Uddeholm Swedish Rally

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Uddeholm Swedish Rally

Postprzez andrew88 » sobota, 8 lut 2014, 22:30

kij napisał(a):Dwa to jak tak oglądam tego streama ze strefy serwisowej, to "biurowca" Hyundaja i akcji zez wnętrza jeszcze nie widziałem.

Jeśli piszesz o streamie z wrc.com to w piątek rano pokazywali Hyundaia, ale z odtworzenia i jak już wszyscy ważniejsi kierowcy opuścili strefę. Pewnie nagrywane było w tym samym czasie co ze stanowiska M-Sportu.
EDYCJA: Można prosić o wrażenia forumowiczów, którzy byli na rajdzie? Fajnie będzie poznać ich punkt widzenia :)
Ostatnio edytowano sobota, 8 lut 2014, 23:04 przez andrew88, łącznie edytowano 1 raz
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez Shaitan » sobota, 8 lut 2014, 22:35

Tytułem podsumowania:
1. Latvala - Przed rajdem obstawiłem jego 2 pozycję. Pomyliłem się o jeden mały błąd Ogiera. Niemniej Jari-Matti niesamowicie mi zaimponował tym wynikiem. W pierwszych oesach na tym rajdzie był jak to się mówi "all over the place" :wink: . Spodziewałem się raczej prędzej czy później końca wędrówki po szwedzko-norweskich trasach, a tym czasem JML "poczuł krew" i do samego końca niesamowicie imponował prędkością i pewnością siebie. Ukłony dla Fina się należą!
2. Mikkelsen - Tutaj zupełnie nie trafiłem. Spodziewałem się bezbarwnej jazdy, albo DNF-a. Pokazał, że drzemie w nim naprawdę spory potencjał. Jeśli nie zacznie tego częściej pokazywać, to będzie się na niego patrzeć pod kątem zawodnika, który gdzieś zakopał swoje talenty...
3. Ostberg - Dokładnie na tej pozycji go obstawiałem :D . Świetna szybka jazda. Trochę może brakowało czasami tej iskierki, którą widziałem w jeździe JML czy SO, ale początek sezonu jest dla Matsa wręcz wymarzony. Brawo!
4. Hirvonen - Ten rajd pokazał 2 rzeczy. Pierwsza, ta mniej pozytywna, jest taka, że do tych naj, najlepszych Mikko chyba nie ma już podejścia. Druga to taka, że ciągle potrafi jeździć porządnym tempem i notować czasy w czołówce. Uważam, że podia, na które tak liczyłem przed początkiem sezonu są jak najbardziej możliwe (oczywiście w jakiejś rozsądnej ilości)
5. Tanak - To było imponujące! Gdzieś czułem, że będzie bardzo szybki, ale nie sądziłem, że dowiezie wynik do mety. Przez ostatnie dwa dni nieco zwolnił (a może inni przyspieszyli?) i pokazał, że chyba zbyt szybko się z nim pożegnano... Czekam na jego starty w WRC 2.
6. Ogier - O jeden błąd za daleko. Jego onboardy to maestria. Facet jest niesamowity. Gdyby nie ten błąd, to wygrałby w cuglach. Pokazał, że nawet "odkurzając" można wygrywać odcinki. Pokazał również to, że nikt nie jest nieomylny :wink: . Dla widowiska dzisiejszy rezultat jest oczywiście korzystny. Osobiście szkoda, że Seb tego nie zgarnął.
7. Solberg - Stary człowiek a może :D . Chwała mu za ten wygrany odcinek i tempo, które miejscami było po prostu świetne, a w najgorszych momentach przyzwoite.
8. Tidemand - Myślałem, że będzie lepiej... Ciężko ocenić super optymistycznie występ, kiedy kończy za Tanakiem i Solbergiem. Przyzwoity wynik, nic lepszego powiedzieć raczej o tym nie mogę.
9. Breen - Występ raczej nędzny, podobnie jak tempo.
10. Meeke - Jechał wybitnie ostrożnie przez większość rajdu. W kilku momentach pokazał tempo, którym będzie straszył na szutrach. Miał się uczyć i przejechać pełny dystans. Jedno i drugie zaliczone.
11. Sołowow - Gdybym czytał tylko jego wypowiedzi, to chciałbym choćby jutro pojechać na te trasy :lol: . Sołek był wręcz urzeczony tym co widział. W pojedynku szejków, górą był ten drugi, chociaż tempo lepsze miał nasz :wink: .
12. Al-Quassimi - Jak ktoś stoi w miejscu, to się mówi o nim, że się cofa...
13. Hanninen - brakowało regularności i dodatkowo przydarzył się głupi i pechowy błąd. Szkoda, bo jazda była przyzwoita.
14. Kubica - proces nauki i ból w du..ie. Po pierwszym błędzie stracił całkowicie pewność siebie i jeździł stylem jak po torze, a to powodowało tylko dalsze kłopoty i skutkowało katastrofalnym tempem. Najważniejsza jednak meta i kupa zebranego doświadczenia. To chyba jedyne pozytywy. Z drugiej strony Robert trafił na najgorsze warunki od lat w Szwecji, podobnie jak wcześniej na Monte. Uważam, że bardzo dobrze, że tak się stało. W roku nauki, takie doświadczenia zaprocentują w przyszłości.
15. Neuville - Początek sezonu po prostu koszmarny. Jeśli ktoś powiedziałby mi, że Thierry po 2 rundach będzie miał dwa zera, to pomyślałbym, że fura mega odstaje albo nawala. A tutaj okazuje się, że I20 jest praktycznie tak konkurencyjny jak Fiesta czy Citroen, a to tylko błędy młodego Belga powodują taki stan rzeczy. Musi się jak najszybciej ogarnąć...
Shaitan
N3

