PSYCHObójca napisał(a):… auto nie zgdne z homologacją nie może wystartować w HR
To prawda.
PSYCHObójca napisał(a):po to zeby było tanio bo od tego jest HR a tam jest wiele tanich aut (…)
Nie no nie przesadzajmy. Kazdy historyk to stara konstrukcja. Jeżeli weźmiemy auta od type r po astre i zrobimy je w serii to ich budowa bedzie wynosić od 20 do 40 tys a roznica bedzie wynikała po prostu z rocznika,ale tu cudów nie ma, bo tak jest na rynku. Nowszy samochod musi byc droższy w eksploatacji. Jeżeli kogos stać na s1600 do zabawy to z pewnoscia na historyka tak samo.
PSYCHObójca napisał(a):… w HR auto musi być zgodne z homologacją a to w założeniu jest "nietanie"

podeprę się przykładem (może mało "historycznym" ale mam nadzieją że zobrazuje o co mi chodzi)
VO Imprezy STI - mowa o tych dużych pływających hamulcach
homologowane są zaciski z logiem STI - zaciski dla STI robi Alcon
jeżeli chcesz mieć homologowany hebel musisz go kupić w STI choć taki sam zacisk (tylko bez logo) jest dwa razy tańszy w Alconie

.
Troche skaczesz z kwiatka na kwiatek.
Mowisz o tanim ściganiu po czym walisz ceny z lancera

. Wiem jaka jest roznica w tych autach bo sam użyłem wcześniej tego argumentu i dlatego dobrze ze powstała klasa Open N
Natomiast mówimy o tanim ściganiu samochodami starszymi HR ( astra , clio ) bo tam nawet jak zrobię według homologacji ręczny czy pare innych rzeczy no to sorry ale to nie sa kwoty ktore robią różnice bez ktorej nie da sie tego zrobic.
[quote="PSYCHObójca"]
słowo "tani" dla różnych ludzi znaczy co innego

spójrz na to z innej strony
podobny performance do s1600 ma topowe R3
R3 ("goły") kosztuje 100 tys EURO a np 206 S1600 ze wszystkimi nowymi gratami i busem frutów i opon na sezon 50 tys. EURO/[quote]
To ja mam lepszy pomysł niz zabawę złomami za grube tysiące. To sa kwoty gdzie spokojnie mozna jezdzic peugetoem 208 r2 to po grzyba kupować s 1600. Nie no nie róbmy jaj, bo ilu takich bedzie w rsmp którzy wejdą w s 1600. To juz jest dla mnie kaprys, a nie sensowne rozwiazanie.
[quote="PSYCHObójca"]
… jest taniej … auto niehomologowane o podobnych osiągach można zbudować dwa do czterech razy taniej niż homologowane

… przykładem może być MAXI Bartosza

[quote]
Po za tym poczekajmy zeby eksploatacja s1600 nie była dorsza niz r2 bonzrobic auto to jedno a eksploatować je to drugie.