List otwarty do PZM

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: List otwarty do PZM

Postprzez żółtodziób » wtorek, 8 maja 2012, 12:26

Zoe napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Nie przesadzajmy w drugą stronę, jak płacisz mandat za jazdę na gapę też nikt za to faktury nie wystawi. Kara to kara, problemem nie jest kara sama w sobie tylko jej nieprawidłowe stosowanie.

I tu jesteś w błędzie, bo mandat za jazdą na gapę normalnie się rozlicza (są wystawione na blankietach ścisłego zarachowania), a "mandat" za za głośny wydech nałożony przez Pezetmłota to lewa kasa wpisana w zeszyt i po sprawie. Dlatego też - bierzcie faktury lub paragony FISKALNE. I to nie na "usługę transportową" czy inne pierdoły - skoro PZM nakłada kary musi mieć możliwości rozliczyć się z tego zgodnie z tym za co kasę pobiera. Jeśli zrobi inaczej to będzie to kolejny dowód na złodziejstwo.

Wróć, wróć - nigdzie nie napisałem, że to normalne, że wystawiają żadnego papieru, napisałem tylko ze FV czy paragon fiskalny to nie ta kategoria. Nie wiedziałem że oni kompletnie na lewo kombinują, nie miałem wątpliwej przyjemności płacenia jakichkolwiek kar na PZM a kolega wyraźnie pisał o FV a nie o jakimkolwiek pokwitowaniu.

Prawnie w takim przypadku sprawa jest prosta, nie ma papierka - nie ma zobowiązania. Oczywiscie dochodzenie w tym kraju swoich praw to osobny rozdział, można jednak zrobić co innego. Są jeszcze w tym kraju instytucje które działają z wzorcową sprawnością i pieczołowitością, a konkretnie myslę o fiskusie. Zebrać dowody na to,że kasa idzie na lewo i zgłosić sprawę, oni już na pewno tego "luzem" nie zostawią.
żółtodziób
A8

Postprzez piotr stryjek » wtorek, 8 maja 2012, 13:33

Z mojego doswiadczenia kara ZSS jest wpłacana do PZM na podstawie KP i to jest wystarczające.
piotr stryjek

Postprzez lakimakromedia » wtorek, 8 maja 2012, 14:28

majkos napisał(a):Koszty według oficjalnych stawek PZM następujących osób:

ZSS - 3 osoby

Delegat Techniczny PZM - 1 osoba

Zespół Sędziów Technicznych - 3 osoby

Kontroler Techniczny PZM - 1 osoba

Odp za kontakty z zawodnikami - 1 osoba

Delegat PZM ds. Bezpieczeństwa Zawodników i Publiczności - 1 osoba

Obserwator PZM - 1 osoba

wynoszą około 26 240 zł.(słownie dwadzieścia sześć tysięcy dwieście czterdzieści)

Chyba nie uwzględnił Pan dwóch osób:

Centrum Kierowania Rajdem – Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski
Kierownik
Operator

Co nie zmienia faktu że wg nowelizacji grupa wycieczkowa liczy 11 [lub 13-chyba że te osoby z CKR są już na liście uwzględnione] osób.
Zmniejszyli ją więc o powiedzmy 6 [4] osób co daje 35% stanu liczbowego, jednak koszty spadły tylko o ~20% i to przy diecie 23zł a nie pełnym wyżywieniu. Jeśli policzyć te 70zł na wyżywienie to koszty by jeszcze wzrosły.
Nie wiem co z tymi osobami z CKR, ale jeśli doszłyby do tego rozrachunku, to koszta pomimo zmniejszenia liczby delegatów nie uległyby zmianie :roll:

Suma sumarum wyliczenia Pana Dobosza dużo się nie różnią od aktualnego stanu rzeczy ;).

ED
Mają niby noclegi, więc ludźmi organizatora raczej nie są.
Kierownik 300,00 zł x 3 dni (3 noclegi)
Operator - 200,00 zł x 3 dni (3 noclegi)

ED
W tej chwili w TV nie ma nawet relacji z WRC z głosem niezapomnianego Andrzeja Borowczyka...
Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2012, 15:34 przez lakimakromedia, łącznie edytowano 2 razy
http://youtu.be/5wO11cGxLCA
http://youtu.be/VTyzA_euwCo
lakimakromedia

Postprzez majkos » wtorek, 8 maja 2012, 14:48

lakimakromedia napisał(a):
Chyba nie uwzględnił Pan dwóch osób:

Centrum Kierowania Rajdem – Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski
Kierownik
Operator

Tych osób nie uwzględniałem, bo to są chyba "ludzie" organizatora rajdu. Ale w sumie to powinni dostać "wynagrodzenie" organizacyjne, a nie z góry ustalony ekwiwalent.

Pozdrawiam
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez żółtodziób » wtorek, 8 maja 2012, 15:06

piotr stryjek napisał(a):Z mojego doswiadczenia kara ZSS jest wpłacana do PZM na podstawie KP i to jest wystarczające.

Jeśli tak rzeczywiscie jest to KP jest wystarczające, a żądanie FV czy paragonu tym bardziej bezzasadne. To jest kara a nie usługa.
Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2012, 15:08 przez żółtodziób, łącznie edytowano 1 raz
żółtodziób
A8

Postprzez viper » wtorek, 8 maja 2012, 15:07

Jarek55511 napisał(a):Viper uważasz że w rajdach musi być drogo i tyle. To po co wogóle te forum? Po co te rajdy? Arystokraci wożą dupy a my się jaramy tym. To zaniedługo będzie 20.aut a w nich kierowcy-bizmesmeni wiozący swe tyłki. Nie musi być drogo a Pan Marek nie napisze ile wychodzi za rajd bez tej całej grupy z PZMotu bo nie może. Jak pamietam też miał jakieś zatargi z nimi i Karkonoskiego nie było w kalendarzu. A na samo zabezpieczenie odcinka ile wyjdzie? Straż,policja,karetka,safety? Potem x3oesy i mamy wynik. A jak zamkniesz to w jednym dniu to i tak będzie taniej. A rallysprinty mają sens,bo jakby niemiały to byłyby w Czechach tak mocną ligą?

Ja nic nie uważam tylko liczę. Podajecie kwotę rzędu 25 ooo za arystokracje i tego nie kwestionuje, ale koszt rajdu rundy MP wacha sie w granicach 300 000 jak rozmawiałem kiedyś z organizatorem, a rpp grubo nad 100 ooo. No sorry, ale nawet zmniejszając kwotę arystokracji o polowe to i tak to jest mała kwota w stosunku do całości. Przestańcie nas porównywać do Czech, bo to nie ma sensu tam jest inna polityka. Jeżeli na górze rajdowej będzie dobrze to i na dole tez. Rally sprinty to dodatek do całości. Nie skupiajcie sie na pewnych elementach wygody, bo tanio. Zasada zawsze jest taka. Jak masz kasę to jej tak nie liczysz. Jeżeli ktoś stworzył by furtkę w telewizji jak było kidys relacje pól godzinne Z czołówki , a nawet z samych klas to i sponsorzy sie znajda. Kiedyś tak było, a dzisiaj po przejeździe 15 zawodników telewizja pakuje sie i jedzie na inny oes, a zostają motorecords , oes records czy Maxx sport, które na YouTube robią czołówkę i chłopaków , którzy od nich filmy kupują, wiec o jakiej medialnosci my mówimy. W Czechach z każdego dnia idzie pełna
relacja. Stworzmy sponsorowi warunki do pokazania nie tylko pierwszej gen, ale z każdej klasy to i kasa sie znajdzie, a tak zabawa dla bogatych. Proszę dziś można pomazyc epoka aut wrc a pokazują 106 w TVP 1. http://www.youtube.com/watch?v=GUNjNCNfX6Q
viper
S2000

Postprzez TurboWiewior » wtorek, 8 maja 2012, 15:31

viper napisał(a):
Jarek55511 napisał(a):Viper uważasz że w rajdach musi być drogo i tyle. To po co wogóle te forum? Po co te rajdy? Arystokraci wożą dupy a my się jaramy tym. To zaniedługo będzie 20.aut a w nich kierowcy-bizmesmeni wiozący swe tyłki. Nie musi być drogo a Pan Marek nie napisze ile wychodzi za rajd bez tej całej grupy z PZMotu bo nie może. Jak pamietam też miał jakieś zatargi z nimi i Karkonoskiego nie było w kalendarzu. A na samo zabezpieczenie odcinka ile wyjdzie? Straż,policja,karetka,safety? Potem x3oesy i mamy wynik. A jak zamkniesz to w jednym dniu to i tak będzie taniej. A rallysprinty mają sens,bo jakby niemiały to byłyby w Czechach tak mocną ligą?

Ja nic nie uważam tylko liczę. Podajecie kwotę rzędu 25 ooo za arystokracje i tego nie kwestionuje, ale koszt rajdu rundy MP wacha sie w granicach 300 000 jak rozmawiałem kiedyś z organizatorem, a rpp grubo nad 100 ooo. No sorry, ale nawet zmniejszając kwotę arystokracji o polowe to i tak to jest mała kwota w stosunku do całości. Przestańcie nas porównywać do Czech, bo to nie ma sensu tam jest inna polityka. Jeżeli na górze rajdowej będzie dobrze to i na dole tez. Rally sprinty to dodatek do całości. Nie skupiajcie sie na pewnych elementach wygody, bo tanio. Zasada zawsze jest taka. Jak masz kasę to jej tak nie liczysz. Jeżeli ktoś stworzył by furtkę w telewizji jak było kidys relacje pól godzinne Z czołówki , a nawet z samych klas to i sponsorzy sie znajda. Kiedyś tak było, a dzisiaj po przejeździe 15 zawodników telewizja pakuje sie i jedzie na inny oes, a zostają motorecords , oes records czy Maxx sport, które na YouTube robią czołówkę i chłopaków , którzy od nich filmy kupują, wiec o jakiej medialnosci my mówimy. W Czechach z każdego dnia idzie pełna
relacja. Stworzmy sponsorowi warunki do pokazania nie tylko pierwszej gen, ale z każdej klasy to i kasa sie znajdzie, a tak zabawa dla bogatych. Proszę dziś można pomazyc epoka aut wrc a pokazują 106 w TVP 1. http://www.youtube.com/watch?v=GUNjNCNfX6Q

TV nie jest problemem. Dzisiaj się idzie do TV płaci się za możliwość wyemitowania transmisji, a następnie wlicza się te koszty w prawa do sponsorowania cyklu. Wtedy sponsor dostaje gwarantowane media i płaci kasę. A jak wychodzi za dużo na jednego sponsora to się robi pakiety sponsorskie. Dodatkowo w takich ofertach przydaja się również badania, które również można kupić bez problemu. Jeśli zaś chodzi o koszty organizacji rajdów to przede wszystkim wpływy od sponsorów cyklu powinny pokrywać koszty organizacji, a nie tak jak jest w tej chwili, że Automobilklub ma sobie zorganizować 90% budżetu i jeszcze dostaje narzuconych sponsorów. Dodam jeszcze, że koszty rund także można obniżyć poprostu organizaując przetargi na realizację określonych działań. Tylko że aby taki przetarg miał sens to trzeba go zrobić przed sezonem, trzeba dotrzeć z informacją do oferentów, a także dać im wyczerpujące informacje do przygotowania oferty i realistyczne terminy. Generalnie to wcale nie jest takie skomplikowane jak się może wydawać. Pozdrawiam.
TurboWiewior

Postprzez viper » wtorek, 8 maja 2012, 16:49

[quote="TurboWiewior"

TV nie jest problemem. Dzisiaj się idzie do TV płaci się za możliwość wyemitowania transmisji, a następnie wlicza się te koszty w prawa do sponsorowania cyklu. Wtedy sponsor dostaje gwarantowane media i płaci kasę. A jak wychodzi za dużo na jednego sponsora to się robi pakiety sponsorskie. Dodatkowo w takich ofertach przydaja się również badania, które również można kupić bez problemu. Jeśli zaś chodzi o koszty organizacji rajdów to przede wszystkim wpływy od sponsorów cyklu powinny pokrywać koszty organizacji, a nie tak jak jest w tej chwili, że Automobilklub ma sobie zorganizować 90% budżetu i jeszcze dostaje narzuconych sponsorów. Dodam jeszcze, że koszty rund także można obniżyć poprostu organizaując przetargi na realizację określonych działań. Tylko że aby taki przetarg miał sens to trzeba go zrobić przed sezonem, trzeba dotrzeć z informacją do oferentów, a także dać im wyczerpujące informacje do przygotowania oferty i realistyczne terminy. Generalnie to wcale nie jest takie skomplikowane jak się może wydawać. Pozdrawiam.[/quote]

Chyba żyjemy w innym świecie :D , bo ty mówisz co zrobić, a ja ci mówię, ze to dzisiaj masz. Mam płacić telewizji żeby wyemitowała relacje. Ja jestem za tym żeby ta kasę przeznaczyć na start, a nie budżet marnotrawic. Każdy sponsor któremu zaproponuje to co ty powiedziałeś to powie, ze ktoś tu ma nie po kolei, bo kupić reklamę to on sobie sam moze i to bez łachy. Idź dowiedz sie ile kosztuje minuta reklamy w TVP pomnoz to przez 20, bo tyle trwa min. relacja taka jak powinna być i pogadamy ile będziesz potrzebował kasy na ten twój pakiet, a jeszcze bym zapomniał, ze jeszcze nie masz czym i za co wystartować :D . Twój tok myślenia dokładnie przedstawia obecna sytuacje jaka jest dzisiaj w rajdach. Nawet Orlen i lotos nie stać na coś takiego, bo ich relacje po wiadomościach trwają 5 min. Reszty nie z komentuje, bo śmiać mi sie chce. Przetarg to sobie możesz zrobić jak kopiesz rów pod rurę, a nie rajd :D .
viper
S2000

Postprzez lakimakromedia » wtorek, 8 maja 2012, 17:27

Czemu cytujecie post do którego się odnosicie pisząc pod nim ?? Żeby na stronie było mniej postów za jednym razem ?
Proszę, nie odpowiadajcie na na to pytanie :), tylko następnym razem tego nie róbcie ;).
http://youtu.be/5wO11cGxLCA
http://youtu.be/VTyzA_euwCo
lakimakromedia

Postprzez TurboWiewior » wtorek, 8 maja 2012, 20:06

Do Viper.

Kolego. Ja piszę o tym na czym się znam, bo się tym zajmuję od lat. A czytając Twoje wypowiedzi jestem pewien że Ty nie wiesz o czym mówisz. Pozdrawiam.
TurboWiewior

Postprzez Murzynek » wtorek, 8 maja 2012, 21:06

Potwierdzam. Zna się na tym.
Murzynek

Postprzez viper » wtorek, 8 maja 2012, 21:12

TurboWiewior napisał(a):Do Viper.

Kolego. Ja piszę o tym na czym się znam, bo się tym zajmuję od lat. A czytając Twoje wypowiedzi jestem pewien że Ty nie wiesz o czym mówisz. Pozdrawiam.

No właśnie widze :wink: . Ciekawe kogo by było stać na kupowanie relacji w telewizji. No moze Sołowowa jeszcze, wiec masz relacje z rajdu o 3 zawodnikach. No super biznes, ale dla telewizji i dla tych 3 , bo oni nie płaca ze swoich i by byli mega popularni, ale na pewno nie dla innych zawodników. Wiesz ja sie na tym nie znam , ale liczyć jeszcze umiem :D to nie jest reklama na stronie gazety za pare złotych. oczywiście można kalkulowac w różny sposób, ale w tym przypadku to sa setki tysięcy w sezonie jak nie milony. Trzeba telewizji coś zaproponować umieć sprzedać dyscyplinę, bo kupować to każdy głupi umie tylko jeszcze trzeba mieć z czego. Profesjonalny marketing polega na tym, ze trzeba umieć sprzedać mądrze produkt i to jest sztuka, a PZM tego nie umie i tu jest pies pogrzebany. Kolego czy w piłce nożnej canal+ płaci PZPN , czy to PZPN płaci canal + , bo mnie sie wydaje , ze PZPN dostaje za wyłączność i to samo żużel TVP sport płaci czy odwrotnie. Telewizja ma kasę z reklam w takcie zawodow i dla nich sie liczy oglądalność, bo to jest ich marketing. Ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale to co mówisz trochę mi sie wydaje bez sensu.
Jasne można powiedzieć , ze to PZM musi kupować , ale to ma krótkie nogi, bo to studnia bez dna. Jeżeli komuś na czymś zależy to musi sięgnąć do kieszeni i bynajmniej trzeba to tak zrobić, żeby to telewizji zależało na relacji, a nie odwrotnie, bo dzisiaj jest właśnie odwrotnie.
Tez Cię pozdrawiam.
viper
S2000

Postprzez TurboWiewior » wtorek, 8 maja 2012, 21:25

Kolego Viper. To ja mam dla Ciebie propozycję. Wyszkol mnie jak się sprzedaje prawa do transmisji TV z dyscypliny, która jest mega trudna do pokazania i z całym szacunkiem raczej mało popularna nawet względem biegów narciarskich. Ja Ci chętnie za to zapłacę bo to cenna wiedza.
TurboWiewior

Postprzez viper » wtorek, 8 maja 2012, 21:33

TurboWiewior napisał(a):Kolego Viper. To ja mam dla Ciebie propozycję. Wyszkol mnie jak się sprzedaje prawa do transmisji TV z dyscypliny, która jest mega trudna do pokazania i z całym szacunkiem raczej mało popularna nawet względem biegów narciarskich. Ja Ci chętnie za to zapłacę bo to cenna wiedza.

Zadzwoń do Czechów oni to potrafią, bo ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale sie da i jestem pewien, ze oni nie płaca telewizji. Dzisiaj mamy taka technologie, ze na pewno sie da, albo inaczej. Jeżeli da sie sprzedać odcinek karowa w telewizji to da sie sprzedać każdy inny odcinek tylko trzeba to zrobić umiejętnie. Karowa jest przykładem i co dało sie, wiec ja uważam ze sie da przykład tez masz , żebyś nie mówił, ze wymyslam. No chyba, ze ta relacja była kupiona, ale w to wątpię, po prostu jest show jest zabawa, wiec i telewizja sie tym interesuje.Tv sama do ciebie przyjdzie jak będzie zainteresowanie jakaś dyscyplina. Dzisiaj w rajdach jest kibel i zainteresowanie tez jest kibel
viper
S2000

Postprzez TurboWiewior » wtorek, 8 maja 2012, 21:40

Ale do kogo mam zadzwonić w tych Czechach? Może jakiś numer telefonu podaj to zadzwonię. A Barbórkę to za ile niby TV kupiła? No powiedz coś bo umieram z ciekawości.
TurboWiewior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP