sezon 2005

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez szirer205xs » środa, 12 sty 2005, 12:48

Myśle ze dwudniowe rajdy kiedy podczas kazdego dnia mielibysmy rozne nawierzchnie nie w chodza w gre. To juz nie te czasy i najlepsze maszyny sa przygotowywane pod konkrentna nawierzchnie i nie przypuszczam zeby w ciagu jednej nocy udalo sie takie powiedzmy subaru kuzaja przerobic z asfaltu na szuter, a nwet jesli to jakim kosztem!! A odnosnie szutrowych i asfaltowych MP, to przeciez nie musi sie to wiazac ze zlikwidowaniem MP jako calosci, czyli wszystkich rajdow razem, poprostu osobny tytul, mniej znaczacy, ale zawsze ;) mysle ze gdyby powstaly np szutrowe MP to taki holowczyc np moze by sie na nie skusil a to by od razu podnioslo medialnosc :) a mysle ze szutrow u nas jest dosyc zeby zorganizowac powiedzmy ze 4 rajdy, w sumie zimowy z prawdziwego zdazenia tez by sie do nich mogl zaliczac ;)
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez Mroowa » środa, 12 sty 2005, 16:32

O czym my tu rozmawiamy dziś trzeba walczyc o to aby rajdy wogóle się odbywały. A nie robić koktajl asfaltowo - szutrowy.
Niestety takie są realia w Polsce choc nawet jakby był kasa to wolę normalne rajdy osobno Asfalt osobno szuter to jest najlepsze. Acha "marzyciele" 12 eliminacji w Polsce 8) toż by Wielka Sowa, Sudecki i AK Ziemi Kłodzkiej :) musiałyby organizować po 3 eliminacje :)
Mroowa
S2000

Postprzez Łukasz » środa, 12 sty 2005, 18:26

Dokładnie, nijpierw trzeba by się było zastanowić jak postawić na nogi te nasze 6 eliminacji a później rozpatrywać wszystkie ulepszenia.
Łukasz
N3

Postprzez Mroowa » środa, 12 sty 2005, 19:30

3.3 Trasy poszczególnych odcinków specjalnych rozgrywanych na
drogach publicznych mogą być przejeżdżane podczas rajdu nie więcej,
niż 3 razy w każdym z kierunków. Jeżeli odcinki specjalne są
rozgrywane w przeciwnych kierunkach, to zaleca się taki układ trasy,
aby przeciwne przejazdy tego odcinka nie odbywały się w czasie tego
samego etapu. Wszystkie odcinki specjalne podczas rajdu muszą mieć
jednolitą nawierzchnię; dopuszcza się wprowadzenie krótkich łączników
o odmiennej nawierzchni, jednak suma ich długości nie może
przekraczać 10% długości odcinka specjalnego.

Z regulaminu RSMP na 2005 r.

12.3 Stosowanie opon kolcowanych jest zabronione.

I wszystko jasne :/
Mroowa
S2000

Postprzez Sergiey » środa, 12 sty 2005, 20:38

SWRT_ napisał(a):. Acha "marzyciele" 12 eliminacji w Polsce 8) toż by Wielka Sowa, Sudecki i AK Ziemi Kłodzkiej :) musiałyby organizować po 3 eliminacje :)

Chyba nie do końca zrozumiałes moje intencje. Ja własnie chciałem pokazać że zorganizowanie dwóch osobnych cykli mistrzostw jest w tych warunkach nierealne. Tym bardziej że należało by własnie rozszerzyć cykl. Nawiązałem również do konieczności większej ilości eliminacji organizowanych przez poszczególne automobilkluby. No, ale może się wyraziłem nieprecyzyjnie (chociaż nie wydaje mi sie).

Ale zrobił się już spory OT więc proponuje zakonczyc dywagacje i fantazje nt. możliwości rozwoju polskich rajdów i wrócić do tematu

Pozdrawiam
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez mototom » poniedziałek, 17 sty 2005, 13:25

Wsumie nie bardzo wiem gdzie to dac to daje tutaj. Jest juz lista wystawców do Warszawskiej wystawy rally show: http://www.rallycross.pl/rallyshow/wystawcy.htm
mototom
A6

Postprzez Kubus » poniedziałek, 17 sty 2005, 15:29

Ja napisze to co pisałem juz wczesniej.Chciałbym aby klase historyczna podzielono na grupy i puszczano razem z "normalnymi" zawodnikami w odpowiedniej kolejnosci.Moim zdaniem wtedy by ludzie odkurzyli torszke swoje auta i posmigali na oesach.łatwiej byloby tez znalesc sponsora bo raz ze auto mialoby szanse ukazac sie w tv to dwa kibice by nie musieli na nie czekac tak dlugo.Umówmy se ze nie kazdemu sie chce
www.facebook.pl/rajdomaniacy/
Kubus
A5

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 17 sty 2005, 19:26

Myślę, że klasa historyczna ma wielki sens, sprzęt niedrogi, często zdarzają się tylnonapedówki które jeżdżą bardzo efektownie. PZM mógłby pójść jeszcze rok dalej i dopuszczać do startów w tej klasie kierowców bez licencji międzynarodowej. Młodzi mieliby okazję otrzeć się o bardziej doświadczonych kolegów po fachu, przy okazji trochę się od nich nauczyć.

Poza tym dobrym pomysłem byłoby wydzielenie klasy historycznej w PPZM. Tam i tak moga startować wozy z utraconą homologacją, jednak wiadomo że starsze wynalazki mają problemy z nadążeniem za nowszymi. Stworzenie im osobnej kategorii umożliwiłoby zdobycie pktów potrzebnych do zdobycia licencji międzynarodowej bez konieczności inwestowania w jakies nowe cudeńko.
żółtodziób
A8

Postprzez Jucek » poniedziałek, 17 sty 2005, 20:04

tylko ze w ppzm chyba nie ma N4 i A8, a szkoda bo moglyby jezdzic stare cosworthy albo celiki st 165,185 i 195, mazdy itp. :(
GG 3389645
Jucek
N3

Postprzez Kruk » poniedziałek, 17 sty 2005, 20:31

To szumnie reklamowane Rally Show 2005 ponownie będzie takim samym niewypałem, jak poprzednie imprezy targowe o tematyce motoryzacyjnej w Warszawie. :roll:
Jeżeli lista wystawców , do której podał linka mototom to ma być to co będziemy mogli tam zobaczyć to wielkich rewelacji, prawie, nie będzie. Z ciekawszych, według mnie to: główna atrakcja Sallen Stańcy, Golf Tdi Cup od Gładyszów, Suzuki Ignis Super 1600, Dytkowy Lancer Evo 8 prezentowany przez Hebzdę, Renault Clio Super 1600 Sołowowa, Skoda Octavia Kit-Car Kiwaka, Subaru Impreza Sti N10 Prodrive Kuzaja i Alfy Roberta Kisiela. :?
Jeśli ktoś był choć raz w tym roku na rajdzie widział rajdowe fury, wystarczyło być również choć raz w Słomczynie , aby obejrzeć rallycrossowe sprzęty.

Osobiście , to zastanawiam się, czy warto wydać 15 albo 20 złotych, aby obejrzeć Salllena, Clio, Golfa i Alfy :?:
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez mototom » poniedziałek, 17 sty 2005, 20:49

Ale chociaż coś się kręci, może nie będzie źle. Jak dla mnie brakuje tam czegos z rajdów terenowych.
mototom
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 17 sty 2005, 20:59

Kruk: nie bądź taki marudny, skąd mieli wziąć inny sprzęt skoro nie ma takiego w Polsce... Ja tam chętnie pójde obejrzeć 15 złotych to nie majątek...
żółtodziób
A8

Postprzez szirer205xs » wtorek, 18 sty 2005, 21:37

A ja mam informacje dla forumowiczow z poludnia, ze jesli sa w okolicy to moga sobie jedna z atrakcji rally show mozna sobei obejzec w Sferze w Bielsku :D stoi przy samym wejsciu az mnie scielo jak zobaczylem salena Stancy :shock: zaraz sobie fotke strzelilem :D
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez rajdowa_kobitka » środa, 19 sty 2005, 15:31

Gdzies przeczytałam, że mają nastpić zmiany w terminach MP. Ktoś może wie coś konkretnego?
rajdowa_kobitka
N3

Postprzez Ohlins » czwartek, 20 sty 2005, 00:08

rajdowa_kobitka napisał(a):Gdzies przeczytałam, że mają nastpić zmiany w terminach MP. Ktoś może wie coś konkretnego?

chyba bedzie przesuniety termina rajdu nikon, ale nie ejstem pewien
Ohlins
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP