LOTOS 73. Rajd Polski 2016

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 73. Rajd Polski 2016

Postprzez Hubertos » sobota, 23 kwi 2016, 09:43

http://biznes.trojmiasto.pl/Duze-zmiany ... 98391.html myślę, że zmiany w Radzie Nadzorczej mogły mieć spory wpływ na to.
Skoro Lotos chce pchać kasę w piłkę nożną, to niech sobie to robią. Nieważne, ze przy okazji zarzynają "swoją" branżę. Mam nadzieję, że wyjdzie im to bokiem.
Hubertos
A6

Postprzez Krecik » sobota, 23 kwi 2016, 10:41

Zajcev napisał(a):
Hubertos napisał(a):PiS - dobra zmiana :mrgreen: . Nie wiem jak to bardziej skomentować...

Jaki związek z wycofaniem się Lotosu ma PiS?
Jakieś szczegóły?
Bo niedługo gimnazjaliści też powiedzą, że nie zdali egzaminu przez PiS :)

Ogromny hajs teraz idzie na piłkarzy, mają obiecane mega premie, może przewidują, że nasi jednak coś ugrają na mistrzostwach i trzeba przygotować kasę dla nich? :)
Marketingowo też chyba lepiej im wychodzi wspieranie piłkarzy, gdzie mecze będzie oglądał prawie cały kraj. Popatrzcie co się dzieje zawsze przed mistrzostwami, wszyscy o nich rozmawiają, reklamy, ludzie telewizory kupują, żeby oglądać mecze.. a ile osób interesuję się jakimś tam rajdem w Mikołajkach? Zwłaszcza gdy Kubica nie będzie startował?

Działalność charytatywna działalnością charytatywną, ale być może ktoś to zaczął przeliczać i złapał się za głowę?

Krecik napisał(a):Ponadto w tym samym miesiącu są dni młodzieży więc kasę musi dostać kościół ;(

gdzie informacja, że Lotos sponsoruje ŚDM ?

Tak pytam, bo widzę, że robi się tu typowo politycznie, ale myślę, że nie wiele osób tutaj wie i zastanawia się jaki związek mają ŚDM - Lotos - Rajd Polski?

A co innego może mieć wpływ, że 2 miesiące przed rajdem parę dni (po zmianie dobrego prezesa na piekarza czy innego hydraulika) przychodzi taka informacja o wycofaniu się ze sponsoringu ?
Zacznij dostrzegać wyraźne zmiany, które ta partia zaczyna wprowadzać i włącz myślenie za cztery lata.
Krecik
A5

Postprzez Zajcev » sobota, 23 kwi 2016, 11:20

Krecik napisał(a):A co innego może mieć wpływ, że 2 miesiące przed rajdem parę dni (po zmianie dobrego prezesa na piekarza czy innego hydraulika) przychodzi taka informacja o wycofaniu się ze sponsoringu ?
Zacznij dostrzegać wyraźne zmiany, które ta partia zaczyna wprowadzać i włącz myślenie za cztery lata.

Dobrego prezesa?
Mam rozumieć, że dobrego ze względu na to, że dawał kasę na rajdy?
Polecam poczytać fora branżowe, popatrzeć na sprawozdania finansowe, opinie akcjonariuszy...

Z ciekawostek (losowo wybrane z 2014/15/16):

10 lat na GPW. 13 lat Pana rzadow i kurs 25 % ponizej ceny emisyjnej. Zero dywidendy , nie podzielil sie Pan z akcjonariuszami nawet 1 groszem . Od prawie 10 lat obiecuje Pan gruszki na wierzbie , bierze pan olbrzymia kase., premie i do czego Pan doprowadzil Firme . Mialy byc najnowoczesniejsze instalacje , super , zyski . wlasna ropa z szelfu Norweskiego . co Pan wymysli -na wszystkim wtopa , PKN ORLEN odprowadzil do akcjonariuszy kupe kasy a kurs kilkaset % wyzej od debiutu . a Lotos przez 10 lat jedynie co potrafil to - dodrukowac akcji . WSTYD

A żenującą sprawa były emisja ratunkowa po 10 latach na giełdzie.

Czy Panu nie wstyd ze po 10 latach , emisji ratunkowej , kierowana przez pana spolka , zostaje usunieta z wigu 20 . zrezygnuj pan i wstydu oszczedz.,

I kolejny kwartał z dobrymi marżami, a LOTOS notuje w IV kwartale stratę na działalności operacyjnej. Czy ktoś może to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? I jeszcze zapowiadają kolejne inwestycje....

Ale na sponsoring skoczkow , pilkarzy , rajd Dakar i tp. to kasa szastac potrafi . Glowe popiolem facet posyp .Krocie na reklame wydaje a efektow nie widac,

To juz dzis!!! W koncu ten miernota spadnie ze stolka - za branie kredytow po kursie 2 PLN/USD powinien isc do pierdla juz dawno!

Chyba tylko tutaj uważany jest za dobrego prezesa ;)
Zajcev
N4

Postprzez Hubertos » sobota, 23 kwi 2016, 11:57

Pewnie, niech pcha kasę w piłkę nożną i siatkówkę, jak wszystkie inne firmy. Jakoś na to zawsze ich stać. Teraz może być problem z organizacją tegorocznej edycji, nie wspominając o tych przyszłych...Cieszę się, że jednak popierasz dobrą zmianę.
Hubertos
A6

Postprzez Krecik » sobota, 23 kwi 2016, 12:18

UUUU ... pissing się nam objawił na forum, od dziś nic już nie będzie takie samo na tym forum a wpisy pissinga nie będą już traktowane na poważnie ..
Krecik
A5

Postprzez Zajcev » sobota, 23 kwi 2016, 12:32

Krecik napisał(a):UUUU ... pissing się nam objawił na forum, od dziś nic już nie będzie takie samo na tym forum a wpisy pissinga nie będą już traktowane na poważnie ..

Myślałem, że dyskusja będzie rzeczowa, jednak tym postem sprowadziłeś ją na zupełnie inne tory, dlatego też z mojej strony ją zakończę, gdyż w ten sposób nie zamierzam dyskutować.
W żadnym swoim poście nie wypowiedziałem się na temat partii rządzącej, oczywiście nie musisz traktować moich postów poważnie, możesz je nawet ignorować,
napisałeś o ŚDM, zapytałem jaki ma to związek z Lotosem i Rajdem Polski, napisałeś o "dobrym prezesie" - zapytałem pod jakim względem, czy tylko tym, że sponsoruje rajdy? bo po wynikach spółki jakoś nie widać tej dobroci? Niestety zamiast odpowiedzieć, wybrałeś drogę ataku. Powodzenia.
Zajcev
N4

Postprzez Zoe » sobota, 23 kwi 2016, 13:05

Lotos od lat spada w dół, a rajdy nie mają w Polsce potencjału marketingowego. Liczycie, że dobry (nowy czy stary, jeden pies) prezes przedłużałby umowę, która nie ma sensu z biznesowego punktu widzenia?

Oczywiście patrząc na efekty i wykorzystanie potencjału trzeba przyjąć, że kampanię reklamową Lotosu w oparciu rajdy robił najprawdopodobniej student na stażu, bo bardziej sperwolić się nie dało... Ale to z drugiej strony tylko pokazuje, że tam faktycznie była dupa z kasą.

Natomiast tak ogólnie co do PiS. Serio myślicie, że samotny, 70 letni mężczyzna, po ogromnej stracie rodzinnej steruje całym krajem od wersji Wilka z Wall Street w Polsacie poprzez kontrakt Kubicy na stosunkach Polsko-Rosyjskich skończywszy?

Wyłączcie TV. Uruchomcie głowy.

EDIT: Nie no... Powiązania Lotosu z ŚDM, które rzekomo wymusił JarKacz to już jest hit :D
Zoe
A5

Postprzez Yrtat » sobota, 23 kwi 2016, 14:52

Zgadzam sie z Panami powyżej. kazdy rzad wprowadza "swoich", naturalna rzecz. niestety dla nas ten nowy woli piłkę zamiast rajdów. Dla mnie najwazniejsze by ten rajd sie odbył. i tyle w temacie.
Yrtat
A5

Postprzez martin.h » sobota, 23 kwi 2016, 14:58

Biznes to biznes i przynależności polityczne nie mają tu nic na rzeczy.
Dlaczego firmy Sołowowa nie reklamują się w rajdach? Bo im się to nie opłaca ;) Niestety piłka jest medialna w naszym kraju, miliony Polaków zobaczą logo sponsora, a rajdy to sport dla wybrańców.
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez Zoe » sobota, 23 kwi 2016, 15:10

Yrtat napisał(a):niestety dla nas ten nowy woli piłkę zamiast rajdów.

Osobiście mógłby woleć kaskaderskie żarcie sushi, natomiast z punktu widzenia biznesu to nowego prezesa interesuje co wolą ludzie, typowe Janusze, Grażyny, Seby i Paule. A oni wolą piłkę taką czy inną, bo to np. nie są skomplikowane sporty i nie wymagają żadnego wysiłku. Nawet jak chcesz oglądnąć mecz na żywo to kupujesz bilet, jedziesz na mecz, parkujesz, sadzasz tyłek na trybunie i w przerwach od darcia ryja "sędzia kalosz" obserwujesz jak kopany kozi pęcherz turlika się po trawie.
Zoe
A5

Postprzez ToKu » sobota, 23 kwi 2016, 15:44

Kurka rurka, mam nadzieję, że rajd będzie.

Mam też nadzieję, że może chodzi tu o jakieś przekłamanie w wypowiedzi burmistrza, w sensie, że chodzi o nie przedłużenie kontraktu, a nie rozwiązanie go na 2 miesiące przed rajdem. Zresztą dziwne by było, gdyby w umowie na trzy lata, na grubą jak podejrzewam kasę była możliwość wypowiedzenia z terminem krótszym niż kilka miesięcy.

Może też to być jakaś forma nacisku na sponsora (wypowiedź burmistrza).

Trzymamy kciuki za rajd.

Jakby miało być tak, że przez wycofanie rajd nie pójdzie, to ja solennie obiecuję, że póki w promieniu 100 km będę miał inne stacje paliw, na Lotosie nie zatankuję.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez DonCorrado » sobota, 23 kwi 2016, 20:35

Lotos daje na Kubice i Kosciuszke źle, powinni dać na Kajtka. Fatalne lokowanie pieniędzy przez Lotos, lepiej zeby w ogole nie dawali.
Odchodzą - co za tempe ch**** po co w ogole wkaldali w to kase.
No dramat niektorych wypowiadajacych sie tutaj. Ktos kradł przez lata po 1zł dziennie, zlapali go ale po co go sądzić skoro to tylko złotówka dziennie, nie wazne ze przez lata ukradł kilka tysiecy :)
No ludzie zenada.

Krecik, zapisz sie do jakiegos zwiazku zawodowego i zacznij placic skladki to Ci ulzy.

Osobiscie jestem przeciwny "pakowaniu" wielkiej kasy przez spolki skarbu panstwa w jakikolwiek sport. Scenariusz jest zawsze taki sam, ktos bez opamiętania wyklada kase na cos, co w ogolnym rozrachunku nie moze sie udac, z kopciuszka po wkroczeniu SSP nagle robi sie maszyna do wygrywania, w koncu ktos zakreca kurek z kasa bo zmienia sie kadencja sejmu, klub ktory radził sobie przecietnie ale zawsze byl w najwyzszej klasie rozgrywkowej znika w odmętach nizszych lig, a winny sponsor ktory nagle odszedl. Prywaciarz by nigdy nie wszedl w taki biznes, a SSP wchodzi tylko dlatego ze jakis polityk tak chce, polityk sie zmienia i koniec, na koncu rachunek placi caly naród bo trzeba dolozyc do takiego Lotosu, albo np. o zgrozo LOTu.

Ekspertem nie jestem ale sytuacja w ktorej organizator nie jest zabezpieczony jakas umowa ze sponsorem glownym wyglada slabo, z jednej strony to sie wydaje nie realne, ale z drugiej strony to m.in PZM : )
DonCorrado
A6

Postprzez Mariusz » niedziela, 24 kwi 2016, 02:49

Najśmieśniejsze, że kopacze jak zwykle nic nie ugrają i tak jak po każdych mistrzostwach wszyscy będą bardzo zawiedzeni, a tu niby taka szansa dla sponsora na pokazanie się.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez posejdon » niedziela, 24 kwi 2016, 10:22

Mariusz napisał(a):Najśmieśniejsze, że kopacze jak zwykle nic nie ugrają i tak jak po każdych mistrzostwach wszyscy będą bardzo zawiedzeni, a tu niby taka szansa dla sponsora na pokazanie się.

No przecież już ugrali. Co Ty? TV nie oglądasz? Niby po co prezydent był w szatni? Konfetti nie widziałeś na narodowym?
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Loeb1987 » niedziela, 24 kwi 2016, 11:07

Grunt, żeby nie wrzucili tej kasy w piłkę nożną. Bo to jeszcze większy kanał niż rajdy.
Jeśli Lotos się wycofa, to na długo Rajd Polski wypadnie z WRC :/
Loeb1987
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata