Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Jak myslicie !!! Kto, jak, gdzie i w czym ???

Postprzez Kramar » czwartek, 5 lut 2015, 15:46

Viper, ja Ci za encyklopedię robić nie będę. Sam sobie posprawdzaj.

Te 7 czy 8 załóg na dolnośląskim 2012 to ok 20% całej stawki, wiec chyba warto było dal tych zawodników stworzyć tę klasę.

Podobnie było z klasą N3/8. Chłopaki się skrzyknęli i jakoś to zaczęło funkcjonować.
Kramar
N1

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 15:56

Kramar napisał(a):Viper, ja Ci za encyklopedię robić nie będę. Sam sobie posprawdzaj.

Te 7 czy 8 załóg na dolnośląskim 2012 to ok 20% całej stawki, wiec chyba warto było dal tych zawodników stworzyć tę klasę.

Podobnie było z klasą N3/8. Chłopaki się skrzyknęli i jakoś to zaczęło funkcjonować.

Tak a ja na Słowacji widziałem 1 z opel cup a na polskim zadnego. W sierpniu na rzeszowskim 5 w tym corsa. No nie mow mi ze taki był plan, bo w to nie uwierzę.
viper
S2000

Postprzez Kramar » czwartek, 5 lut 2015, 16:07

Słowację i Polski zostawmy. Zrozumieć dlaczego tak było trudnym nie jest.
Zresztą Polski chyba nawet nie był w kalendarzu Opel Cup.

viper napisał(a):W sierpniu na rzeszowskim 5

No i źle? Lepiej żeby nie było żadnego?
Kramar
N1

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 16:17

Kramar napisał(a):Słowację i Polski zostawmy. Zrozumieć dlaczego tak było trudnym nie jest.
Zresztą Polski chyba nawet nie był w kalendarzu Opel Cup.

viper napisał(a):W sierpniu na rzeszowskim 5

No i źle? Lepiej żeby nie było żadnego?

Nie zle ale bez przyszłości. Początek 2013 tylko to potwierdził.
Kramar napisał(a):Viper, ja Ci za encyklopedię robić nie będę. Sam sobie posprawdzaj.

Z reszta o czym tu debatować. Jeżeli pomysł by sie przyjął to by frekwencja rosła.

W N3 samochód to roznica właśnie była podstawowa. Klasa N 3 przetrwała bo startowali samochodami ktore były świeże i powołując ja chłopaki wiedzieli ze spokojnie kilka lat mozna nimi pojeździć wiec dlatego miało to przyszłość. W przypadku opel capu astra miała 20 lat to właśnie była najwieksza bolączka rocznik, bo było bez przyszłości, ktory został jeszcze podzielony na dwa cykle tzn. Rsmp i rpp, a zawodnicy przestali juz budować te auta. Właśnie taki sam sens ma dzisiaj powoływanie klasy pod auta kit kar. Nikt nie bedzie budował kitkara bo to ani tanio a przyszłościowo. Pomijam jakiegoś tam fanatyka, ktory ma czas na szukanie czesci i wnikanie w temat. Gwarantuje ze w ciagu roku pełna klasa czyli 5 aut nie uzbierało by sie. Nie liczę oczywiscie sztucznie pompowanej frekwencji jaka chce sie uzyskać przez wprowadzenie m3.
viper
S2000

Postprzez Bad-i » czwartek, 5 lut 2015, 16:21

VIPER a Ty nadal nie rozumiesz :)

Nie ma znaczenia czy jest jeden fanatyk czy dziesieciu. Tak samo nie ma znaczenia czy jest to przyszlosciowe czy nie.

Poza tym jakby GKSS zamrozil przepisy o co zawodnicy poprosili na 2-3 lata to moze za te 2-3 lata bylo by wiecej fanatykow :)

Jak moze jezdzic jedna astra to niech jezdzi nawet ta jedna, a ja moze jezdzic jedna astra i kit car to niech tez jezdza razem. Kogo to boli?
Przeciez tutaj nikt nikogo nie skrzywdzi
Bad-i
N3

Postprzez Kramar » czwartek, 5 lut 2015, 16:28

No i rosła, Rzeszowski 5, Dolnośląski 7 aut.
Ktoś mówił o jakimś planie dziesięcioletnim?
Rok się pościgaliśmy i projekt się zakończył. I nie miało to nic a nic wspólnego z wiekiem samochodów.

viper napisał(a):Właśnie taki sam sens ma dzisiaj powoływanie klasy pod auta kit kar.

