Już niedługo będziemy mieli Mistrza Świata w wyścigach .....

Co słychać w wyścigach: płaskich i górskich...

Moderator: SebaSTI

Już niedługo będziemy mieli Mistrza Świata w wyścigach .....

Postprzez eSWu » wtorek, 8 cze 2004, 10:56

Tytuł dałem w stylu onetu albo faktu czy superekspresu :) Jednak temat jest jak najbardziej poważny. Właśnie zapadła decyzja że jeśli wogóle się odbędą eliminacje w Opolu to na zupełnie zmienionym torze. Zmianę wymusiły kwestię własnościowe toru. Niestety mimo że pozostała część lotniska jest wielka , to nawierzchnia na większości obiektu jest w stanie fatalnym i z braku funduszy i praw własności nikt nie będzie wylewał nowego "dywanika" a tym bardziej nowych odcinków. Postanowiono więc że tor będzie miał długość 2 6 0 0 metrów (słownie: dwa tysiące sześćset metrów) i to właśnie będzie nasz mistrz świata. Nikt na świecie nigdy nie zaprojektował toru krótszego. (Monako ma 3340 m). Uważam że płakać już niema nad czym więc można się tylko śmiać.
P.S. nie sprawdzałem dokładnej długości wszystkich światowych torów ale jestem pewien że nasz będzie najkrótszy.
Moje fotki lotnicze.

http://www.airliners.net/search/photo.search?pid=34090 moje airliners.net
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=20927 moje jetphotos.net
eSWu
N3

Postprzez kakao » wtorek, 8 cze 2004, 11:17

dla porównania powiem że średnia długość toru żużlowego to ok. 450m
kakao
N3

Postprzez Glitol » wtorek, 8 cze 2004, 11:21

Bo to nie jest tor samochodowy tylko bieżnia dla Korzeniowskiego :D :D
Glitol
A5

Postprzez :alfan: » wtorek, 8 cze 2004, 19:18

Przykro mi cię zmartwić Sławol, ale mistrzostwa świata dla Polaków jednak nie będzie. :( :wink:

Nie wiem dokładnie jako jest najkrótszy tor na swiecie, ale od razu przyszedł mi na myśl Falkenberg w Szwecji. Nawet taki marny driver jak ja robi tam seryjnym 115 konnym Mini Cooperem kółko w niecałe 54 s (w netKarze :wink: :wink: ). Długie toto więc nie może być. Sprawdziłem: dokłądnie 1833m. Może to jest właśnie rekord...

Infrastruktura nie jest moze rewelacyjna, np zamiast boksów są tylko zadaszenia.Ale obiekt ma swoją rangę, reguralnie rozgrywane są na nich eliminacje mistrzostw szwecji samochodów turystycznych - dośc mocno obsadzonych. Plotki mówią, że być może w tej właśnie serii niedługo ujrzymy debiut Sabba 9-3 i Mercedesa C w wersjach S 2000 :idea:

Parę fot toru dla zainteresowanych

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez gaz do dechy » piątek, 18 cze 2004, 11:56

To co takiego zostalo z tego "toru"? Prosta start-meta i rownolegla za banda??
"Wyscigi mam we krwi, sa czescia mnie, sa czescia mojego zycia..." Ayrton Senna da Silva
gaz do dechy

Postprzez golden » piątek, 18 cze 2004, 18:54

fajnie na tych fotach wyglada parking dla kibicow :)

ja mialem przyjemnosc byc raz na "prawdziwym" torze był to Lausitzring jak jechali w beetlach kisiel i reszta - koszt tamtego cuda 270 mln ojro - heh pomarzyc :) albo Abramowicza zainteersowac wyscigami i Polska :)

wszystko zrobione na tip top - a u nas ... poznan i kielce i .... opole hehe :)
golden
A6

Powrót do Wyścigi