RSMP 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2013

Postprzez Mr.J » poniedziałek, 1 paź 2012, 21:49

Hubertos napisał(a):
Banan napisał(a):
Jarek55511 napisał(a):Jakiś Rajd na Litwie lub Estoni a wzamian oni do nas na:

A moze cos w Finlandii lub Norwegii? :)

Ja bym proponowal: zimowy Dolnoslaski, Elmot, Polski znow na Dolnym Slasku, Karkonoski, powrot Nikona no i Kormoran na Mazurach. Byloby optymalnie.

Znakomity pomysł, myślę że szutrowy Karkonoski i można by zrobić jeszcze Rajd Wisły, byłoby optymalnie :roll: .

Plus zmiana nazwy z RSMP na Rajdowe Mistrzostwa Dolnego Śląska ;)
Mr.J
N2

Postprzez sebaWRC » poniedziałek, 1 paź 2012, 22:31

Chyba trochę za dużo tych rajdów w jednym województwie :D Mimo,że jestem z Dolnego Śląska i tak uważam,że te rundy,które były i się odbędą jeszcze w tym roku (Dolnośląski) są całkiem OK,choć pewnie dla niektórych to i to za dużo,bo połowa RSMP to południowy-zachód :P
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 2 paź 2012, 08:50

Też o tym myślałem żeby zrobili Rajdowe Mistrzostwa Dolnegośląska,ale jako dodatek do RSMP podczas rund:Elmot/Świdnicki,Karkonoski,Dolnośląski plus Nikon. I relacje w tvp regionalnej załatwić i mieliby sporo załóg. Przykład to cykle kjs we Wrocku.
Jarek55511
S1600

Postprzez kubicafan1 » wtorek, 2 paź 2012, 10:28

Jarek55511 napisał(a):Też o tym myślałem żeby zrobili Rajdowe Mistrzostwa Dolnegośląska,ale jako dodatek do RSMP podczas rund:Elmot/Świdnicki,Karkonoski,Dolnośląski plus Nikon. I relacje w tvp regionalnej załatwić i mieliby sporo załóg. Przykład to cykle kjs we Wrocku.
popieram jarka w pełni :D
Ale poszedł!!!!!!!!!!!!
kubicafan1
N3

Postprzez viper » wtorek, 2 paź 2012, 22:32

Po co robić państwo w państwie dla mnie bez sensu. Na poziomie MP frekwencja sie nie zmieni to nie kjs. Kto będzie chciał pojechać u siebie to pojedzie, a kto nie to i tak kasy nie zbierze. No chyba , ze chodzi o sztuczne dmuchanie tytułów. Lepiej by ktoś ruszył głowa jak wskrzesić dawny rajd krakowski, albo Wisle , bo to by miało wymierny pożytek np. Nie trzeba by było jechać na Słowację.
viper
S2000

Postprzez Sebekrally » środa, 3 paź 2012, 00:23

viper napisał(a):Po co robić państwo w państwie dla mnie bez sensu. Na poziomie MP frekwencja sie nie zmieni to nie kjs. Kto będzie chciał pojechać u siebie to pojedzie, a kto nie to i tak kasy nie zbierze. No chyba , ze chodzi o sztuczne dmuchanie tytułów. Lepiej by ktoś ruszył głowa jak wskrzesić dawny rajd krakowski, albo Wisle , bo to by miało wymierny pożytek np. Nie trzeba by było jechać na Słowację.

Dokładnie RMŚl i tym podobne imprezy powinny być osobnuynymi imprezami inaczej medialnie umrą. Potrzebny jest powrót do okręgówek 2-3 wojewodztwa zbierają się i robią cykl imprez wedle potrzeb minimum 3 rajdy i walczymy o Mistrzostwo polski centralnej pn-wsch czy zach. Dołanczanie do rajdów RSMP czy nawet RPP zabije te rozgrywki bo się zwycięzcą pies z kulawą nogą nie zainteresuje.
Sebekrally
A5

Postprzez Jarek55511 » środa, 3 paź 2012, 08:38

Ja pomyślałem o RSMDolnego śląska żeby był to cykl dla tych co nie mają aż takiego budżetu żeby startować w RSMP. Takie jakby rallysprinty czeskie w jednym regionie i napewno Virnik by startował,może Dytko? I jeszcze paru bo tylko 4rajdy w jednym regionie :wink:
Jarek55511
S1600

Postprzez bimber » środa, 3 paź 2012, 09:44

Jarek55511 napisał(a):Ja pomyślałem o RSMDolnego śląska żeby był to cykl dla tych co nie mają aż takiego budżetu żeby startować w RSMP. Takie jakby rallysprinty czeskie w jednym regionie i napewno Virnik by startował,może Dytko? I jeszcze paru bo tylko 4rajdy w jednym regionie :wink:

a w czym problem?? u nas są mistrzostwa śląska, na zasadzie 3 ligi i powiem że byłem na dwoch eliminacjach i działo się :) a mistrzostwa polski to mistrzostwa polski. O ile dobrze pamiętam to niedawno była gadka o jednej rotacyjnej rundzie, zobaczymy co z tego wyjdzie...
bimber
N3

Postprzez MSG Racing » środa, 3 paź 2012, 13:58

KrakowskiI, Nikon I Magurski? I co jeszcze? Macie kasę na to? I chęci w automobilklubach?
Tam jest dobrze tak jak jest. I nie kwapią się do zrobienia czegoś. Chyba że będzie kasa ale ona sama nie przyjdzie. Panowie pomyślcie trochę.
OK Magurski się stara ale oni od razu chcą RSMP. Ciekawe jak i za co. Może jakby jakby zaczęli od 3L i stopniowo przez RPP to by się udało. A tak na łapucapu co u nas jest normalne nic z tego nie będzie.
To co jest już upada bo jak inaczej nazwać 10 rajdów w dwóch ligach. A tu wskrzeszanie starego. Jak będzie kasa to czemu nie ale niestety tego najbardziej brakuje oraz chęci i ludzi.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez viper » środa, 3 paź 2012, 14:26

MSG Racing napisał(a):KrakowskiI, Nikon I Magurski? I co jeszcze? Macie kasę na to? I chęci w automobilklubach?
Tam jest dobrze tak jak jest. I nie kwapią się do zrobienia czegoś. Chyba że będzie kasa ale ona sama nie przyjdzie. Panowie pomyślcie trochę.
OK Magurski się stara ale oni od razu chcą RSMP. Ciekawe jak i za co. Może jakby jakby zaczęli od 3L i stopniowo przez RPP to by się udało. A tak na łapucapu co u nas jest normalne nic z tego nie będzie.
To co jest już upada bo jak inaczej nazwać 10 rajdów w dwóch ligach. A tu wskrzeszanie starego. Jak będzie kasa to czemu nie ale niestety tego najbardziej brakuje oraz chęci i ludzi.

Kolego tu nie chodzi o kasę tylko o ludzi, którzy chcą coś zrobić. Jak sie komuś nie chce to i z kasą będzie dziadostwo. Cały czas widzisz myslimy :D .
viper
S2000

Postprzez woocasch » czwartek, 4 paź 2012, 08:34

hudyj napisał(a):Jak już tak typujemy te rundy to ja też podam swoje propozycje :D
1. Rajd w Małopolsce - Magurski (Krakowski to raczej odpada, chyba że w RPP).
2. Rajd na Śląsku - Wisła.
3. Rajd na D. Śląsku - Dolnośląski/Świdnicki/Karkonowski.
4. Rajd na Podkarpaciu - Rzeszowski.
5. Rajd Polski.
6. Rajd Lotos.
7. Rajd za granicą - Barum (gdyby nie było tam ERC).

Może takie zestawienie jest nierealne, ale warte zastanowienia.

Faktycznie niestety taki kalendarz jest nierealny, raz że "lobby" dolnośląskie nie pozwoli aby był u nich tylko jeden rajd, a dwa że Barum to na ERC raczej musi się załapać. Bardziej obawiam się, że Polski może być na wylocie z ERC, ale podobno ma być więcej rund szutrowych w Mistrzostwach Europy więc to przemawia na jego korzyść. Jednak jeżeli faktycznie do kalendarza ERC kandyduje aż 25 rajdów to może być ciekawie :)
Wracając do MP to jeżeli niektórzy forumowicze chcą aby większość rund MP była na Dolnym Śląsku to zastanawiam się do czego to doszło. Kiedyś podział był bardziej geograficznie urozmaicony. Wiem, że wiele zależy od chęci organizatorów i kasy, ale PZM powinien dążyć do tego aby rajdy rozwijały się w wielu regionach Polski a nie tylko w jednym "słusznym". Najlepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie jakiegoś systemu rotacyjnego, jeden rok w RPP, kolejny jeżeli jest chęć organizatora to MP, oczywiście Rajd Polski nie podpada pod taką rotację. Sądzę, że każdy byłby zadowolony, więcej klubów mogłoby zorganizować MP, odcinki nie byłyby co roku w tych samych miejscach. Wiem, że jest to mało realne, ale ale skoro można marzyć to zaszaleje i w 2013 na taki kalendarz bym się nie pogniewał:
1. Zimowy Dolnośląski
2. Lotos
3. Krakowski
4. Czechowicki połączony z Tyskim
5. Polski w Krakowie + trasy w Beskidach
6. Rzeszowski
7. Wisła
Skoro w tym roku mogą być trzy rudny w promieniu 150km to czemu by nie zaszaleć i za rok zrobić podobnie tylko, że na Górnym Śląsku i w Małopolsce :)
Wiem wiem, ta propozycja to całkowita abstrakcja, ale chciałem pokazać niektórym, że robienie tylu rund niemal w jednym miejscu jest z punktu widzenia rozwoju rajdów lekkim nieporozumieniem.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez kostek45 » czwartek, 4 paź 2012, 08:56

Może i jest ale z drugiej strony cieszmy się, że automobilkluby z Dolnegośląska chcą robić te rajdy pod egidą MP.
Reszta kraju nie kwapi się nawet do organizacji trzeciej ligi, więc zarzuty o jakimś lobby z Dolnegośląska są trochę nie na miejscu. Co innego jakby ktoś z Krakowa czy innego zakątka Polski huczał od 2 lat, że chce zorganizować fantastyczny rajd (czy to Magurski, czy Karkonoski) ale mu nie pozwalają. A sprawa wygląda tak, że w MP mamy to, za co ktoś chce się wziąć i wie jak to zrobić.
kostek45
A5

Postprzez bimber » czwartek, 4 paź 2012, 11:52

kostek45 napisał(a):Może i jest ale z drugiej strony cieszmy się, że automobilkluby z Dolnegośląska chcą robić te rajdy pod egidą MP.
Reszta kraju nie kwapi się nawet do organizacji trzeciej ligi, więc zarzuty o jakimś lobby z Dolnegośląska są trochę nie na miejscu. Co innego jakby ktoś z Krakowa czy innego zakątka Polski huczał od 2 lat, że chce zorganizować fantastyczny rajd (czy to Magurski, czy Karkonoski) ale mu nie pozwalają. A sprawa wygląda tak, że w MP mamy to, za co ktoś chce się wziąć i wie jak to zrobić.

krzyczą z Jastrzębia o rajd wisły a ktoś to ciągle ma gdzieś... i nie mów że nikt się nie kwapi, bo u nas nie jest tak źle, jest wisła, barbórka, są mistrzostwa śląska na zasadzie 3 ligi więc jakieś farmazony opowiadasz. na północy też są szutrowe 3 ligi więc nie wygląda to tak tragicznie jak piszesz
bimber
N3

Postprzez woocasch » czwartek, 4 paź 2012, 12:22

Dokładnie, na śląsku spokojnie jest możliwość zrobienia jednej rudny MP i od kilku lat organizatorzy Wisły o tym mówią, ale jakoś bez efektu końcowego :( Jasne, że dla kogoś ze Świdnicy obecna sytuacja z lokalizacją eliminacji MP jest idealna, ale to nie znaczy, że jest wymarzona dla wszystkich. I PZM powinien się zastanowić co zrobić, aby różne rejony Polski były podobnie reprezentowane w krajowych mistrzostwach, nawet jeżeli wiązałoby się to ze wsparciem organizacyjno-finansowym któregoś z klubów. No ale niestety żyjemy w takich realiach w jakich żyjemy i zapewne przyszłoroczny kalendarz będzie w 90% taki sam jak tegoroczny. Oby te 10% to była zmiana Koszyc na Wisłę :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Hubertos » czwartek, 4 paź 2012, 16:36

Szkoda, że Rajd Koszyc ma kiepską obsadę ze strony Polaków, słabo jest też z medialnością tej imprezy. Ale od strony kibica był to dla mnie najlepszy wypad w tym roku. Bardzo fajne, przemyślane zabezpieczenie OSów, droga zamykana jest na godzinę przed OSem, pomiędzy pętami OSy były otwierane, sympatyczni safeciarze. Ważnym argumenten jest też dobra obsada wśród topowych aut i kierowców, na taki rajd aż chce się jechać, gdzie jest 8-9 S2000 i ok. 25 N4, R4.
Hubertos
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP