Rajd Subaru 2008

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez kremer » niedziela, 6 lip 2008, 00:30

mnie tam sie podobalo

nie wiem czy wy jestescie niepowazni - smiac sie z wypadku tych policjantow - a co oni zawinili ? nie kazdy milicjan jest tępakiem - tak samo jak niektorzy kibice nimi sa

i dobrze zrobili skoro dzialy sie cuda to sie bali skandalu - fakt II petla szla by po suchym - na to kilka czynnikow sie zlozylo - puchar pzm jadacy jako I (glupota), bardzo trudne oesy, (za trudne nawet dla "I-ligowcow), ciezka pogoda i zbieg okolicznosci pt wypadki
kremer
S2000

Postprzez Loeb1987 » niedziela, 6 lip 2008, 00:34

kremer napisał(a):nie kazdy milicjan jest tępakiem

policjant ;)
Loeb1987
A6

Postprzez kremer » niedziela, 6 lip 2008, 00:36

pisze tak "z przymrozeniem oka" :) nie mam juz sily jutro dokoncze moje przemyslenia
za 2 tygodnie nie bedziemy pamietac tego rajdu - za miesiac tego balaganu w styczniu dowiemy sie ze (tym razem dogadalismy sie z MILICJĄ i rajd subaru 2009 bedzie ) :) zobaczycie :D
kremer
S2000

Postprzez tomkuk84 » niedziela, 6 lip 2008, 00:45

Wydaje mi się że już nie zobaczymy tego rajdu ani w RSMP ani w PZM. Mam nadzieję, że eliminacje RSMP i PZM nie będą się dublować w przyszłym sezonie. W piątek śledziłem wyniki z zaciekawniem, wiele się działo mimo iż tak nie wiele załóg startowało. W sobotę z braku czasu i imprezy rodzinnej, o odwołaniu rajdu dowiedziałem się późnym wieczorem. Pierwsza myśl to ogromna złość na organizatora; jak można tak traktować zawodników, kibiców oraz media? W jaki sposób można zrobić z imprezy rangi Mistrzostw Polski taką farsę? Czy rajdy mają nadal tak wyglądać? Oby nie.

Mam nadzieję że ta wpadka organizatora/policji/PZMot-u (czytajcie jak chcecie) spowoduje podjęcie dyskusji nad przyszłością rajdów. Już lepiej, aby woogóle nie organizować rajdów niż by miały się skończyć tak jak ten.
tomkuk84
N1

Postprzez kowar1 » niedziela, 6 lip 2008, 01:22

kremer napisał(a):(...)i dobrze zrobili skoro dzialy sie cuda to sie bali skandalu

hmm, czy dobrze zrobili? Jak dotąd rajdy odwoływano przede wszystkim z powodu tragedii, kiedy ktoś zginął.
Inna sprawa, że może rzeczywiście organizatorzy nie panowali nad sytuacją i ów słynny już "koordynator" z ramienia policji widząc co się dzieje wolał to przerwać, żeby nie doszło w końcu do tragedii... No bo co myślec o planie zabezpieczenia, jeśli się obejrzy nagranie z wypadków w Siekierczynie. Co kur** robili ci ludzie na oporze? Dlaczego stali tam po pierwszym dzwonie, kiedy wyleciał Markowski? A potem jeszcze ogląda się wypowiedzi pana Skutty - delegata ds publiczności, który mówi, że on problemu nie widział i wszystko było ok. Przypominam, ze delegat objeżdża każdy odcinek w jednym z samochodów z naklejkami PZM. To gdzie ten pan miał oczy, jeśli nie widział źle ustawionego zabezpieczenia w tym feralnym miejscu? A przecież jeszcze ktoś wcześniej przygotował plan zabezpieczenia. Czy czasem nie był to dyrektor rajdu? (lub któryś z zastępców). Niestety kierownictwo tego rajdu -panowie Oziębło i Szerla po raz kolejny dało ciała -a wydawało by się, że tacy ludzie jak oni- kiedyś czołowi zawodnicy -powinni zrobić przynajmniej dobry plan zabezpieczenia.

Pozostaje mieć nadzieję, że zostaną wyciągnięte jakieś wnioski na przyszłość. że Andrzej Górski nie jest , hmm, jakiego by tu określenia użyć, powiem łagodnie -ślepy na oczywiste fakty? Ze potrzebne jest szkolenie safeciarzy, żeby mieli jakieś pojęcie, gdzie ewidentnie nikt nie ma prawa stać (wiedza wydawało by się oczywista). Że policja też mogłaby się trochę podszkolić przed rajdem w zakresie swoich obowiązków. że współpraca z służbami mundurowymi nie układa się najlepiej, bo zwykle szkodzą oni wizerunkowi rajdu i utrudniają jego oglądanie. Teraz utrudnili przebieg rajdu.

Swoją drogą, pechowe te krakowskie rajdy. Tym razem miał miejsce splot wielu niekorzystnych okoliczności - pogoda, wypadki, błędy w zabezpieczeniu, trudne odcinki, błędy załóg, nadgorliwość i brak kompetencji policji... I można by tak wymieniać... Niestety , to wszystko poszło jak domino, jedna kostka leci i wszystko się zawaliło.

Trasy podkrakowskie na pewno są warte rozgrywania tam RSMP, ale chyba ten rajd powinien zniknąć. Również Subaru Polska jako sponsor tytularny powinno się mocno zastanowić, jaki efekt medialny uzyskało na tym rajdzie i czy był to dobry PR.
Zresztą nie zdziwiłbym się , jeśli Subaru znacznie ograniczy swoją aktywność po tym sezonie - Leszek odchodzi (chyba), N14 jest lipne (delikatnie mówiąc), rajd znów skończył się klapą i kompromitacją.
Cóż , wnioski wesołe nie są :?
"Jeździł koncertowo!" - Sobiesław Zasada o Januszu Kuligu

Życie bez rajdów powoduje raka i choroby serca
kowar1
N3

Postprzez Banan » niedziela, 6 lip 2008, 02:27

PerShing16 napisał(a):kolo nas boruta wymieniał koło (miał taki fajny podnośnik ze ciągle mu auto spadało:D , wiec poprosił kibiców żeby go podnieśli , swoja droga nie jest to pomoc osób trzecich ??)

Nie. To ta jak wyciaganie z rowu.
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez hudyj » niedziela, 6 lip 2008, 08:37

może ten koordynator z policji chciał wcześniej na urlop jechac i zakończył rajd :D

A tak na powaznie to chyba jednak błedy organizatora.
Gadanie że puszcza sie PPZM przed MP nie ma sensu. Trzeba oba cykle po prostu oddzielic od siebie.

Nie rozumiem po co przy trasie stali ludzie z firmy ochroniarskiej. Żeby stać na bramkach :D.
Jeśli brakuje safety'arzy to trzeba zrobić akcje w szkołach i się chętni znajdą. Może myślicie że mi sie coś pomyliło? Wcale nie. Uważam że młody człowiek w zabezpieczeniu doskonale da sobie rade.
Przekonałem sie o tym na oes'ie Gruszów 1 w punkcie 6(na mapkach). Jeden młody człowiek(chyba z 16 lat) odrazu reagował jak coś sie działo na szykanie, a reszta ochrony bezczynnie stała i czekała żeby jak najszybciej odwalic robote
hudyj
N3

Postprzez Kubus » niedziela, 6 lip 2008, 09:03

http://pl.youtube.com/watch?v=B5f8HV9hZ1E

Kolejny dowód na to jak fantastycznie rozplanowane było zabezpieczenie na rajdzie. Jak na chłodno wczoraj przeanalizowałem sytuacje tam gdzie wypadły 4 auta i został potracony kibic to doszedłem do wniosku że miejce w którym stali kibice było zdecydowanie za blisko.
www.facebook.pl/rajdomaniacy/
Kubus
A5

Postprzez boss » niedziela, 6 lip 2008, 09:44

boss
A5

Postprzez Krzysiek_WrC » niedziela, 6 lip 2008, 10:19

Prawda jest też taka że to Policjanci też dawali zły przykład stojąc w złych i niebezpiecznych miejsach,"łażąc" tam gdzie nie powinno się chodzic.Dlatego też zbezpieczenie przez to kulało.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez GrYzLy » niedziela, 6 lip 2008, 11:02

boss napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=_KtKlBCU0nI

o "suka" w rowie... :lol: :lol:

Znam doskonale to miejsce, ta partia zakretow jest poprzedzona spora prosta ze spadaniam, jest tam ograniczenie do 40km/h. Ewidentnie bylo za szybko...
"Mam nadzieję, że ten francuski wynalazek wytrzyma." L.Kuzaj
GrYzLy
N3

Postprzez Krzysiek_WrC » niedziela, 6 lip 2008, 11:05

To chyba Łazany przed Gdowem jak dobrze poznaje.

P.S: za co wykluczono Frycza?

16 5 Frycz Sebastian Subaru Impreza Wykluczenie

Z wyników online Suabru
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez schwepes » niedziela, 6 lip 2008, 11:07

Krzysiek_WrC napisał(a):To chyba Łazany przed Gdowem jak dobrze poznaje.

P.S: za co wykluczono Frycza?

16 5 Frycz Sebastian Subaru Impreza Wykluczenie

Z wyników online Suabru

pewnie dlatego, że podważał autorytet sędziów, składając prostest ;)
schwepes
A6

Postprzez Loeb1987 » niedziela, 6 lip 2008, 11:50

i Ruta ma 1 pkt :shock:
Loeb1987
A6

Postprzez Booster_1992 » niedziela, 6 lip 2008, 11:55

Przed chwilą na TVP3 było krótkie podsumowanie rajdu i dyskusja na temat jego odwołania. Podobno podczas drugiego etapu na trasę rajdu wjechało jakieś wesele. Szok! Są również spekulacje, że to właśnie po tym wypadku policjantów w wyniku którego pięciu z nich zostało rannych rajd został przerwany.
Booster_1992
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP