Corona Rally Mexico

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Corona Rally Mexico

Postprzez Mariusz » niedziela, 6 mar 2016, 01:31

Mad Max napisał(a):Chyba wszyscy na Rajd Meksyku pojechali bo tu taka cisza... dwa dni rywalizacji i tylko 6 postów, no jestem pod wrażeniem... a no tak w sumie jeden zawodnik musiał zostać w domu to już nie ma czym się emocjonować... co ciekawe pierwszy dziennikarz RP piszący o rajdach WRC również postanowił zostać w domu... same zbiegi okoliczności

Emocjonujemy się w zaciszach naszych domów w zadumie i bez uzewnętrzniania się, spokojna twoja głowa ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez nikt ważny » niedziela, 6 mar 2016, 01:33

jaka bieda na forum jak Kubicy zabrakło ....jeszcze kilka rajdow bez niego i będzie płacz bo nastepnego Rodaka tak zuchwałego i bezkompromisowego w WRC szybko nie zobaczymy ( i wspominam o Ptaszku bo i tak eksperci powiedza że WRC2 to nic :) )...........a teraz podaje liczby na najblizsze niedzielne losowanie .....JML out ( mimo że po cichu mu kibicuje ale psycha słaba wiec..... ) Ogier jak zwykle wyjmie i idzie na rekor Loeb-a w tym sezonie .....na podium obstawiam Ostberga po to solidny norweski drwal i byc może Sordo choc to juz cien zawodnika niestety .......
"Mnie nie interesuje, co mówią inni ludzie, ponieważ ludzie tak naprawdę mówią wiele rzeczy, a tak naprawdę nie mają pojęcia o czym mówią." Robert Kubica
nikt ważny
N1

Postprzez gregortest » niedziela, 6 mar 2016, 01:33

Chyba wszyscy na Rajd Meksyku pojechali bo tu taka cisza... dwa dni rywalizacji i tylko 6 postów, no jestem pod wrażeniem...

nie przesadzaj... :) godziny nie takie jak powinny być normalnie.

Thiry

a czego Ty oczekiwałeś od Bronka ????
że zostanie mistrzem swiata?
On robił znacznie lepszą robotę niż się Tobie wydaje..
poza tym robi ją do dzisiaj.
gregortest
A5

Postprzez Hubertos » niedziela, 6 mar 2016, 02:08

JML jutro nie wypadnie, totalnie odpuści zapewne, żeby spokojnie dojechać. Szkoda tylko, że nawiązuje walkę jak ma dobrą pozycję startową, za kilka rajdów wszystko wróci do normy. Do Ogiera nikt nie będzie miał podejścia.
Hubertos
A6

Postprzez hubertus_89 » niedziela, 6 mar 2016, 09:05

przed nami 80km Guanajuato, według moich obliczeń średnia prędkość zwycięzcy rajdu na tę chwilę to 85km/h. Wychodzi na to, że zwycięzca tego odcinka będzie miał czas około 55min. heh to 3/4 rundy rsmp. Czekam z niecierpliwością...
hubertus_89
N1

Postprzez HenriS12B » niedziela, 6 mar 2016, 10:43

Hubertos napisał(a):JML jutro nie wypadnie, totalnie odpuści zapewne, żeby spokojnie dojechać.

I właśnie to go zgubi! :wink:

Wypowiedź Mikkelsena:
Cisnęliśmy bardzo
mocno, staraliśmy się dogonić
Daniego, ale nie byłem w pełni
skoncentrowany. Zdałem sobie
sprawę, że komenda była zbyt
późno, uderzyłem w duży
kamień i zsunęliśmy się.

Trochę mi to brzmi jakby przerzucal odpowiedzialność na pilota. Do tego ta minuta kary za zbyt wczesny wjazd... Ola wróć!
HenriS12B
N2

Postprzez DonCorrado » niedziela, 6 mar 2016, 13:37

To dopiero Meksyk ale odnoszę wrażenie, ze Neuville jezeli nie pojedzie jak Ostberg to albo wydzwoni, albo samochód odmówi posłuszeństwa, słabo to wygląda zarowno dla niego jak i dla Hyundaia który symbolem niezniszczalności nie jest. Coraz gorzej to widze dla nich ... VW jest poza zasiegiem, Citroen też raczej pseudo samochodu nie zbuduje + Toyota i moze im byc coraz ciezej, najwięszke nadzieje upatruje w Paddonie. Życzę Jarriemu jak najlepiej ale ten oes 80km to Seb pewnie pojedzie wszystko żeby wywrzeć jak największa presje na koledze i może być różnie.
DonCorrado
A6

Postprzez HenriS12B » niedziela, 6 mar 2016, 13:55

DonCorrado napisał(a):Życzę Jarriemu jak najlepiej ale ten oes 80km to Seb pewnie pojedzie wszystko żeby wywrzeć jak największa presje na koledze i może być różnie.

JML nie będzie znał międzyczasów Seba, mimo że jedzie za nim, więc tym ciekawiej będzie. No chyba, że wymyślili jakiś patent na obejście tego zakazu, to wtedy spokojnie będzie kontrolował swoje tempo i rywala, o ile można wogóle mówić o jakimkolwiek spokoju w kontekście Fina...
HenriS12B
N2

Postprzez DonCorrado » niedziela, 6 mar 2016, 13:59

Tak HENRI ale mi chodziło o to, że moze sie tak zdarzyć ze SEB pojedzie wszystko, Jarri ciut wolniej i na 80km na prawdę można odzyskac - stracic wiele, a jest jeszcze Power Stage gdzie nie raz głowa gotowała się Jarremu, przykro mi to pisac choc zycze Jarriemu jak najlepiej, licze ze wygra, bo w tej chwili tylko On moze w jakikolwiek sposob podgryzać Seba.
DonCorrado
A6

Postprzez Matthias Schmidt » niedziela, 6 mar 2016, 14:15

Prawde mowiac nie wykluczalbym scenariusza zwyciestwa Ogiera. Na 80 kilometrach naprawde moze wydarzyc sie wszystko. Latvala pojedzie z wielkim cisnieniem, a Ogier na pewno zaatakuje. Nie jest to scenariusz bardzo prawdopodobny, ale mozliwy. JML byl perfekcyjny przez dwa dni, wykorzystal idealnie swoja pozycje startowa, wiec jednak licze ze dowiezie zwyciestwo bo po prostu na nie zasluzyl.
Matthias Schmidt
N4

Postprzez HenriS12B » niedziela, 6 mar 2016, 14:36

DonCorrado napisał(a):Tak HENRI ale mi chodziło o to, że moze sie tak zdarzyć ze SEB pojedzie wszystko, Jarri ciut wolniej i na 80km na prawdę można odzyskac - stracic wiele, a jest jeszcze Power Stage gdzie nie raz głowa gotowała się Jarremu, przykro mi to pisac choc zycze Jarriemu jak najlepiej, licze ze wygra, bo w tej chwili tylko On moze w jakikolwiek sposob podgryzać Seba.

I ja to tak zrozumiałem. Niemniej jednak gdyby miał możliwość kontrolować międzyczasy Francuza, to dużą sztuką byłoby roztrwonić taką przewagę, musiałby tracić 1s/km, nie licząc PS oczywiście.
Mimo, że bardzo bym chciał, żeby ktoś podgryzał Ogiera (w równej walce), to w tym konkretnym rajdzie nie kibicuję Latvali...
Matthias Schmidt napisał(a):JML byl perfekcyjny przez dwa dni, wykorzystal idealnie swoja pozycje startowa, wiec jednak licze ze dowiezie zwyciestwo bo po prostu na nie zasluzyl.

Biorąc pod uwagę fakt, że Ogier otwierał stawkę, a Latvala jechał bodajże ósmy, to uważam że Seb był o niebo bardziej perfekcyjny, żeby nie powiedzieć że z innej planety, więc mam nadzieję, że na tych 80km+PS udowodni coś zgoła innego (kto tu zasłużył na zwyciestwo) :wink:
HenriS12B
N2

Postprzez Shaitan » niedziela, 6 mar 2016, 15:06

Wyniki rajdu przed 2 ostatnimi odcinkami mówią wiele zarówno o rywalach Ogiera, jak również o nim samym. 5 kierowców w porównywalnych samochodach miało o wiele lepsze warunki na trasie i tylko 1 wykorzystał tą przewagę, która wydaje się na ten moment nie do roztrwonienia. Chociaż 80km odcinka po meksykańskich szutrach i jak ktoś pisał prawie godzina rywalizacji... To zabiera wyobraźnię :shock: . Rzeczywiście może się jeszcze dużo wydarzyć, ale JML nie może takiej przewagi roztrwonić bez popełnienia jakiegoś błędu, tylko jadąc swoim tempem.

Mikkelssen poza Monte już drugi rajd jedzie bardzo słabo, zarówno pod względem tempa jak i bezbłędności. To samo można powiedzieć o Neuvillu. Generalnie ciężko kogoś wyróżnić poza Ogierem w tym sezonie i to jest szokujące i nie rokuje najlepiej na przyszłość. Trzeba oddać, że w RC 2 błyszczą Suninen i Evans. Cóż sobie teraz Malcolm myśli, kiedy Camilli nie ma ani tempa ani dojeżdżalności, z liczbą dzwonów ok 2 na rajd...

Trzymam kciuki, aby Ptaszek swoją padaką dowiózł wynik chociaż.
Shaitan
N3

Postprzez maciotacio » niedziela, 6 mar 2016, 15:37

Trzeba też pamiętać o tym, że Ogier jak mało kto potrafi zadbać o opony. Latvala nie radzi sobie z tym tak dobrze jak jego kolega. Ja też nie przekreślam zwycięstwa Seba, aczkolwiek bez błędu Latvali będzie ciężko.

Gwiazda Thierrego coraz szybciej się wypala. Tak samo jak ktoś tu wspomniał, nie pamiętam rajdu kiedy przejechał normalnie bez problemów z solidnym tempem, za to na zliczenie wypadków i przygód zabraknie palców u rąk. Ostatnio staję się regułą objeżdżanie go przez Sordo i Paddona. Komentarz Penasse po wczorajszym wypadku też wiele mówi - po raz kolejny został poproszony o zdobycie kilu punktów dla klasyfikacji producentów i tego zadania nie wykonał. Samo wczorajsze wypadnięcie było kopią tego z dnia wcześniejszego. Wąska partia na spadaniu i tył auta poszedł z drugą stronę. Może panie Neuville trzeba było więcej testować nową ewolucję auta i ustawiać ją pod siebie, a nie gwiazdorzyć i psioczyć na swój team i jeszcze żalić się dziennikarzom, że dopiero będzie testować auto jak będzie konkurencyjne... Jak to dalej będzie zmierzało w tym kierunku to mocno się zdziwię jeśli będzie w tym samym zespole w przyszłym roku. Na jego korzyść działa to, że obecnie jest mało sprawdzonych, solidnych i regularnych kierowców w WRC, ale ile można jechać na reputacji z 2013 roku ?

Na pochwały zasługuję Suninen. To jaką dojrzałością się wykazuję ten 22 latek sprawia, że ręce same się składają do oklasków. Lappi już ma poważnego konkurenta.
maciotacio
N2

Postprzez HenriS12B » niedziela, 6 mar 2016, 16:03

Shaitan napisał(a):Generalnie ciężko kogoś wyróżnić poza Ogierem w tym sezonie i to jest szokujące i nie rokuje najlepiej na przyszłość.

Pytanie czy można wyróżnić Ogiera, czy po prostu stwierdzić, że reszta jest beznadziejnie słaba i Francuz nie ma konkurencji. To trochę tak jakby porównywać najnowszego Wiedźmina do Super Mario Brosa z 1990r., nie gram w gry komputerowe :wink: Kolejny dowód na to, że RK wsiadając do fabryki i jadąc tempem na dojechanie kręciłby czasy co najmniej tak dobre jak ta "nędzna" stawka...
Shaitan napisał(a):Trzymam kciuki, aby Ptaszek swoją padaką dowiózł wynik chociaż.

Swoją drogą wie ktoś dlaczego Hubert, skoro jest drugi w WRC2, to jedzie dopiero jako piąty w kolejności za Fuchs-Sierleckim,
Kremerem i al-
Kuwarim?
Ostatnio edytowano niedziela, 6 mar 2016, 16:40 przez HenriS12B, łącznie edytowano 1 raz
HenriS12B
N2

Postprzez Shaitan » niedziela, 6 mar 2016, 16:39

HenriS12B napisał(a):
Shaitan napisał(a):Generalnie ciężko kogoś wyróżnić poza Ogierem w tym sezonie i to jest szokujące i nie rokuje najlepiej na przyszłość.

Pytanie czy można wyróżnić Ogiera, czy po prostu stwierdzić, że reszta jest beznadziejnie słaba i Francuz nie ma konkurencji. To trochę tak jakby porównywać najnowszego Wiedźmina do Super Mario Brosa z 1990r., nie gram w gry komputerowe :wink: Kolejny dowód na to, że RK wsiadając do fabryki i jadąc tempem na dojechanie kręciłby czasy co najmniej tak dobre jak ta "nędzna" stawka...

Myślę, że patrząc na agresję w jego jeździe i to jak dobrze się ją ogląda oraz fakt jak mało błędów popełnia i jak wychodzi z podbramkowych sytuacji (słynny "bok" w Szwecji czy uniknięcie krów w Meksyku), to można śmiało i bez wyrzutów sumienia pokłonić się Ogierowi. Do niego w zasadzie można dobrać się tylko od tej strony, od której paru tutaj na tym forum próbuje, czyli jaka to z niego "panienka" i "maruda". Jak już pisałem kiedyś wcześniej, facet dba o to by jego przewaga nad innymi nie malała, a on sam był w jak najlepszej sytuacji do rywalizacji z innymi, gdzie już teraz w większości rajdów jest w znacznie mniej korzystnej sytuacji niż większość stawki.

Taka ciekawostka, Meeke który robił rekonesans w tym rajdzie zrobił zapoznanie 80km odcinka w ... 1 godzinę i 40 minut...
Shaitan
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata