40 Rajd Świdnicki - Krause 2012

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 40 Rajd Świdnicki - Krause 2012

Postprzez MariuszM » poniedziałek, 23 kwi 2012, 12:48

Przygoda na OS9 załogi M.Małyszczycki J.Rathe - onboard - http://www.rsmp.info/index.php?option=c ... mp;lang=pl
www.rsmp.tv
MariuszM
N3

Postprzez buczek » poniedziałek, 23 kwi 2012, 13:43

Przygoda Kajto zaraz po starcie w Ludwikowicach.
Widac ze jechal na 100%

Mam nadzieje ze niedlugo Kajto dostanie szanse w PCWRC...

http://www.youtube.com/watch?v=y1FVh10p1sc

http://www.youtube.com/watch?v=9kw2GdhvjBo
buczek

Postprzez holek1987 » poniedziałek, 23 kwi 2012, 13:53

Zacznę od tego , że bardzo podobal mi się jeden baner w Walimiu na płocie "Świdnicki to majonez a Elmot to był rajd" i coś w tym jest widać to w tym roku niestety troszke... strasznie mnie zdenerwowało skrócenie dwóch odcinków do Rzeczki i nie puszczenia chłopaków szutrem, po co było czekać do ostatniej chwili? zrezygnować trzeba było wczesniej z tego łacznika niech by sobie chłopaki opisali sierpnice od dołu i heja do Walimia pod góre to nie... ubolewam też nad tą patelnią ciągle chociaż z dwa przejazdy jednego dnia albo testowy i było by git dla wielu, no i nasi Panowie policjanci budzący się jak leci ostatnie ZERO że chyba nie wszyscy stoją bezpiecznie i przeganiają w ostatniej chwili tych co są ok, a Ci co stoją na wypadkowej stoją dalej bo za daleko by im było podejsc... żal ale tak było zawsze :] no i do cholery nie pamiętam Elmotu... wróć Świdnickiego czy tam Rajdu w Górach Sowich Ooo... żebym nie zmarzł :P Na plus... Super walka Kajta z Grzybem Bębnem i Rzeźnikiem, Ekstra że Ptaszek przypomniał WRC jak to jeszcze potrafi śmigać mimo że nie ogarniał troche sprzętu;p no i oczywiście Virniczek jak dla mnie postać najbardziej pozytywna 40 już Rajdu Świdnickiego. Czas odliczać dni do Karkonoskiego :)
Trzymam ptaka za Lubiaka, a ja jaja za Kuzaja :)
holek1987
N3

Postprzez gucio2020 » poniedziałek, 23 kwi 2012, 16:41

hołek1987: na rajdy pojawia się 90% ludzi świadomych. Osób które są na rajdzie nie pierwszy raz i doskonale wiedzą gdzie stanąć by być bezpiecznym (przyjąłem za kryterium: przynajmniej jedną część garderoby z napisem Subaru, Monster, WRC itd. :twisted: ) . Jednak z tych 90% świadomych kibiców 50% to półgłówki które za wszelką cenę (nawet swojego życia) muszą stanąć na wypadkowej - a nóż nikt mi nie zwróci uwagi. Chyba nie muszę dodawać, że z tych 90% połowa jest napita na maxa. Chcemy przewidywalnych, bezproblemowych rajdów - zacznijmy walczyć z tym buractwem.
A jeszcze wracając do garderoby. Heh muszę to powiedzieć. Zabawne są osoby które za wszelką cenę chcą zademonstrować nową koszulkę z napisem: Subaru, Monster, WRC etc. Na polar czy kurtkę to już trzeba wydać pare stówek a koszulka jest za pare dyszek. Wiec podróżuje taki delikwent przy 10 stopniach Celsjusza w deszczu w samej koszulce i myśli że wzbudza zachwyt podziwiających. Drodzy kibice: otóż nie! Wzbudzacie współczucie :)
Rajd: OK. Obsada fajna. Niektórzy podróżowali w tempie spacerowym ale też tego nie kryli po co przyjechali na Elmot. Szkoda Grzyba. Mam nadzieje, że na Karkonoskim do Kajtka się ktoś zbliży w równorzędnej walce bo może to być nudny sezon.
.: Gutek :.
gucio2020

Postprzez kmederski » poniedziałek, 23 kwi 2012, 17:50

Sezezon bedzie mniej nudny niz przypuszczalismy po Lotosie. Przewaga(kolosalna w zimie) Kajtka dramatycznie sie skurczyla, mimo ze szedl na limicie. Jednak bezposredniej konkurencji mimo to nie daje zbyt wielkich szans. Bebny musza cos z soba zrobic, bo to co pokazuja juz drugi sezon z rzedu ma sie nijak do tego jak jezdzili dawniej. Staneli w miejscu, a inni poszli do przodu. Tomek nie bardzo moze dojsc do porozumienia z samochodem, auto wydaje sie byc duzo slabsze niz N-ka Chuchaly - przynajmniej na podstawie filmow, bo nie byla mi dana tym razem ogladara na oesach. Tak jak perkusyjni stoja w miejscu, tak Siemanko zrobil skok do przodu, czasy jakie robil jadac sprawnym autem zaskakiwaly, zreszta z przestawionym zawieszeniem w drugiej petli tez byly godne uwagi.

Kontrola glosnosci nie jest na swiecie czyms niezwyklym, auta maja miec max 98 decybeli, podobnie jak maja posiadac katalizator. Koniec, kropka. Kary zreszta nie byly zbyt dokuczliwe. Co to sa 3 lub 6 stow przy kosztach calego rajdu?

Co do organizacji na miejscu to nie wiem, z wyjatkiem dzwonow zerowek. Mialo byc lepiej przy nowych wladzach, a wrocilo stare i to bardzo stare. Zerowkami zamiast sprawdzac zabezpieczenie rozbijaja sie (doslownie) prywaciarze, wyniki niech diabli wezma. Nie dosc ze pojawialy sie z duzym opoznieniem( na szczescie byl Autoquard), to jeszcze calymi stadami, a przez moment w generalce rajdu prowadzil Virnik i jakas Astra. Serwer byl przeciazony, nie mozna bylo odswiezac.
Dziwia mnie predkosci kierowcow na dojazdowkach i brak reakcji CKR. Na swiecie jest za to wypad z rajdu, a u nas beda czekali az ktorys z naszych" miszczow" przejedzie dziecko lub pojdzie na czolowke.Widac co poniektorym bozia rozumu nie dala, a potem sie wszyscy oburzaja, ze miejscowi nie chca rajdow u siebie. Wtedy bedziemy wiedzieli(dzieki Autoqardowi) komu za to dziekowac.
kmederski
N3

Postprzez Andrzej » poniedziałek, 23 kwi 2012, 18:27

zbych KCH napisał(a):http://www.facebook.com/media/set/?set=a.310736722333217.70976.111384262268465&type=1
To tak w skrócie co działo się na tym sławnym zakręcie w Michałkowej podczas OS6. Dodam tylko, że Kajto był też bardzo blisko zostania w tym miejscu, było grube ratowanie co będzie mam nadzieje widać na zdjęciach jak sklecę galerię.

No właśnie gdzie to się dokładnie działo?
www.msg-rally.pl
Andrzej
A6

Postprzez Konradoo » poniedziałek, 23 kwi 2012, 19:11

Konradoo
N2

Postprzez MOTORECORDS.PL » poniedziałek, 23 kwi 2012, 19:23

zawodników RPP i RSMP zapraszam do zakupu swoich filmów.
Przykład RPP - Mateusz Kubat:
http://www.youtube.com/watch?v=M7tcQCWeLTA
KONTAKT:
e-mail: motorecords@wp.pl
tel.: 500 267 619
NOCLEGI NA RSMP, RPP, GSMP: http://motorecords.pl/noclegi.html
MOTORECORDS.PL
A6

Postprzez robros » poniedziałek, 23 kwi 2012, 20:01

kmederski napisał(a):Kontrola glosnosci nie jest na swiecie czyms niezwyklym, auta maja miec max 98 decybeli, podobnie jak maja posiadac katalizator. Koniec, kropka. Kary zreszta nie byly zbyt dokuczliwe. Co to sa 3 lub 6 stow przy kosztach calego rajdu?

Ok 98 dB, ale wytwarzanych przez samochód zawodnika, a nie przez 3 samochody zawodników + czwarty startujący + agregaty z serwisu i klucze pneumatyczne oraz głośno zachowujących się ludzi + muzyka.
Tu nie chodzi o 300 czy 600 zł. Sytuacja jest taka, że ZSS razem z sędziami najzwyczajniej oszukał zawodników.
Tyle powiem, bo byłem widziałem , karę dostałem.
robros

Postprzez toydols » poniedziałek, 23 kwi 2012, 20:57

robros napisał(a): Ok 98 dB, ale wytwarzanych przez samochód zawodnika, a nie przez 3 samochody zawodników + czwarty startujący + agregaty z serwisu i klucze pneumatyczne oraz głośno zachowujących się ludzi + muzyka. Tu nie chodzi o 300 czy 600 zł. Sytuacja jest taka, że ZSS razem z sędziami najzwyczajniej oszukał zawodników. Tyle powiem, bo byłem widziałem , karę dostałem.

Dokładnie jak robros pisze - sama strefa pucharu fiesty robiła ogromny hałas dużą baterią głośników przy scenie, która tam stała, do tego startujące co chwilę rajdówki, kibice, cały sprzęt okołoserwisowy, itp... przecież tam pewnie było 98 dB za autem z wyłączonym silnikiem. Tam były auta, które były wcześniej sprawdzane na stacji diagnostycznej, właśnie po to, żeby być w zgodzie z przepisami i nie mieć problemów czy to na rajdzie, czy w każdej innej sytuacji. I jak to jest, że ta sama rajdówka na stacji diagnostycznej ma 93 dB, a na kwitach delegata technicznego na rajdzie krause 100 dB?!
Jak to jest, że auta składane z kitu wszędzie mieszczą się w normach, a na kwitach delegata technicznego na rajdzie krause nie mieszczą się?
Co ciekawe informacja o nadaniu kar przez ZSS została powieszona długo po prologu i wstawieniu rajdówek do parku zamkniętego, tak, żeby nikt przypadkiem nie mógł jej przeczytać na tyle szybko, żeby przyszło mu do głowy złożyć odwołanie w czasie na to przysługującym.
Kolejna ciekawostka - dojazdówka z serwisu na os3 i os6 - Lubachów-Walim. Wyjeżdżamy z serwisu, mamy 20 minut, ale jeszcze znakowanie opon, tankowanie no i dojazd na PKC był właściwie na klapkę, ale w drugiej pętli harmonogram przewidywał tylko 10 minut! No i posypały się kary za przekraczanie prędkości na dojazdówkach.
Mam nieodparte wrażenie, że to wszystko było od początku do końca zrobione z pełną premedytacją, żeby tylko napchać kasę do dziurawego budżetu rajdu.
Znów okazuje się, że działacze i zawodnicy są po dwóch różnych stronach barykady.
Szczerze mówiąc, bardzo chciałbym, żeby te 28 załóg, które jeszcze wczoraj nie zapłaciło kar miało, zgodnie z tym co mówili członkowie zss, zawieszone licencje. Tak, żeby nie mogli się zgłosić na powiedzmy 2-3 kolejne rajdy. Nagle okazałoby się, że w RSMP chce jechać 15 załóg i byłoby po temacie. Może wtedy Panowie po drugiej stronie barykady przypomnieliby sobie, że powinni być po tej samej stronie. Może wtedy rajd, na który ktoś nie zebrał kasy, po prostu by się nie odbył i nie doszłoby do jawnego sku...syństwa (bo inaczej nie potrafię nazwać dojenia zawodników w taki sposób jak miało to miejsce na tegorocznym rajdzie krause). Może wreszcie rajdy robiłyby kluby, które działają na tyle sprawnie, że potrafią ten budżet zebrać, a nie te, które mają tradycję i układy w PZM.
Strasznie lubię trasy Elmotu/Krause/Świdnickiego, ale strasznie nie lubię sytuacji opisanych powyżej. Piękny rajd, świetne oesy, dużo niezłych pomysłów w tym roku, ale wszystko spaprane przez kilka osób, które zapomniały, że to oni są dla zawodników, a nie odwrotnie. Marzy mi się bojkot zrobiony solidarnie przez zawodników. Choćby miał to być cały rok bez rajdów. Może wtedy stalibyśmy się partnerami dla działaczy.

Aha! Ktoś ładnie wcześniej wyliczył, że za głośność policzono łącznie 20700 zł - proszę do tego dodać kilka tysięcy z kar za przekroczenie prędkości. Co ciekawe jeden z zasłużonych działaczy był przez wiele osób widziany w piątek w momencie, kiedy poruszał się po Świdnicy białym autem z naklejkami organizatora z prędkościami wysoce nieprzepisowymi (dla ułatwienia dodam, że był to ten sam działacz, który jak co roku podczas rajdu polował na zawodników wraz załogą nieoznakowanego radiowozu na dojazdówkach). Ot taka moralność Pani Dulskiej.
toydols
N2

Postprzez CZUCZU » poniedziałek, 23 kwi 2012, 21:38

Ciekawy jest plan akcji kara w 5 groszówkach....
http://www.czuczu.estrefa.pl

Głośno i bokiem na przednich łapach..
CZUCZU
N3

Postprzez Jarek55511 » poniedziałek, 23 kwi 2012, 21:46

Toydols masz racje. Ten rajd to kpina. Chyba powinni im zabrać na rok organizowanie rundy RSMP organizatorzy nauczyli sie zarabiać na wszystkich. Mało im za wpisowe to kary dowalają.
Jarek55511
S1600

Postprzez hyzym » poniedziałek, 23 kwi 2012, 21:51

http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez Bomber » poniedziałek, 23 kwi 2012, 22:04

ale ta kasa niestety idzie na konto PZM, a nie rajdu...

a 20 tysiaków to już całkiem sporo. no szkoda, szkoda że to tak :( ale warszawka musi miec na drożejące paliwo i waciki, f...
Bomber
N2

Postprzez toydols » poniedziałek, 23 kwi 2012, 22:06

Według przepisów, rzeczywiście kary idą na konto ASNu... ale dlaczego takie czy inne cyrki są praktycznie tylko na Elmocie?
toydols
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP