Tor Kielce - koleiny???

Co słychać w wyścigach: płaskich i górskich...

Moderator: SebaSTI

Postprzez marecki » środa, 23 sie 2006, 12:45

Choć ta runda jeszcze się nie odbyła, ciekawy jestem czy ta szykana pozostanie już tak na stałe w następnych sezonach jeśli takowe będą, czy to tylko przejściowe rozwiązanie :?: . AK pewnie nie ma funduszy na sfrezowanie i położenie nowego z prawdziwego zdarzenia dywanika wraz z tarkami na podjeździe i na szczycie, ale ten odcinek należy również do dyrekcji dróg państwowych, powinni się jakoś razem dogadać co do modernizacji.
W piątek będzie padać, sobota ma być słoneczna z przelotnym deszczykiem. :wink:
marecki
N3

Postprzez senior_edmundo » środa, 23 sie 2006, 13:57

zna ktos harmonogram na teraz na kielce??
senior_edmundo
N2

Postprzez Mateusz85 » środa, 23 sie 2006, 14:01

ja juz mysle jak sie dostac w poblirze tej szykany ciekawe kto tam na PO bedzie :roll:
http://www.fotosik.pl Obrazek
Mateusz85
N2

Postprzez m_a_t » środa, 23 sie 2006, 14:23

I ciagle przewija sie temat krajowej na torze w Miedzianej. Modernizacja nie jest latwa sprawa poniewaz DK-74 w calosci jest pod juryzdykcja GDDKiA i tylko ona moze wydac decyzje w sprawie remontu, przebudowy lub ew przeprowadzenia nowej nitki innym miejscem, co wiaze sie zduuuuuuuuuuuuzo iloscia bangli, ktore naplywaja z unii lecz w jednorazowych ilosciach nie wystarczajacych na calkowite zmiany. Z tego co wiem to sa jakies tam plany obwodnicy, bla bla bla ale ani projektu a tym bardziej rozpisania przetargu jeszcze nie bylo tak wiec poczekamy jeszcze troche.

Pogoda, jezeli bedzie nadal tak jak w tym tygoniu,to sprawi zawodnikom startujacym w DSMP straszeczne problem poniewaz od tygonia regularnie tak kolo godz 16 leje deszcz tak wiec bedzie duzo slizgania sie. A szykana, ciekawy pomysl ale podejrzewam ze nie zda egzaminu jezeli chodzi o wlasnie Plemniki, za malo doswiadczenia maja zeby cala stawka przejechala, chociazby z malymi zadrapaniami.....
m_a_t
N1

Postprzez m_a_t » środa, 23 sie 2006, 14:26

senior_edmundo napisał(a):zna ktos harmonogram na teraz na kielce??

http://www.automobilklub.kielce.pl/inde ... d=22&page=
m_a_t
N1

Postprzez marecki » środa, 23 sie 2006, 15:14

Ta szykana prawdopodobnie będzie tutaj http://83.17.246.82/~michall/wyscigi/20 ... 20184.html
Na tej zatoczce, ciekawe czy ktoś tam nie przypakuje w bande za którą jest dość spora przepaść :roll: .
marecki
N3

Postprzez eSWu » środa, 23 sie 2006, 16:58

Ta szykana ma jakiś sens.
1. Można powiedziec że będzie nowy tor bo jechać się będzie trochę inaczej.
2. Ciągle były narzekania w stylu " jestem lepszy technicznie ale on pod górę tak mi sper.... że szans nie miałem" teraz gdy będzie ona wąska (jak w Opolu) już tak powiedzieć nie można będzie.
3.Na pasach na spadaniu przy mokrym faktycznie dupą auta bujało strasznie więc niewątpliwie będzie bezpieczniej ale... jak z trzy auta się "zakleszczą" na szykanie to reszta niema gdzie uciekać i będzie się działo.
4. Zasadniczy minus to to że na końcu publicznej andrenalina często dochodziła do zenitu i każdy choć raz miał tam pełne portki. Teraz to moim zdaniem najniebezpieczniejsze miejsce zniknie a to chyba nie do końca dobrze.
Moje fotki lotnicze.

http://www.airliners.net/search/photo.search?pid=34090 moje airliners.net
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=20927 moje jetphotos.net
eSWu
N3

Postprzez POL-CAR » środa, 23 sie 2006, 21:25

jak szykana będzie za ciasna to na dole zrobi się nudno :D , a kijanki pewnie nigdzie nie zapną 4tego biegu :wink:

a z tym zakleszczeniem to faktycznie może być problem, bo jak dotąd szykany z opon były stawiane tylko na torach lotniskowych gdzie było dużo miejsca, a tu gdzie nie spojrzeć to banda :D
www.pol-car.pl, www.racing-team.pl
POL-CAR
N2

Postprzez Mateusz85 » czwartek, 24 sie 2006, 01:02

w sumie racja na dole beda nudyy pamientam jak wczesniej po starcie polowa aut na sobie hamowala i czesto ktos nie skrecil 8) .
http://www.fotosik.pl Obrazek
Mateusz85
N2

Postprzez marecki » poniedziałek, 28 sie 2006, 20:47

Podobno sędziowie sprawdzili odcinek drogi publicznej i nie mieli żadnych zastrzeżeń. Protest napisali sami zawodnicy GPP i nie dziwię się auta są z roku na rok coraz szybsze a obiekt w Kielcach prawie stoi w miejscu, ale okazuje się że i tu cytuje według gazety wyborczej:
" Organizatorzy znaleźli sposób na uatrakcyjnienie ścigania. Na odcinku toru przebiegającym przez drogę krajową nr 74, kilkaset metrów po starcie, ustawili szykanę, którą kierowcy musieli omijać. O ile w mniej licznie obsadzonych biegach nie stanowiło to dla kierowców wielkiego problemu, to ciekawie było Pucharze Kia Picanto. Wystartowało w nim 31 aut i na pierwszym podjeździe przed szykaną, gdy trzeba było zjeżdżać na jeden pas, utworzył się korek, a kierowcy tych niewielkich aut musieli je zatrzymywać! - Korek jak na Marszałkowskiej w godzinach szczytu - ironizował spiker zawodów, ale kierowcy nie narzekali specjalnie na to utrudnienie. " :D
Czyli według gazety tu nie chodziło o bezpieczeństwo zawodników.
Wiadomo prosto każdy umie jeździć a tu już nie było tak prosto dla niektórych. Tylko jaka jest w końcu prawda z tym odcinkiem drogi publicznej :?:
Ciekawe jak to będzie w przyszłym sezonie a może powstanie tam szykana z prawdziwego zdarzenia bez opon z tralkami.
marecki
N3

Postprzez Saruto » poniedziałek, 28 sie 2006, 21:10

marecki napisał(a):Ciekawe jak to będzie w przyszłym sezonie a może powstanie tam szykana z prawdziwego zdarzenia bez opon z tralkami.

Droga jest publiczna więc pewnie będą dalej opony ;)
GO!!! Loeb & Latvala GO!!!
GO!!! Sandell & Kościuszko GO!!!
GO!!! Al-Attiyah & Hänninen GO!!!
Obrazek
http://batracer.com/-1FrontPage.htm?Buy/ Zapraszam do gry!
Saruto
A6

Postprzez Pancin » poniedziałek, 28 sie 2006, 22:00

Prawda jest taka, że niektórzy zawodnicy z GPP narzekali, że jest dla nich zbyt szybko na krajówce. Głównym narzekającymi z tego co wiem była wielka gwiazda światowych wyścigów - Maciej M. :wink: Ale jak widać szykana na krajówce nie pomogła w ukończeniu wyścigów. To nie był pomysł organizatorów, a nad kształtem i wykonaniem szykany czuwał odpowiedzialny za tory wyścigowe przedstawiciel PZM-otu.
Pancin

http://www.scyzzor.com]www.scyzzor.com
http://www.superoes.pl]www.superoes.pl
Pancin
N3

Postprzez Fan wyścigów » wtorek, 29 sie 2006, 12:15

Po zadanych kilku pytaniach zawodnikom mam troche szersza wiedze:
Najwiekszy problem na szczycie miala KarolinaCzapka, jej clio gubilo tor jazdy. Na ostatnim Poznaniu Pan Czapka napisał pismo do PZM z prośba zrobienia spowolnienia przed szczytem. Pismo podpisali zawodnicy GPP, chyba wiekszośc.
PZM zrobił zwykłą szykanę, która nie bardzo się podobała kierowcom, ale PZM stwierdzil ze inne rozwiązanie niejest mozliwe, bo trzeba ja przeciez rozbierac. Osobą odpowiedzialna za homologacje toru jest Pan Marcinkiewicz, (tylko zbieżność nazwisk ze startujacym)
Na przyszły rok jest plan przebudowania toru w lesie, poszerzenie od 2 metry, o odcinku kralowym ani słowa. Wiec jeśli nie poprawią kolein (które są odczuwalne na razie tylko dla szybkich aut) to pewno znowu zrobia jakąś szykanę.
Czy ktos wie jak to dokładnie było kiedy Stanco uderzył w szykane, podobno dwa razy?
Fan wyścigów
N2

Postprzez Karniak » wtorek, 29 sie 2006, 13:24

Mi osobiscie szykana nie przeszkadza, fanem tez jej nie jestem. Nie podaba mi sie natomiast sedziowanie w tym miejscu, przypadki kiedy zwodnik byl wypchniety na szykanie w efekcie czego sie w nia nie zmiescil i dostawal kare drive through, ja sie w szykanie nie zmiescilem, pozycji i czasu na tej sytacji nie zyskalem a mimo to dostalem kare 20 sek do wynikow koncowych, gdyz stalo sie to na ostanim kolku.

Moja propozycja jak wypadasz z zakretu na zielone to musi byc kara drive through, jak cie ktos wypchnie poza tor to tez kara :D :D :D

Ciekaw jestem kiedy doczekamy sie porawnego poziomu sedziowania, tak aby zawodnik sam nie musial udowadniac swojej niewinnosc lub racji, tak aby ktos zwracal uwage na falstart z dalszych lini itp
Karniak
Karniak
N2

Postprzez YOG » wtorek, 29 sie 2006, 16:25

poziom sedziowania na PO umieszczonym przy szykanie niestety był jaki był; nie wiem kto wpadł na pomysł aby umieścić na PO obsadę złożoną z ludzi, którzy mają po 19-20 lat ( w tym jedna laska, która zajmowała sie trzymaniem radia) i żadnego doświadczenia w sędziowaniu; wyraźnie było widać, że jak się coś działo na torze to mieli pełne portki ( np; żółta była zawsze wywieszana z opóźnieniem, dopiero jak chłopcy ochłoneli po tych wszystkich dzwonach); dodatkowo fakt ustawienia szykany powinien obligować do tego aby ustawić tam doświadczonych sędziów; dobrze, że na Kijanki dowieźli im kilku sędziów faktu bo by sobie nie poradzili;

chyba to jest kolejny dowód na bezmyślonośc działaczy/organizatorów;
www.poldimex.pl
YOG
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wyścigi