Postprzez speedyzxz » sobota, 8 lut 2014, 22:53

jacko napisał(a):
iceman150 napisał(a):Hyundai Zdobyl punkty w mistrzostwach producentów i to aż 8 :)

No i RK zdobył 4pkt. także wyprzedził team Prokopa :D

czegos tu nie rozumiem, jakim cudem zespoly dostaja punkty skoro zawodnicy hyundaia jak i RK byli poza 10tka ?

Bo zawodnicy nie punktujący dla zespołów, np Tanak, nie odbierają punktów kierowcom zespołów, czyli zespoły mają osobną klasyfikacje dla swoich kierowców
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Domson » sobota, 8 lut 2014, 23:14

Wypadniecie Evansa:
https://www.youtube.com/watch?v=_KgqVRn-9RA

Troche puknal
Domson
A6

Postprzez Thomas » sobota, 8 lut 2014, 23:34

ładnie wydzwonił...

pewnie nie tyko ja zastanawiałem się, co robił Ogier jako drugi na Power Stage, otóż: wg informacji zaczęrpniętej z bloga M.Sokoła: "Przed Power Stage organizator ma prawo zmienić kolejność startu, pod kątem transmisji TV"...

:)
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez Hlor » sobota, 8 lut 2014, 23:39

tutaj też dobry dzwon http://www.youtube.com/watch?v=2HP--odhSJk :D

w relacjach coś cicho o dużym farcie Latvalli http://www.youtube.com/watch?v=yiVhFvz6UKw
Hlor
N1

Postprzez DonCorrado » niedziela, 9 lut 2014, 00:01

Mikołaj Sokół:

Kubica i Szczepaniak dostali „ostrą reprymendę” za zdarzenie z OS14. Muszą wziąć udział w dwóch spotkaniach nt. bezpieczeństwa, organizowanych przez FIA – to swojego rodzaju „prace społeczne”.

Chodzi o sytuację, w której polscy kibice wypychali ich samochód z zaspy i jedna z osób prawie wpadła pod nadjeżdżającego Citroena Madsa Ostberga. Robert z Maćkiem zostali ukarani za niewystawienie trójkąta ostrzegawczego – choć tłumaczyli, że jedna z osób została oddelegowana do sygnalizowania niebezpieczeństwa nadjeżdżającym załogom.

Jako ciekawostkę można przypomnieć, że w ramach podobnej kary – konieczności wykonania „prac społecznych” na rzecz FIA, czyli udziału w kampanii dotyczącej bezpieczeństwa – Michael Schumacher odwiedził Polskę, za spowodowanie kolizji z Jacques'em Villeneuve'em podczas GP Europy 1997.
DonCorrado
A6

Postprzez martenzyt » niedziela, 9 lut 2014, 00:37

Myślę, że pochwała należy się Ptaszkowi. Powiem szczerze, że kiedyś oceniałem go na zasadzie " kolejny bogaty chłopczyk bawi się w rajdy" a tu proszę... widać, że podchodzi do tematu poważnie ale i są też tego efekty. Objechał Kabacińskiego autem niższej klasy a dodatkowo Łukasz chyba już w zeszłym roku jechał Szwecję Clio i jakieś pojęcie o wyobrażeniu miał. Bravo Hubert.
martenzyt
N3

Postprzez Thomas » niedziela, 9 lut 2014, 01:26

DonCorrado napisał(a):Mikołaj Sokół:

Kubica i Szczepaniak dostali „ostrą reprymendę” za zdarzenie z OS14. Muszą wziąć udział w dwóch spotkaniach nt. bezpieczeństwa, organizowanych przez FIA – to swojego rodzaju „prace społeczne”.

Chodzi o sytuację, w której polscy kibice wypychali ich samochód z zaspy i jedna z osób prawie wpadła pod nadjeżdżającego Citroena Madsa Ostberga. Robert z Maćkiem zostali ukarani za niewystawienie trójkąta ostrzegawczego – choć tłumaczyli, że jedna z osób została oddelegowana do sygnalizowania niebezpieczeństwa nadjeżdżającym załogom.

Jako ciekawostkę można przypomnieć, że w ramach podobnej kary – konieczności wykonania „prac społecznych” na rzecz FIA, czyli udziału w kampanii dotyczącej bezpieczeństwa – Michael Schumacher odwiedził Polskę, za spowodowanie kolizji z Jacques'em Villeneuve'em podczas GP Europy 1997.

ok, pewnie przyjął na klatę...pytanie czy kary nie powinien otrzymać Prokop za zafundowanie kibicom "kuligu"?
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez marrcus » niedziela, 9 lut 2014, 01:41

pisałem ci już że to nie jego wina, że 2 burakow sie nie chcialo puscic liny
marrcus
N3

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 9 lut 2014, 01:48

Hlor napisał(a):tutaj też dobry dzwon http://www.youtube.com/watch?v=2HP--odhSJk :D

Ten bez koszulki jaki nadźgany :D
w relacjach coś cicho o dużym farcie Latvalli http://www.youtube.com/watch?v=yiVhFvz6UKw

A to było w relacjach chyba z pierwszego dnia, sam JML mówił o tym zdarzeniu
Witcher1990
A6

Postprzez posejdon » niedziela, 9 lut 2014, 13:31

martenzyt napisał(a):Myślę, że pochwała należy się Ptaszkowi. Powiem szczerze, że kiedyś oceniałem go na zasadzie " kolejny bogaty chłopczyk bawi się w rajdy" a tu proszę... widać, że podchodzi do tematu poważnie ale i są też tego efekty. Objechał Kabacińskiego autem niższej klasy a dodatkowo Łukasz chyba już w zeszłym roku jechał Szwecję Clio i jakieś pojęcie o wyobrażeniu miał. Bravo Hubert.

No niby tak. Hubert dotarł do mety i zgarnął pucharek. Ale jednak stratę do tego Szweda co prowadził miał niemałą bo chyba ze trzy minuty. No ale fakt jest faktem, że najsłabszym autem w stawce dojechał wcale nie na ostatnim miejscu. I ma do tego czym się pochwalić - pokonał Kubicę :wink:
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez martenzyt » niedziela, 9 lut 2014, 13:40

posejdon napisał(a):
martenzyt napisał(a):Myślę, że pochwała należy się Ptaszkowi. Powiem szczerze, że kiedyś oceniałem go na zasadzie " kolejny bogaty chłopczyk bawi się w rajdy" a tu proszę... widać, że podchodzi do tematu poważnie ale i są też tego efekty. Objechał Kabacińskiego autem niższej klasy a dodatkowo Łukasz chyba już w zeszłym roku jechał Szwecję Clio i jakieś pojęcie o wyobrażeniu miał. Bravo Hubert.

No niby tak. Hubert dotarł do mety i zgarnął pucharek. Ale jednak stratę do tego Szweda co prowadził miał niemałą bo chyba ze trzy minuty. No ale fakt jest faktem, że najsłabszym autem w stawce dojechał wcale nie na ostatnim miejscu. I ma do tego czym się pochwalić - pokonał Kubicę :wink:

Hehe no fakt - gdyby spojrzeć na efekt czyli wynik na mecie a nie na to co się działo to fakt ;) objechał Roberta
martenzyt
N3

Postprzez posejdon » niedziela, 9 lut 2014, 13:45

Kiedyś w WRC był artykuł o tym jak polska załoga (Ficoń?) jechała Cinquecento na Monte. Też się tam chwalili, że w którymś momencie za nimi był Colin :)
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Thomas » niedziela, 9 lut 2014, 13:56

sprawa z rzekomym, środkowym palcem dotyczyła Oestberga...jakby nie patrzeć, zachował się jak...(niech kazdy sobie dopisze wg uznania). Usprawiedliwień jest adrenalina...

http://www.youtube.com/watch?v=KZu0XIeaLdU

od 19:15s
Ostatnio edytowano niedziela, 9 lut 2014, 14:21 przez Thomas, łącznie edytowano 2 razy
Thomas
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata