Rajd Polski 2012

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2012

Postprzez Marian1242 » poniedziałek, 1 paź 2012, 17:26

Szkoda, że nie spotkał rolnika , który by go kosą przywitał, sam latam na crossie ale omijał uprawy! w 2009 latał taki na pojero po ziemiach szybko dostał zjeby! Co do rajdu do fin szedł jak trza, junior jak zawsze wydzwonił , reszta w s 2000 i 16 t średnio a niestety Nki się nie liczyły, a co hołka szedł tyle ile dało, przegrał jedynie z mistrzem kajetanem i tyle .
Marian1242
N1

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 1 paź 2012, 17:43

gregortest napisał(a):Co do Kopciuszki, to dobiło i wybiło, bo nie było schamowane , tylko szedł pełną bombą.
Pilot wyraźnie mówił.
A kamień to był cały czas, tylko leżał pod ziemią i on go wyjął tym dobiciem.
A co do oglądarki, to wzorem z roku 2009 mam w d....ie karnety.
I wjechałem wszedzie gdzie chciałem. Po prostu nalezy pojechać mocnym 4x4 i walić na skróty przez krzaki i pola.
Wystarczyło mi spotkanie z safeciarzem , który 3 godziny przed os-em nie pozwolił wjechać zgodnie z ruchem na os.
Jeszcze pod prąd i 2 godzinki no max 1 godzinę to bym się zgodził. ...
dlatego objechaliśmy gamonia i wjechaliśmy w fajne miejsce po polach.
Takich było sporo.
Dlatego zamiast karnetów, niech onanizator pomyśli nad kibicami, bo dla nich jest ten rajd. i drogi powinny być czytelne i dostępne nawet godzinę przed 0 zerówkami.

No i takich cwaniaczków jak ty powinni wyplewić z oglądania Rajdów
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 1 paź 2012, 19:20

Marcin Szopa napisał(a):Zgodnie z przewidywaniami przyjechał junior z Finlandii pierwszy raz na rajdzie nowym dla siebie samochodem i odstawił naszą czołówkę o lata świetlne. Jak u nasz szkolenie młodzieży nie ruszy jakoś mocniej to raczej za kilka lat nie będziemy mieli żadnego eksportowego kierowcy

Jakie szkolenie młodzieży :D . W Polsce grupa bogatych osób sie bawi w rajdy, a większość tu obecnych dziwi sie jakim cudem to sie dzieje. W Polsce są mistrzostwa najbogatszych, a nie najszybszych, dlatego taki kopciuszek, który miał trochę szczęścia leje wszystkich bo nie ma konkurencji i jeszcze długo jej nie bedzie miał. Ja jestem tylko ciekaw czy tem młody z Finlandii jest z domu taki bogaty czy rzeczywiście tam tak programy młodych talentów funkcjonują.
viper
S2000

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 1 paź 2012, 19:33

Każdy motosport jest drogi, dlaczego nie możecie tego zrozumieć? Również tego, że ten kto nie jest szybki i zdolny nigdy nie miałby szans zostać sponsorowanym przez duży koncern i walczyć o czołowe lokaty w topowym sprzęcie? Co w takim razie proponujesz, wprowadzić zakaz używania aut 4x4 i zrobić mistrzostwa na wzór BRC?
Może nie mam racji, nie wiem, ale najlepiej ponarzekać jak prawdziwe Polaczki bo to leży w naszej naturze i wychodzi nam najlepiej. Dobrych stron nie ma nigdy. Nawet takiej postaci jak Hołek nie potraficie docenić pomimo, że widać było po nim ogromną mobilizację i chęć szybkiej jazdy i sprawienia frajdy kibicom.
Witcher1990
A6

Postprzez hyzym » poniedziałek, 1 paź 2012, 19:40

http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez wanderer » poniedziałek, 1 paź 2012, 19:58

viper napisał(a):Jakie szkolenie młodzieży :D . W Polsce grupa bogatych osób sie bawi w rajdy, a większość tu obecnych dziwi sie jakim cudem to sie dzieje. W Polsce są mistrzostwa najbogatszych, a nie najszybszych, dlatego taki kopciuszek, który miał trochę szczęścia leje wszystkich bo nie ma konkurencji i jeszcze długo jej nie bedzie miał. Ja jestem tylko ciekaw czy tem młody z Finlandii jest z domu taki bogaty czy rzeczywiście tam tak programy młodych talentów funkcjonują.

Już samo to, że urodził się Finem sprawia, że kolokwialnie mówiąc wygrał życie, bo karting i inne formy motorsportu dla młodych raczej stoją tam na niezłym poziomie, a u nas większość leży.
Esapekka started his carting career in 1996. At that time, Esapekka - age 5, was practing at Paltanen racing center near Pieksämäki. As his skills progressed and he grew older, Esapekka earned considerable success in various races and classes, topping everything off with a victory in ICA -class Finnish National Championship in 2007. On that same year he drove couple of races in Rallysprint's youth -class. Year 2007 marked also the end for his carting career, and he switched his "go-carts" for a fully qualified rally car for good at the beginning of 2008.
Esapekka Lappi is a member of the Finnish AKK-Motorsport ry association’s Driver Academy, known for its top-notch coaches, and involved in a development programme for Norwegian EvenRally. The long-term objective of the latter is to get Lappi signed as a factory team driver by one of the WRC rally teams.
wanderer
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 1 paź 2012, 20:12

Witcher1990 napisał(a):Każdy motosport jest drogi, dlaczego nie możecie tego zrozumieć? Również tego, że ten kto nie jest szybki i zdolny nigdy nie miałby szans zostać sponsorowanym przez duży koncern i walczyć o czołowe lokaty w topowym sprzęcie? Co w takim razie proponujesz, wprowadzić zakaz używania aut 4x4 i zrobić mistrzostwa na wzór BRC?
Może nie mam racji, nie wiem, ale najlepiej ponarzekać jak prawdziwe Polaczki bo to leży w naszej naturze i wychodzi nam najlepiej. Dobrych stron nie ma nigdy. Nawet takiej postaci jak Hołek nie potraficie docenić pomimo, że widać było po nim ogromną mobilizację i chęć szybkiej jazdy i sprawienia frajdy kibicom.

Ty chyba czegoś nie rozumiesz. Powiem ci co zrobić. Wlasnie oglądałem w TVN fakty i co zobaczyłem i usłyszałem. Załoga TVN biskiniewicz Wisławski nie schodzi z pudła. no pełen sukces tyle ze tylko tej załogi , bo o reszcie ani słowa. W teleexpresie załoga telexpresu Nowocien Jakubowski i pełen sukces to samo. o rucie w Polsacie nie wspomnę, bo to są już jaja i o tekstach w stylu jego talentu. Tu nie chodzi o narzekanie, ale mając takie układy jak ci panowie to ci gwarantuje, ze 90% zawodników ma budzet na lancera w przeciągu 2 lat z palcem w nosie i to bez sukcesów. To teraz odpowiedz sobie sam czy tak powinno być i co z pozostałymi zawodnkami, którzy faktycznie wygrywają czyli klasa 6 , 8, 9 i 10 itd. Jak przekonać zawodników z rpp do przejścia do MP skoro nie ma żadnych perspektyw medialnych, którymi można skusić sponsorów dla młodych kierowców z rpp. Szkoda, ze nie ma 100 kanałów w telewizji, bo wszyscy by mieli marketing w telewizji. Kolego to nie narzekanie tylko czyste fakty. Obejrzyj sobie relacje z przed 15 lat w Polsacie. Pokazane po kolej od generalki po najsłabsze klasy pokolei każdy samochód, a dzisiaj zawodnik teleexpresu Polsatu TVN turbo itd. Patologia
medialna. Zakaz używania 4x4 nic nie da bo c3 chmielewskiego ma koszty dobrego lancera. Holowczyc miał to sczescie ze rozpoczął karierę w latach gdzie media funkcjonowały tak jak należy tzn. Zawsze liczyła sie kasa w motorsporcie, ale jak byłeś dobry to w najtańszej klasie w tv zaistniales i tak sie pioles w gore itd. A dzisiaj musisz mieć wujka albo pilota, albo być dziennikarzem danej stacji tv to masz wsparcie medialne itd., wiec kolego nie mów o narzekaniu , bo masz czarne na
białym co jest nie tak, a to tylko kropla w morzu chorych aspektów naszych rajdów. Pierwszym, który wpadł na ten pomysł był kuchar, bo miał wuja w Polsacie, a dzisiaj wuja nie ma i Kuchara w mediach praktycznie tez nie ma. Sam sobie nakręcił parol na szyje ma tylko to sczescie ze ma topowe auta i czasami uda mu sie jakiś dzień rajdowych, ale i tak kiedyś w golfie był bardziej medialny niż dzisiaj. Czy to jest w porządku i czy można sie dziwić dlaczego taki jest poziom naszego ścigania to sam sobie odpowiedz na to pytanie.
viper
S2000

Postprzez kremer » poniedziałek, 1 paź 2012, 20:57

Nie rozumiem jaki jest problem w jeżdżeniu po rżyskach, polnych drogach czy pastwiskach które są skoszone i są tam drogi zrobione przez rolników ??? Na Mazurach akurat mało jest pół zasianych na zimę. Jeśli chodzi o mapy. Panowie macie rację całkowitą. Organizacja taka żeby najlepiej w 2 miejscach kibiców trzymać. Tradycyjnie trzeba ich zbojkotować. Tak czy siak stara prawda jest jedna: trzeba posiedzieć nad on boardami (pozdro bocian -> wrzucał filmy na net), nad google maps, nad targeo, stare mapy poprzeglądać. Znajdziecie drogi i przejedziecie. Lappi klasa sama dla siebie. Co roku wyniki tego rajdu mnie zaskakują.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 paź 2012, 21:09 przez kremer, łącznie edytowano 1 raz
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez rallyfan2 » poniedziałek, 1 paź 2012, 20:59

Nie byłem ale jak na polskie warunki to dobra lista startowa. Co do naszych cieniutko. Junior na plus ale skończył jak zawsze na polskim. śmieszy mnie tłumaczenie ze kamień skończył jego zmagania, po prostu było za szybko, drugi Kuchar który szuka wytłumaczenia wszędzie tylko nie u siebie. Szkoda Kajtka i Hołka myślałem że coś pojada ale bywa,ale w końcu nie mają tak wkur@%% PR jak Junior więc mnie to tak nie drażni .A taki Lappi młody, co tu dużo gadać gówniarz i leje naszych że aż miło, i nie potrzebuje tłumaczeń że wsiada pierwszy raz w rajdówkę, prawdziwy talent z krwi i kości
rallyfan2
A6

Postprzez Mr.J » poniedziałek, 1 paź 2012, 21:57

wanderer napisał(a):
viper napisał(a):Jakie szkolenie młodzieży :D . W Polsce grupa bogatych osób sie bawi w rajdy, a większość tu obecnych dziwi sie jakim cudem to sie dzieje. W Polsce są mistrzostwa najbogatszych, a nie najszybszych, dlatego taki kopciuszek, który miał trochę szczęścia leje wszystkich bo nie ma konkurencji i jeszcze długo jej nie bedzie miał. Ja jestem tylko ciekaw czy tem młody z Finlandii jest z domu taki bogaty czy rzeczywiście tam tak programy młodych talentów funkcjonują.

Już samo to, że urodził się Finem sprawia, że kolokwialnie mówiąc wygrał życie, bo karting i inne formy motorsportu dla młodych raczej stoją tam na niezłym poziomie, a u nas większość leży.
Esapekka started his carting career in 1996. At that time, Esapekka - age 5, was practing at Paltanen racing center near Pieksämäki. As his skills progressed and he grew older, Esapekka earned considerable success in various races and classes, topping everything off with a victory in ICA -class Finnish National Championship in 2007. On that same year he drove couple of races in Rallysprint's youth -class. Year 2007 marked also the end for his carting career, and he switched his "go-carts" for a fully qualified rally car for good at the beginning of 2008.
Esapekka Lappi is a member of the Finnish AKK-Motorsport ry association’s Driver Academy, known for its top-notch coaches, and involved in a development programme for Norwegian EvenRally. The long-term objective of the latter is to get Lappi signed as a factory team driver by one of the WRC rally teams.

http://www.youtube.com/watch?v=2bmqdnx5R1U tutaj macie pokazane jak to wygląda w Finlandii... Wiele bym oddał, aby właśnie tam się urodzić... Jak komuś nie chce się całego oglądać to niech przesunie na 6:00
Mr.J
N2

Postprzez wiktor_7 » poniedziałek, 1 paź 2012, 23:46

No tak, tam w tej pięknej krainie można jeździć złomami z klatką, a u nas trzeba mieć skarpetki homologowane i koniecznie Hans.

Ogólnie jestem zadowolony z rajdu, trochę mało kibiców, co niektórzy "kombinowali" z autami aby sobie zwiększyć szanse i jednemu się to całkiem skutecznie powiodło a jednemu nie.

Co do zabezpieczenia to tam gdzie byłem to w 50% niestety zamiast safety byli statyści bez gwizdków i miejący ważniejsze zajęcia od tego do czego zostali zatrudnieni.
Obrazek
wiktor_7
N2

Postprzez cytrus » wtorek, 2 paź 2012, 07:56

Mały skrót z 69 Rajdu Polski

http://www.youtube.com/watch?v=SxsqzXDi ... tu.be&hd=1

Pozdroo
cytrus
N1

Postprzez gregortest » wtorek, 2 paź 2012, 08:01

Szkoda, że nie spotkał rolnika , który by go kosą przywitał, sam latam na crossie ale omijał uprawy! w 2009 latał taki na pojero po ziemiach szybko dostał zjeby! Co do rajdu do fin szedł jak trza, junior jak zawsze wydzwonił , reszta w s 2000 i 16 t średnio a niestety Nki się nie liczyły, a co hołka szedł tyle ile dało, przegrał jedynie z mistrzem kajetanem i tyle .

po pierwsze nie jestem cwaniaczkiem. Tylko nie lubię być robiony w konia.
kolejka ludzi z karnetami 3 godziny przed startem do Os- u była taka jak pod mięsnym w latach 80-tych. Nikogo gamoń nie wpuścił. Choć miał obowiązek i kupę czasu.
Za nami właśnie puścił się chłopak z karnetem bo też go nie puścili i na niedzielę nie wykupił.
Czy ja powiedziałem , że jeżdżę po uprawach?
terenówką jeżdżę od ponad 10 lat i wiem gdzie można wjechać, tak aby nic nie zniszczyć. także po żadnych polach uprawnych nie jeździłem. Jeżeli już to po ściernisku, albo gdzie rosła sobie kiedyś kukurydza.
I staję w takich miejscach - gdzie jest góra 10-15 osób, a nie gdzie stoi tłum. Co ciekawego było na hopach ? że sobie poskakali?
Rajd jest dla kibiców, a nie dla organizatora i vipów - ci co mieli karnety na tor w Mikołajakch dużo zobaczyli :)?
Zgadzam się z Viperem, relacja w TVP po wiadomościach - sponsorowana - była informacja- że zawiera lokowanie produktu?
Nie było i to jest skandal, i dopóki tak będzie, to za chwilę będzie jeździło 5 na krzyż, .
kim byli perkusyjni w tym rajdzie - tłem i to bardzo mglistym.
Dlaczego nie pokazali żadnej ośki ?
I ogólnie PZM - to banda bez honoru i ambicji.
gregortest
A5

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 2 paź 2012, 09:02

Widze że ten sport robi się tylko dla bogatych. Nie tylko dla załóg startujących,ale też kibiców. Oby tak dalej to kto będzie im dawał kase na organizacje jak orlen zobaczy mniej kibiców na oesach,których i tak jest mało. To nieda kasy na Rajd i po rajdzie! Załogi też ucierpią,bo jak piszą oferte sponsorską to najlepiej umieścić zdjęcie rajdówki,a w tle mnóstwo kibiców. A za nie długo tego nie będzie,więc jaka reklama :?:
Bo w tv.niema relacji i zostaną Ci co jeżdżą za swoje czyli Sołek i wozi dupy. Ale kto będzie organizował rajd dla garstki bogatych?
Jarek55511
S1600

Postprzez Gąsior » wtorek, 2 paź 2012, 14:25

Jarek55511 napisał(a):Widze że ten sport robi się tylko dla bogatych. Nie tylko dla załóg startujących,ale też kibiców.

Też nie dramatyzujmy. 80 PLN-ów to jest równowartość dwóch imprez na mieście (niezbyt hucznych w niezbyt drogich lokalach). Koszt karnetu, przynajmniej dla mnie, to przy noclegu i paliwie była kropla w morzu. Traktujmy to jako kupienie usługi którą ktoś nam dostarcza. Kiedyś burzyłem się na płatne wejściówki ale dorosłem. Przegięciem było wejście na SSS w 2009 roku oraz karnet VIP (strefy VIP w Mikołajkach nie było, aparkingi przynajmniej tam gdzie ja byłem (Miłki, 2xSady, Parotki, Tałty, Mrągowo, strefa) były tylko odgrodzone taśmą od zwykłych więc bym się troszkę wkurzył na te 400 PLN-ów.
Wszystko drożeje - rajdy też. A odbudowa drogi po takim rajdzie na pewno kosztuje więcej niż zamiecenie cięć na asfaltach.
Niestety, jak nie ma miedzi to się w domu siedzi i ja siedziałem przez ostatnie 2 lata.
Gąsior
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP