurzac na rajdzie asfaltowym! To mi przypomina jedno złej baletnicy.... Bo na szutrze rozumiem ale na asfalcie nikt nie narzekał że jedzie pierwszy,a Sołek tak. A większość niechce jechać z tylu na asfalcie bo na drodze jest syf wyniesiony z cięć. Matthias masz rację mi też się wydaje że to lepiej wygląda na aucie niż na projekcie.
Jarek55511
S1600

Postprzez Agrest » piątek, 13 sty 2012, 18:40

http://rallyonline.pl/index.php?1&modex=pnews&&s=35520

Czyżby sie cos ze sponsorami w Mini ruszyło?? Patrząc się na zdjecie w tym artykule można by tak wywnisokować
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 13 sty 2012, 18:57

No właśnie Agrest o tym samym pomyślałem. Dobrze by było.

Swoją drogą - szkoda, że Richards odchodzi, ale miejmy nadzieję, że wie co robi. Przyniósł sukcesy Subaru, po jego odejściu trochę się wszystko zaczęło sypać. Pamiętam go jeszcze za czasów walki w SWRT Sainza z Colinem. Zobaczymy jak się spisze ten Wilcock. Trzymam kciuki za Mini i za powrót Krisa Meeke.

Szkoda, że strona Mini pod względem WRC nie jest uzupełniana od połowy grudnia, wszelkie informacje wyczytuje się z różnych innych portali, a nie ich oficjalnej witryny... :(
Matthias Schmidt
N4

Postprzez woytek » piątek, 13 sty 2012, 19:23

Agrest napisał(a):http://rallyonline.pl/index.php?1&modex=pnews&&s=35520

Czyżby sie cos ze sponsorami w Mini ruszyło?? Patrząc się na zdjecie w tym artykule można by tak wywnisokować

Ja raczej obstawiam na jednorazowy sponsoring francuskiego E.Leclerc z powodu Campany na MC.
Obym się mylił...
woytek
N3

Postprzez kuba.es » piątek, 13 sty 2012, 19:55

A ja wierze, ze po wejsciu eurosportu do gry, Mini wreszcie kogos znajdzie :)
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez żółtodziób » piątek, 13 sty 2012, 20:25

A ja nie wierzę. Bo tłumaczenie się kiepskim promotorem to był pretekst a nie powód. Powód był taki, ze BMW bez względu na potencjalne korzyści nie chciało się angażować w WRC. Dla mnie było jasne, że szybko się znajdzie ktoś na miejsce NOS, musiało być też jasne dla BMW te parę tygodni temu, kiedy postanowili olać ten interes. Może własnie nawet dlatego decyzja była tak szybka i tak zaskakująca, bo wiedzieli,że za chwilę mogą już pretekstu nie mieć. No, ale poczekamy jeszcze parę tygodni, będzie wtedy absolutna jasność. Obstawiam, że w sytuacji Mini nie zmieni się kompletnie nic, no, chyba,że znajdzie się jakaś altruistyczna firma, której nie będzie przeszkadzało, że BMW będzie się promować jej kosztem.
żółtodziób
A8

Postprzez kmederski » piątek, 13 sty 2012, 21:19

Popelniacie podstawowy blad w mysleniu.

Utozsamiacie Mini z BMW, a to nie jest tak. Mini to osobna marka, z okreslonym budzetem marketingowym i nie ma takiej opcji, zeby BMW dokladalo sie do ich dzialan marketingowych, mimo ze to ten sam koncern. To tak nie funkcjonuje.

Mini zawarlo umowe z Prodrive na okreslonych warunkach, Prodrive przyjal na siebie konkretne zobowiazania z ktorych sie nie wywiazal i myslac podobnie jak Wy zaczal wyciagac reka po dodatkowa kase, wychodzac z zalozenia ze BMW na to stac.

Tymczasem Mini zaangazowalo sie w Dakar, za zapewne mniejsze pieniadze i osiagajac wiekszy efekt medialny niz w przypadku WRC. Woreczek z pieniedzmi tez nie jest nieograniczony, a ponadto w duzych koncernach, takze polskich, raz klepniety budzet na dany rok z reguly nie zostaje w ciagu roku podwyzszony, bo nie wyrazi na to zgody ani Rada Nadzorcza ani akcjonariusze. I to cala tajemnica.

Wina lezy ewidentnie po stronie Prodrivu.
kmederski
N3

Postprzez Matthias Schmidt » piątek, 13 sty 2012, 21:54

Każdy uważa inaczej. Ja natomiast uważam, że wina leży pośrodku. Owszem, Mini to osobna marka, ale BMW dosłownie ją "zjada", a sprawę z Mini WRC psuje totalnie nie przykładając się do tego. Ale Prodrive też ponosi jakąś część winy.

Tak czy inaczej, licze na rozwiązanie tego problemu, bo nie wyobrażam sobie żeby w 2013 jeździli dalej z jednym stałym kierowcą. Jak tak miałoby być , to przecież nie ma sensu...
Matthias Schmidt
N4

Postprzez corados » piątek, 13 sty 2012, 23:56

Póki nie będzie konkretnego sponsora(partnera) jak Castrol, Total czy Red Bull u innych ekip, BMW nie odkręci kurka z pieniędzmi taka była umowa z Prodrive'm i Niemcy się tego trzymają. Richards natomiast opuszcza tonący okręt i niech nie ściemnia,że to było planowane... Był do wzięcia Nasser Al-Attiyah, można było zagwarantowac mu bycie pierwszym kierowcą, wniósłby konkretne pieniądze Kataru, a kto wie czy nie byłby kartą przetargową w rozmowach z jeszcze bardziej zamożnymi sponsorami z tamtego rejonu świata (Abu Dhabi).
corados
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata