RSMP 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2013

Postprzez herrkam » wtorek, 1 sty 2013, 17:46

woocasch napisał(a):No to pojechałeś, Dynamic to tylko rodzaj/marka paliw, a nie osobna firma, więc mówiąc, że "Dynamic daje kasę" należy rozumieć, że Lotos daje kasę. Podobnie Grupa Orlen, w rajdach terenowych promuje paliwa Verva, a w rajdach płaskich oleje Platinum, ale w ogólnym rozrachunku kasa idzie z jednego dużego worka.

Mylisz się mocno...rację ma Furti
www.bezpiecznerajdy.pl
herrkam
N2

Postprzez woocasch » wtorek, 1 sty 2013, 18:55

Skoro tak mocno się mylę to mam rozumieć, że firma Dynamic sprzedaje swoje paliwa "premium" na stacjach firmy LOTOS? I firmy te nie mają ze sobą nic wspólnego? Oświeć mnie w takim razie jak to jest. Bo ja głupi myślałem, że Kościuszko startował w barwach Lotos Dynamic Rally Team i promował paliwa premium grupy Lotos. Oczywiście w tym roku może promować ogólnie stacje paliw Lotos albo oleje Lotos Quazar. Jednak jak by nie było, to kasa idzie z Grupy LOTOS S.A.
Z Furti zgadzam się co do jednego, zobaczymy w jakich dokładnie barwach pojadą Kajto w Janner i Michał w Monte i wtedy będziemy mieli jasność.
Jeszcze co do hasła "Dynamic daje kasę" to jeżeli mamy na myśli, że chodzi o budżet LOTOSu przewidziany na promocję marki Dynamic, to OK. Ale i tak kasa faktycznie idzie z firmy LOTOS a nie firmy Dynamic.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 1 sty 2013, 19:37

Wydaje mi się że to wszystko jest na zasadzie jak u chłopaków z Huzara który podlega pod Orlena. Huzar ma swoje CPN-y a Orlen przykręcił kasę na koniec ubiegłego sezonu i Mariusz z Bartkiem nie pojechali Dolnośląskiego.To samo jest na zasadzie Lotosu i Dynamica
SOKÓŁ
A6

Postprzez micz » wtorek, 1 sty 2013, 19:38

woocash-tak to juz jest, jak zamiast książek czyta się internet. Ale i w internecie znajdziesz te informacje.

FIRMA i MARKA to dwie różne sprawy.
Np Fanta, Sprite i Coca Cola-napoje to marki. A produkuje je firma Coca Cola Company.

Chociaż te marki produkowane są przez jedną firmę to z grubsza mają oddzielne budżety marketingowe, ludzi odpowiedzialnych za to itp, itd. Oczywiście firmy te porozumiewają się ze sobą, żeby nie było konfliktu interesów, ale w kwestii promocji mają spora niezależność.
Często różne marki w ramach jednego koncernu są w rózny sposób pozycjonowane (czyli przeznaczone dla innego odbiorcy) a co za tym idzie muszą być w inny sposób promowane.
Wracając do konkretnego przykładu. Jeżeli zarząd Lotosu (firmy) nie podejemie strategicznej decyzji o zaangażowaniu całego budżetu marketingowego posiadanych marek w jeden event, to Lotos Paliwa może sponsorować Kubicę, Dynamic mnie a Quazar Ciebie.

Żeby jeszcze lepiej wyjasnić Ci pojęcie marka/firma popatrz na koncern Fiat(firma). W jego ramach masz Jeepa, Fiata, Alfę, Abartha, Lancię i kilka innych.
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez micz » wtorek, 1 sty 2013, 19:39

SOKÓŁ napisał(a):Wydaje mi się że to wszystko jest na zasadzie jak u chłopaków z Huzara który podlega pod Orlena. Huzar ma swoje CPN-y a Orlen przykręcił kasę na koniec ubiegłego sezonu i Mariusz z Bartkiem nie pojechali Dolnośląskiego.To samo jest na zasadzie Lotosu i Dynamica

Huzar to prywatna sieć stacji benzynowych nie mająca związku z Orlenem. No może poza tym, że kupują paliwo z Orlenu. Ale w polsce wszyscy kupują albo od Orlenu, albo od Lotosu. Innej opcji nie ma.
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez Furti » wtorek, 1 sty 2013, 20:17

Na stronie Orlenu jako marka grupy Orlen jest wpisana BLISKA(siec stacji benzynowych).Jak bym woził na aucie ich reklamę, to znaczy że reklamuje ORLEN? I Orlen sponsoruje mi starty? Z mojego punktu widzenia, jak wożę reklamy Bliskiej to zarząd tej własnie sieci sypie kasę na moje starty, a nie Orlen. Są na forum ludzie utrzymujący kontakty z Kajtem, czy Bębenkami to najlepiej ich zapytać jak to wygląda.
Furti

Postprzez denzel » wtorek, 1 sty 2013, 23:27

Lotos Dynamic to marka firmy Lotos Paliwa, tak samo jak Quazar to marka firmy olejowej. Obie firmy są z grupy Lotos i każda z nich ma swoją strategię marketingową i swój budżet. Są one oczywiście zgodne z polityką marketingową całej grupy ale to inne firmy. Dlatego np. Chuchała de facto miał innego sponsora (mimo, że też z grupy Lotosu) niż Kajto i Kościuszko. Kasa szła z innej kieszeni.
Tak samo jest z Bębenkiem, który nie jest w Orlen Teamie bo sponsoruje go firma Orlen Oil (właściciel marki Platinum) a nie paliwowa (Verva).

Kościuszko pewnie dalej będzie sponsorowany przez Lotos Paliwa (reklamy Dynamica w radiu) ale pewnie dojdzie do tego też inna spółka z grupy stąd zmiana nazwy teamu na sam Lotos. Co do Kajtka to podejrzewam, że większych zmian w grupie sponsorskiej nie będzie.

@Furti: Bliska to nie jest osobna firma, tylko jedna z marek i sieć firmy PKN Orlen.
denzel
N3

Postprzez speedyzxz » środa, 2 sty 2013, 01:32

Nie koniecznie każda spółka grupy ma własną strategie, może grupa lotos ma jedną wspólną strategie marketingową i poprostu przyszła zmiana reklamowanego produktu. To jedna z możliwości

Dyskusja zaczęła się od zaznaczenia przez woocascha że gregortest pomylił się co do "Dynamic już nie daje kasy na Kopciuszkę" i na chłopski rozum to znaczy koniec współpracy z Grupą Lotos, a patrząc na zgłoszenie do MC wychodzi na to że albo Kościucha "przejęła" spółka LOTOS Oil albo będzie to łączony sponsoring kilku spółek Lotosu :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Cendra » środa, 2 sty 2013, 10:11

To może Kościuszko otrzyma żółto-czerwone barwy jak to kiedyś miał Bębenek i Stec w zespole Lotosu ;)
Cendra
A6

Postprzez woocasch » środa, 2 sty 2013, 10:25

micz napisał(a):woocash-tak to juz jest, jak zamiast książek czyta się internet. Ale i w internecie znajdziesz te informacje.

FIRMA i MARKA to dwie różne sprawy.
Np Fanta, Sprite i Coca Cola-napoje to marki. A produkuje je firma Coca Cola Company.

Chociaż te marki produkowane są przez jedną firmę to z grubsza mają oddzielne budżety marketingowe, ludzi odpowiedzialnych za to itp, itd. Oczywiście firmy te porozumiewają się ze sobą, żeby nie było konfliktu interesów, ale w kwestii promocji mają spora niezależność.
Często różne marki w ramach jednego koncernu są w rózny sposób pozycjonowane (czyli przeznaczone dla innego odbiorcy) a co za tym idzie muszą być w inny sposób promowane.
Wracając do konkretnego przykładu. Jeżeli zarząd Lotosu (firmy) nie podejemie strategicznej decyzji o zaangażowaniu całego budżetu marketingowego posiadanych marek w jeden event, to Lotos Paliwa może sponsorować Kubicę, Dynamic mnie a Quazar Ciebie.

Żeby jeszcze lepiej wyjasnić Ci pojęcie marka/firma popatrz na koncern Fiat(firma). W jego ramach masz Jeepa, Fiata, Alfę, Abartha, Lancię i kilka innych.

Dzięki za wyjaśnienie, ale ja to co napisałeś wszystko wiem i rozumie, uwierz mi przeczytałem dość książek o marketingu i zarządzaniu. I chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem w tym wątku. Powyżej pisząć "firma Dynamic" pisałem przewrotnie i z ironią :) Sam pisałem, że Dynamic to marka paliwa, tak samo jak Quazar to marka olejów, nie ważne kto to produkuje, bo paliwo może być robione nawet przez Orlen, ale wszystko to łącznie należy do Grupy LOTOS S.A. Przykładem Grupy Fiata nic mi nie musisz wyjaśniać, bo znam ten przykład bardzo dobrze, zresztą na podobnej zasadzie działa większość firm motoryzacyjnych. Jednak to co napisałeś o pozycjonowaniu, wizerunku marketingowym, promocji czy budżecie marketingowym jest prawdą, każda z firm lub marek ma własne strategie i budżety. Ale w każdym koncernie jest to rozwiązane w inny sposób. Zobacz, że w Polsce obecnie kupując nowe auto z salonu ze znaczkiem Fiat lub Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Jeep na końcu kasa ląduje w firmie Fiat Auto Poland, bo chyba już skonsolidowali kanały dystrybucji, prawda? Tak samo, gdy kupisz wspomniane przez Ciebie różne napoje z grupy Coca-Cola to na końcu kasa trafia do jednego worka, a nie do kilku spółek, tak jak zresztą sam napisałeś. To, że w ramach firmy są podziały na budżety promocyjne jest faktem, ale nie w każdym koncernie działa to tak samo. Bo ogólnie na samej górze i tak jest jakiś marketing korporacyjny, który decyduje i rozdziela zadania dla danej marki. A z drugiej strony jak handlowcy z Coca-Coli zajmują się wszystkimi napojami, a nie tylko jednym konkretnym. W automatach czy lodówkach z napojami też masz pełen przekrój oferty, a nie każdy rodzaj w innym urządzeniu. Z samochodami już jest różnie i zależy od strategi firmy. VW ma dla każdej marki osobne salony, a Fiat już częściej ma łączone salony.

Jeszcze co do całości Grupy LOTOS S.A. to patrząc na ich stronę korporacyjną i strukturę własnościową Lotos Paliwa i Lotos Oil w 100% należą do Grupy LOTOS i mimo, że w oby dwu firmach (Paliwa i Oil) zapewne są osobne działy marketingowe i każdy ma swoje cele, budżety itd., to jednak wszystko to w którymś momencie wpływa na całość "dużej" firmy matki LOTOS. Strategie aby jeden zawodnik jeździł w barwach paliw a drugi w barwach olejów, na 100% była konsultowane i uzgadniana między takimi działami marketingów, a nie że każdy robi co chce. Przynajmniej tak powinno być :)

Na koniec powiem tak, i Ty i ja piszemy o tym samym, tylko może każdy z nas wyraził się w nieco inny sposób i wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś mój poprzedni post, bo ja odniosłem się do kolegi herrkam i do jego postu odniosłem się z ironią "firma Dynamic" :). Ale luz, jestem niemal pewny co Ty miałeś na myśli i ja wcześniej pisałem o tym samym :)

A barwy Kościuszki mogą być różne, w sumie są trzy opcje, zeszłoroczna, tak jak napisał Cendra takie jak kiedyś Bębenka lub oleje Quazar.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Furti » środa, 2 sty 2013, 10:53

woocasch napisał(a):Zobacz, że w Polsce obecnie kupując nowe auto z salonu ze znaczkiem Fiat lub Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Jeep na końcu kasa ląduje w firmie Fiat Auto Poland,

To znaczy, że jak kupię sobie Ferrari to pieniążki lądują w worku Fiata? :roll:
Furti

Postprzez denzel » środa, 2 sty 2013, 11:57

Furti napisał(a):To znaczy, że jak kupię sobie Ferrari to pieniążki lądują w worku Fiata? :roll:

Z "pieniążki" to sobie możesz kupić co najwyżej resoraczka.
Za Ferrari płaci się pieniędzmi i to dużymi ;)
micz napisał(a):FIRMA i MARKA to dwie różne sprawy.
(...)

Z Coca Cola OK ale z Fiatem jest inaczej. Fiat to marka i producent ale Grupa Fiat to już co innego. W grupie jest kilka firm a nie marek. Te firmy to np. Fiat, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati, z których każda działa na swój rachunek ale ze sobą współpracując. Później wszystko jest konsolidowane na poziomie grupy. Tak samo jak w Audi Group, GM, PKO BP, PKN Orlen czy wspomnianym Lotosie. Alfa Romeo nie jest produkowana przez Fiata tylko przez Alfa Romeo S.p.A., która jest własnością FIAT S.p.A..
Żeby łatwiej zarządzać wszystkim, do konkretnych celów tworzy się spółki córki. Zarząd spółki córki ma określone cele, możliwości i budżet. Musi też osiągać określone zyski. Na koniec wynik konsolidowany jest na poziomie grupy.
woocasch napisał(a):Zobacz, że w Polsce obecnie kupując nowe auto z salonu ze znaczkiem Fiat lub Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Jeep na końcu kasa ląduje w firmie Fiat Auto Poland, bo chyba już skonsolidowali kanały dystrybucji, prawda?

Bo FAP jest dystrybutorem części firm z grupy w Polsce (m.in. bez Ferrari i Maserati) ale kasę oddaje konkretnemu producentowi. Jak idziesz po batony do sklepu to też płacisz sklepikarzowi a nie firmie produkcyjnej.
Poczytaj jeszcze trochę ;)
Ostatnio edytowano środa, 2 sty 2013, 12:05 przez denzel, łącznie edytowano 1 raz
denzel
N3

Postprzez izydorrro » środa, 2 sty 2013, 12:03

Ja bym chciał odbiegnąć od tematu. Myślę że fajnie by było gdyby z polski wypłynął Wojtek Chuchała
izydorrro

Postprzez Witcher1990 » środa, 2 sty 2013, 12:31

No to macie jasną sprawę- skoro Dynamic ma osobny budżet od całej firmy lotos to w porozumieniu z Lotos S.A sponsorowali Kopciuszka w tańszej klasie. Teraz wymyślił sobie auto WRC czyli x10 razy tyle kasy co lancer to sponsoruje go cała spółka Lotos, która kasy ma więcej. Że już nie wspomnę o tym, że lepiej w relacji TV zobaczyć naklejkę Lotos z nazwą teamu i skojarzyć ją ze stacją paliw niż tylko jeden rodzaj paliwa. To na mój chłopski rozum
Witcher1990
A6

Postprzez Jarek55511 » środa, 2 sty 2013, 12:31

No to mamy już potwierdzenie Lotos Dynamic dalej z Kościuszka i Kajtem
Jarek55511
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP