Kajetan Kajetanowicz

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Kajetan Kajetanowicz

Postprzez Mad Max » wtorek, 17 gru 2013, 14:58

kij napisał(a):W połowie roku to już w ogóle będzie rzeźnia, jak się nasi hurtem na Polski pozgłaszają we WóRCach.

Przed 09 też była wyliczanka ilu to naszych pojedzie WuRCami i tak się wszyscy hurtem zgłaszali że aż cały jeden Hołek pojechał bo się Orlen zlitował nad kibicami a tak naprawdę chciał mieć swoich reprezentantów w najwyższej klasie rajdowej - przykro mi ale w tym roku będzie tak samo, w sensie w WRC tylko Kubica, ostatecznie może Lotto Hołka wystawi no i może Sołek znajdzie tydzień wolny na rajd.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez żółtodziób » wtorek, 17 gru 2013, 15:20

moto_angel napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Tutaj taka niespodzianka, Kajto z wizytą u Bronisława :D
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/ord ... portu.html

Lekko stronniczy ten skład bo zabrakło mi zdecydowanie RK który choćby za sam udział w F1 powinien się tam znaleźć oraz mimo wszystko MK za MŚ.
Oboje są rozpoznawalni jako sportowcy więc dziwi mnie ich pominięcie.

Zabrzmi to sensacyjnie, ale prawie w pełni się z Tobą zgadzam. MK to jeszcze mogli pominąć, jechał WRC, ale w sensie ogólnym to nie uważam, żeby sobie zasłużył na oznaczenie państwowe w stopniu porównywalnym do Kajetana. Mam na myśli nie tylko jak jeździ i co osiągnął, ale też jak jego zachowanie ogólne buduje wizerunek dyscypliny. Nie ma co gadać MK kłapie niepotrzebnie dziobem i w ten sposób naraża na śmieszność nie tylko siebie, ale całe środowisko. No, ale Kubica to bezdyskusyjnie. Nawet pomijając F1 jest to pierwszy polski Mistrz Świata na czterech kółkach. Fakt,że "tylko" WRC2, ale do tej pory nikt z Polaków nawet tego nie osiągnął. Blisko był MK, ale nigdy tego nie osiągnął. Ale tak to własnie jest z tymi orderami w tym kraju - przyznają je na zasadzie "kogo bardziej lubimy" a nie na podstawie merytorycznych przesłanek. Szkoda, bo taka polityka godzi w tych, którzy naprawdę na odznaczenia zasługują. No, chyba, że chcieli go odznaczyć, ale odmówił z sobie znanych przyczyn. Baran jest na liście. Przypadków odmowy się nie nagłaśnia o ile nie zrobi tego osoba która odmówiła przyjęcia odznaczenia.
żółtodziób
A8

Postprzez jacko » wtorek, 17 gru 2013, 15:45

moto_angel napisał(a):
ZbyszekChaosu napisał(a):Tutaj taka niespodzianka, Kajto z wizytą u Bronisława :D
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/ord ... portu.html

Lekko stronniczy ten skład bo zabrakło mi zdecydowanie RK który choćby za sam udział w F1 powinien się tam znaleźć oraz mimo wszystko MK za MŚ.
Oboje są rozpoznawalni jako sportowcy więc dziwi mnie ich pominięcie.

RK jest niepoprawny politycznie, czytaj mówi to co myśli, kajto wychowany w Polsce wie, ze pewnych rzeczy sie publicznie nie mówi, w Polsce to normalne, we włoszech to nienormalne, ot taka mała różnica :)
jacko
A5

Postprzez dinn » wtorek, 17 gru 2013, 19:36

Nareszcie zapowiada sie fajny program KK w Mistrzostwach Europy. Nie wiadomo, kto "powazny" poza zalogami Skody oraz Peugeot Academy jeszcze bedzie w tym roku startowal, ale strzelam w ciemno, ze KK stac na podium w generalce na koniec sezonu.
"Nikt nic nie czy­ta, a jeśli czy­ta, to nic nie ro­zumie, a jeśli na­wet ro­zumie, to nic nie pamięta."
dinn
N3

Postprzez RallyMarco » wtorek, 17 gru 2013, 20:09

Powiem więcej, oglądając filmy z RP ( ok kajto go zna) ale nawet znając tereny na pemięc trzeba umieć naprawdę nakur^&%$* i umieć jechać pieknie technicznie ( niektórzy choćby jechali dany os 100 razy nie wygrają go w generalce jadąc nawet topowym autem bo brakuje im talentu i szybkości). Po drugie pierwszy raz jechał fiestą, to tak jakby niweluje ( moim zdaniem) przewagę znajomości tras a może i miał nawet gorzej jak Ci co nie jechali nigdy w PL?? Nie wiem, napewno szanse się wyrównały i Kajto pokazał, że daje radę, dlatego wnioskuję, po tym co pokazał na Jannerze w zeszłym roku, po tym co pokazał na valdviertel ( nie miał sporo możliwości a pokazał się z najlepszej strony wszędzie gdzie tylko ją miał), że może śmiało walczyć o mistrza bo umie jechać tempem ( a nawet je prześcigać) ścisłej europejskiej czołówki a auto w którym weźmie udział w ERC tylko mu w tym pomoże i realnie myślę że Kajto może nawet w 1 sezonie startów sięgnąć po koronę. Robert tego dokonał, a jest "laikiem" w rajdach. Nie wiem czy można porównać Kubicę do Kajta, z jednej strony tak z drugiej nie - oboje napewno niesamowity talent i są w stanie podbić Europe i Świat- na co licze i realnie wierzę:) POWODZENIA CHŁOPAKI! Ps. wyobraźmy sobie Polaków rządzących w ME I MŚ...to by było coś. Wiem że dużo ludzi zmiesza z błotem to co piszę ale ja np w to wierzę:)
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Postprzez speedyzxz » wtorek, 17 gru 2013, 23:42

Oby tylko starty Kubicy nie przyćmiły kompletnie startów Kajta :)
I mi się marzy żeby dwóch Polaków rozdawało karty w WRC i ERC, no ale spokojnie, Robert wciąż jest ubogi w doświadczenia rajdowe, a Breen, Lappi mogą nie być tacy łatwi do przeskoczenia. Choć póki siedzą w S2000 jest przewaga sprzętowa. Wiegand ma zaliczyć również pełen sezon ERC, liczę że jemu Kajto się nie da, Ancian może być coraz szybszy. Pojawić też mogę się Loix, Basso, Ketomaa (nie mówie o całym sezonie) i z wygraniem rajdu znów nie będzie tak łatwo. Ale myślę że zawiedzeni sytuacją nie będziemy!

Tak wtrącając jeszcze a propos samego ERC, fakt, mistrzostwa są organizowane z wielką pompa, ale brakuje dłuższej liczby mocnych nazwisk zaliczających całe sezony.
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez chaosphere » środa, 18 gru 2013, 00:49

RallyMarco napisał(a):Wiem że dużo ludzi zmiesza z błotem to co piszę ale ja np w to wierzę:)

Wierzyć trzeba, tym bardziej, że nareszcie się doczekaliśmy. Na tym polega kibicowanie.... Ja powiem jedno... W sezonie 2014 będę z nimi na dobre i na złe!
Avatar foto: "0" z 2010 IRC Rally of Scotland - Donnie MacDonald/Ian MacIvor - Evo IX gr.N

https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/66599_163255563693969_5963823_n.jpg
chaosphere

Postprzez Jarek55511 » środa, 18 gru 2013, 01:31

Nawet jak się nie uda to trudno będzie sezon na naukę.(oby)
Boje się trochę tych teamów fabrycznych Skody i Peugeota,którzy potem wsiądą do 208 R5,ale mam nadzieje ,że Kajto będzie też fabryczny,bo wkońcu Malcom już w tym roku chciał wystawiać w ERC swój team. A Lotos pewnie tak załatwił i dlatego Fiesta jest z polskiego oddziału M-Sportu
Jarek55511
S1600

Postprzez andrew88 » środa, 18 gru 2013, 23:05

Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez posejdon » niedziela, 22 gru 2013, 19:50

andrew88 napisał(a):Oklejenie Kajta na sezon 2014:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1

Ech... Znowu w kratkę :? Nie podoba mnie się to :wink:
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez martenzyt » poniedziałek, 23 gru 2013, 00:52

No wreszcie w ME startuje najszybszy z Polskich kierowców ( Kubicy nie liczę bo to dla mnie człowiek zagadka ;) )
: młody wiek ma, szybkość ma i talent też, kasa jest o chęciach nie wspomnę ;) Liczę na powtórkę z 1997r. :D
martenzyt
N3

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 23 gru 2013, 16:42

No faktycznie młody jak na ten sport
Witcher1990
A6

Postprzez jarexcc » poniedziałek, 23 gru 2013, 17:30

martenzyt napisał(a): młody wiek ma, szybkość ma i talent też, kasa jest o chęciach nie wspomnę Liczę na powtórkę z 1997r.

młody, to 8 lat temu można byłoby się pokusić
talent, miał teraz to doświadczenie, czas po skonsumować w ERC
szybki, to fakt zawsze był
1997 powtórka bardzo realna, ale też nie taka sama konkurencja i nie ten poziom ( wtedy chyba było trudniej)
jarexcc
A5

Postprzez wanderer » poniedziałek, 23 gru 2013, 18:17

jarexcc napisał(a):1997 powtórka bardzo realna, ale też nie taka sama konkurencja i nie ten poziom ( wtedy chyba było trudniej)

Ja w zasadzie nie widzę różnicy między Mistrzostwami Europy z 1997 a tymi np z 2013 roku, bo tych którzy byli szybcy i mogli pojechać aż 8 rajdów w ERC można było policzyć na palcach jednej ręki. I podobnie może być w 2014, bo na razie jedynym groźnym konkurentem może być Lappi, który planuje 6-8 startów w barwach Skody. Aignera na razie nie ma co liczyć, bo ten na razie ma budżet na jeden rajd.
wanderer
A6

Postprzez Glaniu » poniedziałek, 23 gru 2013, 19:16

To niestety tylko ME :-( I to jeszcze nie wiadomo czy pełny cykl
Glaniu
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP