FIA ma #@%&*##!!!???

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Postprzez !ADI! » czwartek, 12 maja 2005, 23:13

No ciekawe. Bo ma zaniknąć A i N. Ciekawe co sie w tedy stanie z homologacjami, czy niektóre auta nie przeskoczą z nizej do wyższej klasy.

Wg mnie to może podział będzie także polegał na ilości elektorniki.

I jak Wilu pisze, poczekajmy z osądami.
!ADI!
S1600

Postprzez sumo » wtorek, 26 lip 2005, 11:34

http://www.autoklub.pl/index.php?page=5 ... 33&op=hot&

hm... nie wiem gdzie to dac, dalem tu.. tak samo nie wiem co o tym myśleć, jak to wyjdzie - jak sie to czyta to zapowiada sie ciekawie - ale jak wyjdzie w praktyce?
sumo
N4

Postprzez OZ » wtorek, 26 lip 2005, 12:18

Sorry, ale koszta to nie tylko przygotowanie samego samochodu. Logistyka i transport całego zespołu tworzą ogromne koszta, wiec pierniczenie o ograniczeniu wydatkow przy zwiekszeniu eliminacji jest niepoważne.
OZ
N1

Postprzez Wilu » wtorek, 26 lip 2005, 14:18

co za bzdura, może uda się rozegrać 2 eliminacje w tygodniu, to by dopiero było coś ... Dave Richards na samą myśl by się zmoczył z radości ...
Leeeszek !
Wilu
N4

Postprzez RallyMAN » wtorek, 26 lip 2005, 16:25

OZ napisał(a):Sorry, ale koszta to nie tylko przygotowanie samego samochodu. Logistyka i transport całego zespołu tworzą ogromne koszta, wiec pierniczenie o ograniczeniu wydatkow przy zwiekszeniu eliminacji jest niepoważne.

No wlasnie logistyka i transport kosztuje a tu 2 eliminacje bylyby blisko siebie wiec nie trzeba by bylo skakac co chwile z kontynentu na kontynent, tylko 2 eliminacje rozgrywac w niedalekiej odleglosci... Ja osobiscie mysle ze to dobry pomysł...
RallyMAN
A5

Postprzez Alien » wtorek, 26 lip 2005, 19:01

To rozumiem, ze w ramach oszczednosci Finlandie beda jechali z bazy w Mikolajkach czy kormorano-polski ze strefy w Jyvaskyla?
Zrezta i tak nie maja po co tu przyjezdzac, bo Abram ze Stanikiem wklepia im tak jak Travaglii, to tylko wstyd dla takego Solberga czy Loeba bedzie.
Alien
A5

Postprzez Maciek_1982 » środa, 27 lip 2005, 10:09

Ale oni mają nawalone w tych łbach. Jak tak dalej pójdzie to się niedługo reszta fabryk wycofa.
Obrazek
Maciek_1982
N2

Postprzez Maciek_1982 » środa, 27 lip 2005, 10:10

Ale oni mają nawalone w tych łbach. Jak tak dalej pójdzie to się niedługo reszta fabryk wycofa.
Obrazek
Maciek_1982
N2

Postprzez Mars » środa, 27 lip 2005, 10:25

To bylby dobry pomysl ale jakby zostac przy tych 16 eliminacjach i je w pary polaczyc...ale dobijac do 24 to cza miec nasrane we łbie...bedzie jeszcze drozej niz teraz i wogole MŚ upadną...
3xFSO + 1xFSM + na jesieni jakieś E36 :D
Mars
A6

Postprzez qiel » czwartek, 28 lip 2005, 12:09

superrally- gdyby nie to, to znowu w generalce punktowałyby enki jak przed rokiem. kiedy startuje tak mało wrc ten system sprzwdza sie znakomicie.

d. richards chce żeby rajdy ulegly laicyzacji. najpierw usunięto nazwiska pilotów bo dla ludzi oglądających poraz pierwszy rajd to bylo zbyt skoplikowane. teraz chce uprościć podział na klasy. nadal do uproszczenia jeszcze dużo zostało wieć w fia nie będą się nudzić (czego się nie zrobi żeby być w tv).
tych klas bedzie 4, ale wymyślą pewnie jakieś podklasy (tak jak kiedyś, 4 grupy i do każdej pare klas). to może stworzyć możliwości budowy nowych, tańszyh konstrukci które zastąpią wrc.

nowy kalendarz- szansa na rajd wrc w polsce. ale pomysł chyba nieciekawy. imprezy podzielą się na ważne i ważniejsze (tak jak do niedawna w ME, co zmieniono dopiero ograniczeniem ilości rund) a koszty startu w calym cyklu wzrosną.

nie znosze dłoooogaśnych postów
qiel

Postprzez Schumi03 » czwartek, 28 lip 2005, 13:22

qiel napisał(a):superrally- gdyby nie to, to znowu w generalce punktowałyby enki jak przed rokiem. kiedy startuje tak mało wrc ten system sprzwdza sie znakomicie.

d. richards chce żeby rajdy ulegly laicyzacji. najpierw usunięto nazwiska pilotów bo dla ludzi oglądających poraz pierwszy rajd to bylo zbyt skoplikowane. teraz chce uprościć podział na klasy. nadal do uproszczenia jeszcze dużo zostało wieć w fia nie będą się nudzić (czego się nie zrobi żeby być w tv).
tych klas bedzie 4, ale wymyślą pewnie jakieś podklasy (tak jak kiedyś, 4 grupy i do każdej pare klas). to może stworzyć możliwości budowy nowych, tańszyh konstrukci które zastąpią wrc.

nowy kalendarz- szansa na rajd wrc w polsce. ale pomysł chyba nieciekawy. imprezy podzielą się na ważne i ważniejsze (tak jak do niedawna w ME, co zmieniono dopiero ograniczeniem ilości rund) a koszty startu w calym cyklu wzrosną.

nie znosze dłoooogaśnych postów

a ja chciałem zapytać czy napewno wiesz co znaczy słowo laicyzacja?
Obrazek
Schumi03
N3

Postprzez rally_fan1 » czwartek, 28 lip 2005, 14:02

qiel napisał(a):superrally- gdyby nie to, to znowu w generalce punktowałyby enki jak przed rokiem. kiedy startuje tak mało wrc ten system sprzwdza sie znakomicie.

I co z tego :?: To wina "enek" :?: To może zlikwidujmy "enki"...
Dla mnie Super Rally to nie jest dobry pomysł...Weźmy taką sytuację - ktoś wypada z trasy na ostatnim oesie pierwszego etapu - następne etapy jedzie i dojeżdża do mety i to może nawet na punktowanym miejscu,innemu zawodnikowi psuje się samochód na ostatnim lub zaraz po ostatnim oesie rajdu - nie dojeżdża do "rampy",nie zdobywa punktów - (jeśli jeszcze strefa jest dość blisko to może popchać samochód jak swego czasu Gardemeister Octavię alejemu popsuła się na parę kilometrów przed metą),ale co jeśli jest kilkanaście kilometrów dalej),a załóżmy,że ten zawodnik prowadził w dodatku w rajdzie:?:

Co do "enek" to w Monte-Carlo ostatnio o ile dobrze pamiętam,od razu ogłoszono,że klasa N-4 nie wystartuje i nie będzie się przyjmować zgłoszeń,nie wiem czy bali się,że znów ktoś wygra oes w generalce "enką"jak to zrobił Gassner parę lat temu :?: A nawet jakby ktoś znów wygrał "oes" N-4 to co :?: Tylko fabryczne WRC mogą wygrywać i dojeźdżać na punktowanych miejscach :?:

Jeśli chodzi o MŚ to ja bym zrobił tak:
- wyrzucić Turcję i Cypr(w przypadku Cypru to nie dlatego,że tak mało go kończy załóg po prostu teraz są 3 podbne rajdy blisko siebie:Turcja Cypr i Akropol)
- wyrzucić Rajd Niemiec(chyba najmniej ciekawy z asfaltowych)
- na miejsce Niemiec przywrócić Safari
- przywrócić SanRemo zamiast Sardynii i nie "przerzucać" Katalonii na szuter jak to ponoć jest w planach
- wyrzucić elektronikę i kosmiczne materiały z WRC
Tym sposobem będziemy mieć 14 eliminacji - a nie jakieś kombinacje z łączonymi i td.
rally_fan1
N3

Postprzez Cobra » czwartek, 28 lip 2005, 16:19

mysle ze oszczednosci na tych ubozszych wurcach w kontekscie ich czesci nei beda duze, to co jest neidobre to to ze wkolko zmieniaja przepisy wiec co z tego ze auto bedzie tansze jak cigale trzbea je przeprojektowywac i na to idze kupa kasy. powinno byc cos jak okna transferowe w pilce tylko tu takei okno projektowe ze tylko w tym czasie mozna cos zmienic z samochodem a jeszcze inna rzecz to powinno byc tak ze ustalaja jakas specyifkajci i zamrazaja ja na 3 do 5 lat i koniec i nie mozna fur ruszac to ograniczy koszty
Janusz Kulig, Marian Bublewicz - pamiętam...
Cobra
A5

Postprzez qiel » czwartek, 28 lip 2005, 17:23

schumi03- no dobra mogłem użyć "" . rajdy to przecież taka religia ;)
nie lubie tłumaczyć swoich postów.

rally_fan1- jeżeli enki punktują w klasyfikaci MŚ to znaczy że coś jest nie tak (przynajmniej od kiedy wprowadzono wrc). może przesadziłem w chwaleniu superrally, bo to rozwiązanie (tak jak klika innych) działają tylko na krótką metę (albo są wogóle tylko prowizoryczne)

w rajdach potrzebne są ciągłe zmiany. FIA ma na koncie pomysly udane (konstrukcje wrc, kit-car) i chybione (podniesienie F2 do rangi odzielnych mistrzostw '96, rozszerzenie kalendarza do 16 eliminacji), ale widać że nie przyglądają się biernie sytuacji w MŚ i coś kombinują. może znowu wymyślą coś pożytecznego.
qiel

Postprzez PAT » niedziela, 31 lip 2005, 23:20

qiel: Niew±tpliwie zmiany w rajdach s± potrzebne, ale nie mo¿e byæ takiej "wolnej amerykanki" jak teraz, kiedy tak naprawde nikt nic nie wie.. FIA co rusz odwala "sztukê dla sztuki" zarzucaj±c kolejne propzycje zmian, ale nie widaæ w tym ¿adnego spójnego projektu na kilka najbli¿szych lat, który pozwoli³ by w spokoju dzia³aæ obecnym ekipom fabrycznym i nie odstrasza³ by nowych zespo³ów chc±cych do³±czyæ do WRC.

Poza tym raczej nie podziela³ bym entuzjazmu, ¿e FIA zamiast biernie przygl±daæ siê sytuacji w rajdach, co¶ kombinuje i czasem cosik dobrego z tego wyniknie. Przecie¿ to nie podwórkowe ko³o ró¿añcowe, tylko stara, zatrudniaj±ca tabuny specjalistów(?) organizacja kieruj±ca olbrzymim biznesem pod tytu³em sporty motorowe. Bezwzglêdnie nale¿y od nich oczekiwaæ trafionych projektów. Wiadomo, ¿e czasem siê mo¿e jaka¶ wpadka zdarzyæ, ale wydaje mi siê, ¿e ostatnio tych wpadek jest chyba nieco za du¿o, o czym ¶wiadczy chocia¿by sytuacja z PSA, czy wypowiedzi samych zawodników na temat niektórych "reform"..

Pozdro
PAT
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata