Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez Jarek55511 » środa, 11 sty 2012, 19:28

Sebekrally napisał(a):A co myślisz że jak Kajto wsiadłby do WRC walczyłby z Loebem? :lol:

Loeb to Mistrz Mistrzów i z nim to ciężko byłoby walczyć nawet mistrza świata takim jak Makinen czy Gronholm. No Ogier potrafił... Z naszych to tylko Hołek wsiadł po długiej przerwie do WuRCa i potrafił walczyć na trasach Rajdu Polski i nie mówcie że zna trasy,bo nikt z naszych asów nie wsiadłby do WRC z marszu i jechał tak jak on. Przecież Ci kierowcy są tak rozjeżdżeni,że niema nikt do nich szans jak ktoś startuje jednorazowo,a Hołek potrafił. Napewno Sołek jest lepszy od Blocka i Merksteijna. Mamy 5. Citroenów Loeb, Hirvonen, All-Attyah, Neuviell, van Merksteijn. 7. Fordów Latvala, P. Solberg, Tanak, Ostberg, Prokop, Block i Ketomaa. I Mini Sordo i Sandell.
Jarek55511
S1600

Postprzez marrcus » środa, 11 sty 2012, 20:03

Może Ajatolah szybko wróci i na Monte się załapie, tylko nie wiadomo czy warto się tam spieszyć jak SupeRally wywalili.
marrcus
N3

Postprzez kmederski » środa, 11 sty 2012, 20:24

Panowie,

nie oburzajcie sie na kolege z Monachium. Sam pisze, ze nie sledzi specjalnie polskich rajdow, a zatem swoja opinie na temat Kajto zbudowal na podstawie wypowiedzi wielbicieli Kajetana na tym forum :wink: . Ze Kajto ma wielu zagorzalych wielbicieli jest poniekad zrozumiale - chlopak z ludu, bez kasy z domu zaszedl bardzo wysoko, latwo sie wiec z nim identyfikowac, bo jest "nasz", wszyscy ci z finansowym zapleczem sa " nie nasi", a zatem tylko rzemieslnicy, amatorzy itp.Innymi slowy Kajto utozsamia nasze marzenia :D . A to niestety powaznie zakloca obiektywizm.
Niestety Kajto w przeciwienstwie do Solka, Kuziego, Oleksewicza a nawet Ruty( obecnie) nie potrafi jechac wylacznie na opis, co widac po jego czasach na naszych zagranicznych rundach, a zatem zrozumiale jest ze sie do startow zagranicznych nie pali, bo jest swiadom swoich mankamentow. Oczywiscie, ze w mediach bedzie mowil, ze marzy o tym, tylko nie ma budzetu :twisted:

A tak na marginesie, dyskusja stala sie zbyt goraca, bo to czy ktos jest fanem tego czy tamtego kierowcy nie nalezy do naszych patriotycznych obowiazkow i narodowosc piszacego naprawde nie ma nic do rzeczy. Zaraz dokonamy podzialu na prawdziwych i nieprawdziwych Polakow, w zaleznosci od tego, kto komu kibicuje :evil: A poza tym to wszystko wina Tuska :idea:
kmederski
N3

Postprzez kuba.es » środa, 11 sty 2012, 20:32

kmederski napisał(a):A tak na marginesie, dyskusja stala sie zbyt goraca, bo to czy ktos jest fanem tego czy tamtego kierowcy nie nalezy do naszych patriotycznych obowiazkow i narodowosc piszacego naprawde nie ma nic do rzeczy. Zaraz dokonamy podzialu na prawdziwych i nieprawdziwych Polakow, w zaleznosci od tego, kto komu kibicuje :evil: A poza tym to wszystko wina Tuska :idea:

Może i masz rację. Chodziło mi jedynie o to, że powinniśmy się cieszyć, że zobaczymy "swojego" chociaż w jednej rundzie za kierownicą wurca zamiast stale lamentować. Nie wiem jak innym, ale mnie będzie miło otworzyć dobre piwko przy eurosporcie i pocieszyć oko jakimś polskim nazwiskiem w generalce :)
Nie mogę tego wymagać od innych także peace.
Aha, i M.S. wcale nie jest moim ulubionym kierowcą z RSMP, po prostu cenię gościa.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 11 sty 2012, 20:42

Ludzie nie przesadzajcie. Tak sądziłem, że moje słowa wywołają fale krytyki. Ale znacząco wyolbrzymiacie sprawę.

[quote=roboM]Matthias, udzielasz sie tu tak mocno ze każde zdanie wyrażone przez jedna osobe jest obsypywane postami z twojej strony a na kazde pytanie masz juz gotowa odpowiedz[/quote]

Przepraszam, co to ma do rzeczy??

[quote=roboM]ale obrazanie kogos i nazwyanie go "Amatorem" i ze ktos nie zasługuje na WRC jest to za duzo na co mogłes sobie pozwolic![/quote]

Wybacz, ale "obrażanie" to stanowczo zbyt mocne słowo jak na tą sytuację. Może źle mnie zrozumiałeś, ale słowo "amator" znaczy tu kierowca, który prowadzi biznes, ma kasę i interesuje się rajdami, więc w nich bierze udział. I to wcale nie jest wada, bo po prostu ma kasę, więc jeździ. Więc nie przesadzaj z obrażaniem kogoś, bo tego nie miałem na mysli, jasne? Nie zasługuje na miejsce w WRC.... no cóż, tak, po prostu tak jest. Widzisz, każdy ma swoje poglądy, ale ja uważam, że ktoś, kto jest po prostu biznesmenem i "sobie jeździ" nie jest kierowcą, który zasługuje na miejsce w WRC. Może jak kuba.es stwierdził pisanie zasługuje/ nie zasługuje nie ma sensu, ale tak samo nie ma sensu cała ta era paydriverów. Niestety. Gdyby nie to wszystko, w WRC nie byłoby Merksteijnów, itp. Ale wiadomo, mają kasę, to ich pasja, mają też prawo. I błagam Was nie oskarżajcie mnie znów o obrażanie kogoś.

d-z rallyfans napisał(a):A przepraszam bardzo czy Kajto to święta krowa że to on bardziej zasłużył na start w WRC, Sołkowi nikt nic nie podał na tacy, od wielu wielu lat jeździ za swoje ciężko zarobione pieniądze, a jak zaczynał wielu z nas śmiało się z jego jazdy. Dostał propozycję od Wilsona to korzysta i bardzo dobrze robi, a Kajto jak na razie nic poza Polską nie pokazał, więc takie porównania nie mają żadnego sensu.

Święta krowa nie, ale jest młodszy i na polskim podwórku lepszy. I tyle wystarczy. Porównywanie go z Sołowowem na międzynarodowych rajdach faktycznie nie ma sensu, ale moje obserwacje wynikają tylko i wyłącznie z RSMP.

Jarek55511 napisał(a):Niema o co się kłócić. Są takie czasy że liczy się kasa i kto ją ma ten jeździ gdzie chce i czym chce (...)

Znów się z Tobą zgadzam w całości :)

żółtodziób napisał(a):Nie jestem fanem Sołowowa, ale do cholewy, Matthias, czy on ukradł Ci te pieniądze?

Nieee!! I zapewniam Cię, że kasy mu nie muszę zazdrościć. Nie wiem skąd od razu takie "oskarżenia".

Sebekrally napisał(a):A co myślisz że jak Kajto wsiadłby do WRC walczyłby z Loebem? :lol:

GDZIE w mojej wypowiedzi wyczytałeś coś, co wskazywałoby na coś takiego?? A przy okazji od razu Ci odpowiadam :) - nie uważam tak. Zadowolony? ;)

Loeb1987 napisał(a):Masz małe pojęcie o Polskich rajdach ;) Ten amator gdyby miał kasę na początku kariery to byłby już wiele razy MP. Wielu tak twierdzi

Wielu tak twierdzi... Z twierdzenia jeszcze nic nie wynikło, choć zakładam, że skoro tak piszesz, rzeczywiście tak jest :) Nie interesuję się zbytnio MP, więc wybacz mi po prostu :)

MSGRacing napisał(a):Pochowali się bo samo kasa, kasa, kasa misiu.
Sołek niech jedzie. Ale nie ma co ukrywać że mimo iż 10 lat dochodził do tego poziomu to nadal jest wolniejszy od Kajta i tego nie zmieni żadną kasą.

No właśnie, o to chodzi. Zupełna racja.

I jeszcze na koniec - nie myślcie, że mam jakieś "ale" do Sołowowa. Nie znam gościa, więc nie mogę sie wypowiadać co do jego charakteru, czy czegoś tam jeszcze. Ma kasę, więc jeździ i ja mu tego nie mam za złe, nie "obrażam" go za to. Szanuję go i jako człowieka i kierowcę. Pisałem o jego umiejętnościach kierowcy, które - zaznaczam - nie są złe, ale musicie przyznać mi rację - to jest zwykły, porządny rzemieślnik. Ale dobrze, że ma pasję, marzenia. Oby więcej było takich ludzi, którzy pieniądze dobrze wydają :)
Tak samo z tym zasługiwaniem - pod względem jakichś zdolności, czy talentu są kierowcy lepsi. Ale wykorzystuje swoje - nazwijmy to - atuty i nikt mu nie broni. I ja też.

kmederski - trafiłeś w sedno :)
kuba.es - co do cieszenia się z Polaka w WRC - rozumiem Cię doskonale i wcale nie zamierzam tu nikogo gnębić ;)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Sylwek_GSi » środa, 11 sty 2012, 20:46

Mnie osobiście obecność Sołowowa w WRC zaskoczyła, fakt startował chyba raz w aucie WRC (szwecja 2006?) ale nie spodziewałem się że zdecyduje się ponownie na taki start. I jestem z tego strasznie zadowolony, w końcu jakiś polak pojedzie takim autem w rajdzie MŚ, nie wyżebranym Lancerem czy s2000 a wrc z krwi i kości. Ile takich startów oglądaliśmy? Nie licząc występu hołka z 2009 roku praktycznie ostatni występ polaka w rajdzie mistrzostw świata w aucie WRC to czasy bardzo odległe. A mówienie że nie zasłużył itp, a powiedzcie mi który polak w tej sytuacji miałby szansę na lepszy wynik? Myślę że jedynie Hołowczyc, Kościuszko i pewnie tyle. Sołowow to rzemieślnik ale przy tym bardzo solidny kierowca, żadko pakujei zawsze w czubie MP a przy tym konkurencyjny w ERC a nawet IRC. Stać go na dobry wynik bo potrafi jeździć rajdy na opis. Jakoś nie wierzę żeby ktory kolwiek z naszych oprócz wyżej wynienionych dali by rade w tak trudnym rajdzie i tak szybkim aucie. Sołowow ponadto ma naprawde duze doświadczenie, kilka sezonow jeździł zagranicą nie mowiąc już ile razy zaliczył szwecję czy arctik. Sądzę że miejsce w okolicach 12-15 jest realne. A skoro w WRC jeżdzą inni biznesmeni typu Villagra, Novikov, Van Merkstein (jakkolwiek sie to pisze) czy Block to dlaczego nie Sołowow :?: . To jeden z najbogatszych polaków więc kasy napweno nie brakuje nawet na takie przedsięwzięcia. A skoro ktośtwierdzi że jest amatorem? (Mattias zdąrzyłeś się wytłumaczyć :) ), amatorem to był w 2001 roku jak wsiadał do prawie seryjnego lancera, teraz to jeden z najlepszych polskich kierowców rajdowych, który odnosił sukcesy zagraniczne, choćby ubiegłoroczny wynik w Ypres :!: A gadanie że Kajto byłby lepszy - akurat w tym przypadku gdybym miał postawić duże pieniądze to postawiłbym bez wahania na Sołowowa!

Sezon zapowiada się ciekawie, coraz to bardziej zaskakujące newsy sie sypnią w tym tygodniu, Eurosport, sołowow, Sandell, Mini które jednak da radę. Apropo Mini, w filmie z testów Daniego Sorgo dostrzegłem, że na jego kasku znajdowały się barwy RedBulla więc może jednak jakaś kasa będzie, albo to stary kask jeszcze z czasów Citroena ? :wink: Mam nadzieje, dodatkowo będę ściskał mocno kciuki żeby tytuł mistrza wpadł w dobre i te same ręce co ostatnio 8)
Ostatnio edytowano środa, 11 sty 2012, 20:58 przez Sylwek_GSi, łącznie edytowano 1 raz
Sylwek_GSi
A5

Postprzez kuba.es » środa, 11 sty 2012, 20:57

Sylwek_GSi - nic dodać, nic ująć.

Fakt, że coraz mniej jest megatalentów w WRC i to jest przykre. Z dwojga złego jednak lepiej, żeby startowało kilkanaście wurców niż kilka, prawda?

Czasy są nieciekawe, ale nie narzekajmy bo i tak widać w wrc poprawę.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez d-z rallyfans » środa, 11 sty 2012, 20:59

Matthias Schmidt napisał(a):
d-z rallyfans napisał(a):A przepraszam bardzo czy Kajto to święta krowa że to on bardziej zasłużył na start w WRC, Sołkowi nikt nic nie podał na tacy, od wielu wielu lat jeździ za swoje ciężko zarobione pieniądze, a jak zaczynał wielu z nas śmiało się z jego jazdy. Dostał propozycję od Wilsona to korzysta i bardzo dobrze robi, a Kajto jak na razie nic poza Polską nie pokazał, więc takie porównania nie mają żadnego sensu.

Święta krowa nie, ale jest młodszy i na polskim podwórku lepszy. I tyle wystarczy.

odpowiem cytatem z innego tematu tego forum, ale nie złośliwie :wink:

Wyżej cenię walkę na nieznanej ziemi,z notatek,w ciężkich warunkach niż walim na pamięć

Pozdrawiam
d-z rallyfans
A5

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 11 sty 2012, 21:18

Racja, jest podobno mankamentem w Polsce jeżdżenie na pamięć, ale z drugiej strony patrząc - Kajto jeździ w Polsce nie dlatego, że idzie na łatwiznę, bo nie chce mu się startować za granicą. Tylko nie ma na to kasy, a Sołowow ma. Nie wiemy co by było gdyby...

Wzajemnie pozdrawiam ;)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez Gracko » środa, 11 sty 2012, 21:37

a ja wiem co by było :) Kajto potrzebuje 5-6 startów za granicą z jazdą na opis i będzie zdecydowanie szybszy od Juniora i Sołowowa na zagranicznych odcinkach w takim samym aucie. Chłopak jest zdecydowanie bardziej utalentowany ,ale brak mu tego co Kościuszko zbiera od x lat czyli doświadczenia. Pilota ma dobrego więc szybko by ogarnoł nową rzeczywistość.

Dywagacje jednak takie są mało sensowne. Jedzie ten kto jedzie i mimo że wolelibyśmy aby szanse dostał ktoś inny kciuki trzeba trzymać według mnie i cieszyć z każdej miłej niespodzianki zarazem nie wieszać psów za niepowodzenia bo cudów spodziewać się nie możemy.
Gracko
A5

Postprzez Jarek55511 » środa, 11 sty 2012, 22:26

Gracko zgadzam się z Tobą. Kajto jakby miał budżet to chętnie by wyskoczył na jakieś rundy np. ERC żeby zdobyć doświadczenia jak to robi np.Oleksowicz. Parę startów i byłby lepszy takie jest moje zdanie. A pilota ma nie byle jakiego więc napewno by sobie poradzili.
A jeśli chodzi o Eurosport to myślę że autoklub monaco wiedział coś już przed że relacja z WRC zajmie się znowu Eurosport i dlatego wszedł do kalendarza WRC i zrezygnował z IRC.
A teraz jest tak że bogaty wsiada w WRC choć nie któżi nie umieją jeździć(nie mówię tu o Sołku). Bo po co mają dawać komuś? A gdyby tak biznesmeni myśleli kiedyś to nie byłoby takich kierowców jak np. Kulig bo szef Renault czy Marlboro by wolał sam startować niż komuś dać kase żeby go reklamował. A więc utalentowany kierowcy by nie było. Te marki co wymieniłem to przykład bo to są globalne firmy ale np. Rafineria Trzebina czy aquila które sponsorowały Kuliga na początku by obsadziły swoich prezesów lub synów prezesów. A tu nie chodzi o to żeby auto wogóle jechało ale żeby wygrywało i w wtedy ma sens reklama bo My kibice dopiero zauważymy tą reklame.
Jarek55511
S1600

Postprzez MSG Racing » środa, 11 sty 2012, 22:36

Takie działanie ma sens przy sporcie mocno obleganym i pokazywanym. Wtedy sens ma dawanie komuś kto jest szybszy. Ale u Nas tego nie ma.
Owszem zawsze znajdzie się ktoś kto pojedzie za swoje i dal siebie ale albo o czasu do czasu albo w mniejszym albo będzie w znakomitej mniejszości.
Niestety u Nas mało kto ma takie podejście do tego nie ma takiej popularności w mediach. W sumie częściowo wiem czemu nie chcą pokazywać.
Niby amerykanie to tacy a nie inni ale tam niemal każdy sport potrafią pokazać i zrobić z niego widowisko i je pokazać, zainteresować nowych ludzi i do tego zarobić na tym.
Ale jest jak jest...
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez wrc1600 » środa, 11 sty 2012, 23:37

kuba.es napisał(a):Już mnie powoli nudzi słowo "zasługuje/nie zasługuje". Co to ma do rzeczy? Z rajdami tak jak z życiem - jeden jeździ topowym autem, inny starym trupem. Ja też bym wolał jeździć w RSMP w jakimś S2000 zamiast kilkunastolatkiem w KJS, ale to zależy głównie od budżetu i szkoda to przeżywać.
Nie wiem jak inni, ale ja bardzo się cieszę, że przybywa naszych rodaków w RMŚ i Sołek w wurcu to dla mnie świetna wiadomość. Kiedy ostatnio ktoś z naszych jechał podobnym autem?

Matthias, do tej pory ceniłem Twoje uwagi, ale troszkę się zagalopowałeś. Nie wiem, czy jesteś Polakiem, czy Niemcem wymiatającym w naszym języku. Wiem natomiast, że prawdziwy Polak kochający rajdy, powinien się cieszyć z takich informacji. Pozdrawiam.

Masz racje, zaslugiwac to mozna na jakies tytuly albo nagrody. O ile wiem nie bylo konkursu na start w WRC dla polskiego kierowcy wiec w czym problem. Tym tokiem rozumowania to poza pierwsza piatka WRC i kiloma zdolnymi mlodymi nikt nie "zasluguje" na starty bo i tak dostanie pare minut na mecie. Wiec rajdy ograniczalyby sie w porywach do kilkunastu zawodników.
SS10 LARDIER ET VALENCA - FAYE (51.70 km)
1. R. Kubica
3. S. Loeb +41.2
9. S. Ogier +1:49.5
wrc1600
N3

Postprzez Jarek55511 » czwartek, 12 sty 2012, 02:34

MSG Racing napisał(a):Takie działanie ma sens przy sporcie mocno obleganym i pokazywanym. Wtedy sens ma dawanie komuś kto jest szybszy. Ale u Nas tego nie ma.
Owszem zawsze znajdzie się ktoś kto pojedzie za swoje i dal siebie ale albo o czasu do czasu albo w mniejszym albo będzie w znakomitej mniejszości.
Niestety u Nas mało kto ma takie podejście do tego nie ma takiej popularności w mediach. W sumie częściowo wiem czemu nie chcą pokazywać.
Niby amerykanie to tacy a nie inni ale tam niemal każdy sport potrafią pokazać i zrobić z niego widowisko i je pokazać, zainteresować nowych ludzi i do tego zarobić na tym.
Ale jest jak jest...

Czyli media tv to podstawa? Jakby któryś z naszych jeździł w fabryce to rajdy byłyby jak piłka nożna. Ja nie rozumiem jednego czemu Polska telewizja pokazuje jakieś mecze np. Barcelona vs Real co polaków obchodzi jakaś tam drużyna? Jak tam nawet polak niegra? A i tak tv.to pokazuje,bo oglądalność? A nas kibiców rajdowych jest aż tak mało? Teraz widać na oesach jest nas mniej. W rajdach było tak jak ktoś z naszych wygrywał na międzynarodowej arenie(Bublewicz, Hołowczyc). Potem pokazywali bo sponsorowali ich telewizje(Kuchar- polsat, Hołek- Wizja). Teraz ma patronat medialny TVP i nie pokazują. Za czasów tytoniu to tytoń dawał za relacje. A potem już było gorzej i relacje w nocy. Teraz mamy kroniki 5min.za kase Lotosu i Orlenu. Motowiadomości wróć! Ale zauważcie że na ogólno dostępnych kanałach niema już motoryzacyjnego programu. Ani Moc na jedynce ani 4x4 na polsacie! Wkońcu rajdy są Nam najbliższe bo jeździmy takimi autami. Formuła to już niema nic wspólnego z autami seryjnymi tylko nazwę. A piłka nożna,siatka,skoki itp. To już wogóle nie możemy się z tym uświadomić nawet jak gramy to nie aż tyle co jeździmy autami. Bo w tych sportach liczy się młody wiek żeby je uprawiać jako amator a jazdę samochodem nic nie blokuje,prawie nic. Ale piłka nożna to już wogóle jest przez Nasz kraj kochana. Tam zespoły najniższej rangi mają kase z gmin aby utrzymać sędziów,kluby, prezesów,piłkaży. A czemu tego niema w rajdach w kartingu?
Jarek55511
S1600

Postprzez zenzen23 » czwartek, 12 sty 2012, 04:47

Matthias Schmidt napisał(a):Święta krowa nie, ale jest młodszy i na polskim podwórku lepszy. I tyle wystarczy. Porównywanie go z Sołowowem na międzynarodowych rajdach faktycznie nie ma sensu, :arrow: :arrow: :arrow: ale moje obserwacje wynikają tylko i wyłącznie z RSMP.

Wielu tak twierdzi... Z twierdzenia jeszcze nic nie wynikło, choć zakładam, że skoro tak piszesz, rzeczywiście tak jest :) :arrow: :arrow: :arrow: Nie interesuję się zbytnio MP, więc wybacz mi po prostu

:o

:shock:

:evil:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zenzen23
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata