68 Rajd Polski 2011

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 68 Rajd Polski 2011

Postprzez Loeb1987 » środa, 5 paź 2011, 08:54

fotorobart_pl napisał(a):Asfaltowe IRC w Rzeszowie? :shock:

Nie liczyłbym na IRC.
Poza tym rajd Polski na asfalcie to głupi pomysł.
Loeb1987
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » środa, 5 paź 2011, 09:01

Asfalt powinno się ograniczać a nie dokładać, według mnie kiepski pomysł...
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez TGR » środa, 5 paź 2011, 09:28

Rajd Polski znalazł się w kalendarzu ME na 2012 r. jako 10 eliminacja w dniach 28-30.09. Musimy więc poczekać na kalendarz IRC. A pogłoski o przeniesieniu rajdu do Rzeszowa, czy na Dolny Śląsk wydają mi się bardzo wątpliwe. Jeżeli chcemy jeszcze kiedyś zobaczyć WRC, to musi to być rajd szutrowy, bo na asfalcie nie mamy żadnych szans, w dodatku, że jako kandydat w 2012 r. wystąpi Bohemia.
TGR
A5

Postprzez Jarek55511 » środa, 5 paź 2011, 09:39

Ja wiedziałem że długo ten automobilklub dlugo nie wytrzyma w organizacji tak dużego rajdu,a ile może pomagac PZMot? Też to olewają. A Rzeszów czy Kłodzko będzie stać na organizacje(dobrą organizacje) tego rajdu? A może Pan Orski wezmie ten rajd? Wkońcu ma prężnego sponsora firme Lotos. A Rzeszow tylko raz miał dobrą oprawe jak było Karpackie sponsorem. Fakt mają mistrzostwa Polski i Słowacji... A może Rajd Karkonoski? Też mają sponsora Dark Dog a może Pan Kisiel wezmie zaprosi np.czechów? Bo Świdnicki też nie zabardzo,a w Karkonoszach też są szutry. U nas też ale naszemu autoklubowi sie niechce szukać nowych tras i dogadać sie z nadlesnictwem.
Jarek55511
S1600

Postprzez bercik » środa, 5 paź 2011, 11:08

TGR napisał(a):Rajd Polski znalazł się w kalendarzu ME na 2012 r. jako 10 eliminacja w dniach 28-30.09. Musimy więc poczekać na kalendarz IRC. A pogłoski o przeniesieniu rajdu do Rzeszowa, czy na Dolny Śląsk wydają mi się bardzo wątpliwe. Jeżeli chcemy jeszcze kiedyś zobaczyć WRC, to musi to być rajd szutrowy, bo na asfalcie nie mamy żadnych szans, w dodatku, że jako kandydat w 2012 r. wystąpi Bohemia.

Moim skromnym zdaniem to o WRC nie mamy już co marzyć. Jak rok i 2 lata po 66 RP zostaliśmy olani, to teraz tym bardziej nikt o nas nawet nie pomyśli.
Lepiej już ściągnąć to IRC, nie ważne czy na Mazury, czy na Dolny Śląsk czy do mojego Rzeszowa :D . Wg zasady ''lepszy rydz niz nic''
bercik
A5

Postprzez Szkucik » środa, 5 paź 2011, 11:35

RMŚ w Polsce nie bądźcie śmieszni PZM jest do tej pory z tą imprezą do tyłu ładnych parę mln i tegoroczny rajd polski był tego dowodem.
Szkucik
N3

Postprzez TGR » środa, 5 paź 2011, 11:44

Szkucik napisał(a):RMŚ w Polsce nie bądźcie śmieszni PZM jest do tej pory z tą imprezą do tyłu ładnych parę mln i tegoroczny rajd polski był tego dowodem.

IRC też ładnie kosztuje.
TGR
A5

Postprzez Szkucik » środa, 5 paź 2011, 13:05

zgodzę się z tym, ale mniej niż w RMŚ, a do tego nie trzeba remontować dróg po rajdzie (a to główny problem Rajdu Polski przez cały okres na Mazurach)
Szkucik
N3

Postprzez MSG Racing » środa, 5 paź 2011, 13:12

Jak są takie kijowe drogi to niestety tak jest, że rajdówki je zniszczą. Owszem nawet w Finlandii remontują drogi po rajdzie ale tylko w kilku miejscach może kilkunastu ale nie kilkadziesiąt czasem kilometrów. Niestety ale co zrobić.
Jeśli chodzi o przenoszenie rajdu na południe to myślę, że już z ambicji PZM zrobiło się pozbywanie problemów.
Nie trzeba robić rajdu dla trzydziestu paru załóg, nie trzeba tak dróg naprawiać. Ogólnie jeden rajd mniej w kalendarzu który można tez zastąpić jakimś zagranicznym bo po co u nas robić rajd.
W Rzeszowie to by wtedy razem ze Słowakami byłoby ponad 100załóg. Byłoby się czym chwalić.

Jeśli chodzi o biedotę tegorocznego rajdu to nie wiem nie byłem na miejscu ale było o nim sporo w radiu i tv już przed. Do tego bilboardy. A to kosztuje i to nie małe pieniądze, szczególnie TV i radio, bo takie są nasze media.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Krzysiek_WrC » środa, 5 paź 2011, 14:42

Krzysiek_WrC
A6

Postprzez TGR » środa, 5 paź 2011, 15:33

Krzysiek_WrC napisał(a):http://rajdy.moto.pl/Rajdy/1,105955,10406231,PZM_utajnia_sprawe_Kajetanowicza.html

To wszystko zaczyna cuchnąć...

Dlaczego zaczyna cuchnąć? Rajd był eliminacją ME, to czekają na ich przedstawiciela. Do Koszyc mamy jeszcze trochę czasu. Myślę, że Kajto posiada jakąś treningówkę żeby trochę poćwiczył :D Najważniejsze żeby protest został odrzucony, bo w przeciwnym razie, to dopiero zaśmierdzi :D :D :D
TGR
A5

Postprzez ToKu » środa, 5 paź 2011, 15:42

Ja wtrącę swoje trzy zdania na temat przenoszenia rajdu. Moim zdaniem problem z rajdem na Warmii i Mazurach wziął się stąd, że rajd przesunięto na wschód. Tam faktycznie są dzikie tereny, gdzie by rajdu nie puścić to będą problemy ze zwierzakami. W tym roku po rajdzie (termin niby ekologiczny) też pojawiły się w lokalnej prasie głosy, że rajd idzie obrzeżem bagien Nietlickich, a tam akurat wielkie zlotowiska żurawi. No i fakt akurat się te zlotowiska odbywają.

Wydaje mi się, ze z punktu patrzenia "ekologicznego" to lepszym rozwiązaniem był rajd po trasach eks kormoranowych (na północ od Olsztyna). Tereny mniej dzikie. Zaryzykuję też stwierdzenie, że ludność miejscowa przyjaźnie do rajdowania nastawiona (czy Hołek tam jakichś moto - pikników w Nowym Kawkowie nie zwykł urządzać?) Nieliczne wyjątki dotyczą ludności letniskowo - napływowej i pojawiających się tu i ówdzie jakichś quasi komun hippisowskich, ale te grupy przez przeważającą część miejscowych traktowane są z przymrużeniem oka, o ile nie wrogo. Z tego co pamiętam to odcinki rajdu z 2005 co były jeszcze (ostatni raz) na trasach kormoranowych to z punktu widzenia kibica bardzo dobrze były zorganizowane i zabezpieczone.

Minus - kopne miejscami odcinki, ale i na wschodzie też kopne (w 2009 widziałem na własne oczy jak Litwin się na leśnym nawrocie PO MASKĘ wkopał)

dodatkowy giga plus (przynajmniej dla mnie) hopy. Masa dużych, małych, technicznych i prostackich hop. Na przykład ta:

http://www.youtube.com/watch?v=qoml8LgKdBI

hopa koło miejscowości Gradki, przed samą metą odcinka. Nie wiem czy nie najfajniejsza hopa na jakiej w życiu byłem.

Może jakieś trasy pomiędzy Biskupcem, a Mrągowem wchodziłyby w grę? To jest ta sama odległość od bazy, co rajd jest teraz rozgrywany. A jak patrzeć na ekstrema (Syba, Zalesie) no to w drugą stronę w tej samej odległości są Derc i inne odcinki koło Jezioran (Radostowo, Dąbrówka z tą hopą co powyżej), nieco na południe jechali kiedyś przepiękny, lepszy od Derca moim zdaniem odcinek - bodaj Purda z metą gdzieś w rejonie Krzywonoga - Michałki. Jak ktoś napisał kiedyś na tym forum - tu każda boczna dróżka jest mega odcinkiem także coś w mniej dzikich okolicznościach przyrody tez by się znalazło i myślę, że w podobnej, albo i bliższej odległości od Mikołajek jak teraz rozgrywają. Zresztą coroczne zachwyty na tym forum nad odcinkami eks Agapitu/Warmińskiego zdają się mówić same za siebie.

Wszystko pisane z punktu widzenia niezwiązanego w żaden sposób z jakąkolwiek organizacją czy udziałem kibica. I oczywiście subiektywne, na co należy brać poprawkę, bo jestem Olsztyniakiem. Tak zresztą na koniec dodam, że z mojego oglądu to wolałbym mieć rundę MP połączoną z RPP na trasach kormoranowych niż rajd Polski w cyklu tylko ME na Mazurach. I do tego jeszcze we wrześniu! :evil: Skończy zaś się pewnie tak, że szutrowego rajdu w ogóle nie będzie. Może też być tak, że na północy kraju w ogóle żadnego dużego rajdu nie będzie. Wiele zdaje się na to wskazywać.

Kończąc swoją przydługą wypowiedź, pozdrawiam wszystkich, tak z południowych asfaltów jak z północnych szutrów.

P.S. A na Warmińskim skakali najdalej Typa z Dulem na hopach na Bałągu (poranny przejazd) i Stanik, Holo i Dul na hopie OS Nowe Kawkowo, niedaleko startu, popołudniowy przejazd. Wynika stąd, że puchar prezesa za najlepsze skakanie niespodziewanie, ale zasłużenie dla załogi Dul/Zegarmistrz. Moje gratulacje. Mam wielką nadzieję, że za rok panów nie zabraknie.
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez Szkucik » środa, 5 paź 2011, 16:07

Ja dodam też parę groszy. Mi się marzy Rajd .... (nie Polski) ale jakikolwiek na Suwalszczyźnie w zimę tam śniegu nigdy nie brakuje a tereny przepiękne :D
Szkucik
N3

Postprzez martin.h » środa, 5 paź 2011, 16:38

TGR napisał(a):
Krzysiek_WrC napisał(a):http://rajdy.moto.pl/Rajdy/1,105955,10406231,PZM_utajnia_sprawe_Kajetanowicza.html

To wszystko zaczyna cuchnąć...

Dlaczego zaczyna cuchnąć? Rajd był eliminacją ME, to czekają na ich przedstawiciela. Do Koszyc mamy jeszcze trochę czasu. Myślę, że Kajto posiada jakąś treningówkę żeby trochę poćwiczył :D Najważniejsze żeby protest został odrzucony, bo w przeciwnym razie, to dopiero zaśmierdzi :D :D :D

Strasznie długo to trwa :?

Do rajdu został praktycznie tydzień, jeśli będą rozbierać silnik to wypadałoby go złożyć na nowych częściach (pierścienie, tłoki, korby, panewki) i dotrzeć. To nie jest robota na kilka godzin, nawet jak mają zapasowe "graty" to nigdy nie wiadomo z jakim są przebiegem, czy nie należało zrobić inspekcji skrzyni między rajdami itp.

Zrozumiałbym gdyby był protest na konkretną część, ale w takiej sytuacji zrobiło się to wszystko niesmaczne.
Beskidy na rowerze -> https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums
martin.h
A6

Postprzez Zajcev » środa, 5 paź 2011, 16:43

niesmacznie to zrobi się jak poznamy wynik ;)
Zajcev
N4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP