Rajd Arłamów

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Arłamów

Postprzez ulele » wtorek, 25 paź 2016, 21:06

Kruk napisał(a):

Hm... powrót umysłowego z początku sezonu w załodze z Chmielewskim. To co trzy rajdy będzie zmiana? :roll:

U Byśkiniewicza to też kolejny start w takim składzie. To już na stałe? ktoś wie?

Dramatycznie wygląda lista zgłoszeń rundy Mistrzostw Polski, na której jest tylko dwadzieścia pięć załóg :?

Przy takiej ilości załóg możemy pobawić się z dużą dozą prawdopodobieństwa w zgadywanie kto zdobędzie pierwsze miejsce. .... Czyżby to miał być życiowy wynik dla Jureckiego, Gryca, a może Banasiewicza, jak będzie jechał podobnie jak ostatnio?

Według mnie jeżeli Banasiewicz będzie nadal jeździł w przyszłym sezonie to może coś niego wyrośnie - pomimo swojego wieku :)
ulele

Postprzez żółtodziób » wtorek, 25 paź 2016, 21:17

Hubertos napisał(a):Bardziej domyślni mogliby zauważyć na FB profil "Izabela Kwaśna". Ta osoba pojawia się wielokrotnie przy newsach i dyskusjach dotyczących Grzyba, dzieje się to od jakichś 2-3 lat. Czytając sobie wypowiedzi tejże osoby nietrudno zgadnąć kto stoi za tymi wpisami.

Do całej reszty posta nie mam zastrzeżeń - masz prawo do własnego zdania. Ale jeśli coś "nietrundo zgadnąć" a nie masz na to dowodów to nie pisz. Nawet jak jesteś na własny użytek tego pewien.
żółtodziób
A8

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 paź 2016, 21:30

Trochę nie rozumiem tego powszechnego poklasku dla wpisów M. Barana gdzie pisał m.in, że podstępem, czy siłą fizyczną też można próbować wygrać rajdy, gdyż każdy ma inną moralność. Ja jakoś tego tak nie widzę.

Btw
Skoro Grzyb i Hundla generalnie są czyści i ich tytuł też, to dlaczego wokół ich załogi co chwile powstają jakies kontrowersje? To taki zbieg okoliczności, że i na Słowacji i w Polsce było masę problemów i dziwnych akcji?
Hubertos
A6

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 paź 2016, 21:34

żółtodziób napisał(a):
Hubertos napisał(a):Bardziej domyślni mogliby zauważyć na FB profil "Izabela Kwaśna". Ta osoba pojawia się wielokrotnie przy newsach i dyskusjach dotyczących Grzyba, dzieje się to od jakichś 2-3 lat. Czytając sobie wypowiedzi tejże osoby nietrudno zgadnąć kto stoi za tymi wpisami.

Do całej reszty posta nie mam zastrzeżeń - masz prawo do własnego zdania. Ale jeśli coś "nietrundo zgadnąć" a nie masz na to dowodów to nie pisz. Nawet jak jesteś na własny użytek tego pewien.

Dobra, masz rację w zasadzie. Polecam poczytać i wyciągnąć wnioski.
Hubertos
A6

Postprzez ulele » wtorek, 25 paź 2016, 21:54

Hubertos napisał(a):Trochę nie rozumiem tego powszechnego poklasku dla wpisów M. Barana gdzie pisał m.in, że podstępem, czy siłą fizyczną też można próbować wygrać rajdy, gdyż każdy ma inną moralność. Ja jakoś tego tak nie widzę.

Btw
Skoro Grzyb i Hundla generalnie są czyści i ich tytuł też, to dlaczego wokół ich załogi co chwile powstają jakies kontrowersje? To taki zbieg okoliczności, że i na Słowacji i w Polsce było masę problemów i dziwnych akcji?

Baran z Hundlą znają się od wielu lat, dlatego się wspierają. Z drugiej strony M.Baran według mnie jest jednym z ostatnich ze "starej" ekipy którzy mają łeb na karku. A to dlatego że kiedyś było "normalniej". Czy pamiętacie aby 15 czy nawet 10 lat temu na rajdach ktoś się obrażał na innych, żeby wszyscy srali do własnego gniazda i podkładali sobie kłody pod nogi? Nie będę rzucał nazwiskami ale jeden z bardzo znanych wtedy (i dzisiaj również) kierowców z czuba opowiadał mi jak na nielegale jeździł swoją "zapasową" rajdówką i tylko głową kręcił z uśmiechem jak podczas tego nielegala mijał swoich rywali, którzy robili to samo. Wtedy wszyscy byli kolegami i podczas rajdów dowozili sobie paliwo i nagle znajdowali części zapasowe które pożyczali rywalom, ale nagle coś się zepsuło. To chyba przez ten internet i "anonimowość" :) Zapewne M.Baran ma cały czas na uwadze stare dobre czasy i dlatego pisze tak dosadnie o aktualnych wydarzeniach.
ulele

Postprzez sejlot » wtorek, 25 paź 2016, 22:00

ulele napisał(a):
Hubertos napisał(a):Trochę nie rozumiem tego powszechnego poklasku dla wpisów M. Barana gdzie pisał m.in, że podstępem, czy siłą fizyczną też można próbować wygrać rajdy, gdyż każdy ma inną moralność. Ja jakoś tego tak nie widzę.

Btw

Baran z Hundlą znają się od wielu lat, dlatego się wspierają. Z drugiej strony M.Baran według mnie jest jednym z ostatnich ze "starej" ekipy którzy mają łeb na karku. A to dlatego że kiedyś było "normalniej". Czy pamiętacie aby 15 czy nawet 10 lat temu na rajdach ktoś się obrażał na innych, żeby wszyscy srali do własnego gniazda i podkładali sobie kłody pod nogi? Nie będę rzucał nazwiskami ale jeden z bardzo znanych wtedy (i dzisiaj również) kierowców z czuba opowiadał mi jak na nielegale jeździł swoją "zapasową" rajdówką i tylko głową kręcił z uśmiechem jak podczas tego nielegala mijał swoich rywali, którzy robili to samo. Wtedy wszyscy byli kolegami i podczas rajdów dowozili sobie paliwo i nagle znajdowali części zapasowe które pożyczali rywalom, ale nagle coś się zepsuło. To chyba przez ten internet i "anonimowość" :) Zapewne M.Baran ma cały czas na uwadze stare dobre czasy i dlatego pisze tak dosadnie o aktualnych wydarzeniach.

Z tymi internetami to może być coś na rzeczy. Jakiś czas temu odkryłem profile "Promotora" i "Delegata" i to co ten facet wypisuje (wydaje mi się że to jedna i ta sama osoba) to cyrk na kółkach. A najlepsza jest cała rzesza ludzi którzy mu przyklaskują. On chyba nie wie, że w końcu komuś puszczą nerwy i dojdą do tego kim on jest a wtedy za niektóre wpisy na 100% będzie miał sprawy. Zakładam jednak że jest to ktoś kto ma wiele haków na wiele osób bo widać że jest ze światka rajdowego ale przyznacie że te profile to przesada...
sejlot

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 paź 2016, 22:04

ulele napisał(a):

Btw

Ja nigdy fanem nielegali nie byłem, rozumiem że wtedy były inne czasy i każdy to robił, ale mimo wszystko to było oszustwo. W tym momencie śmieszą mnie pretensje zawodników do tego jaka atmosfera panuje aktualnie wokół rajdów. Przecież właśnie takie upalanie i oszukiwanie prowadzi m.in do oskarżeń i wzajemnej niechęci. Uwierz, że w "tamtych" czasach dosłownie podkładano kłody pod nogi, było wiele niechęci poza czołowymi kierowcami w RSMP. Różnica była taka, że nie wszystko znajdowało się w internecie, niewiele osób wiedziało o takich akcjach.
A zwrot M. Barana "c*uj z wami" chyba za dobrze o autorze nie świadczy. Nie wiem, czy taka osoba ma rzeczywiście łeb na karku.
Hubertos
A6

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 paź 2016, 22:08

sejlot napisał(a):
ulele napisał(a):

Btw

Z tymi internetami to może być coś na rzeczy. Jakiś czas temu odkryłem profile "Promotora" i "Delegata" i to co ten facet wypisuje (wydaje mi się że to jedna i ta sama osoba) to cyrk na kółkach. A najlepsza jest cała rzesza ludzi którzy mu przyklaskują. On chyba nie wie, że w końcu komuś puszczą nerwy i dojdą do tego kim on jest a wtedy za niektóre wpisy na 100% będzie miał sprawy. Zakładam jednak że jest to ktoś kto ma wiele haków na wiele osób bo widać że jest ze światka rajdowego ale przyznacie że te profile to przesada...

A ja uważam, że jeśli takowa osoba ma dowody, to bardzo dobrze że takie wpisy publikuje. Za dużo kolesiostwa i zasady "ręka rękę myje" w polskich rajdach. Te profile nie są dla mnie przesadą.
Hubertos
A6

Postprzez sejlot » wtorek, 25 paź 2016, 22:26

sejlot napisał(a):
ulele napisał(a):

Btw

A ja uważam, że jeśli takowa osoba ma dowody, to bardzo dobrze że takie wpisy publikuje. Za dużo kolesiostwa i zasady "ręka rękę myje" w polskich rajdach. Te profile nie są dla mnie przesadą.[/quote]

Skoro ma te dowody i całą resztę to dlaczego zamiast zacząć działać to bawi się w posty na profilach społecznościowych? Nie twierdzę, że nie ma kolesiostwa w PZM ale nie mam żadnych dowodów dlatego się nie wypowiadam. Gdybym takie miał to raczej zamiast bawić się w bycie bożyszczem ucieśnionych to poszedł ze wszystkim do "wyższych instancji". Jak dla mnie to póki co facet ma jakiś straszny bó dupy o coś co mu ktoś kiedyś zrobił i teraz się odgrywa. W przypadku profilu Delegata nie trudno odgadnąć kto mu podpadł :) trochę to infantylne według mnie ale ja jestem starej daty i za moich czasów inaczej się rozwiązywało niektóre "niejasności" :)
sejlot

Postprzez Aro90 » wtorek, 25 paź 2016, 22:58

Hubertos napisał(a):Organizatorzy niech nie psioczą na zawodników, tylko niech postarają się wywrzeć jakąkolwiek presję na PZM. Jak do tej pory chyba tylko Pan Marek Kisiel i inni organizatorzy Karkonoskiego spróbowali cokolwiek zrobić. Zatrzymali Grzyba i Stalmacha na nielegalce, i co? I dostali jakieś śmieszne kary od PZM... Organizatorzy rajdów i zawodnicy niech nie walczą ze sobą, a w końcu skierują swoje pretensje do jednego i wspólnego przeciwinika. Rozumiem rozgoryczenie Colina i kolegi laGaduli, też waliłbym taką "czystą rywalizację".

Bardzo zabawne jest też to, że Grzyb wiecznie płacze ze względu na ataki i hejt skierowany w jego stronę. A powszechnie wiadomo, że to on atakuje wszystkich na prawo i lewo. Potrafił pisać o tym, że spotkał Oleksowicza na trasach Świdnickiego, pisał o nielegalnym serwisie Kuchara. Wszystko dlatego, że mieli oni czelność przypominać o jego upalaniu. Szkoda, że nie potrafi podpisać się teraz imieniem i nazwiskiem przy swoich atakach. Bardziej domyślni mogliby zauważyć na FB profil "Izabela Kwaśna". Ta osoba pojawia się wielokrotnie przy newsach i dyskusjach dotyczących Grzyba, dzieje się to od jakichś 2-3 lat. Czytając sobie wypowiedzi tejże osoby nietrudno zgadnąć kto stoi za tymi wpisami.

Sam przez wiele lat przymykałem na grzeszki Grzyba, ale już nie mogłem tego wszystkiego znieść. Nienawidzę obłudy i wiem, że to ona m.in niszczy polskie rajdy. Za swoje nieprzychylne komentarze zostałem zbanowany na FB przez GG, żałosne to wszystko.

z tego co pamiętam to Oleksowicz napisał na fb że spotkał Grzyba na zapoznaniu. Czym zresztą się ośmieszył, ale to tak jak Kuchar który wielokrotnie widywał swoich kolegów w doklejonych wąsach i okularach :lol: heh oni wszyscy są super :) hm ciekawe czy jest wgle ktoś czołówki z ostatnich lat który nie bawił się w jazdę na pamięć :roll: zapomniałbym, był taki francuz przecież...
Aro90
N3

Postprzez Matheoo » wtorek, 25 paź 2016, 23:24

Eeeh... Odrazu powiem nie jestem zagorzałym fanem Grześka Grzyba ale nie rozumiem tego bojkotu! Ponieważ ma to ogromny wpływ na Polskie Rajdy i dosłownie niszczy Rajd Arłamów który zwłaszcza w 2014 roku pokazał jak wymagającym i dobrym jest Rajdem! I nie rozumiem w tej sytuacji decyzji Brzezińskiego o rezygnacji ponieważ przypomina on rozkapryszonego gówniarza któremu coś nie wyszło... Chłop robi fejm na FB... fimiki, rekalmy i inne pierdoły by jak najbardziej pokazać się w necie.... Dla mnie urodzony "Celebryta" Jednak każdy celebryta musi miec do siebie dystans jak i do pewnych okoliczności i niepowodzeń. A on potwierdził że go nie ma! Wziąłby nawet jeśli mu nie zależy wystartował tym C2 R2 Max pościgał się z chłopakami z 2WD i pokazał kibicom że jest z nimi na dobre i na złe i że nie bez powodu przyodziewają kurteczki z napisem colin Team które można sobie kupić, a jemu samemu zależy na Polskich rajdach a zwłaszca tak fajnym rajdzie jakim jest arłamów!... Jest to nie profesjonalne bo skoro jade sezon rsmp to robię to do końca, nie wierzę że zespołu GO+Cars na to nie stać...! ale nasza czołówka rajdowa to jak widać "1 klasa podstawówki gdzie jeden kapuje na drugiego i beczy jak dziewczynka gdy cos nie wyjdzie"... Wobec tego sympatia która może się zrodzić do Colina może szybko upaść bo jest na początku swojej drogi a już gwiazdorzy! Śmiać mi się chce z ludzi którzy zrobili mu mętlik w głowie że wygra RSMP 2016 i sami w to wierzyli! Bo dla Colina ewentualne mistrzostwo to mogłoby być zaskoczeniem a nie pewnym wymogiem które nakłada mu grono pewnych ludzi, którzy mają wymogi wobec niego i oczekiwania że w pierwszym pełnym (a jak widać niepełnym) sezonie zrobi Mistrza Polski Rsmp! Bylo to możliwe ale się nie udało... Jeździć chłop umie ale d*py nie urywa bo jest grono kierowców W polsce na których sponsorzy zbytnio nie patrzą a robią wyniki choćby w 2WD od kilku lat choćby Darek Poloński który jest Pewnym ogniwem w RSMP ale cały czas musi patrzec na koszty...

W następnym sezonie cięzko przewidzieć co się wydarzy... Czy Arłamów i jego 4 edycja znajdzie się w kalendarzu? z czołówki będzie raczej Nivette, Gagacki, Gabryś może Grzyb? może Kołtun? No i Brzeziński jeśli foch go opuści... Nie traćmy nadziei ale może cos z tego będzie...
Matheoo

Postprzez Voo » środa, 26 paź 2016, 07:29

Apropos tego internetowego hejtu na Grzyba w kontekście listy na Arłamów.

Jak sądzicie - czy gdyby tytuł rozstrzygnął się przed ostatnią rundą ale w walce, bez żadnych kontrowersji, kar, odwołań etc to czołówka wyłożyłaby ciężkie pieniądze na start w ostatnim rajdzie "po nic"?

Moim zdaniem nie. A wtedy kogo hejtowano by za krótką listę?

Nivette i Colin byli przekroju całego sezonu od Grzyba gorsi. Przyznać to trzeba nawet jak się nie jest fanem tego kierowcy. Na tytuł zasłużył. "Protest" to dla mnie tylko sposób na przedstawienie kibicom tego, że nie widzi się już sensu w starcie o pietruszkę. Colin pisze, że walka odbyła się nie fair. Ludzie piszą z ironią "gratulacje" dla nowego mistrza. "czy można być zadowolonym z tak wywalczonego tytułu"? "Tak" czyli jak? Grzyb przejechał cały sezon, ciągle w czołówce. W razie jakby podtrzymano dyskwalifikację to ludzie pisaliby Colinowi "czy można być zadowolonym z tak wywalczonego tytułu"?

Nie ogarniam tej sytuacji. Rajdy to specyficzna dyscyplina ale w każdym sporcie dopóki można (finansowo, zdrowotnie etc.) to prawdziwi sportowcy walczą do końca. Ile kojarzycie takich sytuacji, że ktoś strzelił focha i zszedł z boiska? Opuścił turniej? Poddał walkę?

Colin mógł pojechać Arłamów, wygrać, zostać w pamięci jako "prawdziwy mistrz" (albo i faktycznie zostać nim, bo kto powiedział, że Grzyb na pewno dojedzie do mety?). Zamiast tego wyszedł z niego nadąsany chłopak, który rzucił zabawki gdy poszło nie po myśli. Dla mnie - słabe.

No i będzie do myślenia jak Grzyb jednak mety nie osiągnie i okaże się, że tytuł jednak był do wyjęcia.
Voo
N3

Postprzez Mic_123 » środa, 26 paź 2016, 08:17

Tez liczylem na JB w jakiejs osce, tak dla fanu, ciekawila mnie konfrontacja zwlaszcza z czolowka oski ktora caly sezon jezdzila. Tak jak Bebenek do C2 wsiadl na jeden sezon i praktycznie objechal wszystkich w pucharze (oddal chyba tylko 1 dzien na ktoryms rajdzie, juz nie pamietam ktorym ale chyba Baltyku :D :D ).
Coz brak czolowki rozpatruje raczej brakiem kasy na R5 i "niemoznoscia zorganizowania R2" :D , bo foch u gosci w wieku 30-35lat to brzmi malo smiesznie.
Jesli chca zademonstrowac swoj sprzeciw do zwiazku, to do konca sezonu powinni odpuscic, opuszczajac i B.Warszawska (chociaz tego typu "strajk" uwazam za zly, ale jak sie powiedzialo A to trzeba powiedziec i B). A nie pozniej "sklejac piatki" na BW i twierdzic ze "walczymy", ale o co????
Nie widze tu winy Rajdu Arlamow, a widocznie byc moze komus zalezy aby kolejnej edycji nie bylo i zastapil go jakis inny biegnacy 3x w roku po tych samych trasach rajd.
Organizatorzy Arlamowa mowili ze po poprzedniej edycji byli pod kreska, teraz chyba nie bedzie lepiej.
A na koniec gratulacje dla zalogi Grzyb/Hundla za zdobyty tytul MP 2016, bez zadnych podtekstow i "podsmieh...jkow" :D . Byli najrowniejsi tempem w tym sezonie i sie oplacilo, a konkurenci widocznie walczyli zasada zero-jedynkowa tzn byc moze uwazali ze tylko MP sa godni wiec jak punkty odjechaly to nie jada, mniejsza z tym :D :D
Mic_123
N3

Postprzez kostek45 » środa, 26 paź 2016, 08:44

Patrząc na liczbę startów JB w tym sezonie (jakby nie patrzeć - jego pierwszym poważnym) jestem w stanie zrozumieć, że sponsor przekalkulował sobie za i przeciw stwierdził basta.
Cała ta otoczką po Dolnośląskim, płacze Grzyba że wiecznie na niego jest nagonka i niesłusznie dostał karę, po czym mu ją anulowano, nie napawa zbytnio optymizmem i chęcią walki na siłę o mistrza. Z perspektywy tego, kto łoży kasę a nie kręci kółkiem.
Tym bardziej pamiętając wydarzenia z Arłamowa z przed jakiegoś czasu kiedy to odwoływano odcinki i inne przypadkowe cięcia szykan, które dawały jakieś punkty/profity GG.
Nie ma gwarancji, że Arłamów byłby "czysty", niestety...

Nie znam środowiska tak dobrze jak nasz anonimowy Mistrz Polski viper i domyślam się, iż każdy ma coś za uszami.
Ale jeśli 15 obecnych aktywnych zawodników ma jakieś paprochy w małżowinie to Grzesiowi błoto cieknie od ucha aż po szyje.
Zdobył w końcu upragnionego mistrza. Niech ma.

A lista na Arłamów potwierdza w jakiej kondycji jest RSMP.
kostek45
A5

Postprzez wrcbartek » środa, 26 paź 2016, 08:53

Kolego Matheoo i kolego Voo......jedynie Wasze wypowiedzi w tym całym wątku da sie czytac, i nie chodzi tu o to zeby kogos obrazac bo kazdy przeciez moze pisac co chce.
Macie 100% racji ze Colin to troche taki nadety dzieciak, taki byl juz od dawien dawna jak jeszcze u kuchara w serwisie pelnil role bog wie kogo....wiem co mowie bo sam w tamtym okresie bylem blisko tego teamu i mailem okazje obserwowac tego pana.....
Otoczony ludzmy tak jak mowicie uwierzyl w cos co nie powinien, powiedzmy szczerze ze awaria Grzyba i ta cala afera szkodzi tylko rajdom i tyle.
Tak naprawde Grzyb zepchnal auto bo nie mogl tarasowac przejazdu i nic wielkiego sie nie stalo, auto odpalilo samo bez pomocy mechanika ktory przyszedl i wymienil np nielegalnie wadliwa czesc.
I mowienie przez Colina ze to nie fair, jest smieszne, bo nie fair byloby wykluczanie Grzyba z rajdu za meta rajdu z wcale nie tak oczywistego powodu, no ale moze wtedy Colin czulby ze to ok.
W przekroju sezony Grzyb byl najlepszy i wywalczyl to na oesach, i Pan Colin powinien to zrozumiec, wcale nie jest z niego taki mistrzu jeszcze, bo na dolnoslaskim jego czasy nie byly wcale takie cudowne.
Ale to tak zawsze jest przychodzi ktos z nikad, z walizka pieniedzy otoczony ponad-ludzmi i sieje ferment. (Pan Nyga w GSMP, swego czasu Z.Stec, kiedys Pan Tercjak i jeszcze wielu takich by znlalzal)
A jego foch jak i innych jest bardzo smieszny, jezeli mialby jaja nie szczekal by tyle jak T.Lis na ulicy, tylko wsiadlby w swoja r5 wygral rajd bezapelacyjnie i nie mialby sobie nic do zarzucenia, mysle ze wtedy kibice tez by nie mieli nic do niego, i kazdy na swoj sposob by ocenil kto jest gosc i komu ten tytul bardziej sie nalezal.
A jeszcze lepiej jak by wsiadl w r2 i pokazal koledze Grzybowi ze ten mu nie dorasta do piet a tytul wywalczyl dzieki stolikowi, ale chyba brakuje jaj niestety.....
Ja ze swojej strony gratuluje Grzybowi i szkoda ze akurat ta Skoda musiala sie tak pechowo zepsuc, generalnie tez nie rozumiem troche jego jazdy na dolnoslaskim, nie potrzebnie tyle przygod i skonczylo sie jak sie skonczylo, trzeba bylo przejechac rajd w stylu Kajto w tym sezonie ERC i nie byloby tej calej afery.
Chlop swoim uporem wkoncu zdobyl to czego np moj moj bardziej ulubiony ziomal z wrocka chyba juz miec nie bedzie, a szkoda bo w tym sezonie bylo to mozliwe dla niego........
Przez wiele lat krolowal na Slowacji, z dobrej strony pokazywal sie w czechach, nigdy wstydu na oesach nie przynosil wiec dajmy juz spokoj Grzybowi.
Cieszmy sie i bawmy sie dalej......nie napinajmy sie nie potrzebnie, my z tego chleba nie mamy!!!
Pozdrawiam
P.S
A PZM powinien zmienic regulamin i tyle, jesli chcesz byc mistrzem polski startujesz w pelnym cyklu, bo odkad ja pamietam a pamietam sporo zawsze ostatni rajd sezonu mial pecha i byl slabo obsadzony....
A i znacie to >>widzisz drzazge w czyims oku a nie widzisz belki w swoim << to takie Polskie :)
wrcbartek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP