RSMP 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2015

Postprzez andrew88 » piątek, 24 paź 2014, 21:30

Tu będą pojawiać się informacje na temat przyszłego sezonu, a pierwsza już jest: https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez viper » piątek, 24 paź 2014, 21:57

andrew88 napisał(a):Tu będą pojawiać się informacje na temat przyszłego sezonu, a pierwsza już jest: https://www.facebook.com/WLOCH.rally

E tam co to za informacja :D . Bez niej wiem dokładnie to samo, bo co roku o tej porze gadają to samo.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » piątek, 24 paź 2014, 22:39

Mad Max napisał(a):Dziwi mnie przeświadczenie że tytoń browar i wóda są lekarstwem który ma uratować ten sport. Zakaz reklamy fajek jest w całej UE (i tego nie przeskoczymy) a browar reklamował się nie tak dawno temu (Karpackie dla przypomnienia) jakoś innych firm na horyzoncie ni widu ni słychu (zakaz jest reklamowania PIWA ale nie marki). Śmiem też twierdzić że przywrócenie tych reklamowych możliwości dużo by nie pomogło bo po pierwsze rynek reklamowy jest znacznie większy (mówię tu tylko o sporcie) a po drugie w pięknych zamierzchłych czasach firmy które wydawały na to kasę było 5 (w zasadzie tyle przychodzi mi do głowy firm które wydawały kasę na załogi i organizacje rajdów). Dodatkowo w pięknych zamierzchłych czasach 70% samochodów było przygotowywanych w "garażu przy domu" a 30% profesjonalnych firmach... teraz ta proporcja jest odwrotna więc rząd pieniędzy zupełnie inny... poza tym warto zauważyć że inne dyscypliny (np. F1 - gdzie swego czasu praktycznie każdy zespół jeździł w tytoniu) jakoś poradziła sobie z tym problemem.
Ja powtarzam po raz kolejny jeśli nie sprawią (czyt. PZMŁOT) że więcej załóg będzie jeździło w rajdach (przedmówcy już podpowiedzieli jak to można zrobić) i do puki nie zacznie przychodzić więcej ludzi na odcinki (a jak mają przychodzić "nowi" skoro "starzy wyjadacze" odpuszczają sobie wyjazdy na rajdy "Bo niema kogo oglądać" - w sumie się nie dziwię jak do mety dociera 25 samochodów i ma się do przejechania na takie widowisko np 350km) to nikt się nimi nie zainteresuje (sponsorzy / TV). I dajmy już spokój sloganowi "Trzeba to pokazywać w TV"... tylko co chcecie pokazywać w tej TV ?? pustki na odcinkach. Sponsorzy i TV muszą widzieć w tych (i na nich) rajdach interes... szczerze to ja w nich widzę otchłań, takich pustek na odcinkach jeszcze nie widziałem w życiu (kiedyś na RPP na Mazowieckim było niewiele mniej)... zresztą ostatnio zauważyłem też interesująca rzecz że dawno nie widziałem przy trasie bilbordu reklamowego (nie liczę miejskich prologów). I na koniec por raz ostatni: Im więcej załóg tym więcej kibiców, im więcej wszystkiego razem tym szybciej znajdzie się ktoś kto zrobi z tego biznes/kase... no właśnie KASE... słowo klucz w całej tej zabawie.

I generalnie kółko się zamyka.
Dlatego też pisałem, że ktos to musi przerwać i tym kimś są głównie organizatorzy Pzmłoty oraz ale w znacznie mniejszej skali, jakby nie patrzeć zawodnicy.

Ktoś proponował rotacyjne eliminacje. Pytam co ma mieć rotacje jak mamy "pięć na krzyż" dużych rajdów, tyle samo okręgówek, a reszta to amatorka? Nie ma szans żeby rajd RO nagle stał się rundą RSMP bo to nie ta kasa.
Właśnie kasa.
Bez kasy robienie proponowanego Rally day też się niestety nie uda.
Barbórka to powinna zostać w Wawie. Bo kto inny by to miał robić. Ale ogólnie brakuje rajdów takich upamiętniających kierowców, czy też sumujacych sezon. We Włoszech mają chyba 3 lub 4 takie imprezy. Czesi mają dwie. OK u nas jest Memoriał, który jest .....a szkoda się denerwować.
U Kuchara w Rally Landzie można coś zrobić. Na torze Poznań czy w Tychach. W Walimiu. Zapewne takich miejsc się znajdzie masa tylko komu się bedzie chciało. Młodzi może jeszcze się znajda ale zaraz starzy przyblokują. To jeszcze luz. Gorzej dogadać sie z władzami, mieszkańcami, policją (np okolice Bielska) do tego znaleźć ludzi do zabezpieczenia którzy rano się pojawią zgodnie z obietnicą niezależnie czy będzie gorąc czy śnieg z deszczem. I czy zawodnicy przyjadą bo po co ma startować jak coś nie jest w RSMP. I za co jak budżetu na RSMP nie ma.
Problem jest bardzo złożony.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez MSG Racing » piątek, 24 paź 2014, 22:39

Mad Max napisał(a):Dziwi mnie przeświadczenie że tytoń browar i wóda są lekarstwem który ma uratować ten sport. Zakaz reklamy fajek jest w całej UE (i tego nie przeskoczymy) a browar reklamował się nie tak dawno temu (Karpackie dla przypomnienia) jakoś innych firm na horyzoncie ni widu ni słychu (zakaz jest reklamowania PIWA ale nie marki). Śmiem też twierdzić że przywrócenie tych reklamowych możliwości dużo by nie pomogło bo po pierwsze rynek reklamowy jest znacznie większy (mówię tu tylko o sporcie) a po drugie w pięknych zamierzchłych czasach firmy które wydawały na to kasę było 5 (w zasadzie tyle przychodzi mi do głowy firm które wydawały kasę na załogi i organizacje rajdów). Dodatkowo w pięknych zamierzchłych czasach 70% samochodów było przygotowywanych w "garażu przy domu" a 30% profesjonalnych firmach... teraz ta proporcja jest odwrotna więc rząd pieniędzy zupełnie inny... poza tym warto zauważyć że inne dyscypliny (np. F1 - gdzie swego czasu praktycznie każdy zespół jeździł w tytoniu) jakoś poradziła sobie z tym problemem.
Ja powtarzam po raz kolejny jeśli nie sprawią (czyt. PZMŁOT) że więcej załóg będzie jeździło w rajdach (przedmówcy już podpowiedzieli jak to można zrobić) i do puki nie zacznie przychodzić więcej ludzi na odcinki (a jak mają przychodzić "nowi" skoro "starzy wyjadacze" odpuszczają sobie wyjazdy na rajdy "Bo niema kogo oglądać" - w sumie się nie dziwię jak do mety dociera 25 samochodów i ma się do przejechania na takie widowisko np 350km) to nikt się nimi nie zainteresuje (sponsorzy / TV). I dajmy już spokój sloganowi "Trzeba to pokazywać w TV"... tylko co chcecie pokazywać w tej TV ?? pustki na odcinkach. Sponsorzy i TV muszą widzieć w tych (i na nich) rajdach interes... szczerze to ja w nich widzę otchłań, takich pustek na odcinkach jeszcze nie widziałem w życiu (kiedyś na RPP na Mazowieckim było niewiele mniej)... zresztą ostatnio zauważyłem też interesująca rzecz że dawno nie widziałem przy trasie bilbordu reklamowego (nie liczę miejskich prologów). I na koniec por raz ostatni: Im więcej załóg tym więcej kibiców, im więcej wszystkiego razem tym szybciej znajdzie się ktoś kto zrobi z tego biznes/kase... no właśnie KASE... słowo klucz w całej tej zabawie.

I generalnie kółko się zamyka.
Dlatego też pisałem, że ktos to musi przerwać i tym kimś są głównie organizatorzy Pzmłoty oraz ale w znacznie mniejszej skali, jakby nie patrzeć zawodnicy.

Ktoś proponował rotacyjne eliminacje. Pytam co ma mieć rotacje jak mamy "pięć na krzyż" dużych rajdów, tyle samo okręgówek, a reszta to amatorka? Nie ma szans żeby rajd RO nagle stał się rundą RSMP bo to nie ta kasa.
Właśnie kasa.
Bez kasy robienie proponowanego Rally day też się niestety nie uda.
Barbórka to powinna zostać w Wawie. Bo kto inny by to miał robić. Ale ogólnie brakuje rajdów takich upamiętniających kierowców, czy też sumujacych sezon. We Włoszech mają chyba 3 lub 4 takie imprezy. Czesi mają dwie. OK u nas jest Memoriał, który jest .....a szkoda się denerwować.
U Kuchara w Rally Landzie można coś zrobić. Na torze Poznań czy w Tychach. W Walimiu. Zapewne takich miejsc się znajdzie masa tylko komu się bedzie chciało. Młodzi może jeszcze się znajda ale zaraz starzy przyblokują. To jeszcze luz. Gorzej dogadać sie z władzami, mieszkańcami, policją (np okolice Bielska) do tego znaleźć ludzi do zabezpieczenia którzy rano się pojawią zgodnie z obietnicą niezależnie czy będzie gorąc czy śnieg z deszczem. I czy zawodnicy przyjadą bo po co ma startować jak coś nie jest w RSMP. I za co jak budżetu na RSMP nie ma.
Problem jest bardzo złożony.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez Wloch a ty? » sobota, 25 paź 2014, 15:53

Oczywiście kilka rzeczy bądź planów jest znana pasjonatom rajdów. Mówi się o nich od kilku lat ale teraz mają szanse wprowadzenia.
Kolejną ciekawostką ma być abolicja. Więcej na https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 26 paź 2014, 11:47

Moim zdaniem przede wszystkim zawodnicy powinni się z krzyknąć i stworzyć coś na zasadzie FOTY W F1 i wtedy obgadywać wszelkie rozwiązania i negocjować z władzami ale to powinni wszyscy zawodnicy albo przynajmniej większość a nie kilku jak już kiedyś było i nie uginać się przed PZM-otem tylko twardo stać przy swoim ale to musi się chcieć a wielu zawodnikom nie chcę się chcieć bo tak jest przecież wygodniej jakąś kase się uciuła i jakoś sezon na trytytkach się pojedzie.Połączenie rsmp i rpp może i średni pomysł ale jak się nie spróbuje to się nie przekonamy skrócenie np.ze 160 do 120 km rajd też może średni pomysł ale jak ktoś napisał że kilometr r 5iątką kosztuje 200 euro to w skali sezonu około 200 tyś zł.jest oszczędności do tego limit opon co pisał gdzieś Maciek Oleksowicz to wskali sezonu około 80 tyś. to jest prawie 300 tyś. zł a to nie mało.Rajdy w sobote i niedziele to tak jak dla mnie i wielu kibiców bardzo dobry pomysł bo pracuję w każdą sobote i nie moge sobie pozwolić na urlop w piątek i sobote żeby pojechać na rajd.A tak to rajd zaczyna się w sobote o 14 to śmiało zdążę piszę tylko o rajdach w mojej okolicy.I myślę że dla wielu kibiców to lepsza opcja.W sprawach technicznych trochę zluzować z tymi homologacjami i będzie dobrze może nie odrazu w pierwszym roku ale za 2 albo 3 sezony powinno być coś widać jakąś poprawę.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez Hubertos » niedziela, 26 paź 2014, 11:57

Przez pewien czas funkcjonowało Stowarzyszenie Zawodników Rajdowych, które po jakimś czasie się rozwiązało. Tu widzę spory problem, brak chęci i inicjatywy ze strony, niektórych zawodników. Narzekają, że jest źle, ale żeby coś zrobić, czy pójść na kompromis to już nie za bardzo.
Hubertos
A6

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 26 paź 2014, 12:42

no właśnie stowarzyszenie było ale ilu tam się udzielało zawodników to już pozostawia wiele do życzenia .Największy problem to oczywiście kasa i wszelkie obostrzenia i kurczowe trzymanie się homologacji przez działaczy pzm i to że działaczom się nie chce ale drugi problem że samym zawodnikom się też nie chce to o czym tu mówić.Jeżeli zawodnikom się zachce to może zmuszą władze żeby zaczeli iść w dobrą stronę a jeśli nie to działaczą to jest tym bardziej na rękę bo nie muszą nic robić a kasa i tak płynie duża a jak będzie szła mniejsza bo będzie mniej załóg startowało to podniosą wpisowe i tak czy inaczej wyjdą na swoim.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez Wloch a ty? » niedziela, 26 paź 2014, 14:45

Hubertos napisał(a):Przez pewien czas funkcjonowało Stowarzyszenie Zawodników Rajdowych, które po jakimś czasie się rozwiązało. Tu widzę spory problem, brak chęci i inicjatywy ze strony, niektórych zawodników. Narzekają, że jest źle, ale żeby coś zrobić, czy pójść na kompromis to już nie za bardzo.

Tak takie Stowarzyszenie było i dobrze działało było porozumienie na lini zawodnicy PZM. Niestety w tym stowarzyszeniu była też czarna owca która została wybrana i pierwszym problemem było w jaki sposób została wybrana, Później skłócił wszystkich i Stowarzyszenie się rozpadło a on, ta perfidna świnia działał dalej pod szyldem stowarzyszenia i rady zawodników szkoda że reprezentował swoje partykularne interesy a nie dbał o dobro sportu.
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez gregortest » niedziela, 26 paź 2014, 15:57

No to poprosimy nazwisko delikwenta ;)
Albo jakaś podpowiedź 8)
gregortest
A5

Postprzez Kruk » niedziela, 26 paź 2014, 18:15

Znalazłem w sieci starą informację na temat Rady Zawodników. Oto jej członkowie:
1. Tomasz Czopik
2. Krzysztof Gęborys
3. Grzegorz Gołda
4. Robert Hundla
5. Bartek Jakubowski
6. Krzysztof Janik
7. Adam Jaros
8. Wojciech Maciejewski
9. Maciej Mielniczyn
10. Łukasz Lewandowski
11. Ireneusz Pleskot
12. Bartosz Sajdak
13. Jacek Spentany
14. Łukasz Włoch
15. Jakub Wolski

Sądząc po wypowiedzi pana Włocha ta czarna owca jest wśród tych czternastu nazwisk :wink: .
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 26 paź 2014, 18:54

coś mi zaczyna świtać czy to czasem nie chodzi o czopera ale mogę sie mylić.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez lancerevo1 » niedziela, 26 paź 2014, 20:48

Pan Łukasz Lewandowski swego czasu rozsyłał takie info:
Miło nam poinformować, że zakończyły się wybory do Rady Zawodników.

Rada została wybrana w zaproponowanym składzie 15 osób
reprezentujących różne cykle i różne grupy zawodników. W Radzie
znaleźli się:

1. Jacek Spentany
2. Bartek Jakubowski
3. Irek Pleskot
4. Maciej Mielniczyn
5. Robert Hundla
6. Krzysztof Gęborys
7. Grzesiek Gołda
8. Tomek Czopik
9. Łukasz Lewandowski
10. Adam Jaros
11. Krzysiek Janik
12. Łukasz Włoch
13. Wojciech Maciejewski
14. Jakub Wolski
15. Bartosz Sajdak

Dodatkowo:
Tomek Czopik będzie reprezentował nas przy ZSS podczas rajdów RSMP.
Kuba Mroczkowski zostanie zaproponowany jako kandydat na funkcję Osoby
odpowiedzialnej za kontakty z zawodnikami w ramach RSMP.

Rada została wybrana głosami 86 zawodników, przy czym część z Was
głosowała w imieniu całych załóg. W głosowaniu cieszy szczególnie
frekwencja zawodników RSMP (49 osób) oraz fakt, że jedynie 2 osoby
były przeciwne powołaniu Rady w takim składzie, co świadczy o dużym
poparciu.

W najbliższym czasie Rada ustali zasady działania i wybierze spośród
siebie przedstawicieli do kontaktu z GKSS. Po wybraniu przedstawicieli
SZR prześle oficjalną informację do GKSS i rozpocznie pracę o czym
będziemy na bieżąco informowali.

Jednocześnie jeśli macie jakieś pomysły, wnioski lub pytania - piszcie.

Pozdrowienia i do zobaczenia
lancerevo1

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 27 paź 2014, 07:57

Jest jeszcze przeszkoda. Polskie Prawo ktore przeszkadza skutecznie w wielu sprawach. Min dlatego tez dziadki z PZM nie chca pewnych luzow robic bo beda wbrew prawu. Wiele juz jest. A to robi problem bo trzeba wnioskowac i starac sie to zmienic. To lepiej sie zaslonic przepisami miedzynarodowymi najwyzszej instancji czyli FIA. I prokurator czy policja wtedy sie czepiac nie powinna.

MSG Racing
S2000

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 27 paź 2014, 10:28

zmiana ma iść w kilku kierunkach, według mojego postrzegania
1. na początek zrobienie jednych mistrzostw połączenie RPP z RSMP, nie oszukujmy się w niższych klasach nic się nie dzieje, a nam trzeba tam rywalizacji i najlepiej puchar małych.
2. ma być kolorowo na serwisie ( reklamy banery hostessy etc) i dostęp do serwisu, tak ustawienie odcinków i harmonogramu aby kibice tam zjeżdżali, popatrzcie na relacje z lat 1990-2002 reklamy przy odcinkach nie tylko sponsora rajdu ale i załóg to jest jak magnez dla sponsorów i mediów, niech TV nc+ pokazuje relację a w niej swoje logo, jak tak będą mogli robić będą szczęśliwi ( to da się zrobić w umowie ile czasu na pokazywanie swoich reklam, a ile na innych sponsorów) to już w gestii PZM
3. teraz show, powinny pojawiać się odcinki z mistach jak i nocne odcinki , wiem wiem ktoś napisze kwestie bezpieczenstwa, ale z dawnych lat nigdy nie zauwazyłem aby na nocnych odcinkach bylo niebezpieczniej.
4. to mądrość PZM i jak się uda załatwić relację z TV, to właściwie tego czego brak nawet w relacjach które gdzieś się pojawiają teraz, to znowu przykład z dekady temu, relacja trwała pokazywano TOP, a nagle był przeskok na niższe klasy i był pokazwany Ficoń w cinquecento gdy ścigał się Turskim, Sikorą czy Dunatem ( oni znaleźli się w relacji sponsor zadowolony), był Kuchar, Kulig czy Zaborowski bo ścigano się w niższych klasach bo tam też była zajadła walka, dlatego połączenie to dobry krok
jarexcc
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP