micz napisał(a):woocash-tak to juz jest, jak zamiast książek czyta się internet. Ale i w internecie znajdziesz te informacje.
FIRMA i MARKA to dwie różne sprawy.
Np Fanta, Sprite i Coca Cola-napoje to marki. A produkuje je firma Coca Cola Company.
Chociaż te marki produkowane są przez jedną firmę to z grubsza mają oddzielne budżety marketingowe, ludzi odpowiedzialnych za to itp, itd. Oczywiście firmy te porozumiewają się ze sobą, żeby nie było konfliktu interesów, ale w kwestii promocji mają spora niezależność.
Często różne marki w ramach jednego koncernu są w rózny sposób pozycjonowane (czyli przeznaczone dla innego odbiorcy) a co za tym idzie muszą być w inny sposób promowane.
Wracając do konkretnego przykładu. Jeżeli zarząd Lotosu (firmy) nie podejemie strategicznej decyzji o zaangażowaniu całego budżetu marketingowego posiadanych marek w jeden event, to Lotos Paliwa może sponsorować Kubicę, Dynamic mnie a Quazar Ciebie.
Żeby jeszcze lepiej wyjasnić Ci pojęcie marka/firma popatrz na koncern Fiat(firma). W jego ramach masz Jeepa, Fiata, Alfę, Abartha, Lancię i kilka innych.
Dzięki za wyjaśnienie, ale ja to co napisałeś wszystko wiem i rozumie, uwierz mi przeczytałem dość książek o marketingu i zarządzaniu. I chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem w tym wątku. Powyżej pisząć "firma Dynamic" pisałem przewrotnie i z ironią

Sam pisałem, że Dynamic to marka paliwa, tak samo jak Quazar to marka olejów, nie ważne kto to produkuje, bo paliwo może być robione nawet przez Orlen, ale wszystko to łącznie należy do Grupy LOTOS S.A. Przykładem Grupy Fiata nic mi nie musisz wyjaśniać, bo znam ten przykład bardzo dobrze, zresztą na podobnej zasadzie działa większość firm motoryzacyjnych. Jednak to co napisałeś o pozycjonowaniu, wizerunku marketingowym, promocji czy budżecie marketingowym jest prawdą, każda z firm lub marek ma własne strategie i budżety. Ale w każdym koncernie jest to rozwiązane w inny sposób. Zobacz, że w Polsce obecnie kupując nowe auto z salonu ze znaczkiem Fiat lub Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Jeep na końcu kasa ląduje w firmie Fiat Auto Poland, bo chyba już skonsolidowali kanały dystrybucji, prawda? Tak samo, gdy kupisz wspomniane przez Ciebie różne napoje z grupy Coca-Cola to na końcu kasa trafia do jednego worka, a nie do kilku spółek, tak jak zresztą sam napisałeś. To, że w ramach firmy są podziały na budżety promocyjne jest faktem, ale nie w każdym koncernie działa to tak samo. Bo ogólnie na samej górze i tak jest jakiś marketing korporacyjny, który decyduje i rozdziela zadania dla danej marki. A z drugiej strony jak handlowcy z Coca-Coli zajmują się wszystkimi napojami, a nie tylko jednym konkretnym. W automatach czy lodówkach z napojami też masz pełen przekrój oferty, a nie każdy rodzaj w innym urządzeniu. Z samochodami już jest różnie i zależy od strategi firmy. VW ma dla każdej marki osobne salony, a Fiat już częściej ma łączone salony.
Jeszcze co do całości Grupy LOTOS S.A. to patrząc na ich stronę korporacyjną i strukturę własnościową Lotos Paliwa i Lotos Oil w 100% należą do Grupy LOTOS i mimo, że w oby dwu firmach (Paliwa i Oil) zapewne są osobne działy marketingowe i każdy ma swoje cele, budżety itd., to jednak wszystko to w którymś momencie wpływa na całość "dużej" firmy matki LOTOS. Strategie aby jeden zawodnik jeździł w barwach paliw a drugi w barwach olejów, na 100% była konsultowane i uzgadniana między takimi działami marketingów, a nie że każdy robi co chce. Przynajmniej tak powinno być

Na koniec powiem tak, i Ty i ja piszemy o tym samym, tylko może każdy z nas wyraził się w nieco inny sposób i wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś mój poprzedni post, bo ja odniosłem się do kolegi herrkam i do jego postu odniosłem się z ironią "firma Dynamic"

. Ale luz, jestem niemal pewny co Ty miałeś na myśli i ja wcześniej pisałem o tym samym

A barwy Kościuszki mogą być różne, w sumie są trzy opcje, zeszłoroczna, tak jak napisał
Cendra takie jak kiedyś Bębenka lub oleje Quazar.