LOTOS 72. Rajd Polski

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: LOTOS 72. Rajd Polski

Postprzez Mad Max » piątek, 17 kwi 2015, 15:00

andrew88 napisał(a):Zmiana samochodu może też wpłynąć na pozycję startową. Jeśli Hołowczyc nie zgłosi się do WRC2, to będzie chyba jechał za uczestnikami JWRC. Tak jak w zeszłym roku Ptaszek, Staniszewski, Oleksowicz i inni.
Tylko ze do WRC2 nie możesz zgłosić się mając w planach jeden start, tylko przystępując do tego cyklu musisz przejechać określoną ilość rajdów (nie pamiętam dokładnie ile) - jak by to było takie proste to by się wszyscy tak zgłaszali żeby nie jechać na końcu, a niestety tak to się skończy, czyli jazda na końcu stawki tak jak wymieniona przez ciebie "Polska koalicja", chyba że może to zmienić jakiś priorytet (o ile taki Holo posiada).
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Tomek K » piątek, 17 kwi 2015, 15:57

Mozesz pojechac z tzw dzika karta tak jak to czesto robia kierowcy z kraju gdzie jest dana runda. Jedziesz wtedy w stawce wrc2. Tak mi sie wydaje ze zawsze to funkcjonowalo.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez slivex » piątek, 17 kwi 2015, 18:45

na rally-base zawsze w klasyfikacji wrc2 jest mniej samochodow niz w stawce rc2 wiec widocznie trzeba byc zgłoszonym na sezon zeby zdobywac punkty
slivex
N2

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 20 kwi 2015, 15:30

jak by ktoś się wybierał na Rajd Niemiec pod koniec sierpnia to już może zacząć planowanie - http://www.adac-rallye-deutschland.de/u ... er/static/
a jakby ktoś się wybierał na Rajd Polski na początku lipca to nie się... (qva nawet nie wiem co tu wstawić)

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » poniedziałek, 20 kwi 2015, 15:46

No i to jest jeden z małych kamyczków dorzucony przez organizatora, który spowodował, że w tym roku na 99% odpuszczam wycieczkę na Rajd Polski. Dlaczego ciągle nie ma żadnych danych o biletach/karnetach? Brak dokładnych map odcinków niby można przeżyć, rejony ich rozgrywania zaznaczyli, ale też fajnie by było widzieć, że kibiców traktują jako partnerów a nie zło konieczne. Dobrze, że są inne rajdy w kalendarzu :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez HenriS12B » poniedziałek, 20 kwi 2015, 16:49

Nie bardzo Was rozumiem o co k... te pretensje;) dla mnie to jest raczej kamyczek rzucony na szalke podpisana "nie kupuj biletu" i decydujący raczej o tym ze go nie kupię, niz zrezygnuje z wyjazdu. Skoro Organizator ma takie podejście...
HenriS12B
N2

Postprzez ToKu » poniedziałek, 20 kwi 2015, 17:12

Ja napiszę coś od siebie na temat tej sytuacji. Zawsze głośno krytykowałem organizatora, że mapy są za późno. Nie wiem, czy pamiętacie, ale do 2009 to w ogóle publikowali je na tydzień przed, tak, że na warmińskim (wówczas Agapicie) tematem nr 1 nie był rajd Warrmiński, ale właśnie odcinki polskiego...

Od tamtej pory trochę mi doświadczenia przybyło i... uważam, że przy wcześniejszym opublikowaniu map jest w mojej ocenie małe, ale jednak realne niebezpieczeństwo, że ktoś zablokuje odcinek/odcinki przed sądem w drodze zabezpieczenia powództwa. Takie mamy prawo i takie sądy, że ktoś mógłby się z takim wnioskiem zgodzić i klapa.
Dopóki nie ma map, nie ma żadnych podstaw taki wniosek, stąd czekają do ostatniego możliwego momentu. Żeby była jasność MNIE TAKI STAN RZECZY NIEMOŻEBNIE !@#$%^, ale to chyba jest jedyne rozsądne wytłumaczenie. No bo dlaczego? Dla czystej frajdy wkurzenia paru osób i sprzedania kilku biletów mniej?

Druga strona tego medalu (takie mamy prawo)jest taka, że Ci co rajd oglądają zza krzaka (w sensie nie w strefach kibica), nie muszą w ogóle kupować żadnych biletów. Stanie za krzakiem, za rowem, na skarpie i na pieńku jest za FREE! I tym optymistycznym akcentem kończymy dzisiejszą pogadankę.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » wtorek, 21 kwi 2015, 10:23

ToKu napisał(a):Ja napiszę coś od siebie na temat tej sytuacji. Zawsze głośno krytykowałem organizatora, że mapy są za późno. Nie wiem, czy pamiętacie, ale do 2009 to w ogóle publikowali je na tydzień przed, tak, że na warmińskim (wówczas Agapicie) tematem nr 1 nie był rajd Warrmiński, ale właśnie odcinki polskiego...
To są mistrzostwa świata a nie rajd lokalny, na ten rajd wybierają się ludzie z całego świata którzy do odpowiedniego przygotowania potrzebują więcej czasu, tym bardziej że im wcześniej pewne rzeczy sobie zaklepią tym wyjdzie im to taniej - to nie Polska że największym problemem naszych kibiców jest gdzie stanąć. Poza tym idąc tym tropem to na Świdnickim tematem przewodnim będzie Argentyna i dlaczego Kubica nie jedzie a nie rajd RSMP, zawsze są jakieś tematy poboczne ale związane z rajdami.

ToKu napisał(a):Od tamtej pory trochę mi doświadczenia przybyło i... uważam, że przy wcześniejszym opublikowaniu map jest w mojej ocenie małe, ale jednak realne niebezpieczeństwo, że ktoś zablokuje odcinek/odcinki przed sądem w drodze zabezpieczenia powództwa. Takie mamy prawo i takie sądy, że ktoś mógłby się z takim wnioskiem zgodzić i klapa.
Dopóki nie ma map, nie ma żadnych podstaw taki wniosek, stąd czekają do ostatniego możliwego momentu. Żeby była jasność MNIE TAKI STAN RZECZY NIEMOŻEBNIE !@#$%^, ale to chyba jest jedyne rozsądne wytłumaczenie. No bo dlaczego? Dla czystej frajdy wkurzenia paru osób i sprzedania kilku biletów mniej?
Sądzisz że miesiąc wcześniej się czegoś takiego nie da zrobić ?? a jak się nie da to zawsze można wyjechać ciągnikiem/kombajnem na środek drogi i powiedzieć pier***** się!!! a na drugim przejeździe sąsiad odwali taki sam numer... to są najprostsze pomysły na zablokowanie drogi które zresztą był już stosowane, a pomysłów mam co najmniej jeszcze kilka jak można to zrobić.

ToKu napisał(a):Druga strona tego medalu (takie mamy prawo)jest taka, że Ci co rajd oglądają zza krzaka (w sensie nie w strefach kibica), nie muszą w ogóle kupować żadnych biletów. Stanie za krzakiem, za rowem, na skarpie i na pieńku jest za FREE! I tym optymistycznym akcentem kończymy dzisiejszą pogadankę.
Wszędzie na świecie część kibiców kupuje karnety (szczególnie Ci co skaczą po odcinkach) a część ogląda za free (głównie tacy stacjonarni) - takie wytłumaczenie dostałem kiedyś od Fińskiego kibica (ewentualnie stacjonarni kupują karnet na spółkę jako "cegiełka rajdowa") - tylko nigdzie na świecie (albo na pewno w większej ilości przypadków) organizator nie blokuje odcinków w taki sposób jak to jest u nas w kraju. W zeszłym roku na Kruklankach były trzy strefy kibica na ponad 17km reszta dróg była po blokowana i teraz odpowiedz mi na jedno pytanie: Czy jeśli w pozamykane drogi można było by wjechać posiadając karnet to czy ludzie dalej kombinowali by z wbijaniem się na partyzanta na odcinki ?? Moim zdaniem NIE, i uważam że że zarówno Niemcy jak i Finowie to doskonale rozumieją i nie mają problemu żeby 4 miesiące przed rajdem pokazać kibicom mapy odcinków, a jak Finom śnieg stopnieje to na stronie pojawią się onboardy odcinków - tak onboardy odcinków - w zeszłym roku były każdego odcinka - takie same jak robią nasi kibice przed rajdami. Strefy kibica powinny być skierowane do ludzi którzy przejeżdżają na rajd po raz pierwszy i nie wiedzą "z czym to się je" oraz dla takich którzy są wygodni i chcą mieć wszystko pod nosem, a kibice którzy jeżdżą na rajdy regularnie i wiedzą o co w tym chodzi powinni mieć większa swobodę w wyborze miejsca. Mówisz że ludzie nie kupują karnetów ale moim zdaniem jest to pokłosie tego o czym napisałem powyżej, żeby było ciekawiej to jak sobie przypomnę początki Polskiego na szutrze to każdy albo przynajmniej duża większość kupowała karnet i nie robiła z tego powodu problemu. Zamykanie odcinków wszędzie gdzie się da moim zdaniem jest również cięciem kosztów - nie ma kibica nie trzeba safeciarza - a efekt tego jest taki że w zeszłym roku po wypadku Hołka niewiele brakowało a Łukasza Kurzeje zdrapywalibyśmy z Fiesty Prokopa, na szczęście Martin się wyratował ale Łukasz był trochę przestraszony. Mniejsza ilość kibiców w zeszłym roku nawet w porównaniu do 2013 jest również efektem takich praktyk. Efekt zamykania wszędzie gdzie się da jest jeszcze jeden - ludzie którzy przyjechali na megawyje**** strefy kibica widząc ich jakość (a raczej brak ich jakości) bo zazwyczaj to jakieś do hamowania do 90 i nawroty postanawiają iść gdzieś indziej, a idą drogą bo przecież nie lasem i krzaczorami - a nie ma kto ich przypilnować bo safeciarzy mało a ogarniecie kibice trzymają się tych stref z daleka wiec eFija ma za to żale - https://www.facebook.com/piotr.gradon/p ... nref=story - a później czytamy takie wypowiedzi. Ja już mam dość czytania że kibic jest zły i to wszystko jego wina... a organizator chce jak najlepiej dla niego... a najlepiej to żeby kibic kupił karnet i nie przyjechał.
Trochę się rozpisałem choć w sumie sam nie wiem po co bo temat jest wałkowany kolejny rok z rzędu i pewnie nic to i tak nie zmieni.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez RajducH » wtorek, 21 kwi 2015, 11:04

świetnie ujęte Mad Max - napisałeś dokładnie tak, jak jest; nie cieszy mnie stanie w spędzie na strefie, wolę miejsce z dala od tłumu, które będzie mi pasowało pod względem "oglądary"; ale aby tam się dostać trzeba przeciskać się przez pola i lasy - oczywiście bez karnetu; gdyby odblokowali wszystkie dojazdy i sprzedawali na nich karnety przez co nie musiałbym ganiać krzakami to karnet na bank bym kupił
Wcześniejsza prezentacja oesów usprawniłaby wybór miejscówek, upiększyła przeżywanie rajdu i wprowadziła nas do liderów wśród rund RSMŚ, tymczasem bez publikacji zmuszeni jesteśmy kombinować :wink:
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez ToKu » wtorek, 21 kwi 2015, 16:31

Ja tylko próbowałem jakoś racjonalnie sobie wytłumaczyć, bezsensowne działania organizatora.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Mad Max » wtorek, 21 kwi 2015, 18:13

ToKu napisał(a):Ja tylko próbowałem jakoś racjonalnie sobie wytłumaczyć, bezsensowne działania organizatora.
Uwierz mi że ja wielokrotnie nad tym myślałem i w zeszłym roku w trakcie rajdu była debata zbiorowa na ten temat i do żadnych rozsądnych i konstruktywnych wniosków nie doszliśmy, poza tym że nikt inny takich praktyk nie stosuje.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez ToKu » wtorek, 21 kwi 2015, 18:43

W ramach kibicowania organizatorowi (nie ma Litwy, więc coś w dobrą stronę czasem działa), staram się zrozumieć. Kiedyś było gorzej (przed 2009 mapy na tydzień przed rajdem). Z drugiej strony, pewnie jakby w wymogach ze strony FIA nie było map najpóźniej na 30 dni przed, to cały czas byłyby na tydzień przed...
ToKu
N3

Postprzez BartekRally » czwartek, 23 kwi 2015, 10:46

Do rajdu jeszcze chwilka ale chciałbym zapytać jak wygląda droga 643 z Wilkas do Mikołajek?
BartekRally
A5

Postprzez Hubertos » środa, 29 kwi 2015, 17:19

Hubertos
A6

Postprzez Zepter » środa, 29 kwi 2015, 19:38

Pytanie do znawców tematu a także znawców i lokalsów w jednym. Czy SS 13 Paprotki będzie mniej wiecej taki sam jak ten SS 04 z 2009 z tego onboardu A. Mikkelsena https://www.youtube.com/watch?v=iJLY1F3vLTM i czy aby kocich łbów nie wyasfaltowali? :?
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata