Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez PSYCHObójca » środa, 11 lut 2015, 22:13

viper napisał(a): Pan koldej ostatni raz startował x lat wstecz,a wracać juz miał kilka razy. No wybacz ale dla mnie to nie jest argument rzeźby wywracać do gory nogami regulamin.

Chłopaku nie wiem kim jesteś ale jak wszystkie twoje informacje są tak wiarygodne jak ta to lepiej nie dziel się swoją wiedzą z innymi ;)
… skoro wiesz więcej niż ja sam o moich planowanych powrotach ;)

… na Twoje usprawiedliwienie mogę dodać że Bartosza ze mną mylą nawet organizatorzy rajdów ;)

… choć może w myśl zasady "nie ważne jak , ważne żeby mówili" powinienem Ci podziękować za pamięć o mnie ;)

… a co do klasy OPEN 2WD - to uważam że to fajny pomysł tylko trudno się spodziewać jakiejś rewelacyjnej frekwencji jeżeli klasa zostaje dodana erratą do regulaminu w połowie lutego…

Pozdrawiam

Maciej Kołdej
PSYCHObójca
N2

Postprzez viper » środa, 11 lut 2015, 22:38

PSYCHObójca napisał(a):
viper napisał(a): Pan koldej ostatni raz startował x lat wstecz,a wracać juz miał kilka razy. No wybacz ale dla mnie to nie jest argument rzeźby wywracać do gory nogami regulamin.

Chłopaku nie wiem kim jesteś ale jak wszystkie twoje informacje są tak wiarygodne jak ta to lepiej nie dziel się swoją wiedzą z innymi ;)
… skoro wiesz więcej niż ja sam o moich planowanych powrotach ;)

… na Twoje usprawiedliwienie mogę dodać że Bartosza ze mną mylą nawet organizatorzy rajdów ;)

… choć może w myśl zasady "nie ważne jak , ważne żeby mówili" powinienem Ci podziękować za pamięć o mnie ;)

… a co do klasy OPEN 2WD - to uważam że to fajny pomysł tylko trudno się spodziewać jakiejś rewelacyjnej frekwencji jeżeli klasa zostaje dodana erratą do regulaminu w połowie lutego…

Pozdrawiam

Maciej Kołdej

Moje informacje zawsze sa poparte argumentami, a przynajmniej staram sie zeby tak było ( choc oczywiscie nie kazdemu moga sie one podobać ) no a co do zawodnikow to chyba nie jest to jakas ujma na honorze ze wszystkich nie znam. Sam z reszta powiedziałeś ciekawa rzecz co do pomyłek organizatorów, a powiedziałem kilka postów wyżej ze wogole nie wiedziałem ze jest dwóch "Kołdejow",wiec nie rozumiem twojego zdziwienia jak by to było jakas extra informacja. Przecież ja tego nie ukrywałem.
Bad-i napisał(a):A 500ka Halickiego czy tez s1600 Hankiewicza?

Oba auta przygotowane w klasie open. Oba w HR jechac nie moga (i tak nie moga tez jechac w normalnych klasach bo zostaly inaczej przerobione)

Nie no dobra, ale my mówimy o klasie w pełnym słowa znaczeniu tzn o systematycznym braniu udziału co najmniej 5 aut, a tutaj nie wiem czy beda moze 3 no chyba ze wrzuca m3. Jak jest ktos łaskawy to niech mi wytłumaczy w jakiej klasie jest dzisiaj BMW M3, bo tego nadal nikt tutaj nie określił. Ty wymieniłeś 2 a gdzie tu do 5 takich wynalazków jak Fiat 500 czy s 1600
viper
S2000

Postprzez Bad-i » środa, 11 lut 2015, 23:02

No wlasnie o to chodzi ze zgodnie z errata M3 musi jechac w Open 2wd.

Odpowiadajac na pytanie: juz gdzies wczesniej wymienialem kilka aut ktore sa budowane do tej klasy.
Bad-i
N3

Postprzez viper » środa, 11 lut 2015, 23:17

Bad-i napisał(a):No wlasnie o to chodzi ze zgodnie z errata M3 musi jechac w Open 2wd.

Odpowiadajac na pytanie: juz gdzies wczesniej wymienialem kilka aut ktore sa budowane do tej klasy.

Jeżeli tak to powinno sie zakręcić koło 5 zalezy w jakim jeszcze rajdzie, ale bywało tak ze trzy m3 nawet jechały tylko ze do tej pory m3 była w Open tzn. Że juz tam nie moze jechac ?
viper
S2000

Postprzez Bad-i » środa, 11 lut 2015, 23:23

Nie moze bo nie ma juz tej klasy z 2014. Teraz M3 idzie w open 2wd.
Bad-i
N3

Postprzez PSYCHObójca » środa, 11 lut 2015, 23:29

... jeżeli chcesz poprzeć swoje " informacje argumentami"
to odsyłam do regulaminu RSMP 2015 ;)
w wersji pierwotnej nie było zeszłorocznego Open'a istniała
Tylko klasa Open N (auta 4x4 na bazie lancera lub imprezy)
komunikatem GKSS regulamin został "poprawiony" erratą
I została dodana klasa OPEN 2WD ... i w tej klasie mozna startować
Autem fwd i rwd z silnikiem do 3,5l i do 6 garów ...
PSYCHObójca
N2

Postprzez Bad-i » środa, 11 lut 2015, 23:34

Byla jeszcze klasa hr2 ;)
Ale teraz wrzucono do niej 4x4
Bad-i
N3

Postprzez viper » środa, 11 lut 2015, 23:36

PSYCHObójca napisał(a):... jeżeli chcesz poprzeć swoje " informacje argumentami"
to odsyłam do regulaminu RSMP 2015 ;)
w wersji pierwotnej nie było zeszłorocznego Open'a istniała
Tylko klasa Open N (auta 4x4 na bazie lancera lub imprezy)
komunikatem GKSS regulamin został "poprawiony" erratą
I została dodana klasa OPEN 2WD ... i w tej klasie mozna startować
Autem fwd i rwd z silnikiem do 3,5l i do 6 garów ...

Ok. Dzieki.
viper
S2000

Postprzez PSYCHObójca » środa, 11 lut 2015, 23:46

eMy latały w open'ie a nie w HeRze bo miały niehomologowane upgrad'y typu hydrołapa czy dospawane elementy wahacza ;)

… i po to właśnie jest klasa taka jak OPEN - żeby móc tanim kosztem usprawnić auto ;)
PSYCHObójca
N2

Postprzez viper » czwartek, 12 lut 2015, 00:13

PSYCHObójca napisał(a):eMy latały w open'ie a nie w HeRze bo miały niehomologowane upgrad'y typu hydrołapa czy dospawane elementy wahacza ;)

… i po to właśnie jest klasa taka jak OPEN - żeby móc tanim kosztem usprawnić auto ;)

Fakt jest faktem ze nie chodzi o usprawnienie techniczne auta ( bo problem z ręcznym to pikus ) tylko to ze m3 ma 6 cylindrow, a z tego co sie orientuje w zadnej klasie HR nie moze auto z taka ilością cylindrów startowac, wiec jak powołali grupę Open to po prostu przy okazji dopuścili m3. Open 2 wd została powołana nie po to zeby było tanio bo od tego jest HR a tam jest wiele tanich aut tylko po to zeby dopuścic s1600 ( bo juz były głosy pzm zły itd., wiec dla świetego spokoju to zrobiono ) itp. wynalazki, bo tanie to z pewnoscia nie jest, a przynajmniej nie musi byc.
viper
S2000

Postprzez PSYCHObójca » czwartek, 12 lut 2015, 00:19

K.M. napisał(a):Kolejna sprawa - oczywiście piszę to jako przykład. Mam Saxo, nie wygrałem, wsadzę silnik od Xsary 2.0, nie pomogło, to może wsadzę silnik 2.0 turbo. Jak dla mnie w klasyfikacji rocznej 2WD powinny być jakieś sztywno określone limity aby nie korciło do zdobywania tytułu poprzez "dzikie" modyfikowanie sprzętu.

K.M.

… ale ideą klasy OPEN nie jest "dzikie modyfikowanie sprzętu" tylko racjonalizowanie stosunku performance/ceny
… można zbudować zgodny z homologacją silnik 1.6 o mocy 220 KM ale kosztuje to dużo kupisów i wymaga wiele atencji (i znów kupisów) w utrzymaniu
… można wsadzić też silnik 2.0 i zabiegami rodem z forum streetracing ;) uzyskać podobną moc ograniczając serwisowanie takiego motoru do wymiany oleju … nazwałbym
to "kawiorem w cenie pasztetu" ;)

klasa OPEN nie jest dla "karierowiczów" a raczej dla zapaleńców którzy jeżdżą za swoje i za te pieniądze chcą mieć jak najwięcej fun'u ale jednocześnie chcą mieć możliwość
zaistnienia w wynikach rajdu ;)
PSYCHObójca
N2

Postprzez Kramar » czwartek, 12 lut 2015, 00:21

PSYCHObójca napisał(a):eMy latały w open'ie a nie w HeRze bo miały niehomologowane upgrad'y typu hydrołapa czy dospawane elementy wahacza ;)

viper napisał(a):Fakt jest faktem ze nie chodzi o usprawnienie techniczne auta ( bo problem z ręcznym to pikus ) tylko to ze m3 ma 6 cylindrow, a z tego co sie orientuje w zadnej klasie HR nie moze auto z taka ilością cylindrów startowac,

Co jeden to mądrzejszy.
M3 latały normalnie w HR.
A HR było klasą w grupie OPEN.
Stąd przy M3 pisało Open, to samo pisało przy mojej astrze i wszystkim innym w historyku.
Historyczny maluch był w jednej klasie (HR) jak i grupie (OPEN) z M3. Wiec liczba cylindrów nie wiele miała do rzeczy.
Kramar
N1

Postprzez PSYCHObójca » czwartek, 12 lut 2015, 00:42

viper napisał(a):Fakt jest faktem ze nie chodzi o usprawnienie techniczne auta ( bo problem z ręcznym to pikus ) (…)

… auto nie zgdne z homologacją nie może wystartować w HR
viper napisał(a): po to zeby było tanio bo od tego jest HR a tam jest wiele tanich aut (…)

… w HR auto musi być zgodne z homologacją a to w założeniu jest "nietanie" ;)
podeprę się przykładem (może mało "historycznym" ale mam nadzieją że zobrazuje o co mi chodzi)
VO Imprezy STI - mowa o tych dużych pływających hamulcach
homologowane są zaciski z logiem STI - zaciski dla STI robi Alcon
jeżeli chcesz mieć homologowany hebel musisz go kupić w STI choć taki sam zacisk (tylko bez logo) jest dwa razy tańszy w Alconie ;)

viper napisał(a): tylko po to zeby dopuścic s1600

słowo "tani" dla różnych ludzi znaczy co innego ;)
spójrz na to z innej strony
podobny performance do s1600 ma topowe R3
R3 ("goły") kosztuje 100 tys EURO a np 206 S1600 ze wszystkimi nowymi gratami i busem frutów i opon na sezon 50 tys. EURO

viper napisał(a): itp. wynalazki, bo tanie to z pewnoscia nie jest, a przynajmniej nie musi byc.

… jest taniej … auto niehomologowane o podobnych osiągach można zbudować dwa do czterech razy taniej niż homologowane ;)
… przykładem może być MAXI Bartosza ;)
Ostatnio edytowano czwartek, 12 lut 2015, 00:49 przez PSYCHObójca, łącznie edytowano 2 razy
PSYCHObójca
N2

Postprzez viper » czwartek, 12 lut 2015, 00:47

Kramar napisał(a):

viper napisał(a):Fakt jest faktem ze nie chodzi o usprawnienie techniczne auta ( bo problem z ręcznym to pikus ) tylko to ze m3 ma 6 cylindrow, a z tego co sie orientuje w zadnej klasie HR nie moze auto z taka ilością cylindrów startowac,

Co jeden to mądrzejszy.
M3 latały normalnie w HR.
A HR było klasą w grupie OPEN.
Stąd przy M3 pisało Open, to samo pisało przy mojej astrze i wszystkim innym w historyku.
Historyczny maluch był w jednej klasie (HR) jak i grupie (OPEN) z M3. Wiec liczba cylindrów nie wiele miała do rzeczy.

M3 latały na podstawie regulaminu z Open 2 wd a nie regulaminu HR.
Tu masz cytat na podstawie mojej interpretacji.

Regulalamin techniczny 2014 dla aut Open 4 wd i 2 wd dotyczący silnika.
3.3. Maksymalna nominalna pojemność skokowa dla silnika doładowanego wynosi
2500 cm3, a dla silnika atmosferycznego 3500 cm3. Maksymalna ilość cylindrów 6.

No chyba ze w HR jest podobny przepis ktory mowi o dopuszczenie m3 z 3.2 litrowym silnikiem.

Natomiast to ze sie z nimi ścigałeś było kwestia tego ze w grupie Open nie było podziału na klasy. Astra była dopuszczona na podstawie regulaminu HR a m3 na podstawie Open 2 wd a nie tak jak piszesz HR.
viper
S2000

Postprzez Kramar » czwartek, 12 lut 2015, 00:59

Szkoda Psychobójca, że edytowałeś.
Ale odpiszę na to czego brakuje:

A ja jak ostatni idiota z Kamionek bez hamulców zjeżdżałem.

viper napisał(a):Natomiast to ze sie z nimi ścigałeś było kwestia tego ze w grupie Open nie było podziału na klasy. Astra była dopuszczona na podstawie regulaminu HR a m3 na podstawie Open 2 wd a nie tak jak piszesz HR.

Na podstawie Open była dopuszczona do HR?
Rysiu znam przepisy, według których się ścigałem.
Ostatnio edytowano czwartek, 12 lut 2015, 01:06 przez Kramar, łącznie edytowano 1 raz
Kramar
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP