Wyścigi w Polsce

Co słychać w wyścigach: płaskich i górskich...

Moderator: SebaSTI

Postprzez stein911 » czwartek, 22 sty 2004, 13:11

Przedni pomysł; można zorganizować spotkania Rodziny Radia Maryja!!!
stein911
A6

Postprzez :alfan: » sobota, 24 sty 2004, 19:31

stein911 napisał(a):To fakt, fajki rzadzą swiatem, ale wydaje mi się, że budowa porzadnego toru w Polsce byłaby opłacalna.

No to wszystko zalezy od zainteresowania mediów...czy mozna miec pewnośc,że któras z naszych cudownych telewizorni pokazałaby jakąs impreze z tego toru...pamietacie feletion tego kretyna z "Przeglądu Sportowego" który ukazał się po tym,jak TVP wspomniała o przyzwoitym rezultacie Dziurki i Dobrzanskiego podczas eliminacji FIA GT w Pergusie.W takiej atmosferze nic się nie da zrobić.

Choc chyba idzie ku lepszemu...chodzą ploty,iz jakoby jedna z polskich ogólnodostępnych(to warunek sprzedazy praw autorskich) telewizji miała pokazywać w tym roku F1 na żywo..zobaczymy.
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez stein911 » sobota, 24 sty 2004, 20:01

Utarło sie w Polsce, że jak czymś sie nie zainteresuje telewizja to już lipa. Korespondencja autoklubu z Włoch daje budujący przykład. Tam telewizja jest w znacznie większej mierze zmonopolizowana, prawie cała telewizja należ do Berlusconiego. I jak czytamy rajdów w ogóle nie pokazuje. A mimo to liga rajdowa jest tam bardzo silna. Przy takiej konkurencji F1 i innych wyścigów jest to osiągnięcie. Panują tam jednak nieco inne realia...

Wracając do toru wyścigowego, to gdyby powstał taki obiekt w Polsce, to nie mógł by on opierać swojego finansowego bytu tylko na krajowych rozgrywkach. Jako, że Polsca to potencjalnie duzy rynek motoryzacyjny, napewno spełniajac wszystkie normy udało by sie ściągnąć imprezy o znaczeniu miedzynarodowym (Super Racing Weekend etc.), a w ślad za tymi imprezami przyszły by zagraniczne TV i sponsorzy...
stein911
A6

Postprzez :alfan: » niedziela, 25 sty 2004, 21:35

stein911 napisał(a):Wracając do toru wyścigowego, to gdyby powstał taki obiekt w Polsce, to nie mógł by on opierać swojego finansowego bytu tylko na krajowych rozgrywkach. Jako, że Polsca to potencjalnie duzy rynek motoryzacyjny, napewno spełniajac wszystkie normy udało by sie ściągnąć imprezy o znaczeniu miedzynarodowym (Super Racing Weekend etc.), a w ślad za tymi imprezami przyszły by zagraniczne TV i sponsorzy...

Ale to tylko jedna,dwie imprezy w roku.Czy to wystarczy :?: Jesli w slad z tym nie pójdzie rozwój polsich serii wyścigowych,nie pojawią sie utytułowani polscy zawodnicy,którzy beda rywalizowali w tychże miedzynarodowych serialach,cięzko będzie o utrzymanie tego.A niby skąd mają wziąć na to pieniadze,skoro sponsorzy nie są zainteresowani naszymi zawodnikami.Wystarczy spojrzeć,ile krajowych reklam jest na bolidzie Kubicy....

Bardzo widowiskowy Puchar Alfa Romeo jakoś nie miał wpływu na nasz potencjalnie duzy rynek motoryzcyjny.Sprzedaż w zeszłym roku mocno kulała i PAR już nie będzie.
404 podpis niedostępny
A5

Postprzez stein911 » poniedziałek, 26 sty 2004, 00:57

Uważam, że kluczem do sukcesu jest dobre zarządzanie. W ślad za mim przychodzą zainteresowanie mediów i sponsorów. O jakiej dziedzinie sportu motorowego w Polsce mozna powiedzieć, że jest dobrze zarządzana. O durnych wyścigach na 1/4 mili... choć ci ludzie nie mają staży w PZM-ach i innych badziewiach. Niemniej wszyscy sie tą dyscypliną interesują.....

A dobry tor wyścigowy, to nie 2 imprezy w roku...bez przesady...
stein911
A6

Postprzez :alfan: » poniedziałek, 26 sty 2004, 22:47

stein911 napisał(a):Uważam, że kluczem do sukcesu jest dobre zarządzanie.

To jest jasne.
A dobry tor wyścigowy, to nie 2 imprezy w roku...bez przesady...

Nie zrozumialeś kontekstu,chodziło mi o znaczące,miedzynarodowe imprezy.
404 podpis niedostępny
A5

Postprzez stein911 » wtorek, 27 sty 2004, 01:17

Moim zdaniem sens miało by zbudowanie naprawde ciekawego toru: tj. posiadającego jakby dwie części: jedan dla takich serii jak DTM, V8 star etc., a druga dla takich serii jak SRW, PC, może MC etc. Nie ma sensu budować toru a'la tory belgijskie, holenderskie czy niemieckie (poza Northschleife). A tak woogle to mam sporp we krwi, więc sorry za slowinctoo.
stein911
A6

Postprzez Glitol » wtorek, 27 sty 2004, 08:42

Ludzie nie mamy w Polsce pożądnego stadionu (który taniej jest zbudować i częściej jest wykorzystywany) a Wy mówicie o budowie nowego toru. Dopóki w PZM-ocie i Automobilklubach będą siedzieć "działacze" a nie menadżerowie a rządzący będą nas łupić takimi podatkami (PIT, VAT, akcyza) nie ma szans na zdudowanie czegokolwiek.
Glitol
A5

Postprzez :alfan: » piątek, 30 sty 2004, 18:07

stein911 napisał(a):Moim zdaniem sens miało by zbudowanie naprawde ciekawego toru: tj. posiadającego jakby dwie części: jedan dla takich serii jak DTM, V8 star etc., a druga dla takich serii jak SRW, PC, może MC etc. Nie ma sensu budować toru a'la tory belgijskie, holenderskie czy niemieckie (poza Northschleife). A tak woogle to mam sporp we krwi, więc sorry za slowinctoo.

Hmm właściwe to po co dwa tory dla różnych serii :?: Co to ma za znaczenie :?: Ciekawy pomysł,ale zamiast tego wolałbym,aby na tym obiekcie równolegle powstał tor rallycrossowy.....i jeszcze jeden do wyścigów na lodzie....i owal do NASCARu i IRL :wink:

Nie wiem tez o co ci chodzi z torami niemieckimi,belgijskimi itd.Czy ogólnie nie podoba ci sie konfiguracja torów w tych krajach(rózna przeciez dla różnych obiektów),czy chodzi ci o coś innego.No bo przecież dokładnej kopii żadnego toru nikt nie zrobi.

No dobra mamy juz piękny ładny i wspaniały tor.To teraz o tych seriach,o które chciałbyś u nas umieścić.

V8 STAR-tej serii aktualnie już nie ma i szczerze watpię czy powróci w 2005 jak jest palnowane.Sądze,że wiele zalezy od tego,jak wypadnie debiut SCV8 na wyspach.Ale Beru Top Ten mogłoby sie u nas odbyć.

DTM-tez może dałoby się skusić,choć tu już widze spore wątpliwości.

SRW-raczej nie :( .Po zmianie statusu ETCC w 2005 na mistrzostwa świata, seria bedzie musiała wyjśc poza Europę,i prawdopodobnie pozostaną tylko znane tory o ugruntowanej reputacji.

PC,MC :?: :?: :?: .Możesz wyjaśnić :?: Porsche Cup :?: Maserati Cup :?: (jak już to Trofeo,cupa to sobie mogą Niemcy robić :wink: ).Bo nie wiem.

Ja od siebie dorzuciłbym ze znaczących wydarzeń jakąs serię motocyklową (FIM Endurance-w koncu nasi tak świetnie jezdzą, może WSBK,a może udałoby sie wyrwać od Brna Moto GP... ),oraz 12 godzinny wyścig LMES,żeby z długodystansowych tez coś było

No i poza tym kilka drobniejszych imprez np w ramach wspóracy z sasiadami(Czechy,Szwecja,Dania itd)

No to żem sobie pomarzył.A teraz ostatni gasi światło. :evil:

PS Stein ja tez kiedy pisze posty w stanie wskazującym,mam problem z poprawnym napisaniem Nordschleife :lol:
Pozdrawiam.
404 podpis niedostępny
A5

Postprzez golden » sobota, 31 sty 2004, 01:26

kas(i)a ;) misiu kasa
golden
A6

Postprzez stein911 » sobota, 31 sty 2004, 15:25

Spróbuje wyrazić się jaśniej:

Nie ma sensu budować prostego toru wyścigowego: dwie dłuższe proste, kilka łuków, 4,5 km. Takich obiektów jest sporo. Tak sobie wymyśliłem, że taki idealny tor miałby powiedzmy dwie części ze wspólną prostą startową. Jeden tor miałby kształt owalu, a drugi byłby usłany wiekszą częścia zakrętów. Gdy taki obiekt zbudować gdzies na południu (ale nie koniecznie), to mogła by powstać dodatkowa pętla górska połączona z normalnym torem....

W Polsce jest jak jest, ale z racji rozmiaru prędzej czy później nasz kraj stanie się ważnym rynkiem dla samochodowych koncernów. A przez to łatwiej o organizacje ważnych imprez....

Ale się rozmażyłem...

PS Stein ja tez kiedy pisze posty w stanie wskazującym,mam problem z poprawnym napisaniem Nordschleife

Kurcze sam sie dziwie, że pomimo promili wyszedło mi słowo w języku Jungingenów. Ale gdybym miał to powiedzieć, pewnie usłyszałbyć Noh...rszalajfeee :)
stein911
A6

Postprzez :alfan: » wtorek, 3 lut 2004, 15:01

stein911 napisał(a):Spróbuje wyrazić się jaśniej:

Nie ma sensu budować prostego toru wyścigowego: dwie dłuższe proste, kilka łuków, 4,5 km. Takich obiektów jest sporo. Tak sobie wymyśliłem, że taki idealny tor miałby powiedzmy dwie części ze wspólną prostą startową. Jeden tor miałby kształt owalu, a drugi byłby usłany wiekszą częścia zakrętów. Gdy taki obiekt zbudować gdzies na południu (ale nie koniecznie), to mogła by powstać dodatkowa pętla górska połączona z normalnym torem....

Aha rozumiem.Coś w stylu Rockingham albo Daytony.Ja osobiście nie przepadam za tego typu torami...nie podoba mi sie przechodzenie z szerokiego owalu na wąską konwecjonalna partię...wytraca mnie to z rytmu ...tzn w grach :wink: .No ale to tylko moje osobiste zdanie.

A poza tym jeden tor z partią owalna i pętlą górską w Polsce już jest...i jest baaardzo fajny :D
404 podpis niedostępny
A5

Postprzez Glitol » środa, 4 lut 2004, 08:31

Tak Witas, tyle tylko że ten tor ożywia się tylko na niedzielne giełdy.
Glitol
A5

Postprzez Maniacy rajdowi w liczbie » piątek, 20 lut 2004, 18:49

I co powiecie na nową formułę wyścigów w Polsce????? Wyścigi długodystansowe.......jak dotąd zawodnicy są za........może być ciekawie........więcej oglądania........
Maniacy rajdowi w liczbie
N1

Postprzez :alfan: » piątek, 20 lut 2004, 19:26

Jestem za...lubię długodystansowe wyścigi,może nie ma tyle walki ale mozna obejrzeć za to rozgrywki taktyczne.Tylko czarno widze kwestię dojezdzania do mety trzygodzinnego wyścigu samochodów,które często nie wytrzymywały 6 okrążeń sprintu...wyniki mogą okazac się kuriozalne...choć szybkie naprawy w depot podniosa na pewno dramatyzm.
A propos napraw,zmian kierowców...co jeśli 75% stawki bedzie np. zmuszona do jednoczesnego zjazdu w celu naprawy w Opolu :?: :x

A fakt,iż niezwykle tanie wyscigi klasy Fun-Cup się nie odbędą,wręcz mną wstrząsnał :wink:
404 podpis niedostępny
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wyścigi