Jakiej klasy ? Ty w ogóle nie wiesz o czym tu mowa.

viper napisał(a):Pomijam jakiegoś tam fanatyka

A czy w rajdach startują jacyś "nie fanatycy"?
Kramar
N1

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 16:29

gregortest napisał(a):Viper, już przestań silić się na oryginalnosć.
Gów.....o cie to obchodzi, dlaczego dany zawodnik startuje w rajdzie - kit carem, m3, dieslem, czy Vw garbusem itp.
Może ma taki układ z cieciem na tartaku w Sulęcicach ?
A moze płacą mu za to z dofinansowania UE, bo podnosi swoje kwalifikacje...
I tak nie startujesz, więc po jasna cholerę piszesz swoje głupie i nic nie wnoszące wywody.

Obchodzi mnie właśnie, bo przez wprowadzanie bezmyślnych klas ludzie nie wiedza jak jest przyszłosc. Powoływanie wynalazków jeszcze nie wyszło na dobre dla dobra ogółu. Chcesz mieć wfrekwencje to trzeba sie skupis na samochodach prostych w miarę tanich i ogólnie dostępnych. Kit car nie spełnia zadnego z tych warunków to tylko fanaberia pojedynczych osób i ok. Ich sprawa.
Tego nie wiesz czy startuje i niech tak zostanie.
Bad-i napisał(a):VIPER a Ty nadal nie rozumiesz :)

Nie ma znaczenia czy jest jeden fanatyk czy dziesieciu. Tak samo nie ma znaczenia czy jest to przyszlosciowe czy nie.

Poza tym jakby GKSS zamrozil przepisy o co zawodnicy poprosili na 2-3 lata to moze za te 2-3 lata bylo by wiecej fanatykow :)

Jak moze jezdzic jedna astra to niech jezdzi nawet ta jedna, a ja moze jezdzic jedna astra i kit car to niech tez jezdza razem. Kogo to boli?
Przeciez tutaj nikt nikogo nie skrzywdzi

Znasz powiedzenie tam gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Jeżeli ilosc klas zaczynać byc wieksza od ilości samochodów to chyba cos tu nie halo zaczyna byc.
Kramar napisał(a):No i rosła, Rzeszowski 5, Dolnośląski 7 aut.
Ktoś mówił o jakimś planie dziesięcioletnim?
Rok się pościgaliśmy i projekt się zakończył. I nie miało to nic a nic wspólnego z wiekiem samochodów.

viper napisał(a):Właśnie taki sam sens ma dzisiaj powoływanie klasy pod auta kit kar.

Jakiej klasy ? Ty w ogóle nie wiesz o czym tu mowa.

viper napisał(a):Pomijam jakiegoś tam fanatyka

A czy w rajdach startują jacyś "nie fanatycy"?

Dobry projekt przetrwa kilka lat właśnie tym sie różnila klasa N3 od astry.
Wiek miał duzo wspólnego, bo roznica podstawowa to taka, ze do N3 ludzie specjalnie budowali auta, a do opel cup juz nie,ma to było związane właśnie z wiekiem auta, bo astra wcale nie była wolniejsza od clio tylko była o 10 lat starsza, wiec nie mow mi ze to nie miało znaczenia jak koszt budów auta był w tym momencie droższy niz samo auto ze względu na jego wiek,a wiec marna to inwestycja.
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lut 2015, 16:39 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Bad-i » czwartek, 5 lut 2015, 16:38

viper napisał(a):Powoływanie wynalazków jeszcze nie wyszło na dobre dla dobra ogółu. Chcesz mieć wfrekwencje to trzeba sie skupis na samochodach prostych w miarę tanich i ogólnie dostępnych. Kit car nie spełnia zadnego z tych warunków to tylko fanaberia pojedynczych osób i ok. Ich sprawa.

A co Ci ta fanaberia przeszkadza, po raz kolejny pytam co masz przeciwko temu zeby taki samochod sobie jechal tak jak kiedys Rysiek Plucha

viper napisał(a):Znasz powiedzenie tam gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Jeżeli ilosc klas zaczynać byc wieksza od ilości samochodów to chyba cos tu nie halo zaczyna byc.

tam cyckow dwanascie
Bad-i
N3

Postprzez Kramar » czwartek, 5 lut 2015, 16:44

viper napisał(a):Dobry projekt przetrwa kilka lat

No chyba, że jest dobry ale w założeniach nie ma mowy o kilku latach.

viper napisał(a):Wiek miał duzo wspólnego, bo roznica podstawowa to taka, ze do N3 ludzie specjalnie budowali auta, a do opel cup juz nie

A tak trudno wpaść na to, że w tym projekcie chodziło o zebranie istniejących aut w jednej klasie? Nie o budowę nowych.
Kramar
N1

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 16:46

Bad-i napisał(a):
viper napisał(a):Powoływanie wynalazków jeszcze nie wyszło na dobre dla dobra ogółu. Chcesz mieć wfrekwencje to trzeba sie skupis na samochodach prostych w miarę tanich i ogólnie dostępnych. Kit car nie spełnia zadnego z tych warunków to tylko fanaberia pojedynczych osób i ok. Ich sprawa.

A co Ci ta fanaberia przeszkadza, po raz kolejny pytam co masz przeciwko temu zeby taki samochod sobie jechal tak jak kiedys Rysiek Plucha

viper napisał(a):Znasz powiedzenie tam gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Jeżeli ilosc klas zaczynać byc wieksza od ilości samochodów to chyba cos tu nie halo zaczyna byc.

tam cyckow dwanascie

Nie wyszło bo ludzie chcą stabilności tzn. Wiedzieć ile to kosztuje i z czym to sie je. Nie rozumiesz ze jeżeli beda 3 klasy osobne i w każdej bedzie jechał jeden samochod to nikt nie bedzie wiedział co ma zrobic i jakie auto kupić na przyszlosc. Jeżeli zamiast tych 3 klas bedzie jedna a w niej tych 3 samych kierowców to ludzie beda naocznie widzieli ze to sie bedzie rozwijać. Tak było z Np. Z N3 o ktorym kramar wspomniał. Rysiek jechał ale to on sie dostosował do klasy a nie klasa do niego. Dzisiaj klas jest wystarczająca ilosc i uwazam ze nie ma potrzeby powoływać następnych. Owszem mozna to zrobic. Przychodzi 5 kierowców dysponujących kit karami. Mówią my jedzie 6 rajdow i proszę powołać regulamin i ok. Ale szukać dziury w całym bo ktos sobie cos tam wymyślił to zaśmiecanie regulaminu i komplikowanie sobie życia.
Kramar napisał(a):
viper napisał(a):Dobry projekt przetrwa kilka lat

No chyba, że jest dobry ale w założeniach nie ma mowy o kilku latach.

viper napisał(a):Wiek miał duzo wspólnego, bo roznica podstawowa to taka, ze do N3 ludzie specjalnie budowali auta, a do opel cup juz nie

A tak trudno wpaść na to, że w tym projekcie chodziło o zebranie istniejących aut w jednej klasie? Nie o budowę nowych.

No i tu sie mylisz. Właśnie dzisiaj zawodnicy skarżą sie na to ze nie wiedza co maja zrobic przyszłościowo jakie auto budować. W pzm właśnie w tym problem nikt nie myśli jak zrobic regulamin na 5 lat. Tylko tak sie robi. To rwd to n4 - ,to kit kar itd. A ludzie jak nie wiedzieli to nie wiedza.
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lut 2015, 16:52 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Bad-i » czwartek, 5 lut 2015, 16:49

sorry ale nie mam sil, bronilem Ciebie jezeli chodzi o wypowiedzi na temat Kubicy ale jedna widze ze kompletnie nie rozumiesz co czytasz albo poprostu nie chcesz rozumiec.

Nie chodzi o zadne 2, 3 czy 8 klas. Chodzi o jedna klase gdzie wszyscy zawodnicy ktorzy sie dogadali chca jechac!!!! Jezeli tego nie rozumiesz to juz nie mam co wiecej tlumaczyc :(
Bad-i
N3

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 17:02

Bad-i napisał(a):sorry ale nie mam sil, bronilem Ciebie jezeli chodzi o wypowiedzi na temat Kubicy ale jedna widze ze kompletnie nie rozumiesz co czytasz albo poprostu nie chcesz rozumiec.

Nie chodzi o zadne 2, 3 czy 8 klas. Chodzi o jedna klase gdzie wszyscy zawodnicy ktorzy sie dogadali chca jechac!!!! Jezeli tego nie rozumiesz to juz nie mam co wiecej tlumaczyc :(

No ale kto sie dogadał, chcesz zlikwidować jedna klasę , ktora juz działa po to zeby sztucznie nabić frekwencje w drugiej zrobionej pod jedno moze dwa auta. Ja jestem temu przeciwny bo to właśnie wprowadza zamieszanie i na to sie skarżą od lat zawodnicy,mze regulaminy nie sa przyszłościowe.
Natomiast jak ktos ma kitkara i chce sobie powołać klase kitkarow to niech to zrobi na zasadzie jak zrobili to z n3 czy opel cup lub astra w rpp. Tak wiec ja nie jestem przeciwnikiem nowej klasy tylko likwidowanie czegoś o czym juz wszyscy wiedza i jest to poukładane jak z M3 na korzyść jednego dwóch zawodnikow, którzy sobie cos tam wymyśli. To sa rsmp tu jest rywalizacja na najwyższym poziomie a przynajmniej tak powinno byc i regulaminy rownez takie powinny tzn. Czytelne i przyszłościowe,ma nie skakanie z kwiatka na kwiatek. Pan koldej ostatni raz startował x lat wstecz,a wracać juz miał kilka razy. No wybacz ale dla mnie to nie jest argument rzeźby wywracać do gory nogami regulamin.
Ostatnio edytowano czwartek, 5 lut 2015, 17:04 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez VIRNIK » czwartek, 5 lut 2015, 17:03

K.M. napisał(a):Wpisowe 2500zł - kłamstwo
K.M.

Jakie kłamstwo, to nas okłamano, do tej pory płaciliśmy nie więcej niż 1300zł W tym roku mieliśmy mieć niższe wpisowe w związku ze skróceniem rajdów, a tymczasem zostało nam prawie dwukrotnie podniesione do 2500zł

K.M. napisał(a):
Przepraszam, czy kolega pisze na poważnie o klasyfikowaniu RGT w 2WD czy to jakiś żart.
K.M.

Sławek Virnik
Witam panie Wojtku, mam takie pytanie, widzę, że nasze M3 nie będą liczone w klasyfikacji 2WD, ale samochody RGT będą?
12 stycznia

2015-01-15 00:04
Wojciech Nowak
Według regulaminu - tak

K.M. napisał(a):Klasyfikacja w 2WD. Szczerze, ja zupełnie tego nie rozumiem dlaczego BMW z silnikiem 3.2 ma konkurować w 2WD
K.M.

A ja nie rozumiem, dlaczego z tej klasyfikacji wykluczono klasę HR2. Czyżby bardziej wpływowi zawodnicy, tak kosili konkurencję, Przecież i tak samochody R3T czy niektóre R2 są dużo szybsze. Nie wspominając już o tym że RGT w tym roku też będzie się liczyć. A czy nie było by atrakcyjniej, gdybyśmy się wmieszali w tą walkę?
VIRNIK

Postprzez Bad-i » czwartek, 5 lut 2015, 17:07

viper napisał(a):No ale kto sie dogadał, chcesz zlikwidować jedna klasę , ktora juz działa po to zeby sztucznie nabić frekwencje w drugiej zrobionej pod jedno moze dwa auta. . Pan koldej ostatni raz startował x lat wstecz,a wracać juz miał kilka razy. No wybacz ale dla mnie to nie jest argument rzeźby wywracać do gory nogami regulamin.

Nie chce Cie obrazac ale widac ze nie ogarniasz, pismo wyslane do PZM bylo podpisane przez 9 zawodnikow (w tym tych dwoch od M3 czyli Marcin Opalka i Virnik).
To Oni wlasnie wyrazili chec zeby polaczyc klase i jezdzic z innymi OPEN 2wd razem (wiecej samochodow, wieksza rywalizacja) - teraz rozumiesz????

Pan Kołdej - nie musi nigdzie wracac bo jezdzil w 2014. Ale widze ze Twoje zaslepienie spowodowalo ze nawet nie jestes w stanie tego sprawdzic albo co gorsze mylisz Macieja Kołdej z Bartoszem Kołdej :idea:
Bad-i
N3

Postprzez viper » czwartek, 5 lut 2015, 17:13

Bad-i napisał(a):
viper napisał(a):No ale kto sie dogadał, chcesz zlikwidować jedna klasę , ktora juz działa po to zeby sztucznie nabić frekwencje w drugiej zrobionej pod jedno moze dwa auta. . Pan koldej ostatni raz startował x lat wstecz,a wracać juz miał kilka razy. No wybacz ale dla mnie to nie jest argument rzeźby wywracać do gory nogami regulamin.

Nie chce Cie obrazac ale widac ze nie ogarniasz, pismo wyslane do PZM bylo podpisane przez 9 zawodnikow (w tym tych dwoch od M3 czyli Marcin Opalka i Virnik).
To Oni wlasnie wyrazili chec zeby polaczyc klase i jezdzic z innymi OPEN 2wd razem (wiecej samochodow, wieksza rywalizacja) - teraz rozumiesz????

Pan Kołdej - nie musi nigdzie wracac bo jezdzil w 2014. Ale widze ze Twoje zaslepienie spowodowalo ze nawet nie jestes w stanie tego sprawdzic albo co lepiej mylisz Macieja Kołdej z Bartoszem Kołdej :idea:

To widocznie zle zrozumiałem, albo zle tłumaczyłeś :) bo to nie chodzi o nowa klase tylko o dopuszczenie kitkarow do klasy ktora juz istnieje, a to jeżeli zawodnicy juz startujący w tej klasie wyrażają zgodę to ja nie widzę problemu.
Ja mowie o tym koldeuj co miał saxo na klowce. Byc moze pomyliłem .
viper
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP