Porsche w DSMP

Co słychać w wyścigach: płaskich i górskich...

Moderator: SebaSTI

Porsche w DSMP

Postprzez YOG » czwartek, 16 gru 2004, 01:19

http://www.autoklub.pl/news/shownews.php?id=6753

no ładny nam sie sezon szykuje! oby tak dalej; ciekaw jestem jak sobie beda jezdzic takie cztery Porszaczki w DSMP :) a jeszcze jakby Ferrari sie pojawilo to juz wogole bajeczka :)

a powaznie to fajnie ze z roku na rok cos sie dzieje w wyscigach, ze polscy kierowcy maja aspiracje pokazac sie w europie i to nie na testach; sprzet sie coraz ciekawszy pojawia mimo tego, ze popularnosc wyscigow jest duzo mniejsza niz rajdow i kibicow jak na lekarstwo na tory zaglada;

moze jak beda jezdzic ze cztery takie bryczki to przyciagnie to fanow wyscigow? no i jeszcze mogliby te zawody na niedziele poprzestawiac bo w sobote z roboty malo kto moze uciec zeby sobie na tor pojechac;

pozdrawiam, YOG
www.poldimex.pl
YOG
N2

Postprzez :alfan: » czwartek, 16 gru 2004, 12:34

YOG wszytko fajnie, ale jest grudzień. Co roku w grudniu ma być pięc Porsche na przyszły sezon i inne cuda :lol: . Pogadamy w kwietniu.
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez YOG » czwartek, 16 gru 2004, 17:56

racja :alfan: ;
szkoda wlasnie, ze to wszystko takie zasciankowe u nas jest;
jednak trzymam kciuki za to zeby sie udalo; na minus to raczej nie wyjdzie :)

YOG
www.poldimex.pl
YOG
N2

Postprzez Transformer » czwartek, 16 gru 2004, 18:38

eee, ale ferrari ma byc chyba dopiero drugi raz :))
http://www.alfa156.pl/ Alfa 156 | http://photomotive.net/ że niby blog | http://www.flickr.com/photos/airsiwy/ Zdjęcia
Transformer
N3

Postprzez nick555 » czwartek, 16 gru 2004, 20:20

:alfan: ma racje ciekawe co z tych przymiarek zostanie w kwietniu:( ale... może... ferrari i 4 Porscha to by było to!
nick555
A6

Postprzez cotic » czwartek, 16 gru 2004, 21:01

No to ładnie sie zaczyna robić..szkoda ze w Polsce jest praktycznie jeden prawdziwy tor..(chodź dziurawy jak ser:D)

Ciekawe czy kiedyś doczekamy sie nowego nowoczesnego toru w POLSCE.
cotic
N3

Postprzez YOG » czwartek, 16 gru 2004, 21:20

no bylo widac po Stancowych Porschach i Saleenach ze nie mamy w Polsce toru do szybkiej jazdy na poziomie swiatowym;

a o torach to by dlugo dyskutowac;

nie bede sie rozwijal za bardzo ale powiem Wam, ze juz od jakiegos czasu tak sobie teoretyzuje i wychodzi mi ze lepiej by bylo zmodernizowac wszystkie nasze tory (te uzywane obecnie i te nie uzywane) niz budowac jeden a porzadny; napewno modernizacja dajmy na to trzech torow bylaby drozsza niz wybudowanie nowego ale na pewno szybsza;
oczywiscie piszac "trzech torow" mam na mysli Kielce , Poznan i Opole :)

jesli macie ochote pogadac o torach ich modernizacji, projektowaniu i zarzadzaniu to dajcie znac, zlozymy watek ;

pozdrawiam , YOG
www.poldimex.pl
YOG
N2

Postprzez cotic » czwartek, 16 gru 2004, 21:47

YOG, toru w Opolu już nigdy nie bedzie...zostanie w najbliższych latach Lotniskiem.. :?

Narazie i tak nie ma na co liczyć..bo nadal jest tak ze ludzi którzy sie tym interesują jest naprawde garstka. Choć wiadomo jak jest...ze np. w Kielcach poza polami przedstartowymi ludziom nie wolno nigdzie wejśc...wiec co taki kibic ma oglądać?? jazde na wprost??
W ostatnich dniach prowadzona jest sonda na autoklubie...i ludzie stawiają na rajdy...
Pozatym wyscigi...są mało rozreklamowane w mediach..i to cały ból
cotic
N3

Postprzez YOG » czwartek, 16 gru 2004, 22:38

no to na lotniskach sie nie da scigac? Opole to ostatni z tych torow (procz Kielc i Poznania) na ktorych bylo jeszcze calkiem niedawno jakie-takie sciganie; ale nie w tutaj czas to roztrzasac;

roznie to bywa z tymi kielcami; jak sie chce to mozna sie dostac na srodek toru i ogladac sobie co ciekawsze sceny w lesie; fakt jednak jest faktem i nie ulega watpliwosci, ze AK nie bardzo sie przyklada do tego, zeby poprawic cos na torze; przyklad: wzdluz drogi krajowej po jej wschodniej stronie w trakcie zawodow jest rozciagnieta siatka stalow; ze wzgledow oczyswistych czyli bezpieczenstwa; problem w tym ze ona w niektorych miejscach jest 100m od toru!!!
i trzeba najpier zapindalac kolo siatki, potem znalezc miejsce zeby przez nia przelezc a potem ku uciesze gawiedzi uciekac przed jobami ochroniarzy na druga strone toru; ale jakby jeden zdrugim dzialacz ruszyl troche ta swoja muzgownica, toby moze wpdal na pomysl, zeby wyciac troche krzaczkow, podrownac troche ziemi, uformowac jakies skarpy i zapewnic kibicom mozliwosc poruszania sie po torze w trakcie przerw; tak to jest jak sie nie odpusci zadnej gieldy w roku na rzecz sportu (no bo wiadomo) tylko sie patrzy jakby tu jeszcze przekrecic tych biednych kierowcow wyscigowych i fanow, upchnac ich w jakiejs dziurze; nie zdziwilbym sie jak eliminacje zaczna byc rozgrywane na tygodniu;

ale dlugo by o tym pisac i dyskutowac; cisnienie mi sie podnioslo, ide sobie herbatkie strzelic;

YOG
www.poldimex.pl
YOG
N2

Postprzez :alfan: » czwartek, 16 gru 2004, 22:39

Nowy nowoczesny tor...,...przydałby się, ale głownie po to, aby przyciągnąć zagraniczne serie. Zgadzam się z tobą YOG, powinny zostać przynajmiej Kielce, z poprawioną nawierzchnią itd, lecz w niezmienionej formie. Dlaczego? Dlatego,że to niebezpieczny i fascynujący tor, takie "Polskie Spa", jak ktos kiedyś napisał na innym forum. Kiedy patrzę na te dwukilometrowe pułapki szutrowe na nowoczesnych obiektach robi mi sie słabo. Broń Boże, zebym jakiemukolwiek zawodnikowi życzył źle, ale...przecież to jest motorsport a nie tenis stołowy.

Poznań...bardzo łatwo go unowocześnić. Poprawa infarastuktury wystarczy ale...od paru dni mam Grand Prix 3. Załatwiłem to sobie tylko dlatego, że ktoś kiedyś zrobił do niego Autodromo Przeźmierowo, i teraz tam sobie śmigam Ferraką F1 z 98 roku :) Tor jest w dwóch miejscach inaczej poprowadzony. I w jednym miejscu wyszło to wręcz fenomenalnie. Zakret przed prostą pod mostem jest długi, zacieśniający się, w ogóle nie ma tego króciukiego kawałka prostej przed nim, to kontynuacja eski za kukurydzą. Cały czas tam wypadam. Gdybym miał coś zrobić z nitką toru - to własnie to.

Opole...osobiście nie lubię obiektów lotniskowych, i chetnei wymienił bym go na drogowy, albo chociaż uliczny. No, ale już nie ma czego wymieniac.

napewno modernizacja dajmy na to trzech torow bylaby drozsza niz wybudowanie nowego ale na pewno szybsza;

Jasne...tylko szybciej znajdziemy w Polsce chetnych do budowy nowego toru, niż kogoś wśrod włodarzy aktualnych obiektów, kto wziałby się za modernizację :roll:

Co do bryczek...obawiam się, że i tak bedzie to trochę przewidywalne. Możemy sobie poteoretyzować. Obstawiam tak (normalne warunki, brak awarii, wszyscy zapowiadani jadą). 1.Alda 2. Stanco/Janus 3. Golce 4. Mancin/Biernacki. 5. Gładysze. Z miejscami 3 i 4 zresztą cieżko mi się zdecydować, kto będzie szybszy. No, chyba że Mancin zdecyduje się na słabe, pucharowe Ferrari - wtedy od razu obstawiam Szwagra i Golca, a może i Gładysze go łykną. W takiej sytuacji bardzo łatwo też bedzie znaleźć mnie na terenie toru, gdy nikt nie będzie jeździł. Mianowicie bedę stał przy boksie Andy'ego i płakał ze szczęsia :wink: :wink:

Aha, w przypadku deszczu Stanco i Janus spadną w klasyfikacji tak na oko ze 2 pozycje :P

Tyle ode mnie. No to teraz Wy sobie możecie poobstawiać, póki jeszcze możemy mieć nadzieję, że coś z tego wyjdzie...
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez YOG » piątek, 17 gru 2004, 00:57

z obstawianiem to cholera wie; mysle, ze tutaj wazna role odegralby serwis i ogolnie przygotowanie auta; a i doswiadczenie duzo by dalo; zatem Szwagier bedzie w pierwszej dwojce, Gladysze z ich pomyslami to moze na czwarte wskocza; Mancinowi/Biernackiemu kibicuje najserdeczniej i to za nich bede trzymal kciuki i mam nadzieje na 3 miejsce dla nich; beda bezposrednio walczyc ze Stanco/Janus;

ok wrocmy do torów; modernizacja kielc to powazna inwestycja; tak sie sklada, ze siedze w brazny drogowej i cos wiem na ten temat; trzebaby zaczac od tego, ze istnieje projekt wybudowania obwodnicy Miedzianej Gory; dalo by to mozliwosc przekazania czesci drogi krajowej na stale na potrzeby toru; planowane rozpoczecie inwestycji: 2014-2015 .....

to by bylo wyjscie ktore pozwoliloby na pomyslenie o powaznej modernizacji toru; nawierzchnia jaka jest na Kielcach kazdy widzi; trzebaby sfrezowac jakies 12 cm i polozyc 2x4cm wyrownania i na to 4cm scieralnej SMA; przy takim zabiegu mozna myslec o przeprofilowaniu niektorych miejsc (glównie lukow); sa tez fragmenty nadajace sie do remixingu czyli stabilizacji cementowo-wapiennej; ale nieduzo tego a to sie szybko robi :)

po polozeniu takiego nowego dywanika nawierzchnia bylaby taka jak na krajowce; podejrzewam ze czasy bylyby lepsze o 10-15% od tych ktore mozna wyjezdzic teraz; problem to koszt; tam jest sporo metrów (lekką rączka liczyc jakies 25000 kwadratów); frezowanie i wyrownanie to półbidy; najgorsza ta franca SMA; kupa kasy;

no ale jak sie juz nawierzchnie ruszy to i jakies odwodnienia trzeba i gdzies tam krawezniczek na plask na dojazdach i garby na lukach by trzeba powymieniac; znowu kupa kasy

kolejna sprawa to jak juz by robic cos z torem to wokol toru tez, nie? no;
a wiec bariery nowe trzeba ( nie pytajcie o cene bo mi to przez klawiature nie przejdzie:) ) nie wszystkie ale sa takie ze ja za nimi nie staje bo sie boje; robot ziemnych od cholery; trzebaby juz powycinac te skarpy i porobic chociaz jakies pseudo trybuny; krzaki powycinac ( ale tylko mlodniki bo te duze drzewa to sam urok);

a jeszcze mala architektura, zajazdy dla ratownikow i karetek kladki nad torem kibicom trza zrobic dla swobodnego poruszania sie w trzkcie zawodow; moze jakies budki z zarciem i napojami, toalety itd, itp

jak widac roboty od cholery, kasy jeszcze wiecej a poczatku nie widac;

oczywiscie mozna latwiej i taniej i szybciej ale i tak jakos nie chce mi sie wierzyc ze cos sie zmieni w najblizszym wieku; na razie jest remontowany budynek klubowy, czyli elewacja zewnetrzna i kawiarnia, korytarze, klatka schodowa (chyba).....

znow ide na herbatkie bo mnie trzesie :)

YOG

P.S. a o torach ulicznych pogadamy jutro :)
www.poldimex.pl
YOG
N2

Postprzez marecki » piątek, 17 gru 2004, 01:39

W Kielcach jest ciężko co kolwiek rozbudować w części teśnej, chodźby tak prymitywne skarpy usypane z ziemi, żeby nie stać za drzewami jak partyzant :D .O ile jezdnia należy do AK. to tereny wokół jezdni należą do Lasów państwowych. Nie sądze, że jest stać AK. na wykup tych terenów przy jezdni,do tego jeszcze ochrona przyrody choć można to pogodzić, ale już samą jezdnię mogli by poprawić, bariery wzmocnić. Wydaje mi się, że to zawodnicy powinni może podpowiedzić, wymusić to na właścicielu obiektu co należałoby poprawić, zmienić.
Ta siatka owszem jest rozwijana, ale co to daje jak co nie którzy ją zrywają i równaja z ziemią ze złości bo nie ma jak przejść po ludzku i zatrzymać się w miare bezpiecznym miejscu.
marecki
N3

Postprzez eSWu » poniedziałek, 20 gru 2004, 12:39

Jesli chodzi o modernizację torów to nie to w tej chwili jest najważniejsze. Co zapewne Was zaskoczy Tor Poznań w chwili obecnej ma wielkie problemu z dopuszczaniem do użytkowania z uwagi na hałas. Jest wielce prawdopodobne że do wiosny uda się uporać z tym problemem , przedstawiając w odpowiednich urzędach "plan głośnych dni i godzin". Jeśli zostanie on zaakceptowany to wówczas w te właśnie kilkanaście dni w roku będzie można rozgrywać zawody sportowe.
Brzmi to śmiesznie ale "Oto Polska właśnie".
Moje fotki lotnicze.

http://www.airliners.net/search/photo.search?pid=34090 moje airliners.net
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=20927 moje jetphotos.net
eSWu
N3

Postprzez mop » poniedziałek, 20 gru 2004, 20:29

to nie brzmi smiesznie. to brzmi tragicznie, prawie jak ta akcja z gorskimi i oplatami za drogi. chyba trzeba sie wyprowadzic z tego kraju
mop
A5

Postprzez SeBa » wtorek, 21 gru 2004, 12:17

coś o tej głosności wiem:/

kiedys byliśmy z Łukaszem na treningu w Poznaniu i pierw przesnęli i przy okazji skrocili nam trening chyba o godzine. a jak zapytaliśmy czy zamiast jeździć normalnie do 18 nie mogli byśmy jeździć do 19 skoro zaczeliśmy jeździc godzine później i wtedy pan kopczyk powiedzial że chętnie by nam pozwolili gdyby nie problemy z głośnością. Coś mówil że właśnie ich tępią za głośnośc...:/

to jest dla mnie śmieszne... przecież kilkaset metrów dalej jest lotnisko a samoloty do najcichszych nie należą
SeBa
N2

Następna strona

Powrót do Wyścigi