Świat WRC

...co w świecie WRC piszczy

Moderator: SebaSTI

Re: Świat WRC

Postprzez speedyzxz » wtorek, 20 gru 2011, 23:26

wrc1600 napisał(a):Jestem ciekaw wyników Ogiera w 2012, bedziemy dobre porównanie mozliwosci WRC i SWRC z topowym kierowca w srodku. Podobnie ma sie sprawa z Paddonem, zobaczymy czy tez bedzie odstawal od stawki SWRC tak jak PWRC w tym sezonie.

to słowo ma negatywny wydźwięk :P
Bo w PCWRC to odstawała reszta od Paddona a nie on ;)

Szkoda że z SWRC kilku kierowców uciekło ich porównanie do Ogiera byłoby dość miarodajne, mam że troszkę poszalej Hayden, kierowca z przyszłością z poza Europy przyda się w mistrzostwach :D
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Loeb1987 » wtorek, 20 gru 2011, 23:32

speedyzxz napisał(a):mam że troszkę poszalej Hayden, kierowca z przyszłością z poza Europy przyda się w mistrzostwach :D

To bardzo duży talent, systematycznie się rozwija. Mam nadzieję, że pociśnie Ogiera.
Loeb1987
A6

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 21 gru 2011, 15:31

Też liczę na Paddona i jego awans do WRC w przyszłości.
W SWRC pojedzie Proton, który wycofuje się z IRC... Ciekawe co osiągną w SWRC, ale niestety nie wróżę im sukcesów. Może i Satria S2000 jest całkiem szybka, ale na pewno nie jest niezawodna. Dobrze jednak, że PG Andersson będzie miał szanse ścigać się na trasach całego świata. To strasznie zmarnowany talent, nie poznaliśmy tak naprawdę w stu procentach jego możliwości.

Mini nie wysłało zgłoszenia... Czyżby koniec MINI WRC Team??

Niby i zapewniają o tym, że pojadą w Monte, ale te spory z BMW, kłopoty finansowe... Nie wróżę im przyszłości... :(
Miejmy nadzieję, że nie okażę się dobrym wróżbitą ;)
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » środa, 21 gru 2011, 15:45

""Podobno BMW zależy na kontynuacji programu i nie ma obaw o to, że ekipa zniknie. Jednak trzeba rozwiązać kilka problemów. Start w Monte Carlo jest pewny - nie ma mowy, aby zespołu zabrakło na rajdzie, w którym klasyczne Mini podbiło świat.""
Więc nie jest tak źle jak to mówią w większości mediów. Sezon IRC się już dawno skończył i niemal na pewno Proton pracował nad awaryjnością auta ale o tym się przekonamy na najbliższych ich dwóch trzech startach. Wynikowo w IRC nie liczyli się za bardzo więc w SWRC może być podobnie chyba że poprawili też moc silnika. Myślę, że główna walka rozegra się między Ogierem a Paddonem.
Odchodzenie marak z IRC może oznaczać, że oni coś wiedzą. Na przykład to że Eurosport lub Sky albo razem przejmą rolę patrona medialnego WRC. IRC zejdzie na dalszy plan a połączenie z ME to już będzie kwestia podpisów.
Skoda ze względu na VW nie przejdzie do SWRC ale ich auta tam będą więc jest to plus dla nich.
PGA może w końcu się będzie mógł się pokazać i będzie myślę walka także w SWRC.
Mnie jeszcze interesuje co Mikkelsenem, miał też w SWRC jechać.
Szkoda Atkinsona, ale jeśli chce jeździć tylko WRCem no to przykro mi. Może powinien zrobić krok w tył żeby potem zrobić dwa do przodu.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez wanderer » środa, 21 gru 2011, 17:00

Proton już czwarty rok będzie pracował nad poprawą ich rajdówki i szczerze mówiąc nikt nie zauważy ich odejścia z IRC. W SWRC pewnie też nic nie zwojują. Jeśli chodzi o Atkinsona to chyba właśnie stracił robotę u Protona. W zeszłym roku startował w mistrzostwach Azji i sporadycznie w IRC a teraz nie wspominają o nim w przyszłorocznych planach. W SWRC ma startować Andersson i Basso a w mistrzostwach Azji i Pacyfiku aktualny mistrz Alister McRae z Anderssonem.
wanderer
A6

Postprzez Seraf » środa, 21 gru 2011, 19:33

Wow to co sie teraz dzieje w WRC to szalenstwo tyle marek i dobrych kierowcow, a SWRC to sie zrobi normalnie takie WRC 2 liga ;p Lepiej niech Kościuch zostanie w PWRC bo w SWRC to by go zmietli ;p A moim skromnym zdaniem Atkinson to duzo wiekszy talent niz P-G. W czasach startow w Subaru nie raz byl lepszy od Pettera ;) i ciekawi mnie mina szefostawa VW gdy Ogier mimo braku awari i ukonczoych wszystkich rajdow i tak nie zostanie mistrzem tylko ktos inny ;p to ze Ogier bedzie w SWRC to jest ogromna szansa dla reszty kierowcow bo pokonanie Ogiera bedzie o czyms swiadczylo ;)
Seraf
N3

Postprzez Matthias Schmidt » środa, 21 gru 2011, 20:36

Seraf - a sądzisz że może być tak, że Ogier nie wygra mistrzostw? Wiadomo, wszystko jest możliwe, ale postawiłbym na niego, choć Paddon będzie na pewno bardzo mocny.
Atkinson... ech... to chyba już tylko przeszłość :( A szkoda, bo faktycznie - jak Seraf zauważasz ma on talent i mógłby coś nawojować. Nie wiem, czy warto go porównywać do PG Anderssona, ale tak czy tak Atko miał szanse na dużą karierę. Może jest rzeczywiście tak jak pisze MSGRacing, że koniecznie chce do wurca i niczego innego nie jest w stanie zaakceptować... :/
Proton na pewno pracował, ale nie sądzę by zrobili wielki progres. Poprawki w rajdówkach to nie to co poprawki w bolidach F1: jedna "śrubka" i nagłe zmiany. Ale może akurat coś się poprawią. Zobaczymy.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez okun911 » środa, 21 gru 2011, 22:16

http://www.autosport.cz/clanek.php?cl=13167

pierwsze zgłoszenia do WRC, SWRC i PWRC, na razie ubogo ale jeszcze jest czas na zgłoszenia
okun911
N2

Postprzez woocasch » czwartek, 22 gru 2011, 08:40

Bardzo biedne te listy zgłoszeń i oby przybyło kilku zawodników. Z drugiej strony to może przy tak małej konkurencji Kościuszko coś więcej powalczy :)
Dziwi mnie trochę brak Ogiera w SWRC, ale może VW doszedł do wniosku, że zaliczą wszystkie rundy ale nie będą zgłąszać się do klasyfikacji, w sumie ciekawe podejście. Zobaczymy czy coś się zmieni po ostatecznych terminach zgłoszeń.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez marrcus » czwartek, 22 gru 2011, 14:38

Ogier może jechać wszystkie a które zaliczy na punkty i tak trzeba wcześniej zaznaczyć.

Richards chciał Meeke wyr..chać z Monte, ładne rzeczy w tym Mini
marrcus
N3

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 22 gru 2011, 15:34

Coś niedobrze z tym Mini. A wywalenie Meekego byłoby szczytem głupoty. Zwłaszcza na rzecz Delecoura....
A w tej chwili to w ogóle niewiadomo czy pojadą w przyszłym roku. Nie mówię już o pełnym sezonie, bo to chyba bardzo odległe marzenie... :(
W ogóle listy startowe bardzo ubogie.
Powiedzcie mi - czy ktoś wie czy będzie jakiś zespół Forda na zasadzie Stobarta??
Matthias Schmidt
N4

Postprzez bimber » czwartek, 22 gru 2011, 15:43

pewnie chodziło o to żeby wystartowały oba mini a oni płacili tylko za jedno, bo Delacour pewnie musiałby solidnie zabulic za mini. osobiscie uważam że było to wredne ze strony richardsa w stosunko do Meeke. Zastanawiam się czy BMW nie popełniło błędu współpracując z prodrive, już ostatnie lata subaru z prodrive nie były zbyt "soczyste"
bimber
N3

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 22 gru 2011, 16:01

Myślę, że akurat tutaj bardziej winne jest BMW, które zbyt mało uwagi poświęca Mini. I przez to wszystko leży :/
Ani sponsorów, ani kasy... Nawet silniki Prodrive musi robić sam. Trochę beznadziejnie. Obawiam się o przyszłośc Mini.
Tak, Delecour na pewno zapłaciłby dużo. Uciekanie się do kasy w zamian za wyniki jest bez sensu i oznacza jedno - jest cieniuśko z forsą :(
Matthias Schmidt
N4

Postprzez MSG Racing » czwartek, 22 gru 2011, 16:50

Zaraz, zaraz. Przecież u nich była mowa od początku że BMW daje silnik a nad resztą pracuje Prodrive. Prawda?
Prodrive nie dawała rady z subaru i tego można było się spodziewać przy MINI. Mieli szukać kasy i nie szukali i nie szukają. Inna sprawa, że ciężko o sponsorów bo cykl nie jest jak Formuła 1.
Gdzieś wcześniej podałem cytat gdzie BMW mówi, że nie ma problemu. Prodrive z kolei milczy. Możliwe a nawet na pewno jest coś na rzeczy.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Matthias Schmidt » czwartek, 22 gru 2011, 17:20

A może BMW zamierza się pozbyć Prodrivu?? :roll:

Faktycznie mówili o tym, że zależy im na programie Mini, a w Monte Carlo muszą się zjawić. Richards milczy, chciał wywalić Krisa. Dziwne to jakieś.

Rzeczywiście nie szukają sponsorów i jest krucho. Szkoda patrzeć na tą sytuację zwłaszcza, że Mini ma potencjał...
Zobaczymy co to będzie.

Najpierw miało być tak, że BMW da silnik, ale niedawno potwierdzili, że w następnych latach silnikiem zajmie się Prodrive.
Matthias Schmidt
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mistrzostwa Świata